Acasa Revista Presei Revista presei. Topul băncilor în 2016

Revista presei. Topul băncilor în 2016

scris de Z.V.
111 Afisari

Autosuspendarea din PSD a deputatului Cătălin Rădulescu, neînțelegerile din interiorul ALDE, adoptarea, de către Senat, a proiectului legii de respingere a OUG 55/2014, care a permis aleșilor locali să treacă de la un partid la altul fără să își piardă mandatul, vizita în România a Prințului Charles de Wales, propunerea MAI a unui proiect de lege privind Cartea Electronică de Identitate, dar și participarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, la conferința de la Strasbourg a GRECO, organismul anticorupție al Consiliului Europei (CoE), precum și anunțarea datei la care se va declanșa Brexit-ul sunt principalele subiecte ale zilei de 21 martie.

Topul băncilor în 2016. Șase bănci mari dețin două treimi din activele bancare din România, scrie Ziarul Financiar. Cele mai mari cinci bănci aveau în 2016 active de 233,4 mld. lei, iar dacă adaugăm și ING Bank, activele cumulate ajung la 263,3 mld. lei, adică două treimi din total. La nivelul întregului sistem bancar, activele au urcat la sfârșitul lui 2016 la un maxim de 393,9 mld. lei. Clasamentul celor mai importanți jucători din sistemul bancar local după active a înregistrat în 2016 o schimbare istorică, Banca Transilvania depășind BRD-SocGen și urcând pe locul doi, o poziție care a fost ocupată tradițional până în 2015 de instituția de credit cu capital francez.

Tăriceanu îi dă ultimatum lui Constantin.”Cred că forțează excluderea din partid”, citează Gândul. Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat luni că nu mai face niciun fel de înțelegere cu copreședintele ALDE Daniel Constantin, despre care a spus că, prin acțiunile sale, își „forțează” excluderea din partid. Întrebat dacă Daniel Constantin își „forțează” excluderea din partid, Tăriceanu a spus: „Părerea mea este că în momentul de față cred că asta încearcă. Cred că statutar, Delegația Permanentă nu o poate face, dar o poate face congresul”.

Constantin (ALDE): Mâine probabil voi depune contestația în instanță; nu pot să fiu călcat în picioare, potrivit ziaruluiJurnalul Național. Copreședintele ALDE, Daniel Constantin, a anunțat că probabil marți va depune contestația în instanță privind decizia delegației permanente a formațiunii politice, de duminică. El a susținut că în cadrul ALDE există un „moment neplăcut”.

N-a mai așteptat o suspendare sau excludere — Deputatul-mitralieră, decizii de ultimă oră, transmite Cotidianul. Deputatul Cătălin Rădulescu a anunțat luni că se autosuspendă din PSD până la clarificarea tuturor aspectelor legate de declarațiile pe care le-a făcut în spațiul public. Totodată, deputatul susține că declarațiile sale au fost distorsionate, dar își cere scuze celor care s-au simțit lezați de ceea ce a apărut în spațiul public.

Grindeanu, despre estimările FMI: Măsurile luate de Guvern au fost foarte bine analizate înainte de a fi aplicate, titreazăAdevărul. Premeirul Sorin Grindeanu a afirmat, luni seară, la Antena 3, referitor la vizita delegației Fondului Monetar Internațional în țara noastră, că a discutat cu reprezențanții misiunii FMI cărora le-a prezentat viziunea Cabinetului său și a dat asigurări că măsurile luate de Guvern au fost foarte bine analizate înainte de a fi aplicate.

Sondaj surpriză: Cine-l detronează pe Klaus Iohannis în încrederea românilor, notează Puterea. Potrivit unui sondaj al Sociopol, Klaus Iohannis nu mai este prima opțiune a votanților anti-PSD pentru alegerile prezidențiale din 2019. Iohannis este înlocuit în simpatiile publicului de procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Votanții anti-PSD au un nou campion. Laura Codruța Kovesi a adunat 28% dintre preferințele lor și l-a detronat astfel pe Klaus Iohannis. Președintele adună doar 20% dintre voturile anti-PSD. Clasamentul este completat de fostul premier Dacian Cioloș cu 10% și de Nicușor Dan cu 2%. 40% sunt nehotărâți cu privire la o alternativă pentru candidatul PSD.

Raluca Turcan: Guvernul Grindeanu cade în trei luni, din cauza nemulțumirilor din interior, aflăm din România Liberă. Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, estimează că Guvernul Grindeanu va cădea în trei luni, din cauza nemulțumirilor din interiorul coaliției de guvernare. Lidera PNL susține că Guvernul Grindeanu va cădea în trei luni, întrucât „o să-i arunce peste bord nemulțumiții din interior”.

Iohannis: România își asumă rolul de promotor al Francofoniei în spațiul central și est-european, potrivitAdevărul. Președintele Klaus Iohannis a transmis, luni, cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei, un mesaj în care afirmă că România și-a asumat rolul de promotor al Francofoniei în Europa Centrală și de Est în baza interacțiunii intelectuale româno-franceză care s-a dezvoltat în secolul XIX.

Președintele Klaus Iohannis îl primește, săptămâna viitoare, pe prințul Charles, la Palatul Cotroceni, transmite România Liberă. Prințul Charles va efectua, în 29 martie, o vizită oficială în România. În acest context, se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

Curtea de Apel Ploiești, nouă decizie în cazul lui Sebastian Ghiță, anunță Gândul. Curtea de Apel Ploiești a amânat, luni, judecarea contestației la măsura arestului preventiv în lipsă în cazul lui Sebastian Ghiță, formulată de avocații fostului deputat, la cererea procurorilor DNA Ploiești. Potrivit Curții de Apel Ploiești, magistrații instanței au amânat, luni, judecarea contestației formulată împotriva mandatului de arestare preventivă în lipsă emis pe numele lui Sebastian Ghiță, în dosarul în care fostul deputat este acuzat de spălare de bani, trafic de influență și constituire de grup infracțional organizat.

Judecătorii consideră că Sebastian Ghiță a adus atingere Parlamentului și mediului de afaceri, relatează Evenimentul Zilei. Perseverența infracțională de care a dat dovadă Sebastian Ghiță impune luarea măsurii arestării preventive, prin faptele sale el aducând atingere imaginii Parlamentului, dar și mediului de afaceri, se arată în motivarea Tribunalului Prahova la decizia prin care a dispus emiterea unui mandat de arestare pe numele fostului deputat.

Sebastian Ghiță a contestat, prin avocat, noul mandat de arestare preventivă în lipsă, transmite Bursa. Sebastian Ghiță a contestat, prin avocat, mandatul de arestare preventivă în lipsă emis pe numele său în cel mai nou dosar de corupție în care este urmărit penal alături de șefii companiilor Asesoft și Teamnet, Curtea de Apel Ploiești urmând să se pronunțe în 27 mai cu privire la contestația fostului parlamentar.

Kovesi, la Consiliul Europei: Legislația privind imunitatea miniștrilor trebuie revizuită, notează Jurnalul Național. Revizuirea legislației privind imunitatea, sporirea transparenței în achizițiile publice și revizuirea procedurilor pentru achiziții publice sunt câteva dintre măsurile de prevenire „absolut necesare” care trebuie luate în lupta împotriva corupției la nivel guvernamental în România, a afirmat luni procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, la conferința de la Strasbourg a GRECO, organismul anticorupție al Consiliului Europei (CoE).

Ministerul Justiției a cerut informații de la instituțiile vizate de MCV, relatează Adevărul. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a cerut de la instituțiile vizate de Mecanismul de Cooperare și Verificare informații pentru elaborarea unui raport consolidat de progrese, în vederea pregătirii misiunii de evaluare a Comisiei Europene, care se va desfășura în luna mai. n vederea pregătirii misiunii de evaluare a Comisiei Europene, care se va desfășura în cursul lunii mai, Ministerul Justiției va elabora un raport consolidat de progrese, pe baza raportărilor la zi comunicate de către instituțiile vizate de MCV, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, Agenția Națională de Integritate și Parlamentul României (Senat și Camera Deputaților).

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, se apără: „Nu am dat nicio declarație, nici falsă, nici nefalsă”, potrivit Libertatea. Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, se apără în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru obținere fără drept de fonduri europene spunând că nu știe de unde a apărut acuzația că ar fi dat declarații false în dosar. Acesta spune că nu a dat nicio declarațieArhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, s-a prezentat, luni, la Tribunalul Constanța, unde avocatul său a contestat legalitatea rechizitoriului întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, prin care a fost trimis în judecată pentru obținere fără drept de fonduri europene.

Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor: Pentru anul 2017, s-au estimat circa 90 km de autostradă, aflăm din România Liberă. După ce anul trecut nu s-a tăiat nicio panglică, pentru acest an trebuie să ne așteptăm la aproximativ 90 km de autostradă, spune, într-un interviu pentru „România liberă”, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Și tot în 2017 vom avea pate de tăieri de panglici și în sectorul feroviar. Răzvan Cuc promite că peste doi ani vom ajunge cu trenul direct la Otopeni, că se va relua circulația pe podul de la Grădiștea și că anul acesta va tăia panglica la 90 km de autostradă.

ASF are la îndemână o definiție mai clară a concertării, potrivit Bursa. Președintele Klaus Iohannis a promulgat, ieri, Legea privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, adoptată pe 28 februarie, de Camera Deputaților, în procedură de urgență. Schimbările legislative pe piața de capital au fost votate, pe repede înainte, fără prea mare „tam-tam” de parlamentari, în condițiile în care precedenrtele modificări ale Legii 297/2004 a pieței de capital au durat luni de zile, prevederile fiind dezbătute intens în spațiul public.

Ce se mai restructurează prin târg — CE Oltenia își vinde bisericile neprofitabile, informează Cotidianul. Conducerea gigantului energetic Complexului Energetic Oltenia a anunțat că va face o mie de disponibilizări în luna mai, față de două mii câte a cerut acționarul minoritar Fondul Proprietatea. În schimb, cele patru federații din companie și administrația companiei au căzut de acord și au semnat un act adițional la actualul Contract Colectiv de Muncă, în care sunt prevăzute facilitățile obținute la negocierile din ultima lună. Astfel, de la 1 aprilie 2017, minerii și energeticienii vor primi tichete de masă de 15 lei, cotă de cărbune de 500 de lei, două prime de 1.000 de lei și una de 950 de lei, sâmbete și duminici plătite 87% și ziua de naștere — zi liberă plătită. Aceste disponibilizări vin pe fondul unui rezultat dezastruos al companiei, cu pierderi de aproape de 140 de milioane de lei în primul semestru din 2016 și de aproape 900 de milioane de lei în 2015.

ANAF anunță controale intense din 15 aprilie, potrivit Capital. Reprezentanții fiscului au termen până pe 15 aprilie să identifice contribuabilii care înregistrează în evidențele contabile facturi aferente unor operațiuni fictive și să intensifice controalele operative în acele zone și în domeniile de activitate care prezintă risc fiscal, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Corina Cretu despre cresterile de salarii pentru bugetari: Comisia Europeana asteapta documentatia de la Guvern sa vedem cat de sustenabile sunt, astfel incat sa nu intram pe procedura de infringement, relatează Curierul Național. Comisia Europeana asteapta dovezi de la Bucuresti că poate susține creșterile salariale și de pensii angajate și că nu va depăși un deficit bugetar de 3% din PIB, a anunțat luni la Europa FM comisarul european Corina Crețu.

De ce nu se mai poate împrumuta prea mult România. Un altfel de raportare a datoriei publice, scrie Economica.net. România are o datorie publică ce nu ridică momentan semne de îngrijorare, dar o analiză a Consiliul Fiscal, care nu face raportarea la PIB, așa cum se tot obișnuiește, arată care sunt pericolele pentru viitor.

Exclusiv EVZ. Cine sunt liberalii care vânează postul de viceguvernator la BNR, după demisia lui Bogdan Olteanu. Propunerea PNL pentru postul de vicepreședinte al ASF, notează Evenimentul Zilei. Surse PNL au dezvăluit EVZ că opțiunile liberalilor pentru postul de viceguvernator la BNR, în locul rămas vacant în urma demisiei lui Bogdan Olteanu, sunt fostul parlamentar Andreea Paul, deputatul Cătălin Predoiu și Eugen Nicolăescu. Potrivit acelorași surse, subiectul nu a fost abordat în Biroul Politic Național, de luni, discuțiile rămânând deocamdată numai în cercurile de conducere ale PNL. Liderii liberali încă centralizează CV-urile membrilor care își doresc funcțiile din cadrul BNR și ASF.

Introducerea caselor de marcat electronice, amânată. Banii de investiții nu există. Explicația șefului ANAF, informeazăCapital. Termenele pentru conectarea caselor de marcat la sistemul informatic al ANAF au fost amânate fiindcă este vorba despre un sistem unic în România, iar discuțiile se desfășoară laborios, a declarat Bogdan Stan, în primul interviu acordat după numirea în funcția de președinte al ANAF.

Se amână din nou finalizarea pasajului Piața Sudului, scriePuterea. Deși în urmă cu două luni Primăria Capitalei dădea asigurări că pasajul de la Piața Sudului va fi gata în luna aprilie, pe șantier nu mai sunt decât câțiva muncitori și nimeni nu știe exact când se vor încheia lucrările.

Gabriel Purice, BRM: „Așezarea pe baze economice reale a pieței de gaze naturale este soluția cea mai corectă”, transmiteBursa. Dezbaterile recente asupra OUG 64/2016 privind liberalizarea pieței gazelor de la 1 aprilie au stârnit dispute în cadrul Comisiei de Industrii din Camera Deputaților. Unii susțin ca acest proces să se facă acum, iar alții cer o amânare. Gabriel Purice, Președinte Director General al Bursei Române de Mărfuri, a răspuns unor întrebări privind procesul de liberalizare al pieței gazelor.

Carmen Dan: Cartea electronică de identitate va fi un document imposibil de falsificat, anunță Economica.net. Noua carte electronică de identitate va fi un document imposibil de falsificat, a declarat luni ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan. Ea a precizat că persoanele care, din diferite motive, nu vor dori eliberarea unei cărți electronice de identitate nu vor fi obligate să o dețină, ele putând opta pentru una obișnuită.

Carmen Dan: Ne-am dorit, prin Cartea Electronică de Identitate, să întărim elementele de siguranță, citează Jurnalul Național. Prin Cartea Electronică de Identitate se dorește întărirea elementelor de identitate ale documentului, în contextul în care în ultima perioadă s-a înregistrat o incidență mare a furtului de identitate, a declarat, luni, ministrul de Interne, Carmen Dan. Ea a susținut că implementarea CEI va contribui la dezvoltarea conceptului de administrație electronică, subliniind în același timp că deținătorii unui astfel de document nu pot fi urmăriți pe baza cipului.

Pentru ce plătim taxe! Cum se pierd 184 milioane euro prin afacerea microciparea identității, transmite Cotidianul. Sistemul care a costat 184 de milioane de euro, șapte ani de implementare, mai multe amânări și nenumărate căderi în ultimii doi ani va fi eliminat. Conform unui proiect supus dezbaterii publice, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a supus dezbaterii publice un proiect de lege care elimina cardul de sănătate, această funcționalitate fiind preluată de noul buletin de identitate, care va fi unul electronic. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a explicat că noile buletinele electronice vor fi imposibil de falsificat, dar nu vor fi obligatorii și nici nu vor putea fi folosite pentru a urmări cetățenii.

Firea vrea să dea 12 milioane de euro pentru biserici. Cât alocă pentru statui, de la daci la Prințul de Monaco, titreazăGândul. Bugetul propus spre alocare în 2017 bisericilor din București, de către Primăria Capitalei, se ridică la 55 de milioane de lei (aproximativ 12 milioane de euro), din care 15 milioane de lei (peste 3 milioane de euro) ar urma să meargă doar la construcția Catedralei Mântuirii Neamului. Bisericile care ar urma să primească cei mai mulți bani sunt Sfântul Nicolae Udricani (reabilitare și extindere), Mănăstirea Antim (pentru consolidare și restaurare) și Sfântul Andrei din Chitila (pentru restaurare și așezământ cultural, social și misionar). Un alt domeniu care se bucură de un buget generos pe 2017, în propunerea municipalității conduse de Gabriela Firea sunt monumentele. Astfel, Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic ar urma să aibă un buget de peste 31 de milioane de lei (aproape 7 milioane de euro), investiți aproape toți în statui și monumente.

Primarul Firea dă de trei ori mai mulți bani pe statui decât pentru consolidarea clădirilor cu bulină, transmiteEconomica.net. Primăria Capitalei a lansat în dezbatere publică bugetul pentru acest an și a alocat mai puțini bani pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic pericol public decât pentru statui.

Exodul forței de muncă din estul Europei către Occident. De ce au plecat românii, informează Adevărul. Țările est-europene se confruntă cu o penurie de forță de muncă după ce, începând cu anul 1990, peste 20 de milioane de locuitori din România, Polonia, Ungaria, Cehia și Bulgaria au plecat în țări vest europene, în Canada sau în Statele Unite ale Americii. Situația s-a acutizat în ultimii ani, arată un raport al Fondului Monetar Internațional.

Balena Albastră face victime colaterale. Tânăr indicat drept călăuza jucătorilor în Ploiești: „M-au sunat și noaptea, m-au amenințat că-mi iau gâtul”, scrie Adevărul. Jocul Balena Albastră a început să facă victime colaterale în România. Un tânăr de 19 ani din Ploiești a ajuns la Poliție, după ce, pe contul personal de Facebook, a apărut un mesaj care-l indica drept călăuza jucătorilor din Prahova și îi invita și pe alții să ia parte la experimentul online sinistru.

Vremea ANM în România. Prognoza meteo pentru următoarele trei luni, citim în Gândul. Meteorologii anunță o vreme mai caldă pentru următoarele trei luni, în care valorile termice se vor situa în limitele normelor climatologice. În ceea ce privește precipitațiile, acestea vor fi peste norma stabilită, raportat la media multianuală a fiecărei luni, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Ne pregătim să trecem la ora de vară. Când dormim mai puțin, anunță Puterea. Romania va trece la ora de vara la sfâr?itul săptămânii. Mai exact, in noaptea de 25 spre 26 martie, cand ora 3:00 va deveni ora 4:00. Astfel, ziua de 26 martie 2017 va avea 23 de ore in loc de 24.

Țările calificate în finala Eurovision 2017. Sase piese sunt deja în ultima fază a concursului, scrie Libertatea. Țările calificate în finala Eurovision 2017. În ultima etapă a concursului sunt deja șase melodii.La cea de-a 62-a ediție Eurovision s-au calificat 43 de țări, iar marele câștigător Eurovision 2017 va fi desemnat în finala din 13 mai. Ediția din acest an va avea loc la Kiev, Ucraina

Marea Britanie ar urma să declanșeze Brexitul în 29 martie. Londra pregătește un nou tip de parteneriat cu UE, aflăm dinRomânia Liberă. Premierul Marii Britanii, Theresa May, ar urma să adreseze o scrisoare Uniunii Europene, în 29 martie, prin care va anunța retragerea Marii Britanii din blocul comunitar, potrivit unor surse din UE. Negociatorii vor avea la dispoziție doi ani, începând cu miercurea viitoare, pentru a ajunge la un acord privind relațiile viitoare dintre Londra și Bruxelles.

Povestea româncei care la 23 de ani a ajuns o legendă la nivel mondial, scrie Capital. Născută la Constanța, Simona Halep a început să joace tenis de la vârsta de patru ani, încurajată de fratele ei mai mare. Doi ani mai târziu, acest sport a devenit mai mult decât o pasiune. Mergea la antrenamente zilnic și petrecea ore întregi pe terenul de tenis.

Jucătorii care împiedică CFR Cluj să iasă din insolvență. „Sunt cereri șicanatorii ca echipa să nu joace în Europa. E rea credință”, informează ProSport. CFR Cluj spera să iasă astăzi din insolvență, dar judecătorul sindic a respins cererea, pe motiv că mai sunt creditori care cer bani. Era primul pas pentru gruparea ardeleană din Liga 1 în tentativa de a reveni în cupele europene chiar din această toamnă.

Viitorul reușește să impresioneze și în Europa. Performanța imposibil de atins de o altă echipă din Liga 1, citim înProSport.Viitorul este singura singurul club din România prezent în top 100 cele mai tinere echipe din Europa. Liderul Ligii 1 ocupă un onorabil loc 17, cu o medie de vârstă de 23,81 ani. La polul opus, echipa din Liga 1 cu cea mai ridicată medie de vârstă este Astra, 29,44 ani, se arată într-o analiză făcută de football-observatory.com.

Alianțele o amenință pe Steaua! Care sunt echipele ce vor face tot posibilul s-o încurce, titrează Gazeta Sporturilor. Două etape din play-off nu au limpezit lupta pentru titlu, inclusiv Dinamo și Astra, ultimele clasate, mai speră să prindă pozițiile de Champions League.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult