Acasa Revista Presei Revista presei. Țânțarul-tigru asiatic a mai ucis un român

Revista presei. Țânțarul-tigru asiatic a mai ucis un român

scris de Z.V.
56 afisari

Înființarea Comisiei prezidențiale pentru elaborarea Proiectului de țară, reacții ca urmare a votului dat de senatori luni, prin care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost protejat prin imunitate în fața anchetei în cazul morții polițistului Bogdan Gigină, decizia judecătorilor de la Tribunalul București de a anula toate probele importante din dosarul de corupție al Liei Olguța Vasilescu, dar și decizia deputaților provind amânarea votului pentru legea asigurărilor auto obligatorii (RCA) pentru săptămână viitoare, precum și acțiunea în instanță formulată de CSA „Steaua” București pentru recuperarea prejudiciului cauzat de folosirea ilegală a mărcii „Steaua București” de către clubul de fotbal FCSB în perioada 2004-2014 sunt principalele subiecte ale zilei de 21 septembrie.

West NileȚânțarul-tigru asiatic a mai ucis un român. 6 decese, în total, informează Jurnalul Național. Încă un român și-a pierdut viața, în ultima săptămână, după ce a fost infectat cu virusul West Nile, transmis prin înțepătura de țânțar, numărul deceselor ajungând astfel, la șase. Din cauza riscului de transmitere a virusului, mai multe centre de tranfuzie sanguină din țară sunt în alertă și, în ciuda crizei de sânge din spitale, nu mai primesc donatori din localitățile în care au fost confirmate astfel de cazuri.

Comisia pentru proiectul de țară al lui Iohannis, la start. Lista completă a membrilor, informează Gândul. Comisia prezidențială pentru proiectul de țară a fost constituită, din acest for urmând să facă parte personalități, câte doi reprezentanți din partea fiecărui partid parlamentar, un reprezentant al Guvernului, iar activitatea va fi coordonată de doi consilierii prezidențiali. Printre personalitățile care fac parte din această comisie sunt Lucian Croitoru și Valentin Lazea din BNR, sociologul Dan Dungaciu, Vasile Pușcaș, Cristian Pârvulescu, fostul consilier prezidențial Iulian Chifu și Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai.

Reacția DNA după votul din Senat: ‘Ancheta în cazul lui Gabriel Oprea, pentru ucidere din culpă, este blocată. Actul de justiție nu mai poate fi înfăptuit’, titrează Adevărul. Procurorii DNA arată că respingerea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea va avea ca consecință blocarea anchetei penale fațăd e fostul vicepremier și îi plasează pe anchetatori în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea polițistului Bogdan Gigină.

Oprea nu înțelege noțiunea de ‘moralitate’. Întrebat de jurnaliști dacă n-ar fi fost moral să renunțe la imunitate pentru a fi judecat în dosarul morții lui Gigină, fostul vicepremier nu a dat niciun răspuns, scrie Curierul Național. Gabriel Oprea s-a prezentat marți la Curtea Supremă, la un nou termen în dosarul în care este judecat pentru abuz în serviciu în legătură cu cheltuirea unor sume din bugetul DIPI. Atât la venire, cât și la plecarea din instituție, fostul vicepremier a fost întrebat de mai multe ori de către jurnaliști dacă nu ar fi fost moral să renunțe de bună voie la imunitatea dată de calitatea de senator și să fie urmărit penal în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină.

Oprea la instanța supremă: ‘Eram la datorie. După 24 de ore mai trebuie să mergi și acasă’, titrează Libertatea. Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a declarat, marți, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, că se afla la datorie în ziua în care polițistul Bogdan Gigină și-a pierdut viața și că, după 24 de ore, când ești în misiune, mai trebuie să mergi și acasă.

Românii se revoltă, după decizia senatorilor de a-l proteja pe Oprea. Un protest este anunțat, joi, la Senat, informeazăRomânia Liberă. Votul de luni al Senatorilor, care au respins cererea procurorilor anticorupție privind încuviințarea începerii urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, în legătură cu moartea polițistului Bogdan Gigină, a strârnit numeroase reacții.

Unde duce decizia Senatului. Protest anunțat în cazul Gabriel Oprea, aflăm din Cotidianul. Câteva sute de persoane și-au anunțat prezența în fața Senatului joi, de la ora 18.00, în semn de protest față de decizia senatorilor de a respinge cererea privind urmărirea penală a lui Gabriel Oprea în cazul morții polițistului Bogdan Gigină. Oamenii s-au mobilizat pe Facebook, unde a fost deschisă o pagină intitulată „Protest Oprea, ești cercetat, trebuie să fii judecat”.

DNA, după votul pentru Oprea: ‘Actul de justiție nu mai poate fi înfăptuit’, titrează Gândul. DNA precizează că ancheta în cazul morții polițistului Bogdan Gigină este în acest moment blocată, iar ‘actul de justiție nu mai poate fi înfăptuit’, ca urmare a votului dat de senatori luni, prin care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost protejat prin imunitate în fața anchetei în acest caz.

Ce spune ministrul Justiției, Raluca Prună despre votul în cazul Oprea, scrie Evenimentul Zilei. Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, marți, referitor la respingerea de către Senat a cererii DNA de începere a urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea, că problema României este că legea se aplică în mod discriminatoriu.

Judecătorul Cristi Danileț, reacție la votul din Senat în cazul Oprea: ‘Am solicitat sesizarea Curții Constituționale pentru conflict între puteri’, titrează Adevărul. Judecătorul Cristi Danileț a solicitat membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să reflecteze asupra necesității de a se formulă de către Președintele CSM o sesizare la Curtea Constituțională a României pentru conflict între puteri. Decizia a fost luată după ce Senatul a respins solicitarea DNA de începe a urmării penale în cazul lui Gabriel Oprea, pentru ucidere din culpă.

Ambasada SUA, prima reacție în cazul Oprea: Suntem dezamăgiți că Parlamentul a acționat așa, scrie Gândul. Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, s-a declarat dezamăgit marți de decizia Parlamentului de păstrare a imunității în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea.

Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii, despre cazul Oprea: Legea trebuie să fie egală pentru toți, titrează România Liberă. Ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, evită să se refere explicit la cazul senatorului Gabriel Oprea, dar subliniază principiul conform căruia legea trebuie să fie egală pentru toți.

Alina Gorghiu: Circul din Senat în cazul lui Gabriel Oprea e încă un motiv pentru reforma parlamentară, scrie cotidianulPuterea. Copreședintele PNL Alina Gorghiu a precizat marți, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că ‘circul de ieri din Senat’ în cazul lui Gabriel Oprea a oferit încă un motiv pentru reforma parlamentară, în condițiile în care votul secret trebuie să dispară.

Presiunea îi transformă pe parlamentari în judecători. Replica lui Liviu Dragnea după votul pentru Gabriel Oprea din Senat, notează Cotidianul. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marți, referindu-se la votul senatorilor în cazul Gabriel Oprea, dar și la alte asemenea situații, că „presiunea” pusă pe parlamentari este „inimaginabilă” și îi pune pe aceștia să devină „judecători”.

Cine sunt senatorii care au votat împotriva cererii DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, aflăm din România Liberă. Senatori de la PSD, ALDE, PRU și foști UNPR au votat împotriva cererii de urmărire penală formulate de DNA pe numele lui Gabriel Oprea pentru omor din culpă în cazul polițistului Bogdan Gigină. Printre ei se numără Călin Popescu Tăriceanu, Ioan Chelaru sau Ilie Năstase.

Legea RCA nu se mai discută astăzi în Camera Deputaților. Votul final, amânat pentru săptămâna viitoare, informeazăAdevărul. Legea privind răspunderea civilă obligatorie (RCA) nu va mai fi dezbătută astăzi în plenul Camerei Deputaților, for decizional, discuțiile fiind amânate pentru săptămâna viitoare. Deputații PNL sunt cei care au cerut amânarea dezbaterilor, potrivit profit.ro. Totodată, una dintre uniunile transportatorilor, COTAR, a cerut astăzi parlamentarilor să amâne dezbaterea legii RCA în Parlament.

Transportatorii, nemulțumiți de graba parlamentarilor de a adopta Legea RCA, scrie Evenimentul Zilei. Reprezentanții operatorilor și transportatorilor autorizați din România cer publicarea proiectului de lege final privind polițele RCA și consultări publice pe marginea acestui act, astfel încât să nu apară erori cu efecte pe termen lung și impact puternic în economie.

Patronatele din transporturi: Noua Lege RCA nu conține tariful de referință negociat cu ASF, notează cotidianulPuterea. Patronatele din transporturi au anunțat marți, într-un comunicat de presă, că textul care prevedea introducerea tarifului de referință ca principiu de bază în construcția tarifului de primă RCA a dispărut față de forma inițială negociată cu transportatorii.

Haos total cu polițele RCA, anunță Evenimentul Zilei. Atât Guvernul, cât și Parlamentul vor să reglementeze piața asigurărilor auto obligatoriii, dar prevederile nu sunt clare și uneori chiar se bat cap în cap. Colac peste pupăză, a picat și softul fără de care nu se pot emite polițele RCA.

ASF ia în calcul un atac informatic. Șoferii nu mai pot încheia RCA, sistemul CEDAM a picat, scrie Cotidianul. Baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României (sistemul CEDAM) a cedat luni, iar brokerii emit numai polițe RCA clasa de baza B0 (atribuită unui asigurat nou, fără istoric — n.r.), a declarat marți președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR), Bogdan Andriescu.

De ce s-a blocat sistemul CEDAM: Asigurătorii au trimis zilnic 4 milioane de solicitări de interogarea a istoricului de daună al șoferilor. De regulă 4 milioane de solicitări se primesc în 1-2 săptămâni, informează Ziarul Financiar. Companiile de asigurări au trimis în cursul zilelor de luni și marți, aproximativ 4 milioane de solicitări de interogarea a istoricului de daună al șoferilor, fapt care a dus la suprasolicitarea bazei de date CEDAM, ceea ce împiedicat stabilirea în mod corect a clasei de daunalitate bonus-malus. Spre comparație, volumul de solicitări primit la începutul acestei săptămâni este echivalent cu volumul primit în mod normal într-o perioadă de una-două săptămâni. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a precizat însă că sistemul a rămas funcțional, dar a răspuns cu greutate la interogări.

OUG referitoare la RCA a fost publicată. ASF are 30 de zile să fizexe prețul, anunță România Liberă. Ordonanța de Urgență care permite plafonarea asigurărilor obligatorii RCA la un nivel maxim de 7.500 de lei pe an pentru camioane grele a fost publicată, luni seară, în Monitorul Oficial. Documentul prevede înghețarea pentru șase luni a tarifului la asigurările transportatorilor rutieri, dar și norme noi privind transparența modului de calcul a primei RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiară trebuie să stabilească, în cel mult 30 de zile, niveluri maxime, pe categorii de vehicule, pentru polițele obligatorii.

ASF: Dintr-o eroare materială, OUG privind plafonarea tarifelor RCA a fost publicată cu greșeli, aflăm din cotidianulPuterea. Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) a anunțat, marți, că „dintr-o eroare materială”, OUG privind plafonarea tarifelor RCA a fost publicată în Monitorul Oficial cu greșeli.

Coadă de politicieni la Curtea Supremă. Dragnea, Tăriceanu, Oprea, Orban, Olteanu și Niță, în fața judecătorilor, informează Adevărul. Președintele PSD, Liviu Dragnea, șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu sau fostul vicepremier al României, Gabriel Oprea, sunt doar trei dintre politicienii care sunt citați astăzi la Curtea Supremă, în dosarele în care sunt trimiși în judecată.

Tripleta Tăriceanu—Orban-Olteanu, față în față cu Justiția, scrie Evenimentul Zilei. Șeful Senatului a așteptat trei ore la rând, Bogdan Olteanu a făcut tot posibilul să evite presa, iar Ludovic Orban și-a susținut nevinovăția, ieri, la Înalta Curte de Casație și Justiție, într-o ședință-maraton care a început dimineața și s-a terminat seara târziu

Curtea Supremă a prelungit cu 30 de zile arestul la domiciliu în cazul fostului viceguvernator BNR Bogdan Olteanu, informează Adevărul. Încă 30 de zile de arest la domiciliu pentru fostul viceguvernator al Băncii Naționale Bogdan Olteanu. Judecătorii de la Curtea Supremă au decis astăzi prelungirea mandatului ca să fie siguri că el nu va influența ancheta. Decizia poate fi însă contestată.

Gabriel Oprea s-a prezentat la ICCJ, unde este judecat pentru abuz în serviciu. Fostul ministru se declară chiar nevinovat, notează România Liberă. Fostul vicepremier Gabriel Oprea s-a prezentat marți la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde are termen în dosarul în care este judecat pentru abuz în serviciu în legătură cu cheltuirea unor sume din bugetul DIPI.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a prezentat marți la Înalta Curte de Casație și Justiție, aflăm din Jurnalul Național. Președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a prezentat marți la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se judecă un nou termen în dosarul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu, în legătură cu angajarea a două membre de partid la DGASPC Teleorman.

Alina Gorghiu, citată ca martor la DNA, în dosarul lui Mihail Vlasov, informează România Liberă. Copreședintele PNL Alina Gorghiu va fi audiată ca martor, de procurorii anticorupție, în dosarul fostului președinte al Camerei de Comerț a României Mihail Vlasov, acuzat că ar fi intervenit la un deputat pentru a îi fi susținute interesele.

Fostul secretar de stat Ovidiu Puțura, condamnat la cinci ani de închisoare, scrie Gândul. Ovidiu Puțura, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru dare de mită, decizia Curții de Apel București nefiind definitivă.

TB: DNA a încălcat dreptul la apărare al Olguței Vasilescu, iar unele acte de urmărire care o privesc sunt nule, titreazăAdevărul. Un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul București a stabilit, marți, că procurorii DNA ar fi încălcat, pe parcursul anchetei, dreptul la apărare al Liei Olguța Vasilescu în dosarul de corupție și a constatat nulitatea relativă a actelor de urmărire penală, anchetatorii urmând să decidă, în cinci zile, dacă mențin dispoziția de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei.

CSM a decis că Lia Olguța Vasilescu afectează independența Justiției, după ce a scris pe Facebook: Nu mai faceți glume! Unii le iau ca atare și te trimit în judecată, informează România Liberă. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, luni, că afirmațiile primarului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, ‘a adus atingere independenței, prestigiului și credibilității Justiției’, prin afirmațiile făcute în 19 iulie, la o emisiune difuzată pe postul de televiziune Antena 3, cât și prin intermediul rețelei de socializare Facebook, preluate și de alte instituții media.

Ministrul Raluca Prună a găsit soluția pentru sistemul judiciar, anunță cotidianul Puterea. Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat marți că o soluție pentru rezolvarea problemelor din sistemul judiciar, ridicate de reprezentanții asociațiilor de magistrați, o poate reprezenta alocarea unei părți mult mai mari din taxele judiciare de timbru magistraturii decât până acum.

Raluca Prună despre protestele magistraților: Avem situații în care polițiștii au salariile mai mari decât procurorii, titreazăAdevărul. Ministrul Justiției, Raluca Prună, le-a transmis, marți, magistraților că este nevoie de o lege a salarizării unitare în sistemul public, astfel încât să se corecteze situații precum acelea în care un polițist are un salariu mai mare decât un procuror.

O judecătorare se revoltă! Judecătorii din penal sunt avertizați să pronunte doar hotărâri de condamnare în procesele instrumentate de DNA, pentru că sunt urmăriți de SRI!, scrieEvenimentul Zilei. Dreptul la un proces echitabil și prezumția de nevinovăție nu sunt respectate! O judecătoarea de la Tribunalul din Botoșani, Lăcrimioara Axinte pune în discuție independența reală a justiției, dreptul la un proces echitabil, prezumția de nevinovăție și modul în care sunt supuși presiunilor SRI și DNA judecătorii. Totul pentru a da sentințe favorabile DNA.

CCR critică Parlamentul în decizia privind pensiile aleșilor locali: A ignorat Curtea Constituțională și a ‘deghizat’ legea, notează Adevărul. Curtea Constituțională arată în a doua motivare de neconstituționalitate cu privire la legea pensiilor speciale ale aleșilor locali că inițiatorii au încălcat flagrant decizia anterioară a CCR și nu au respectat majoritatea solicitărilor judecătorilor, „deghizând” norme din lege pentru a trece de filtrul constituțional și a se „sustrage” Curții, dar și că au „preluat inexact” prevederi din alte legi.

CCR amână din nou decizia în cazul căsătoriilor gay, informează Gândul. Judecătorii Curții Constituționale au amânat pentru a doua oară o decizie în cazul recunoașterii căsătoriilor între persoane de același sex, după ce au dat undă verde propunerii de modificare a Constituției în care se scrie negru pe alb că familia este formată din bărbat și femeie. ‘Este foarte complex acest dosar, trebuie să examinăm legislația europeană și nu-i atât de simplu să decizi într-o cauză cu un impact mediatic foarte mare și cu caracter de noutate”, a explicat președintele CCR, Valer Dorneanu care a precizat că discuțiile în acest caz vor fi reluate pe 27 octombrie.

Dacian Cioloș s-a întâlnit cu premierul Canadei pentru a discuta liberalizarea vizelor pentru români, scrie România Liberă. Premierul Dacian Cioloș a avut marți, în marja reuniunii ONU de la New York, o întrevedere cu premierul canadian Justin Trudeau, dedicată în principal problemei liberalizării vizelor pentru cetățenii români.

Deputații i-au dat înapoi mandatul lui Petre Roman. ANI: ‘Decizia este abuzivă. E un precedent periculos’, titreazăGândul. Plenul Camerei Deputaților a hotărât marți, în premieră, ca Petre Roman să redevină deputat după un an și jumătate, reluându-și postul care fusese vacantat la începutul lunii februarie 2015. El își va primi indemnizația pentru perioada din februarie 2015 în prezent. Decizia a fost luată, însă, în baza unei hotărâri judecătorești care nu a rămas definitivă, verdictul Curții de Apel București care a decis anularea raportului potrivit căruia Petre Roman s-ar fi aflat în incompatibilitate, fiind atacat cu recurs de ANI. La scurt timp după votul în plenul Camerei, Agenția Națională de Integritate a transmis că rezultatul votului din plenul Camerei este abuziv, iar hotărârea este ilegală și creează un ‘precedent periculos”.

Zgonea, despre cazul Petre Roman: Răspunderea este, așa cum scrie în Constituție, colectivă, scrie Jurnalul Național. Valeriu Zgonea, fost președinte al Camerei Deputaților, a explicat marți, în plen, că nu este vinovat de situația din 2015 când lui Petre Roman i s-a revocat mandatul, arătând că președintele forului legislativ și plenul nu votează, iar potrivit Constituției răspunderea este colectivă.

Declarație adoptată în plenul Senatului. Afirmațiile ambasadorului James Pettit, „primite cu îngrijorare și insatisfacție de opinia publică”, informează Cotidianul. În ședința de plen de marți, Senatul a adoptat o Declarație privind afirmațiile ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit. Ambasadorul SUA a declarat la sfârșitul lunii august, într-un interviu acordat postului Moldova 1, că Republica Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în interiorul unor granițe sigure și că unirea țării cu România „nu este o alegere practică” indiferent de motiv.

Proiectul pentru acordarea venitului minim de incluziune, adoptat de Senat, informează Gândul. Plenul Senatului a adoptat luni un proiect de lege referitor la venitul minim de incluziune care prevede un beneficiu de asistență socială pentru familiile și persoanele singure pentru prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune socială.

Contribuțiile pentru pensie pot fi plătite retroactiv, anunță Q Magazine. Persoanele care nu sunt încă pensionate și care în perioada activităților profesionale au întrerupt din diverse motive plata contribuției la sistemul public de pensii vor putea să achite în decursul a șase luni această cotizație pentru o perioadă maximă de cinci ani, potrivit unui proiect adoptat marți de Camera Deputaților.

Nicușor Dan confirmă discuțiile cu cel puțin cinci miniștri pentru a veni în USR, scrie cotidianul Puterea. Președintele Uniunii Salvați România, Nicușor Dan, a declarat, marți, că USR discută cu cinci-șase actuali miniștri în vederea unei posibile participări pe listele formațiunii pentru alegerile parlamentare, precizând că nu poate dezvălui numele acestora până nu va fi luată o decizie.

Curtea de Conturi va putea controla cheltuielile din campania electorală, scrie Gândul. Deputații au adoptat, marți, cu majoritate de voturi un proiect care prevede modificarea legii finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, potrivit căruia Curtea de Conturi poate să verifice alături de Autoritatea Electorală Permanentă cheltuielile din campania electorală.

Ministrul Educației: Dacă cei care vor să fie directori de școli vor continua să fie împiedicați să se înscrie la concurs, nu vom ezita să apelăm la autorități, titrează Gândul. Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat marți că are cunoștință despre faptul că se încearcă împiedicarea profesorilor de a se înscrie în cursa pentru ocuparea funcției de director în unele școli și a cerut unităților de învățământ să pună la dispoziție toate documentele necesare, arătând că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, ministerul nu va ezita să sesizeze autoritățile. Replica vine în urma controverselor care au avut loc pe marginea unui amendament la Legea Educației, PNL anunțând ieri că va face plângere penală pentru falsificarea semnăturii senatorului Dumitru Oprea, care susține că nu a participat la ședință și nu a semnat raportul privind inițiativa PSD pentru amânarea concursurilor de directori de școli.

Armata cumpără între 40 și 286 de autoturisme de teren blindate care pot fi echipate cu armament, informează Adevărul. Armata Română intenționează să achiziționeze, prin licitație restrânsă, pentru Forțele Terestre și celelalte structuri de sprijin, între 40 și 286 de autoturisme de teren blindate, cu motoare diesel care să poată fi alimentate și cu kerosen și cu suport pentru lansatoare portabile de rachete Spike long-range, valoarea maximă a achiziției fiind de peste 367 milioane de lei (aproximativ 82 de milioane de euro).

Profesorii își pot recupera diferențele salariale pe bază de cerere, scrie Curierul Național. Cadrele didactice și personalul didactic auxiliar care nu au acționat unitățile școlare în judecată pentru a obține creșterile salariale prevăzute de Legea nr. 221/2008 și Legea nr. 330/2009 vor putea să-și recupereze acești bani, începând din acest an, pe bază de cerere. Guvernul a aprobat Legea nr. 85/2016 prin care diferențele salariale aferente perioadei octombrie 2008-mai 2011 se pot obține prin solicitarea lor direct la unitatea la care au fost angajați în perioada respectivă. În acest sens, s-au transmis și note telefonice de la guvern în unitățile școlare.

Cel mai mare târg de joburi pentru absolvenți revine în această toamnă, anunță Adevărul. Cel mai mare târg de joburi pentru absolvenții de studii superioare, Angajatori de Top, revine în această toamnă cu trei ediții, una dintre ele desfășurându-se în București, cealaltă în Timișoara, în timp ce a treia se va desfășura online.

Sindicaliști din Sănătate au protestat la Ministerul Muncii, informează Curierul Național. Peste 200 de sindicaliști din Sănătate au demarat, ieri, de la ora 11.00, acțiunea de pichetare a Ministerului Muncii, prima din ciclul denumit generic ‘O marți a Sanitas’.

Academia Oamenilor de Știință din România a premiat excelența în cercetarea științifică, scrie Adevărul. Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) a decernat, pe 19 septembrie, premiile pentru anul 2014 unor lucrări de referință pentru cercetarea științifică românească și internațional. Premiile Academiei au fost acordate pe secțiuni științifice.

Ministerul Sănătății vrea reguli noi pentru raportarea bolilor transmisibile, aflăm din România Liberă. Validarea datelor despre bolile transmisibile va fi făcută de medicul epidemiolog din Direcția de Sănătate Publică, iar laboratoarele de analize medicale vor fi introduse în rândul unităților care raportează aceste boli, arată nota de fundamentare a unui proiect de Hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Sănătății.

Șoareci și ‘goange’ în Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud, scrie Evenimentul Zilei. Un pacient internat în Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud, Alba, a postat pe o rețea de socializare mai multe filmulețe în care a surprins șoareci în salon și urechelnițe pe lenjeria de pat.

BNR vrea un regim ‘excepțional’ al rezervelor minime obligatorii pentru băncile cu dificultăți temporare de capital, notează Curierul Național. BNR a solicitat Băncii Centrale Europene înăsprirea sancțiunilor date băncilor care nu respectă regulile privind rezervele minime obligatorii (RMO) mergându-se până la retragerea autorizării, însă BCE nu susține ideea, arătând că sancțiunile ar fi mai severe decât cele date în zona Euro.

Când va fi desemnat un nou viceguvernator al BNR. Anunțul făcut de Dragnea, scrie Evenimentul Zilei. România ar putea desemna un nou viceguvernator al Băncii Naționale după alegerile legislative din 11 decembrie, deoarece Parlamentul are nevoie de timp pentru a face cea mai bună alegere, a declarat președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea.

Conferința ZF Branduri românești: Care este rețeta ca un brand românesc să ajungă un nume la nivel mondial, aflăm din Ziarul Financiar. Peste 150 de persoane au participat ieri la conferința ZF Branduri românești care a reunit unii dintre cei mai puternici antreprenori locali și executivi care au pe mână bugete de milioane de euro pentru dezvoltarea și promovarea unor mărci precum Dero, Zuzu sau Altex. Invitații au discutat despre posibilitatea extinderii afacerilor peste granițele țării și despre oportunitatea transformării unor branduri românești în nume internaționale. Alte teme de discuție au fost necesitatea investițiilor în promovare, apetența consumatorilor pentru mărci românești și lupta brandurilor locale cu cele internaționale.

Romgaz a încheiat o tranzacție de peste 76,5 milioane lei cu Transgaz pentru furnizarea de gaze, informează Bursa. Romgaz a încheiat o tranzacție de peste 76,5 milioane lei cu Transgaz privind furnizarea de gaze naturale destinate consumului tehnologic, se arată într-un document publicat pe site-ul Bursei de Valori București (BVB).

Ministerul Fondurilor Europene și Fondul European de Investiții vor acorda 59 de mil. euro în instrumente financiare pentru IMM-uri, scrie Ziarul Financiar. Ministerul Fondurilor Europene (MFE) și Fondul European de Investiții (FEI) au semnat Acordul de Finanțare pentru crearea Fondului-de-fonduri pentru Competitivitate, destinat îmbunătățirii accesului la finanțare sub formă de capital de risc și credite pentru firmele inovative din România, prin acordarea a 59 de mil. euro în instrumentelor financiare pentru IMM-uri, potrivit unui anunț al ministerului.

Garda de Mediu, nou coșmar al firmelor: Poate controla pe oricine, la orice oră, poate opri mașini în trafic și sigila active, aflăm din Economica.net. Un nou act normativ aflat în stadiu de proiect care sporește puterile Gărzii de Mediu pemite comisarilor să controleze practic aproape orice firmă din România, la orice oră din zi și din noapte, pe baza unei formulări interpretabile: dacă activitatea poate avea impact asupra mediului. Patronii vor fi obligați să prezinte orice document li se cere, chiar dacă nu are legătură cu mediul, instalațiile lor pot fi sigiliate, iar transportatorii aflați în trafic pot fi opriți și controlați. Pentru a putea face toate astea, Garda de Mediu angajează personal suplimentar.

Fermierii, prinși între munca pământului și hățișurile birocrației europene, titrează Capital. 2016 a venit cu schimbări ce pun o presiune și mai mare pe fermierii români. Noua Politică Agricolă Comună înseamnă mai multe măsuri, condiții noi și, în consecință, numeroase neclarități. Pe de altă parte, autoritățile spun că au făcut demersuri pentru simplificarea birocrației, iar în continuare vor implementa noi măsuri menite să ajute micii agricultori.

Chilipiruri auto de la Fisc: Cu cât vinde ANAF autoturismele marca BMW și VW confiscate de inspectori, aflăm din Curierul Național. Românii care doresc să-și achiziționeze un autoturism la mâna a doua pot lua în considerare și ofertele Fiscului. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că scoate la vânzare mai multe mașini cu prețuri mici, printre care BMW-uri la puțin peste 3.000 de euro și Dacii Logan ori Peugeot-uri la numai 1.200 de euro bucata.

Chirițoiu: CFR Marfă este în pericol să urmeze calea Oltchim, informează Capital. Președintele Consiliul Concurenței, Bogdan Chirițoiu a declarat că CFR Marfă este într-o situație specială . ‘Este nevoie de o restructurare radicală la CFR Marfă în următoarea perioadă. O situație specială o constituie CFR Marfă, despre care Comisia Europeană nu crede că este viabilă. Situația de la CFR Marfă seamănă cu cea de la Oltchim și Complexul Energetic și Hunedoara. CFR Marfă este în pericol să urmeze calea Oltchim’, a precizat Bogdan Chirițoiu în cadrul unui seminar organizat la Sinaia.

Marile proiecte care ar schimba România, înțepenite de incompetență, scrie Capital. Mall în gară, trenuri de mare viteză, zgârie-nori și un London Eye românesc, sunt doar câteva ‘vise’ desenate de arhitecți condamnate să rămână pe hârtie de incapacitatea autorităților de a încheia parteneriate public-private.

Cifrele sărăciei: Una din trei gospodării nu face față cheltuielilor importante, informează Evenimentul Zilei. În ciuda creșterii economice importante a țării, circa una din trei gospodării nu poate face față cheltuielilor importante, cum ar fi întreținerea locuinței, rate, plata utilităților etc.

Mergem la baraj! România a învins la scor Grecia, dar Rusia ocupă ultimul loc care aduce calificarea directă, anunță Gazeta Sporturilor. România a învins Grecia, scor 4-0, în ultimul meci din campania de calificare pentru Campionatul European din 2017, însă a ratat calificarea directă la turneul final din Olanda și va juca baraj, contra Portugaliei.

Armata l-a dat în judecată pe Becali și cere 36,8 milioane de euro despăgubiri pentru folosirea ilegală a mărcii Steaua între 2004 și 2014. Ce argumente aduce CSA, aflăm din ProSport. Clubul Sportiv al Armatei Steaua a dat în judecată Fotbal Club Steaua București, gruparea lui Gigi Becali, pentru folosirea ilegală a mărcii în intervalul 2004-2014, și solicită daune de 36.826.310 euro. Acțiunea a fost depusă la Tribunalul București, din acest moment intrându-se, practic, în linia dreaptă a conflictului dintre Armată și latifundiar. Procesul va continua, cel mai probabil, indiferent de sentința de la Tribunalul București, prin recursul taberei învinse la Curtea de Apel, dar această acțiune va lămuri, printr-o tăiere a nodului gordian, dacă Becali are sau nu dreptul să folosească numele Steaua.

Fanii Rapidului nu renunță la echipă. Gestul făcut de suporteri: „Rapid este unul dintre cele mai importante simboluri! O țară fără simboluri devine o țară fără istorie”, titrează Gazeta Sporturilor. Clubul Rapid se află într-o situație extrem de delicată, fiind la un pas de faliment. Societatea Rapid SA, patronată de Valerii Moraru, află pe 12 octombrie dacă va intra în faliment și dacă va înceta să mai existe.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult