Acasa Revista Presei Revista presei. Stratfor: România va recupera teritorii în următorii ani

Revista presei. Stratfor: România va recupera teritorii în următorii ani

scris de Z.V.
10 afisari

Punerea sub urmărire penală a fostului vicepremier și ministru de Interne Gabriel Oprea în dosarul coloanelor oficiale, acordul de colaborare la alegeri pe care ALDE intenționează să-l semneze cu PSD, accidentul rutier care a avut loc pe centura de vest a municipiului Ploiești, neregulile descoperite de Corpul de Control al premierului la Transgaz și Transelectrica, precum și declarațiile președintelui Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, referitoare la prejudiciile aduse bugetului de stat în ultimii zece ani, dar și programul meciurilor din cadrul întâlnirii dintre echipele de tenis ale României și Cehiei din primul tur al Grupei Mondiale a Fed Cup sunt principalele subiecte ale zilei de 6 ianuarie 2016.

StratforStratfor: România va recupera teritorii în următorii ani. Rusia se va destrăma până în 2025. Germania, în declin. Stratfor a publicat un nou raport în care anunță schimbări importante în peisajul geopolitic și economic pentru următorii zece ani, scrieCurierul Național. Potrivit acestuia, războaiele, declinul economic și schimbările de putere vor face ca statele considerate acum importante să intre într-un con de umbră. Astfel, România va recupera teritoriile în fața rușilor.

ALDE negociază un protocol de colaborare cu PSD. Copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a declarat vineri că partidul său a pregătit un proiect de acord cu PSD privind colaborarea la alegeri, pe marginea căruia încă se mai negociază, precizând că acesta nu va conține nicio referire la modificarea legii electorale, potrivit Q Magazine. Întrebat când va semna un acord cu PSD în ceea ce privește alegerile, Tăriceanu a spus: „Nu știu să vă spun încă, o să semnăm. Vă pot spune că o să semnăm, am pregătit un proiect, discutăm în momentul de față pe marginea unui proiect de acord.”

Tăriceanu cere Guvernului să returneze Comisiei Europene raportul MCV pentru refacere. Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu respinge raportul MCV, cere Guvernului să returneze Comisiei Europene documentul pentru refacere și propune începerea procedurilor diplomatice pentru încetarea monitorizării României în cadrul acestui mecanism, informează Bursa. „Resping acest raport și cer Guvernului să-l returneze cu toate criticile care au fost deja formulate (…) pentru a fi refăcut ținând cont de observațiile pe care nu numai eu le-am făcut până în prezent, dar și alte persoane sau instituții”, a afirmat, vineri, într-o conferință de presă, Tăriceanu.

Cazul Bodnariu. Parlamentul ar putea adopta o declarație pe tema protecției copiilor din străinătate. Plenul Camerei Deputaților ar putea vota, miercuri, o declarație, prin care cer celorlalte state să informeze misiunile diplomatice ale României în legătură cu fiecare caz de preluare a copiilor din familie, transmite Adevărul. Textul declarației a fost agreat de Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor. „Camera Deputaților adoptă prezenta declarație, prin care solicită autorităților competente ale altor state să respecte prerogativele statului român de a-și proteja proprii cetățeni aflați în străinătate și de a informa în timp util misiunile diplomatice și consulare ale României despre fiecare caz de preluare a copiilor din familie, respectiv de atribuire a custodiei pentru minori cetățeni români”, se arată în declarația agreată de Comisia de specialitate.

Ministrul Curaj promite ordonanță de urgență pentru doctoratele plagiate. Dezbatere furioasă la Grupul pentru Dialog Social (GDS), unde Gabriel Liiceanu, Andrei Cornea și alți membri ai Grupului au cerut explicații miniștrilor Raluca Prună (Justiție) și Adrian Curaj (Educație) în legătură cu lucrările științifice scrise în penitenciare și pentru plagiatele demnitarilor, notează Evenimentul Zilei. „Aș pune accentul pe excepționalul negativ. Mai există o asemenea lege în lume?”, a întrebat Liiceanu, referindu-se la cărțile scrise în închisori. „În Uniunea Europeană, cu siguranță nu. Nici în Armenia”, i-a răspuns ministrul Raluca Prună.

Cioloș, despre rezilierea contractului pentru Autostrada Sibiu-Pitești: Ar fi întârziat și mai mult lucrările. Premierul Dacian Cioloș a afirmat azi că relicitarea contractului pentru Autostrada Sibiu — Pitești ar fi întârziat și mai mult executarea lucrării și că a trebuit ales „răul cel mai mic”, transmite Evenimentul Zilei. „Sigur, ar fi fost și rezilierea o soluție. Niciuna din soluții nu e foarte bună și a trebuit ales răul cel mai mic, pentru a evita să întârziem încă și mai mult proiectul de autostradă, dar și pentru a ne asigura că acest studiu de fezabilitate nu va împiedica continuarea proiectului și că n-o să ne creeze probleme mai târziu”, a afirmat Cioloș, la Ministerul Transporturilor.

DNA a fost sesizată. Ce nereguli a găsit Corpul de Control al premierului la Transgaz. Un raport al Corpului de Control al premierului, din martie 2014, arată faptul că Societatea Națională de Transport Gaze Naturale, Transgaz SA, a înregistrat, în perioada 2009-2013, un „exces” de sporuri, beneficii și avantaje bănești acordate salariaților, aceștia obținând, printre altele, sporuri pentru condiții penibile de muncă, potrivit Q Magazine. Raportul a fost trimis la DNA.

Hemoroizii, colonul iritabil sau paranoia, printre pretextele invocate la rezolvarea cu prioritate a unor dosare de la ANRP. Paranoia, hemoroizii sau colonul iritabil sunt doar câteva dintre afecțiunile care au stat la baza soluționării cu prioritate a unor cazuri excepționale de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), notează Adevărul. Cel puțin așa se arată într-un raport al Corpului de Control al premierului. Mai exact, potrivit membrilor Corpului de Control în perioada 2008 — 2011, ANRP a soluționat 1.407 dosare în ordinea numerelor de înregistrare, în timp ce 2.269 au fost soluționate cu prioritate ca fiind cazuri de exceptie.

Corpul de Control al premierului: Translectrica, Contracte suspecte și sporuri de 300 milioane de lei. DNA, sesizată. Compania Transelectrica a încheiat, între 2009 și 2013, mai multe contracte care ridică suspiciuni, iar angajații au beneficiat în aceeași perioadă, în baza contractului colectiv de muncă, de sporuri, indemnizații și alte beneficii în valoare totală de peste 300 de milioane de lei, arată raportul Corpului de Control al premierului, scrie România Liberă. Deoarece unele dintre aspectele constatate indicau posibilitatea săvârșirii unor infracțiuni, Corpul de Control al premierului a sesizat organele de urmărire penală.

Liviu Dragnea: „Creșterea bugetului alocat de Congresul american pentru cheltuielile militare în Europa de Est, semnal important”. Liviu Dragnea, președintele PSD, a afirmat astăzi că țara noastră trebuie să întărească parteneriatul strategic cu SUA, iar creșterea bugetului alocat de Congresul american cheltuielilor militare din Europa de Est reprezintă „un semnal important” pentru țara noastră, conform Bursa. „Cred cu tărie că România trebuie să continue și să întărească parteneriatul strategic cu Statele Unite. Creșterea bugetului alocat de Congresul american pentru cheltuielile militare în Europa de Est este un semnal important pentru România”, a scris liderul PSD pe pagina sa de Facebook.

Cioloș i-a cerut ministrului Transporturilor să vină cu o analiză în ceea ce privește Portul Constanța. Premierul Dacian Cioloș i-a cerut ministrului Transporturilor, Dan Costescu, să vină cu o analiză în ceea ce privește Portul Constanța, transmite Curierul Național. „Ne-am concentrat pe discuții privind funcționarea portului Constanța, unde am cerut domnului ministru să vină în perioada următoare cu o analiză proprie a dânsului pentru că sunt acolo câteva lucuri care mie nu îmi sunt foarte clare. Portul Constanța nu e doar o companie care trebuie să fie profitabilă și așa cum arată este profitabilă, dar, în ciuda profitului pe care îl realizează, se fac foarte puține investiții”, a susținut Cioloș.

MAE rus acuză: România încearcă să rescrie istoria celui de-Al Doilea Război Mondial. Răspunsul României. Ministerul rus de Externe acuză România că încearcă să retușeze sau să rescrie istoria celui de-Al Doilea Război Mondial, prin folosirea unei retorici cu pronunțat caracter antirusesc, a declarat, vineri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, scrie România Liberă. Într-o conferință de presă care a avut loc joi, la Moscova, ea a vorbit despre o expoziție organizată recent la București, având ca temă deportarea sașilor din Transilvania în URSS în 1945, în contextul în care pe plan internațional se comemora Ziua Holocaustului, marcată și la București „prin evenimente destul de modeste”, conform aprecierilor Mariei Zaharova.

Iohannis va participa la summitul PPE din februarie. Președintele a lipsit de la ultimele reuniuni. După ce a lipsit de la ultimele reuniuni ale liderilor europeni, inclusiv de la Congresul PPE de la Marid, președintele Klaus Iohannis va participa la summit-ul Partidului Popular European (PPE) care precedă Consiliului European din 18 — 19 februarie, potrivit unor surse oficiale, relatează Adevărul. La summitul PPE sunt invitați, de asemenea, Cancelarul Angela Merkel, dar și alți lideri europeni importanți.

Un sediu al PNL din centrul Bucureștiului, scos la licitație. Ce datorii din campanie nu au plătit liberalii. Sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Nicolae Bălcescu va fi scos la licitație pentru suma de 2.416.217 lei din cauza unor datorii neachitate ale partidului către furnizori din campania electorală, a declarat, vineri, președintele PNL Sector 1, Cristian Bușoi, transmite Gândul. ”PNL are, la nivel central, niște datorii față de niște furnizori din campaniile electorale, care au făcut demersuri legale, au obținut hotărâri judecătorești ca să execute patrimoniul PNL”, a declarat Cristian Bușoi.

Pe cine trimite Băsescu să fie primar în sectorul lui Vanghelie. Surprizele de pe lista de candidați a Mișcării Populare. Mișcarea Populară (MP) a validat candidaturile interne pentru primăriile de sector din Capitală, în rândul celor care se vor lupta pentru fotoliul de edil numărându-se jurnalistul Robert Turcescu, fostul primar interimar al Capitalei Dan Ștefănel Marin, dar și foști miniștri și lideri PDL, au declarat surse din MP, relatează Gândul. Primăria Sectorului 1 va fi disputată de președintele executiv al MP, Eugen Tomac, care și-a anunțat candidatura la Colegiul Național al MP din ianuarie, și de fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Surpriza pregătită de PNL pentru scaunul lui Iohannis. Cu toate că nu cu mult timp în urmă liberalii anunțau că îl vor susține la primăria Sibiului pe candidatul desemant de fostul edil al municipiului de pe Cibin, președintele României Klaus Iohannis, aceștia s-au sucit și vor să aibă propriul lor om la conducerea orașului, scrie Jurnalul Național. Peneliștii au căutat ce au căutat prin burg și i-au găsit în opinia lor omul potrivit a se bate umăr la umăr actualului edil interimar Astrid Fodor, preferata fostului șef al PNL Klaus Iohannis.

Gabriel Oprea a fost pus sub urmărire penală în dosarul coloanelor oficiale. Procurorii îl acuză de abuz în serviciu. Fostul vicepremier: „Vreau să se afle adevărul cât mai repede. Sunt nevinovat”. Fostul ministru de Interne s-a prezentat astăzi la Direcția Națională Anticorupție, fiind citat în dosarul în care este acuzat că ar fi folosit ilegal coloanele oficiale, scrieEvenimentul Zilei. Oprea a fost pus sub urmărire penală pentru două infracțiuni de abuz în serviciu. La ieșirea din sediul DNA, Gabriel Oprea a declarat că este nevinovat și că se va prezenta în fața procurorilor de câte ori va fi nevoie.

Judecătoarea Geanina Terceanu, frații Becali și Cristian Borcea, trimiși în judecată în Dosarul Transferurilor. Judecătoarea Geanina Terceanu a fost trimisă în judecată, în stare de arest la domiciliu, în dosarul privind achitarea inculpaților din dosarul Transferurilor, în același dosar fiind deferiți justiției și frații Ioan și Victor Becali, dar și Cristian Borcea, aceștia din urmă acuzați de dare de mită, relateazăCurierul Național. Potrivit rechizitoriului trimis spre soluționare Curții de Apel București, în cursul lunii februarie 2009, judecătoarei Terceanu de la Tribunalul București i-a fost repartizat dosarul penal privind transferul de fotbaliști, cauză în care inculpații Becali Ioan, Becali Victor și Borcea Cristian, alături de alți inculpați, fuseseră trimiși în judecată pentru comiterea unor infracțiuni de înșelăciune și de evaziune fiscală.

Interlopul Dumitru Mironescu, condamnat definitiv. Instanța supremă a respins apelul lui Dumitru „Puiu” Mironescu, astfel că acesta face 15 ani de închisoare pentru acte de terorism și instigare la tentativă de omor, a anunțat vineri DIICOT, conformCotidianul. „ICCJ a respins definitiv ca nefondate apelurile lui Mironescu Ioan Dumitru, Hoșteanu (fost Pădurariu) Daniel, Lăcătuș Cosmin Irinel, Jâtaru Petrică și de partea civilă Mararu Bogdan Anton împotriva sentinței penale nr.45 din 31 martie 2014 pronunțată de Curtea de Apel Bacău”, menționează DIICOT.

Cinci morți și 30 de răniți într-un accident produs la Ploiești. Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața într-un grav accident produs pe DN1, pe centura de Vest a municipiului Ploiești, în zona Strejnic, unde un autobuz cu aproximativ 40 de pasageri a intrat în coliziune cu o basculantă, anunță Q Magazine. Traficul rutier este oprit în ambele sensuri iar la fața locului s-a intervenit cu 23 de ambulanțe și echipaje de descarcerare. Din primele cercetări rezultă că autobuzul, care efectua curse regulate pe ruta Mănești — Ploiești, a lovit din spate autobasculanta, care circula cu viteză redusă.

Mircea Olaru, eliberat din funcția de inspector general al Jandarmeriei Române. Generalul maior Mircea Olaru a fost eliberat din funcția de inspector general al Jandarmeriei Române, începând de vineri, prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, și a fost numit director al Direcției Afaceri Europene și Relații Internaționale din cadrul MAI, se arată într-un comunicat transmis presei, relatează Jurnalul Național. Conform sursei citate, lui Mircea Olaru i se echivalează gradul militar cu cel de chestor principal de poliție.

UNJR se ia la trântă cu ministrul Justiției pe tema acoperiților din magistratură. Într-un comunicat de presă, Uniunea Națională a Judecătorilor din România critică dur poziția ministrului Justiției, Raluca Prună, în raport cu problema magistraților colaboratori ai serviciilor secrete, exprimată într-un interviu acordat publicației „Revista 22”, notează Puterea. Reproducem integral comunicatul.

Un fost consilier superior ANAF nu poate justifica o avere de 96.500 euro. Agenția Naționala de Integritate a informat, vineri, într-un comunicat de presă, că a constatat existența unei diferențe nejustificate, în cuantum de 413.203 lei (96.500 euro), între averea dobândită și veniturile realizate de către Nicolae Adrian Gavrilă, fost consilier superior în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) — Direcția Coordonare Inspecție Fiscală, conform Puterea. Sursa citată a menționat, într-un comunicat de presă, că a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate, în perioada 9 ianuarie 2004 — 31 decembrie 2010, de către Nicolae Adrian Gavrilă.

Un deputat vrea ca elevii de 14 ani să decidă singuri în privința orei de religie. Deputatul Remus Cernea a depus o inițiativă legislativă la Parlament prin care elevilor care au împlinit vârsta de 14 ani să li se permită să aibă o opțiune personală în ceea ce privește ora de religie, potrivit Libertatea. „Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului care a împlinit 14 ani, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul care nu a împlinit acea vârstă. Schimbarea acestei opțiuni se face tot prin cerere scrisă a elevului care a împlinit 14 ani, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul care nu a împlinit acea vârstă”, se arată în proiectul de lege depus de Remus Cernea la Camera Deputaților și aflat în consultare publică.

Militari români în haine noi. Cum vrea să schimbe Armata costumul pentru instrucție. Armata României intenționează ca începând cu anul 2017 să introducă în serviciu un nou model al costumului pentru instrucție, anunță Libertatea. Principalele elemente de noutate ale prototipului noului costum pentru instrucție sunt coloristica (desenul mozaic fiind format din cinci culori — kaki-bej, verde, maro închis, maro deschis și bej deschis), croiala, ajustarea în talie și dublarea zonelor cu solicitare maximă.

La ce umilințe erau supuși elevii care doreau să-și mărească nota cu un punct. Un dascăl din Capitală este acuzat că își umilește elevii, notează Capital. Profesorul de matematică dintr-un liceu de prestigiu din București le-ar fi cerut elevilor care voiau să își mărească nota de la teză cu un punct, să se târască în genunchi, până la el la catedră. Marcel Bartic, un profesor din România, a povestit pe Facebook umilințele la care a fost supus un licean din București de către profesorul său. „Dacă vă gândeați că ați văzut toate formele de agresiune și abuzuri în școli, trageți aer în piept, luați loc și constatați următoarele”, avertizează Bartic.

RATB a pus gând rău evazioniștilor! Reprezentanții Regiei Autonome de Transport București (RATB) vor să știe, cu exactitate, și nu pe bază de estimări, numărul călătorilor care utilizează fiecare linie și mijloc de transport, potrivit unui comunicat remis presei, scrie Libertatea. Regia bucureșteană de transport estimează că, în medie, zilnic, pe lângă cele 165.000 de călătorii validate, alte 1,1 milioane de călătorii sunt efectuate de către abonați și alte categorii, care nu au în prezent obligația de a valida vreun card, în timp ce vehiculele Regiei asigură circa două milioane de călătorii pe zi.

Se reia circulația tramvaielor pe șoseaua Iancului. Primăria Capitalei a anunțat că sâmbătă se reia circulația tramvaielor pe șoseaua Iancului din Capitală, potrivit Cotidianul. „În urma finalizării lucrărilor de modernizare a infrastructurii rutiere efectuate pe șos. Iancului, începând cu data de 6 februarie se reia circulația tramvaielor pe această arteră”, menționează Primăria într-un comunicat.

Dîncu: Lucrăm zilele acestea să dăm o adeverință temporară pentru Stadionul Național. Ministrul Dezvoltării Regionale Vasile Dîncu a declarat, vineri seara, că se încearcă găsirea unei soluții de acordare a unei adeverințe temporare de funcționare a Stadionului Național, arătând că este un stadion foarte modern, cu sisteme de apărare contra incendiilor foarte bune, potrivitEconomica.net. „Lucrăm zilele acestea la o chestiune practică. Am chemat toate echipele de la ISU, de la noi, de la MDRAP, primarul general”, a spus Dîncu, la Realitatea Tv.

Salariile de la Dacia vor crește cu 150 de lei. Administrația Automobile Dacia și Sindicatul Autoturisme Dacia au încheiat negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă, anunțăEconomica.net. Părțile au convenit creșterea cu 150 de lei (5%) a salariului de bază brut la nivel de operatori. În plus, toți angajații vor primi o primă pentru rezultatul anului 2015, în valoare de 1.430 lei brut, acordată în luna mai. „Salariul operatorilor de la Dacia este de aproape 3 ori mai mare decât la sfârșitul anului 2007 și, în 2015, a fost aproape dublu față de salariul mediu realizat la nivelul economiei naționale”, se arată în comunicatul Dacia.

O pisică dintr-un magazin le-a dat bătăi de cap polițiștilor și inspectorilor de la Fisc. O pisică a stârnit, vineri, agitație la un magazin de îmbrăcăminte din Drobeta Turnu Severin, sigiliat de inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), scrie România Liberă. Astfel, mai mulți polițiști și reprezentanți ai Fiscului au încercat, fără succes, să elibereze pisica despre care se spunea că ar fi sechestrată în magazin de aproximativ două luni. În momentul sosirii reprezentanților ANAF, mai multe persoane s-au adunat în fața magazinului ce urma să fie desigilat.

Președintele Curții de Conturi: „În ultimul deceniu bugetul a fost păgubit cu peste 2 miliarde euro”. Bugetul de stat a fost fraudat în ultimii zece ani de 2,1 miliarde de euro, a declarat, vineri, Nicolae Văcăroiu, la Europa FM, potrivit Bursa. Acesta a spus că principalele cauze ale acestei situații sunt corupția, neglijența în serviciu și schimbarea permanentă a legislației. Șeful Curții de Conturi a precizat că cele mai multe prejudicii sunt comise cu bună știință, chiar și la nivel guvernamental.

Văcăroiu: Instituțiile publice au tendința de a face studii de fezabilitate și proiecte în exces. Primăriile și ordonatorii mari principali de credite au tendința de a face studii de fezabilitate și proiecte în exces, în condițiile în care acestea costă între 3% și 7% din valoarea investiției, deși în zona rurală oamenii încă mai circulă prin noroi și mai avem școli cu grupuri sanitare în curte în secolul XXI, a declarat, vineri, la Europa FM, președintele Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, conform Capital. „Sunt studii de fezabilitate, nu aș spune în prostie, dar tendința la nivelul primăriilor, la nivelul ordonatorilor mari principali de credite este de a elabora studii de fezabilitate și proiecte, cu aprobare la Comisia Europeană, în exces”, a spus Văcăroiu.

Consiliul de administrație al BNR a stabilit menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an. Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a hotărât în ședința de vineri, 5 februarie, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, transmite BNR, scrie Capital. În cadrul aceleiași ședințe BNR a stabilit și gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar, dar și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

MFE: În România există blocaje privind cadrul legislativ în pregătirea proiectelor mari de infrastructură. În România există blocaje privind cadrul legislativ în pregătirea proiectelor mari de infrastructură și a conținutului studiului de fezabilitate, a declarat, vineri, ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, într-o conferință de presă, transmite Capital. „În România există foarte multe blocaje în ceea ce privește cadrul legislativ privind pregătirea proiectelor mari de infrastructură cât și a conținutului studiului de fezabilitate, studiului tehnic, necorelare cu aplicațiile solicitate de Comisia Europeană, un contract care este un contract de lucrări care nu se adaptează nevoilor”, a spus Răducu.

Isărescu: Legea dării în plată nu cred că ar strica; reacția băncilor este normală, nu o răzbunare. Legea dării în plată, dacă va fi aprobată în concordanță cu expunerea de motive, adică să se refere la cei care au probleme reale, nu ar strica, însă aceeași lege nu spune nimic despre garanția pe care statul o acordă prin programul „Prima casă”, a declarat, vineri, într-un briefing de presă, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), potrivit Jurnalului Național.”Noi discutăm cu băncile în calitate de supraveghetor, dar nu am cunoștință de nicio înțelegere între bănci. Credem că ce au anunțat unele bănci, în condițiile în care legea va fi aprobată în forma actuală, mi se pare o reacție actuală la o propunere legislativă majoră”, a spus Isărescu.

Olteanu, BNR: Prima Casă trebuie exceptată din legea dării în plată; tinerii, afectați cel mai mult. Programul Prima Casă trebuie exceptat din legea dării în plată, întrucât ar afecta disproporționat tinerii, iar BNR nu anticipează că la bănci vor ajunge multe apartamente, dar acestea vor fi obligate oricum să facă provizioane, a declarat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, conform Ziarului Financiar. „Nu ne așteptăm, în mod special, să existe foarte multe dări în plată. (…) Consecințele bilanțiere asupra băncilor nu se produc în momentul dării în plată, ele se produc în momentul adoptării legislației, pentru că băncile sunt reglementate prudențial, printr-o directivă europeană, care obligă instituțiile de credit să provizioneze la momentul la care un credit nu mai are garanțiile necesare”, a declarat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.

Ministrul Fondurilor Europene: RATB nu poate primi un euro pentru tramvaie și autobuze. Ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că RATB nu poate primi un euro pentru tramvaie și autobuze din cele 130 milioane de euro, pentru că este regie autonomă și nu comercială, relatează Puterea. „Nu putem moderniza RATB că este încă regie autonomă. Trebuie să punem mâna și să ne rezolvăm problemele noastre pentru a ne moderniza. Vedeți care este situația RATB. Nu poate primi un euro pentru tramvaie și autobuze pentru că este regie autonomă”, a precizat Aura Răducu.

Loteria fiscală: Nouă cereri de revendicare a premiilor la extragerea din 20 decembrie. 111.111 lei pentru fiecare câștigător. Un număr de nouă cereri de revendicare a premiilor la extragerea Loteriei bonurilor fiscale din 20 decembrie 2015 au fost depuse la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP), potrivit Economica.net. „După centralizarea bonurilor fiscale câștigătoare la extragerea Loteriei bonurilor fiscale din 20 decembrie 2015 sunt nouă cereri de revendicare, nefiind astfel depășit numărul maxim, de 100 de premii, stabilit de lege”, informează MFP.

Isărescu, după ședința BNR de astăzi: Noua prognoză a BNR reconfirmă adâncirea inflației în teritoriu negativ în primele 5 luni. Noua prognoză de inflație a BNR reconfirmă adâncirea ratei inflației în teritoriu negativ în primele cinci luni ale anului, în urma scăderii TVA și a altor taxe, iar o revenire în intervalul țintit de BNR ar putea avea loc de la începutul anului următor, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, relatează Ziarul Financiar. ”Noua prognoză trimestrială reconfirmă perspectiva adâncirii inflației în teritoriu negativ în primele cinci luni ale anului 2016, ca efect al scăderii cotei standard TVA și a altor impozite indirecte”, a declarat Isărescu.

Două companii din grupul InterAgro, cu afaceri de 3,3 miliarde de lei, au intrat în insolvență. InterAgro SA și InterAgro SRL, două companii din grupul cu același nume deținut de omul de afaceri Ioan Niculae, au intrat în insolvență, informează Ziarul Financiar. „În temeiul art. 72 din Legea nr. 85/2014 dispune deschiderea procedurii generale de insolvență împotriva debitoarei Sc InterAgro SRL. În baza art. 73 raportat la art. 45 alin. 1 lit. d și art. 57 din legea insolvenței desemnează administrator judiciar provizoriu pe CITR Filiala București SPRL și ZRP Insolvency SPRL”, se arată în decizia Tribunalului Teleorman.

Roșia Montană, propusă pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Ministerul Culturii și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor au comunicat, vineri, către Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris înscrierea peisajului cultural minier Roșia Montană în lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial, anunță Gândul. „Roșia Montană a fost cel mai activ centru minier al Munților Apuseni, începând de la primele exploatări, din Epoca Bronzului, continuând în Antichitate și perioada medievală, în Epoca Modernă și până în trecutul recent. Mineritul tradițional, bazat pe inițiativa familiilor și a micilor asociații de mineri, s-a încheiat odată cu naționalizarea, în 1948, fiind urmat de o altă formă de minerit, industrial, la scară mare, încheiat în 2006. La Roșia Montană avem de a face, așadar, cu unul dintre cele mai longevive situri miniere tradiționale cunoscute în ziua de azi”, spune Ministerul Culturii.

Halep va deschide meciul cu Cehia din Fed Cup! Programul complet al partidelor de la Cluj. Reacția Simonei după tragerea la sorți: „Am făcut eforturi să revin, sper să câștig!”Vineri a avut loc tragerea la sorți a meciurilor din cadrul întâlnirii România — Cehia, care contează pentru sferturile Grupei Mondiale din Fed Cup, informează ProSport. Simona Halep (3 WTA) va deschide balul în Sala Polivalentă din Cluj, înfruntând-o pe Karolina Pliskova (13 WTA), sâmbătă, de la ora 13:00. La 20 de minute după încheierea jocului dintre Halep și Pliskova, pentru al doilea punct al partidei se vor duela Monica Niculescu (37 WTA) și Petra Kvitova (9 WTA).

Dorința lui Gică Hagi de ziua lui: „În fiecare dimineață mă trezesc cu acest gînd”. Gică Hagi împlinește azi 51 de ani, iar principala dorință a „Regelui” este cîștigarea titului cu Viitorul, transmite Gazeta Sporturilor. „De ziua mea îmi doresc sănătate și cît mai multe victorii cu Viitorul. În fiecare dimineață mă trezesc cu gîndul că poate vom ieși campioni în Liga 1”, a declarat Gică Hagi.

„Eu nu vreau să devin bun, ci foarte bun!” Mutu a început școala de antrenori și a predat deja prima lecție. La 37 de ani, Adrian Mutu a revenit în Liga 1 cu gândul de a prinde EURO 2016, dar, în paralel se gândește și la ce va face după terminarea carierei de fotbalist, scrie ProSport. La capătul unui cantonament greu cu ASA Târgu Mureș, „Briliantul” s-a întors în România, unde a început cursurile de antrenor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult