Acasa Revista Presei Revista presei. Totul despre fenomenul „Balena Albastră”

Revista presei. Totul despre fenomenul „Balena Albastră”

scris de Z.V.
347 Afisari

Decorarea președintelui de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, de către președintele Klaus Iohannis, cu Ordinul Național „Steaua României”, anularea dreptului de a deține arme deputatului Cătălin Rădulescu, pericolele reprezentate de „balena albastră”, un joc din Rusia la finalul căruia tinerii ajung să se sinucidă, precum și avertismentele FMI la adresa României, dar și evoluția negativă a monedei naționale în raport cu euro sunt principalele subiecte ale zilei de 18 martie.

Totul despre fenomenul „Balena Albastră”. Creatorul jocului, declarație șocantă despre tinerii care se sinucid: Mor fericiți. Le dau tot ce nu pot avea în viața reală — căldură, înțelegere și comunicare. Cu cât sunt mai obosiți, cu atât mintea lor devine mai accesibilă. Jucătorii sunt amenințați de mentori să nu părăsească jocul: Dacă mori, ai câștigat. Dacă nu, te ajutăm noi, atenționează România Liberă. Efectele jocului online „Balena Albastră” a ajuns în atenția autorităților române după ce, vineri, cinci copii de la o școală din Iași au ajuns la spital, pentru că ar fi îndeplinit una dintre probele jocului. În Rusia, însă, fenomenul datează din 2013 și, până în prezent, ar fi cauzat moartea a 130 de persoane. Recent, jocul creat de Philipp Budeikin pare să capete o popularitate tot mai mare în rândul adolescenților.

Balena Albastră, un fake news cu consecințe înfiorătoare. Interviu cu un licean, salvator al „balenelor albastre eșuate”, adică al tinerilor care sunt dispuși să execute provocările „curatorilor”, relatează Evenimentul Zilei. „Balena Albastră”. Știrile dinspre Iași mă fac să grăbesc publicarea unui material despre cel mai controversat și mediatizat caz al momentului. Există jocul ‘Balena Albastră’? Sau, mai bine spus, mai există acest joc, după ce, pe 15 noiembrie 2016, a fost arestat presupusul său inventator, Fillipp ‘Vulpoiul’ Budeikin?

Quintus, decorat la Cotroceni cu o zi înainte să împlinească 100 de ani, relatează Gândul. Președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a fost decorat vineri de președintele Klaus Iohannis, chiar în ziua în care liberalul va împlini vârsta de 100 de ani. Ceremonia a avut loc la ora 12:00 la Palatul Cotroceni. Ceremonia a avut loc în Sala Unirii, la Palatul Cotroceni. Decorația i-a fost acordată liberalului cu o zi înainte ca seniorul să împlinească 100 de ani.

Mircea Ionescu-Quintus: Viața mea a fost un roman, citeazăCotidianul. Președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer cu prilejul aniversării unui secol de viață. Mircea Ionescu-Quintus a declarat la Palatul Cotroceni, unde a fost decorat, că că viața sa a fost un roman.

Liviu Dragnea: Eu am făcut enorm de multe lucruri pentru Victor Ponta în cei cinci ani cât am fost împreună la conducerea partidului, citează România Liberă. Șeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, că a făcut „enorm de multe lucruri” pentru fostul premier Victor Ponta. În 8 martie, Victor Ponta a anunțat că îi va înainta șefului PSD demisia în alb din formațiune. La câteva ore după ce Victor Ponta a anunțat că îi va trimite lui Liviu Dragnea demisia sa, liderul social-democrat a precizat că nu știe de ce fostul șef al Executivului este supărat.

Iohannis neagă orice pact de coabitare cu premierul Grindeanu, transmite ziarul Puterea. Președintele Klaus Iohannis a vorbit, vineri, despre pactul de coabitare dintre fostul președinte Traian Băsescu și foștii lideri ai USL Victor Ponta și Crin Antonescu. Șeful statului a declarat că nu există niciun protocol cu premierul Sorin Grindeanu.

Tăriceanu a bătut obrazul Uniunii Europene în Senatul italian, titrează Evenimentul Zilei. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la Roma, la Conferința extraordinară a șefilor Parlamentelor țărilor UE, că este „crucial” pentru Uniunea Europeană să existe o egalitate deplină între statele membre.

Surse: Încă un candidat pentru șefia PNL. Între ce tabere se duce lupta, potrivit Adevărul. Surse politice au declarat pentru Adevărul că, în următoarea perioadă, își va anunța candidatura la șefia partidului și Cristian Bușoi, liderul PNL București fiind susținut de tabăra vechilor liberali. Bușoi intră în cursă ca răspuns la candidatura lui Ilie Bolojan, cel care va fi susținut la Congres de liderii organizațiilor din Transilvania, printre care Emil Boc, Gheorghe Falcă și Mircea Hava.

Deputatul AKM rămâne fără dreptul de a deține arme. Poliția a decis, pentru moment, suspendarea, scrie Gândul. Polițiștii din Argeș au verificat armele deținute de parlamentarul PSD, Cătălin Rădulescu, l-au audiat și au decis, vineri, să îi suspende dreptul de a le deține, după ce acesta a declarat că are o mitralieră AKM cu care a luptat la Revoluție, pe care este pregătit să o folosească. Într-un interviu, Cătălin Rădulescu a spus că și-a păstrat mitraliera AKM cu care a luptat la Revoluție și se declară pregătit să o folosească din nou. Totodată el a criticat protestatarii din Piața Victoriei.

Liviu Dragnea, despre „demnitarul cu mitralieră”: Este foarte puțin probabil ca deputatul Rădulescu să mai rămână în PSD. Le voi comunica colegilor mei care este sancțiunea, potrivit ziarului România Liberă. Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, că este ‘foarte puțin probabil’ ca deputatul Cătălin Rădulescu să mai rămână în PSD, în urma afirma?iilor sale împotriva protestatarilor antiguvernamentali din Piața Victoriei.

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, anunță că îi va da în judecată pe Gabriela Firea și Narcis Copcă, pentru declarațiile legate de transplantul de plămâni de la Spitalul „Sfânta Maria”, aflăm din România Liberă. Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a anunțat, vineri, că îi va da în judecată pe primarul Capitalei, Gabriela Firea, și pe managerul Spitalului „Sfânta Maria”, Narcis Copcă, în legătură cu declarațiile celor doi privind transplantul de plămâni de la unitatea medicală.

Putregaiul din SRI, dezvăluit de un fost colonel. Coldea și „caracatița lui Ghiță”. Detalii incendiare, relatează Evenimentul Zilei. Fostul colonel SRI, Florin GKlaus Iohannis: Sunt ‘foarte mulțumit’ de procurorul general și procurorii șefi ai DNA și DIICOT, scrie Jurnalul Național.

DIICOT a dat lovitura: opt persoane, reținute într-un dosar de rafic de persoane, aflăm din ziarul Puterea. Procurorii DIICOT Neamț au reținut, vineri, pentru 24 de ore, opt persoane pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire și aderare la un grup infracțional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism și act sexual cu un minor.

Iohannis, despre decizia casei din Sibiu:”Nu am niciun fel de problemă morală; va fi respectată”, citează Bursa. Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, în legătură cu decizia instanței în cazul casei sale din Sibiu, că nu are niciun fel de problemă morală și că aceasta va fi respectată.

FMI estimează un deficit bugetar de 3,7% din PIB pentru acest an, transmite Bursa. Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează un deficit bugetar de 3,7% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru acest an și de 3,9% pentru 2018, a declarat, vineri, șeful misiunii FMI pentru România, Reza Baqir, într-o conferință de presă .

FMI a calculat impactul măsurilor electorale ale PSD. Mesajul Fondului pentru Guvern, anunță Gândul. România și-a consolidat economia, în ultimii ani, după criză, însă reducerile de taxe și impozite și majorările salariale ce depășesc productivitatea, plus reducerea investițiilor publice amenință aceste realizări, a declarat vineri, Reza Baqir, șeful misiunii FMI pentru România.

Se amână amânarea. Ministerul Transporturilor cere amânarea deciziei care prevede despăgubirea călătorilor CFR în caz de întârzieri, titrează Gândul. Prevederea din Regulamentul Comisiei Europene potrivit căreia călătorii trebuie despăgubiți dacă trenurile întârzie mai mult de 60 de minute se va aplica și în România doar peste șapte ani, pentru că Ministerul Transporturilor va solicita o derogare a aplicării facilității până în anul 2024.

Contractele colective de muncă vor redeveni obligatorii în România, potrivit Capital. Contractele colective de muncă vor redeveni obligatorii atât în instituțiile publice, cât și în cele private, a anunțat, vineri, la Botoș. Potrivit acestuia, această obligativitate urmează a fi inclusă în noua Lege a dialogului social, care va fi lansată spre dezbatere imediat după intrarea în vigoare a Legii salarizării unice în sistemul bugetar.

Avertismentul lansat de consilierul lui Iohannis pe probleme economice: Ni s-a pregătit „o capcană bugetară cu bătaie lungă”, aflăm din România Liberă. Bugetul pe 2017 cuprinde o creștere spectaculoasă a creditelor de angajament, care ar putea deveni principala problemă a situa’iei bugetare în următorii ani. Asta în condițiile în care deja s-au majorat cheltuielile fixe, precum cele pentru creșterea pensiilor și salariilor, reducându-se în paralel alte taxe. Avertismentul a fost lansat astăzi de Cosmin Marinescu, consilier prezidențial pe probleme economice și sociale.

Grindeanu: Relaxarea mediului fiscal ajută companiile, ceea ce va duce la creștere economică de 5,2% în acest an, citeazăJurnalul Național. Premierul Sorin Grindeanu a declarat vineri, la Timișoara, că măsurile de relaxare fiscală luate de Guvern ajută la dezvoltarea companiilor, ceea ce va avea ca rezultat atingerea țintei de creștere economică de 5,2%, propusă pentru anul 2017.

Leul, la cel mai scăzut nivel în raport cu euro din ultimii patru ani și jumătate, anunță Bursa. Leul a încheiat săptămâna la cel mai mic nivel din ultimii patru ani și jumătate în raport cu moneda europeană, Banca Națională a României (BNR) anunțând, vineri, un curs de referință de 4,5654 lei, în creștere cu 1,45 bani (+0,32%) comparativ cu ziua precedentă.

Chiriile ANL vor fi maxim 10-20% dintr-un salariu minim pe economie, citim în Capital. Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh a anunțat că Guvernul intenționează să reducă nivelul chiriilor ANL la maxim 10-20% din valoarea unui salariu minim pe economie, adică maxim 145-290 lei, în contextul în care mulți locatari ajung doar la acest nivel de venit.

Terenurile agricole cumpărate prin credit, garantate de stat, chiar și pe cele luate înapoi de la străini, potrivit Libertatea. Guvernul a dat o ordonanță de urgență prin care românii își pot cumpăra terenurile agricole înapoi de la străini, printre altele, Și le și garantează cu 50% din creditul prin care sunt luate. Astfel că românii, mai cu dare de mână, pot accesa până la 3 milioane de euro, din care sunt garantați până la 1,5 milioane în acest caz.

ASF: Toată lumea pierde din plafonarea tarifelor la RCA, pierd societățile, pierd și asigurații, scrie Ziarul Financiar. Continuarea plafonării tarifelor pentru polițele auto obligatorii (RCA) nu este o măsură susținută de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în condițiile în care înghețarea prețurilor generează pierderi tuturor actorilor din piață.

Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social: „Legea salariazării unitare va fi finalizată și va deveni publică până la sfârșitul lunii martie”, citează Bursa. Proiectul de Lege a salarizării unitare va fi finalizat și prezentat public până la sfârșitul lunii martie, susține ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea.

Cele mai ieftine mașini pe care le puteți cumpăra cu reducerea de 1.750 de euro de la stat, informează Economica.net. Prima de casare de la stat ajunge la 1.750 de euro, pentru cine își dorește să cumpere în acest an o mașină prin Programul Rabla. Este vorba însă doar de anumite mașini, care respectă standarde destul de ridicate în materie de emisii. Iată care sunt cele mai ieftine cinci dintre ele, și cu cât coboară prețurile după ce se aplică reducerea de la stat.

Prognoza meteo în weekend. Se întorc ninsorile. Care vor fi zonele afectate, aflăm din România Liberă. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a informat că, în weekend, se vor înregistra intensificări ale vântului, precipitații moderate cantitativ și ninsori viscolite în zona montană înaltă. Informarea meteo este valabilă de sâmbătă, 18 martie, ora 04.00 și până duminică, 19 martie, la ora 23.00.

Pericol de inundații în nouă județe. Măsuri urgente luate de pompieri, relatează Evenimentul Zilei. Pericol de inundații în nouă județe. Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o atenționare Cod Galben pentru nouă județe. Meteorologii au anunțat ploi în toată țara, ninsori în zonele de munte și intensificări ale vântului, mai ales în zona de sud. IGSU a transmis că a luat măsuri urgente pentru a interveni în sprijinul populației.

 

Alertă la Guvernul României. O femeie a intrat, intenționat, în poarta de la la Palatul Victoria. Șoferița a fost transportată la spital, notează Evenimentul Zilei. Din primele informații furnizate de polițiști reiese că Poliția Capitalei a fost sesizată despre faptul că un autoturism, condus de o femeie de aproximativ 4o de ani, s-a izbit de una dintre porțile de acces ale Guvernului.

Băncile fac angajări. Caută oameni care au minimum studii medii, anunță Economica.net. BCR angajează partener servicii clienți, specialist modelare risc de credit, manager relații clienți microîntreprinderi, specialist credite retail, responsabil unitate retail, în timp ce Banca Transilvania recrutează manager relații clienți microbusiness, manager relații clienți persoane fizice, administrator aplicații la divizia IT, consultant vânzări directe, manager relații clienți agrobusiness. Iată oferta de muncă disponibilă la BCR și Banca Transilvania, precum și așteptările angajatorilor de la candidați.

Veste bună pentru pescari: S-a deschis pescuitul la Știucă, aflăm din Libertatea. Pescuitul la Știucă a fost interzis în perioada de iarnă, când acest pește își depune icrele. Ordinul de prohibiție a pescuitului, pentru anul 2017, a fost publicat, recent, in în Monitorul Oficial. Libertatea își spune care sunt perioadele de prohibiție pentru diferitele specii de pește și când este permis pescuitul la știucă.

Cine este noul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Vezi la propunerea cui l-a numit premierul Grindeanu, informează Puterea. Premierul Sorin Grindeanu l-a numit în funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pe Marian Burcea, până în prezent director adjunct la Casa de Asigurări de Sănătate a Armatei (OPSNAJ), potrivit unei decizii publicate, vineri, în Monitorul Oficial.

Ministrul Sănătății respinge acuzațiile că rujeola din Ungaria ar proveni din România, anunță Adevărul. Ministrul Sănătății, Florin Bodog, dezminte acuzațiile precum că rujeola din Ungaria ar proveni din România, întrucât boala se transmite la populația care nu este vaccinată și că „orice părinte responsabil își vaccinează copiii”. Declarațiile acestuia vin după ce săptămâna trecută directorul unui spital din Mako a spus că virusul ar putea proveni din țara noastră.

Gimnastica românească, tot în moarte clinică! Veterana Cătălina Ponor, singura sportivă care a trecut de calificări, în cadrul Cupei Mondiale de la Baku, scrie Adevărul. Fanii gimnasticii își pun mari șanse în Campionatele Europene de la Cluj-Napoca, prima competiție de anvergură care va fi găzduită de România în ultimii 60 de ani. Rezultatele de până acum nu sunt însă deloc îmbucurătoare. Cătălina Ponor este singura gimnastă tricoloră care a trecut de calificări la Cupa Mondială de la Baku, din cei șapte sportivi români prezenți la start, Ponor urmând a evolua, duminică, în finale la bârnă și sol.

5 goluri la un meci de 5 stele! CFR a câștigat cu 3-2 în fața Astrei, într-o partidă cu reveniri, accidentări, eliminări, penalty ratat și tensiune maximă, notează ProSport. Șumudică avea motiv de insomnii înainte de jocul cu CFR-ului lui Miriuță. Îl învinsese doar o dată pe tehnicianul clujenilor, iar acesta îi cauzase două înfrângeri pe care Șumi nu le poate uita. 5-1 pentru ardelean, atât cu CFR cât și cu ASA. Era duelul în care trebuia să se arate care dintre cele două echipe va urmări Steaua, în lupta pentru titlu.

S-au tras la sorți sferturile Ligii Campionilor! Bayern — Real Madrid, Juventus — Barcelona, Altetico — Leicester, Dortmund — Monaco. Când se vor disputa meciurile, citim înProSport.

Hagi a scris de mână că vrea la Steaua! Document publicat în premieră de Gazetă, titrează Gazeta Sporturilor. Gazeta publică în premieră un document vechi de 29 de ani, redactat și semnat de Gică, în care își exprima acordul de prelungire a împrumutului său de la Sportul în Ghencea.

Performanță românească. Tibi Ușeriu este, pentru a doua oară consecutiv, campionul cursei Ultramaratonul Arctic, anunțăRomânia Liberă. Tibi Ușeriu, câștigătorul din 2016 al cursei de la Polul Nord, este campionul din acest an al competiției Likeys 6633 Arctic Ultra, Ultramaratonul Arctic. Acesta a ajuns la linia de finish la ora locală 01.25. Evenimentul a avut loc în Canada, la Cercul Polar. Sportivul a suferit degerături pe traseu, și în ciuda avertismentelor medicilor, Ușeriu a îmcheiat cursa pe primul loc.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult