Acasa Revista Presei Revista presei. Tentativa de spionaj dejucată de SRI

Revista presei. Tentativa de spionaj dejucată de SRI

scris de Z.V.
296 Afisari

Discuțiile referitoare la schimbarea lui Liviu Dragnea de la conducerea Camerei Deputaților, răpunsul transmis Comisiei de anchetă privind prezidențialele din 2009 de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, precum și anunțul SRI potrivit căruia comandantul unei organizații paramilitare din Serbia a fost declarat indezirabil în țara noastră, dar și rezultatul meciului amical de fotbal dintre naționala României și cea a Olandei sunt printre principalele subiecte ale zilei de 15 noiembrie.

Bratislav Zivkovic

Bratislav Zivkovic

Detalii despre tentativa de spionaj dejucată de SRI: Cum a încercat sârbul Zivkovic, care a luptat în estul Ucrainei de partea pro-rușilor, să afle secrete despre bazele militare și radarele României de la Marea Neagră. Sârbul Bratislav Zivkovic, liderul grupării paramilitare Cetnicii, care a luptat în conflictele din Bosnia și Kosovo, dar și alături de separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei, a încercat în 2017 în mai multe rânduri să afle informații și secrete despre bazele militare și infrastructura critică a României în zona Dobrogea. Sârbul a fost monitorizat de SRI și a fost declarat indezirabil de instanță. Zivkovici a părăsit România luni, la puțin timp după ce a fotografiat documente despre care a crezut că sunt secrete, dar care de fapt au fost amplasate de către SRI, transmite Hotnews.ro.

Guvernul Tudose sprijină afacerea Belina prin ordonanță de urgență. În chiar ziua în care impunea „revoluția fiscală’, Guvernul Tudose a modificat o anume prevedere din Legea Apelor, astfel încât să devină legal ceea ce până atunci era interzis: ridicarea de construcții în preajma cursurilor de apă. Un potențial beneficiar al acestei modificări este firma Tel Drum, care deține în închiriere Insula Belina din județul Teleorman, potrivit Adevărul.

Se „trage’ cu rachete Patriot în Parlament. Opoziția și Puterea și-au găsit un nou motiv de încăierare în Parlamentul României. USR și PNL „trage’ cu rachetele Patriot în reprezentanții PSD și ALDE. Cele două partide de opoziție au susținut, marți, că PSD și ALDE încearcă să blocheze în Parlament achiziția rachetelor Patriot, după ce reprezentanții Puterii au lipsit de la ședința Comisiei de apărare din Senat, pe a cărei ordine de zi se afla proiectul de lege privind achiziția rachetelor. „Uniunea Salvați România avertizează că majoritatea PSD-ALDE încearcă să blocheze în Parlament legea de achiziție a primului sistem de rachete Patriot și periclitează astfel parteneriatul strategic cu SUA’, susține formațiunea într-un comunicat, transmite Cotidianul.

Război total în PSD! Un lider din partid i-a cerut demisia lui Dragnea. Demisia șefului PSD a fost cerută chiar din interior. Vicepreședintele PSD Dâmbovița a cerut ca Liviu Dragnea să demisioneze din fruntea Camerei Deputaților. Fănuș Costea a mai declarat că la Congresul PSD din februarie 2018 ar trebui să se ceară demisia lui Liviu Dragnea și din fruntea partidului. „Da! Liviu Dragnea ar trebui să-și dea demisia de la conducerea Camerei Deputaților! În ceea ce privește funcția de președinte al Partidului Social Democrat, problema ar trebui tranșată la Congresul partidului, de anul viitor, în forul statutar”, a declarat Fănuș Costea, vicepreședintele PSD Dambovița și președinte PSD Găești, conform Evenimentului Zilei.

A patra scrisoare a lui Kovesi către comisia pentru alegeri. Răspunsul șefei DNA după ce CCR a decis că e obligată să meargă în Parlament. Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA, a răspunde din nou, în scris, comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, spunând că nu deține date sau documente care să ajute la clarificarea situației și lăsând de înțeles că prezența sa la comisie nu are obiect. „În legătură cu adresa dumneavoastră nr. 4c-30/139 din data de 13 noiembrie 2017, reiterez convingerea că obiectul de activitate al comisiei speciale de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezindențial constă în ‘analiza și clarificarea unor situații de fapt, a unor aspecte sau fenomene sociale relevante, justificat de interesul public de cunoaște anumite realități cu reverberații în plan social juridic sau politic'”, se arată în adresa transmisă comisiei de Laura Codruța Kovesi, relatează Gândul.

Harta economică: Județele unde investitorii străini fac legea. Economia românească a ajuns să fie dominată fără drept de apel de către străini. Dacă aceștia ar pleca mâine din România, cifra de afaceri a țării ar scădea la jumătate, o treime din angajați ar rămâne pe drumuri, județe întregi în baza firmelor locale și ale statului. Și mai grav este că plecarea multinaționalelor ar produce efecte în lanț având în vedere că o parte bună din companiile autohtone depind tot de firmele străine mari care și-au externalizat o parte din activități către firmele locale, notează Jurnalul Național.

Raport MCV cu importanță tot mai mică. Astăzi sunt publicate rapoartele din cadrul Mecanismului de Verificare și Cooperare redactate anual de Comisia Europeană privind justiția și lupta împotriva corupției în România și Bulgaria. Ele sunt exerciții cu precădere tehnice, dar au și o tentă politică. Integrarea celor două țări în Spațiul Schengen ramâne însa singura importanță a rapoartelor MCV pe plan european. De la an la an, interesul pentru opinia Comisiei Europene legat de combaterea corupției și reforma justiției scade simțitor în România și în Bulgaria, scrie Rfi.ro.

Liberalii au început negocierile pentru moțiunea de cenzură. Care sunt condițiile PMP. UDMR joacă la două capete. PNL va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Tudose, a decis Biroul Executiv al partidului. Liberalii au început negocierile cu toate partidele parlamentare, cu excepția PSD, în vederea susținerii acestui demers. Liberalii reclamă, în principal, modificarea Codului Fiscal, președintele PNL, Ludovic Orban criticând ‘Ordonanța care a răvășit sistemul fiscal din România’. Conducerea PNL a desemnat echipa de negociere, care este formată din Raluca Turcan, Ilie Bolojan și Iulian Dumitrescu, anunță România Liberă.

Sondaj — PSD se menține la un scor uriaș, PNL vine din urmă. USR și PMP se prăbușesc. Un sondaj realizat de Avangarde prezintă situația politică la zi în România. Această poză ne arată că PSD se menține la un scor uriaș, în timp ce liberalii încep să recupereze teren. Prăbușirea vine de la USR și PMP, partide care au o scădere constantă după alegeri, în timp ce ALDE a crescut serios în preferințele electorale. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PSD ar câștiga cu 44%, în timp ce liberalii ar lua 26%. ALDE s-a ridicat serios după alegeri și a ajuns la 11%, informează Stiripesurse.ro.

Ancheta OLAF — DNA declanșează negocierile de schimbare a lui Liviu Dragnea de la șefia Camerei Deputaților. Biroul de lupta împotriva fraudelor cu fonduri europene este o instituție subordonată Comisiei Europene. Comunicatul dat luni de această agenție a reprezentat elementul surpriză în dosarul Tel Drum în care Liviu Dragnea e urmărit penal. Șeful PSD este anchetat de DNA pentru sustragerea a 21 de milioane de euro, bani din fonduri europene. Implicarea Comisiei Europene în anchetarea și recuperarea pagubelor făcute de Liviu Dragnea prin intermediul Tel Drum a ridicat miza acestui mediatizat scandal de corupție, conform Ziare.com.

ANAF: 157.798 firme au restanțe de 15,99 miliarde de lei la bugetul asigurărilor sociale, de sănătate și șomaj. Companiile de stat, cei mai mari datornici. Din totalul de 583.170 de angajatori, persoane fizice sau juridice din România, 157.798 de angajatori au restanțe de 15,99 miliarde lei în contul contribuțiilor sociale obligatorii pentru pensii, sănătate și șomaj, conform declarațiilor fiscale, a deciziilor de impunere și a deciziilor de calculare a penalităților și obligațiilor fiscale suplimentare emise de ANAF, a anunțat marți Fiscul, potrivit Libertatea.

România ar putea să nu mai deschidă nicio autostradă până la sfârșitul anului. CNAIR refuză recepția șoselelor cu probleme. România ar putea să nu mai deschidă niciun kilometru de șosea rapidă anul acesta, în afară de cei 15 kilometri din Autostrada Lugoj — Deva, inaugurați în martie. Din cauza unor probleme descoperite pe tronsoanele cele mai avansate, Compania de Drumuri refuză să facă recepția lucrărilor, anunță Economica.net.

Avertismentul softiștilor: revoluția fiscală readuce spectrul migrației creierelor din IT. „Cel mai mare pericol pe care îl avem este că riscăm să exportăm creiere pe nimic, pentru că sunt în centre de servicii, care deservesc toate orașele lumii, fără să facă valoare adăugată’. Schimbările făcute de Guvern la regimul fiscal, care vor intra în vigoare peste doar două luni, determină unele companii să-și pună problema înghețării recrutărilor. Industria locală de software și servicii IT a ajuns de la câteva sute de milioane de dolari în urmă cu zece ani, la peste 4 miliarde euro anul acesta, în condițiile în care pe piața locală au investit în ultimii ani tot mai mulți giganți IT din străinătate, dar și multinaționale din alte industrii, precum cea financiar-bancară, care și-au deschis centre globale de tehnologie în România, angajând astfel sute de mii de oameni, scrie Ziarul Financiar.

Contra, primul eșec: „M-am lămurit! Vedeți data viitoare cine mai vine”. România — Olanda 0-3, iar Cosmin Contra a suferit primul eșec ca selecționer al naționalei. A recunoscut că sunt unii jucători pe care nu va mai conta pe viitor. „Nu a fost o seară fericită, am făcut greșeli foarte mari în repriza a doua. Au avut trei ocazii, au dat trei goluri. Noi am avut șanse, dar nu le-am concretizat. Am vrut să văd mai mulți jucători, să îmi fac o părere. Să văd pe cine mă bazez la Liga Națiunilor”, potrivitFanatik.ro.

Gică Popescu, atacuri dure la Cosmin Contra: „Nu mai ești la Dinamo! De ce nu i-ai băgat pe acești jucători?” După meciul amical pierdut de România cu 0-3 în fața Olandei, Gică Popescu i-a atras atenția lui Cosmin Contra că nu s-a bazat absolut deloc pe jucătorii celor de la CS U Craiova. Fundașul Nicușor Bancu și mijlocașul Alexandru Băluță sunt craiovenii pe care Contra i-a convocat pentru „dubla” amicală cu Turcia și Olanda, însă nu s-a bazat pe niciunul dintre cei doi în partidele de pregătire, conform Gazetei Sporturilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult