Acasa Revista Presei Revista presei. Toamna începe cu proteste

Revista presei. Toamna începe cu proteste

scris de Z.V.
17 afisari

Aderarea României la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, ancheta DNA la televiziunea națională privind achizițiile publice, hotarârea Biroul permanent al Senatului de a pune la dispoziția Parchetului Militar raportul Comisiei senatoriale de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989, în vederea soluționării dosarului Revoluției, protestele transportatorilor din cauza scumpirii RCA, dar și introducerea unei cote de gen de 30% pentru candidații la funcțiile de consilieri locali și județeni, precum și calificarea Simonei Halep în sferturile de finală US Open sunt principalele subiecte ale zilei de 6 septembrie.

trafic-soseaua-de-centura-bucuresti-protest-transportatoriToamna începe cu proteste: Transportatorii, în stradă, din cauza scumpirii RCA, scrie România Liberă. Prima săptămână de după încheierea vacanțelor începe cu ample tensiuni sociale. Transportatorii profesioniști au ieșit în stradă, așa cum au anunțat încă din vară, blocând mai multe șosele din Capitală și din țară.

Protestul transportatorilor continuă. Pompierii din Capitală nu au putut ajunge la un incendiu din cauza blocajului, notează Gândul. Câteva sute de transportatori protestează, luni dimineața, pe Șoseaua de Centură a Capitalei, aceștia mergând cu viteză redusă, circulația fiind îngreunată; transportatorii sunt nemulțumiți de scumpirea tarifelor la asigurările obligatorii. Un echipaj de pompieri nu a putut ajunge rapid la un incediu din cauza mașinilor care blochează drumul.

Tiriștii amenință că vor bloca toată țara din cauza scumpirii RCA, anunță Evenimentul Zilei. Protestul transportatorilor s-a limitat, ieri, la blocarea, timp de două ore, a câtorva drumuri importate. Peste zece zile, aceștia amenință că vor ocupa toate orașele țării.

Șoferii români ar putea scăpa de plata asigurării obligatorii pentru mașini, scrie Libertatea. Nemulțumirile transportatrilor, dar și ale celorlalți români care au în proprietate un autovehicul legate de valoarea foarte mare a taxei de răspundere civilă auto, RCA le dă de gândit parlamentarilor care vor să vină în ajutorul acestora și să-i scutească de anumite taxe pe care ei le consideră inechitabile și incorecte. Concret, la Parlament s-a depus un act normativ prin care se cere eliminarea RCA pentru acei posesori de mașini care au încheiată și o asigurare de tip CASCO.

România a intrat oficial în CERN. Iohannis, la ceremonia de la Geneva, informează Gândul. România intră, oficial, în rândul membrilor Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară, cel mai important centru de cercetare la nivel mondial în domeniul fizicii particulelor. La evenimentul marcat luni, 5 septembrie, la Geneva, participă și președintele Klaus Iohannis.

Steagul României a fost ridicat la CERN, scrie Jurnalul Național. Drapelul românesc a fost ridicat luni la sediul Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), din apropiere de Geneva, după ce țara noastră a devenit oficial membră a acestui centru de cercetare la 17 iulie. La ceremonia de luni, directorul general al CERN, Fabiola Gianotti, și președintele Consiliului CERN, Sijbrand de Jong, au salutat aderarea României la această organizație, subliniind cât este de important ca diferitele națiuni să colaboreze îndeaproape pentru progresul cunoașterii, conform unui comunicat publicat pe site-ul CERN.

Iohannis: „Aderarea României la CERN — o recunoaștere a excelenței românești în domeniu”, notează Bursa. Președintele Klaus Iohannis a evidențiat, cu prilejul alocuțiunii susținute la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), însemnătatea deosebită a aderării României pentru mediul științific și de cercetare, „care reprezintă o recunoaștere a excelenței românești în domeniu și a contribuției țării noastre la realizarea unor proiecte și experimente cu o valoare științifică deosebită”.

Anchetă DNA la televiziunea națională privind achizițiile publice. TVR: ‘Acțiunea vizează contracte comerciale din ultimii 10 ani’, informează Adevărul. Procurorii anticorupție au descins, luni, la Televiziunea Publică. Suspiciunile publice că TVR este o adevărată gaură neagră a banilor publici vor fi verificate în următoarele zile. ‘Conducerea TVR asigură tot suportul necesar pentru derularea verificărilor în bune condiții’, se arată într-un comunicat al TVR.

Stelian Tănase dă din casă: Motivul pentru care TVR a luat mașini de milioane de euro, scrie Evenimentul Zilei. Agitație la TVR, unde procurorii DNA au demarat o anchetă privind utilizarea banilor publici. Mai mult, procurorii anticorupție au cerut Parlamentului documente privind activitatea și achizițiile făcute de TVR în perioada 2005 — 2015, iar senatorii au decis să ofere toate documentele pe care aceștia le-au solicitat. Surse din TVR au dezvăluit pentru EVZ că acțiunea nu este nouă și că până acum din televiziunea publică s-au ridicat ‘peste un metru cub de documente’.

Turcan: În raportul comisiei, pe care am condus-o, apar grave derapaje în managementul SRTv și SRR. Ce spune TVR, aflăm din Economica.net. Deputatul PNL Raluca Turcan a declarat luni că, în urma anchetei unei comisii parlamentare pe care a condus-o în perioada 2005 — 2007, s-au constatat grave derapaje în managementul financiar, editorial și de resurse umane al televiziunii publice și radioului public.

Senatul va trimite Parchetului Militar raportul Comisiei de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989, anunță Evenimentul Zilei. Biroul permanent al Senatului a hotărât, luni, să pună la dispoziția Parchetului Militar raportul Comisiei senatoriale de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989, în vederea soluționării dosarului Revoluției

România nu are bani să-și crească copiii. Guvernul ar putea tăia din nou indemnizațiile pentru mame, informează Gândul. La două luni de la implementarea hotărârii de guvern privind eliminarea plafonului existent în cazul indemnizației pentru creșterea copilului (ICC), părinții ar putea să se lovească din nou de apariția unei limitări în ceea ce privește suma pe care o pot primi lunar în perioada de concediu.142.990 de dosare pentru acordarea indemnizației pentru creșterea și îngrijirea copilului au fost depuse începând cu data de 1 iulie, data la care Guvernul a votat implementarea actului normativ prin care cuantumul indemnizației lunare pentru creșterea copilului a fost majorat la 85%, indiferent de valoarea salariului lor lunar, astfel fiind eliminat plafonul maxim de indemnizație. În aceste condiții, Ministerul Muncii afirmă că ‘această situație trebuie dezbătută public în următoarea perioadă’, pentru că suma alocată pentru indemnizațiile primite de părinți a depășit deja cu 20 de milioane de lei estimarea inițială.

Pîslaru: Nu se pune problema ca Guvernul să plafoneze indemnizația pentru creșterea copilului, notează România Liberă. Actualul Guvern nu va tăia și nici nu va plafona indemnizația pentru creșterea copilului, iar forul legitim care are posibilitatea de a schimba aceste lucruri este Parlamentul, cel care a inițiat această legislație, a declarat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.

Aproape 143.000 de dosare depuse pentru concediul maternal. 0,17% din beneficiari consumă o treime din buget, scrieEconomica.net. Aproape 143.000 de dosare au fost depuse la Agenția națională și la agențiile teritoriale de plăți și inspecție socială, după data de 1 iulie, pentru acordarea indemnizației de creșterea și îngrijirea copilului, în jur de 10% dintre acestea fiind depuse de către bărbați.

Cea mai mare indemnizație pentru creșterea copilului este încasată de un părinte din Sibiu: 35.750 de euro pe lună, notează Adevărul. Cea mai mare indemniație pentru creșterea și îngrijirea copilului încasată în prezent de un părinte se ridică la 159.084 de lei (35.750 de euro) pe lună și revine unei persoane care a realizat un venit mediu lunar de 187.158 de lei (42.058 de euro) ca membru asociat sau persoană fizică autorizată să desfășoare o activitate independentă, potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii.

Câți români vor primi ajutor de la stat după cutremurul din Italia, aflăm din Gândul. Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a precizat că, la acest moment, s-au desfășurat anchete în ceea ce privește 26 de familii de români afectați de cutremurul din Italia, iar un număr de 23 de dosare sunt deja în lucru.

Audierea lui Gabriel Oprea în Comisia juridică a Senatului, săptămâna viitoare, votul în plen, peste două săptămâni, anunță Adevărul. Biroul Permanent al Senatului a stabilit, luni, transmiterea dosarului prin care DNA cere începerea urmăririi penale în cazul senatorului Gabriel Oprea la Comisia juridică, Oprea urmând a-și studia dosarul pe tot parcursul săptămânii, iar audierea acestuia va avea loc săptămâna viitoare. Votul în plen va fi dat peste două săptămâni.

Solicitarea DNA de efectuare a urmăririi penale în cazul Petre Tobă a ajuns la președintele Klaus Iohannis, scrie Evenimentul Zilei. Procurorul general Augustin Lazăr a trimis președintelui Klaus Iohannis cererea DNA cu privire la efectuarea urmăririi penale față de fostul ministru de Interne Petre Tobă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului.

Magistrații ÎCCJ au decis: Bogdan Olteanu nu poate lua legătura cu familia, informează România Liberă. Fostul viceguvernator al Băncii Naționale Române (BNR) Bogdan Olteanu a primit interdicția de a lua legătura direct sau indirect cu părinții și fosta sa soție, ei figurând pe lista Direcției Naționale Anticorupție (DNA) ca martori, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit minutei prin care instanța a schimbat măsura preventivă.

Fostul șef al Poliției Sinaia a fost trimis în judecată, fiind acuzat că a primit două limuzine pentru protejarea unui patron, scrie Adevărul. Fostul șef al Poliției Stațiunii Sinaia a fost trimis în judecată alături de un alt ofițer de poliție din subordinea sa și de un om de afaceri, pentru infracțiuni de corupție. Marin Tudorică este acuzat că i-a promis omului de afaceri că intervine, în caz de nevoie, iar drept răsplată, a primit un autoturism de lux în proprietate, iar o altă limuzină i-a fost dată, gratuit, în folosință.

Caz uimitor la Bârlad. Șeful Poliției a fost reținut pentru mai multe infracțiuni grave, informează Evenimentul Zilei. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad l-au reținut luni seara, pentru 24 de ore, pe comandantului Poliției municipiului Bârlad, comisar-șef Vasile Chelaru.

Evaluatorul imobiliar din dosarul lui Radu Mazăre susține că terenurile din Mamaia erau ieftine și trebuiau consolidate, notează Adevărul. Procesul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanța a continuat, luni, cu un supliment de declarație a evaluatorului imobiliar Alin Horațiu Dima, inculpat care a arătat că terenurile din Mamaia sunt ieftine, deoarece constructorii trebuie să investească mult în consolidarea lor.

Cioloș: Am discutat despre perspectiva ca BMW să fie mai prezentă în România, scrie Ziarul Financiar. Premierul Cioloș a declarat, luni, în timpul unei vizite în Germania, că a discutat cu reprezentanții BMW despre perspectiva ca această companie să fie mai prezentă în România, în special în domeniul modelelor electrice, precizând că un grup de specialiști IT ai companiei urmează să vină în țară.

Partidele, obligate să pună pe listele de la alegerile locale mai mulți candidați-femei, informează Gândul. Proiectul de lege referitor la cotele de gen de 30% pe listele pentru alegerile locale a fost adoptat luni de plenul Senatului, cu 94 de voturi ‘pentru” și un vot împotrivă, senatorii susținând însă în timpul dezbaterilor că legea nu rezolvă problema reprezentării slabe a femeilor în politică.

Avocatul Poporului a primit 51 de reclamații privind data alegerilor, anunță România Liberă. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, arată într-o scrisoare trimisă luni conducerii Camerei Deputaților că a primit 51 de solicitări din partea unor persoane fizice pentru a sesiza Curtea Constituțională cu privire la legea alegerilor parlamentare.

Fuga de răspundere a aleșilor locali, legiferată tacit, scrieAdevărul. Camera Deputaților a adoptat tacit un proiect de lege prin care aleșii locali vor scăpa de răspunderea civilă sau penală dacă semnează acte care au primit aviz juridic din partea aparatului de specialitate din instituțiile pe care le conduc și care se dovedesc ilegale, pentru ele urmând să răspundă exclusiv funcționarii care și-au pus semnătura pe documente. Inițiativa urmează să meargă la Senat, for decizional pentru acest proiect.

PNL a depus o propunere legislativă prin care senatorii condamnați cu suspendare să-și piardă mandatul,informeazăEvenimentul Zilei. Senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a depus la Biroul Permanent al Senatului o propunere legislativă de modificare a Regulamentului forului legislativ, în așa fel încât mandatul unui senator să înceteze de drept dacă acesta își pierde drepturile electorale, nu doar în cazul unei condamnări la închisoare cu executare, cât și la o condamnare cu suspendarea executării pedepsei.

Tu cu cine faci banking? Cât costă să prinzi un loc pe listele lui Tăriceanu, aflăm din Jurnalul Național. Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu cere câte 14.000 de euro celor care vor să candideze pe listele ALDE pentru alegerile parlamentare. Organizațiile din teritoriu trebuie să cotizeze și ele cu 2.300 de euro pentru fiecare candidat la funcția de deputat sau senator.

Cel mai important recuperator de credite din România a fost numit manager regional pe Europa al grupului ceh APS, relatează Ziarul Financiar. Victor Angelescu, country manager al diviziei locale a recuperatorului ceh de creanțe APS, a fost numit manager regional al grupului în Europa Centrală și de Sud-Est. El este cel mai mare ‘recuperator de credite’ din România, având în portofoliu la APS peste 4 mld. euro credite neperformante cumpărate în principal de la BCR și Volksbank.

Insolvența Hidro Serv, din nou în discuție. Scandal privind mentenanța Hidroelectrica, scrie Bursa. Conducerea Hidroserv, filiala de mentenanță și servicii a Hidroelectrica, are programată, astăzi, o nouă discuție privind decizia de intrare în insolvență a companiei, potrivit unor surse.

În iulie am fost lideri ai UE. La creșterea comerțului cu amănuntul, informează Capital. Volumul comerțului cu amănuntul în România a urcat cu 13,5% în iulie, comparativ cu perioada similară din 2015, aceasta fiind cea mare creștere în ritm anual înregistrată de o țară membră a Uniunii Europene, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Ministerul Sănătății: Paciențiilor cu arsuri li se vor deconta timp de un an tratamentul și serviciile de psihoterapie, notează Adevărul. Tragedia din Colectiv continuă să producă schimbări în România. Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică proiectul care prevede asigurarea acoperirii costurilor tratamentelor pentru pacienții cu arsuri. De asemenea, statul ar urma să deconteze recuperarea atât pe durata internării, cât și timp de un an de la externare.

 

Cioloș: Româna e a doua limbă vorbită în Silicon Valley. Intenția noastră nu e să exportăm aceste competențe, relatează Economica.net. Româna este cea de a doua limbă vorbită în Silicon Valley, dar intenția autorităților nu este să ‘exporte aceste competențe’, ci să le creeze specialiștilor condiții în țară, a declarat luni premierul Dacian Cioloș, la o masă rotundă pe tema IT&C, desfășurată la Munchner Technologiezentrum, în contextul vizitei pe care o efectuează în Germania

Dacian Cioloș a mers cu o cursă de linie în Germania, la clasa Economic, informează Adevărul. Premierul Dacian Cioloș a călătorit la Munchen cu o cursă de linie a companiei Tarom, refuzând invitația unei stewardese de a lua loc la clasa Business.

Ambasadorul SUA la Chișinău dă înapoi după valul de critici: ‘Respect decizia și idealul unioniștilor’, relatează Gândul. Ambasadorul american la Chișinău, James Pettit, a revenit cu precizări după declarațiile tranșante de zilele trecute, potrivit cărora Republica Moldova nu e România, iar Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări.

„PSD are nevoie de Victor Ponta”. Liviu Dragnea a dezmințit zvonurile conform cărora, relațiile dintre el și fostul premier al României ar fi reci: „O să-l caut zilele următoare și sper să înceapă să muncească alături de mine”, scrie Evenimentul Zilei. Președintele PSD, Liviu Dragnea este hotărât să colaboreze cu Victor Ponta, explicând faptul că partidul are nevoie de fostul premier. Politicianul a declarat pe platoul postului România TV, unde a ajuns cu o întârziere de o oră din cauza unor probleme tehnice cu avionul care l-a transportat din Tel Aviv, că ar dori să refacă echipa de succes din 2002, Victor Ponta fiind un membru cheie al acestei colaborări.

Dragnea revine asupra excluderii lui Geoană din PSD: „Nu neapărat să vină înapoi, dar o colaborare serioasă”, noteazăGândul. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seara, că excluderea lui Mircea Geoană din PSD a fost o greșeală care ar trebui reparată, adăugând că o „colaborare serioasă cu partidul pe care îl conduce nu poate să fie decât benefică”.

Mișcare surprinzătoare în Parlamentul României: Parlamentarii PRU strâng semnături pentru numirea lui Victor Ponta la șefia Camerei Deputaților, scrie Curierul Național. Mai mulți deputați PRU dar și doi aleși ce nu sunt afiliați niciunui grup parlamentar au demarat o campanie de strângere de semnături pentru susținerea lui Victor Ponta pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Diferențe între numărul de alegători din Registrul Electoral, informează Cotidianul. Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral pe 5 septembrie este de 18.273.047, cu 4.325 mai puțini față de ultima informare publică, din 4 august, când erau înregistrați 18.277.372 de alegători, informează Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Rezultatul anchetei: Aparatele care au electrocutat medici și pacienți din spitalele Capitalei funcționează perfect. MEDICII sunt de vină, scrie România Liberă. Concluzia Agenției Naționale a Dispozitivelor Medicale, după ce a testat aparatele care au electrocutat medici și pacienți, este că aparatele suspecte funcționează perfect. Responsabilitatea accidentelor revine astfel medicilor de la Spitalul Colțea, care n-ar fi știut să folosească bisturiul electric, precum și managerului de la Spitalul Municipal, întrucât n-a încheiat contract de mentenanță pentru aparatul de anestezie.

SANITAS: ‘Decidem pe 15 septembrie dacă facem sau nu grevă’. Ce le-a transmis ministrul angajaților TESA din Sănătate, aflăm din Adevărul. Asistenții medicali, infirmierii și celelalte categorii de personal medical, sunt nemulțumiți că nu vor beneficia de bani mai mulți pentru gărzi suplimentare precum medicii. Aceștia amenință cu greva, iar azi la prânz au fost primiți de ministrul Sănătății la discuții. ‘Suntem conștienți că trebuie majorate și salariile celorlalte categorii de personal medical’, a declarat Voiculescu la finalul întâlnirii.

Sanitas: Pregătim o grevă generală adevărată, informeazăCurierul Național. Marius Sepi: Nu mai putem tolera această dezbinare în care fracționăm sistemul sanitar și de asistență socială dând pe bucăți niște rămășițe. Pregătim o grevă generală adevărată în sector

Mai mulți turiști pe litoralul românesc, în această vară, scrie România Liberă. Numărul turiștilor pe litoralul românesc a crescut, în sezonul estival 2016, cu 12%, precizează Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT)

Administrația Porturilor Maritime și un număr de șase firme, amendate pentru cartel cu 22 de milioane de lei de către Consiliul Concurenței, relatează Adevărul. Administrația Porturilor Maritime Constanța și șase firme de pilotaj și remorcaj din portul Constanța au fost amendate cu 22,3 milioane lei de către Consiliul Concurenței pentru că au constituit carteluri în porturile Constanța, Midia și Mangalia de la Marea Neagră, potrivit unui comunicat al instituției.

Simona Halep s-a calificat în sferturile US Open, scrie Q Magazine. Simona Halep, locul 5 WTA, a învins-o cu 6-2, 7-5 pe Carla Suarez Navarro (Spania), locul 12 WTA, în optimile de finală ale ultimului turneu de Mare Șlem al anului. Românca o va întâlni în sferturi, cel mai probabil, pe Serena Williams.

Simona Halep, primele declarații după ce a eliminat-o pe Navarro și este foarte aproape de un meci cu Serena, notează Gândul. Simona Halep, ocupanta locului 5 în clasamentul WTA, a câștigat, luni, 6-2, 6-4, meciul cu Carla Saurez Navarro din Spania, în optimile turneului de la US Open, și a declarat, la finalul meciului, că a fost dispusă să facă totul pentru victorie.

Dinamo a mai ratat un transfer! Avea în mână un fundaș cotat la 1 milion de euro, însă jucătorul a refuzat în ultimul moment condițiile puse de șefii clubului, informează Gazeta Sporturilor. Dinamo s-a despărțit în această vară de 3 din 4 fundași centrali pe care îi avea: Ante Puljci, Miha Mevlja și Andrei Marc. Pe lângă Ionuț Nedelcearu, șefii echipei lui Andone l-au adus și pe Luka Marici, croatul de 29 de ani trecut pe la Rijeka și Zawiszka, care a semnat un contract pe un sezon.

Oferta Stelei pentru „perla” UTA-ei nu a fost luată în seamă de arădeni: „Este mult sub valoarea jucătorului”. Dennis Man continuă la Arad, anuntă ProSport. Suporterii UTA-ei pot să stea liniștiți. Golgheterul echipei și unul dintre cei mai importanți tineri jucători ai clubului va rămâne în continuare la Arad. Oferta trimisă de Steaua pentru transferul lui Dennis Man a fost considerată de conducerea clubului din Arad prea mică pentru valoarea actuală și viitorul potențial al mijlocașului ofensiv.

Horia Tecău și Jean-Julien Rojer, eliminați în optimi de finală la dublu, la US Open, scrie Adevărul. Perechea Horia Tecău/Jean-Julien Rojer, cap de serie numărul 5, a ratat, luni, calificarea în sferturile de finală ale probei de dublu de la US Open, ultimul turneu de Grand Slam al anului.

Intonarea Imnului Național, obligatorie la toate competițiile sportive naționale, informează Libertatea. Intonarea Imnului Național ar putea deveni obligatorie la toate competițiile sportive naționale. Plenul Senatului a adoptat, luni, 5 septembrie, în calitate de primă Cameră sesizată, o propunere legislativă care prevede că intonarea imnului național să fie obligatorie pe stadioane și baze sportive, cu ocazia competițiilor sportive oficiale, de nivel național.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult