Acasa Revista Presei Revista presei. STS-ul, 112 şi localizarea apelurilor

Revista presei. STS-ul, 112 şi localizarea apelurilor

scris de Z.V.
10 afisari

Radu Jude, câștigător al Ursului de Argint la Berlinală, atacul armat de la Copenhaga, precum și intrarea în vigoare a armistițiului de la Minsk, dar și a doua victorie a „Stejarilor” în Campionatul European de Rugby, sunt principalele subiecte ale presei centrale apărute în acest weekend.

Sediul central al STS

Sediul central al STS

România se situează printre statele membre cu cei mai buni timpi de reacție (sub 10 secunde) și o acuratețe sporită în localizarea apelanților la numărul unic de urgență 112, potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene, făcut public sâmbătă de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, transmite ziarul Bursa.

‘Aferim!’ al lui Radu Jude a câștigat Ursul de Argint pentru regie la festivalul de la Berlin, transmite Gândul. Filmul este cel de-al treilea lungmetraj semnat de regizorul Radu Jude și este singurul film românesc selectat în competiția oficială de la Berlin.

Publicația Q Magazine a realizat un interviu în exclusivitate cu Radu Jude, înaintea premierei mondiale de la Berlin a filmului său ‘Aferim!’ — Ursul de Argint pentru cea mai bună regie.

Un civil a fost ucis și trei polițiști răniți sâmbătă după-amiază la Copenhaga într-un atac armat asupra unui centru cultural unde se desfășura o dezbatere despre islam și libertatea de exprimare, relatează România Liberă.

Pentru cei mai optimiști, acordul atins joi la Minsk, după 17 ore de negocieri, arată mai bine ca niciodată, scrie Gândul. Pacea temporară ar urma să se instaureze în Donbas, începând de la miezul acestei nopți, conform înțelegerii de pe hârtie. Totuși, luptele intense se desfășurau în timpul zilei de sâmbătă în estul Ucrainei, lângă Mariupol și în ‘enclava’ Debalțeve, între separatiștii proruși și armata ucraineană, iar Rusia își intensifică prezența militară la graniță și chiar dincolo de ea.

Cu doar câteva ore înainte ca acordul de încetare a focului din estul Ucrainei să intre în vigoare, situația din regiunile controlate de separatiștii pro-ruși este de parte de a fi calmă, notează Evenimentul Zilei. Bombardamentele au continuat și sâmbătă, în special în apropierea orașului Debalțeve, important nod feroviar pentru comunicațiile dintre cele două fiefuri rebele Donețk și Lugansk. În plus, SUA au avertizat, prin vocea ambasadorului său la Kiev, că imaginile din satelit au dezvăluit o realitate mai mult decât îngrijorătoare pentru soarta acordurilor de la Minsk. Potrivit fotografiilor postate pe Twitter de către oficialul american, insurgenții pro-ruși au mai mult armament decât armatele unor state membre NATO.

Atacul separatiștilor asupra orașului Debalșeve continuă, scrie Puterea. Forțele proruse încearcă să elimine, cu ajutorul forțelor militare rusești, acest bastion ucrainean aflat între Donețk și Lugansk.

Cele mai importante categorii de nereguli din domeniul fondurilor UE sunt nerespectarea prevederilor în domeniul achizițiilor publice și nerespectarea cerințelor de eligibilitate a cheltuielilor, potrivit raportului Curții de Conturi pentru 2013, scrie ziarul Bursa.

Ministerul Transporturilor amână până în aprilie o decizie în privința autostrăzii Comarnic-Brașov, deși pe 15 februarie trebuia să hotărască, la cererea premierului, dacă proiectul merge mai departe cu consorțiul Vinci-Strabag-Aktor sau înțelegerea este reziliată, scrie Gândul.

Două edituri mari contestă proiectul de lege privind timbrul cultural, titrează România Liberă. Editurile Polirom și Nemira contestă proiectul de lege privind timbrul cultural care ar avea drept consecință „creșterea fără precedent a nivelului de taxare” și aplicarea pe fiecare carte a unui timbru, similar celui utilizat pentru țigări și băuturi alcoolice.

Averea lui Varujan Vosganian va fi verificată de Agenția Națională de Integritate (ANI) care s-a autosesizat suspectând că există sume de bani, inclusiv un credit mai vechi, pe care acesta nu le-ar fi trecut în declarațiile de avere, informeazăAdevărul.

Călin Popescu-Tăriceanu susține că un vot în favoarea cererii formulate în cazul lui Varujan Vosganian ar fi creat precedentul ca orice decizie a Guvernului sau altor autorități publice să fie cenzurate de procurori, opinând că intervenția șefului statului arată o continuare a politicii fostului președinte, scrie Gândul.

Președintele Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a copilului bolnav de cancer, amintind că în România se înregistrează anual 500 de noi astfel de cazuri, un filmuleț ce însoțește mesajul înfățișându-l în timpul unei vizite la o secție de oncologie pentru copii, relateazăAdevărul.

După Polonia, România este țara cu cel mai mare număr de producători agricoli din UE care au beneficiat de plăți directe în cadrul Politici Agricole Comune în 2013, se arată în cel mai recent studiu al Comisiei Europene pe această temă. În total, în urma fărâmițării excesive a terenurilor agricole din țara noastră, peste 1 milion de persoane au primit în 2013 bani europeni, scrieEconomica.net. În total, la nivelul UE, au primit subvenții directe peste 7,4 milioane de persoane.

Începând de anul acesta, produsele alimentare comercializate în România vor avea o inscripție specială, dacă au ingrediente realizate prin nanotehnologii, informează Libertatea.

De aproape opt veacuri, pitoreasca Dobrogea este asemănată unui Orient în miniatură, în care obiceiurile localnicilor, indiferent de religie, au ajuns să se confunde, iar neamurile — să se amestece, scrie Adevărul. ‘Dobrogea este pământul armoniei, românii sunt frații noștri’, încuviințează muftiul Iusuf Murat, liderul spiritual al musulmanilor din România. Cercetătorii ridică, însă, chestiunea păstrării identității naționale a comunității turco-tătare care trăiește în Dobrogea. Declinul demografic al populației și pierderea tradițiilor și a limbii materne îi alarmează pe apărătorii nației musulmane.

România a învins Spania cu 29-8. ‘Stejarii’ au obținut și punctul bonus ofensiv, titrează Pro Sport. Naționala de rugby a României a obținut a doua victorie în Campionatul European de rugby (fostul CEN). ‘Stejarii’ au învins, la Cluj, reprezentativa Spaniei, cu 29-8 (12-3), scorul la eseuri fiind de 5-1 în favoarea românilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult