Acasa Revista Presei Revista presei. Un viceprimar a divorțat, pentru a-și putea ocupa funcția

Revista presei. Un viceprimar a divorțat, pentru a-și putea ocupa funcția

scris de Z.V.
17 afisari

Noile informații despre românii răniți în atentatul de la Nisa, revenirea în țară și a altor conaționali blocați pe aeroportul Ataturk din Istanbul, declarațiile făcute de premierul Dacian Cioloș în contextul Summitului ASEM, afirmația ministrului Muncii, Dragoș Pîslaru, referitoare la suspiciunile de trafic cu copii în orfelinatele din sudul țării, precum și câștigarea de către Simona Halep a finalei turneului BRD Bucharest Open, dar și adjudecarea Cupei Ligii de către Steaua sunt principalele subiecte ale zilei de 18 iulie.

primaria din colonestiUn viceprimar a divorțat, pentru a-și putea ocupa funcția. Ca să poată ocupa funcția de viceprimar al comunei Colonești, județul Olt, un ales local din partea PSD a divorțat de soție, care este secretar al aceleiași primării, evitându-se astfel situația de incompatibilitate, transmite Gândul. Este vorba de actualul viceprimar al comunei Colonești, Constantin Dan Burducel, care a candidat pentru un post de consilier local pe lista Partidului Social Democrat (PSD).

Inundații devastatoare în Sibiu. Zeci de case au fost afectate. După o ploaie abundentă, ce a durat două zile, județul Sibiu a fost inundat, iar sute de familii se străduiesc să scoată apa din case, scrie Libertatea. De asemenea, pompierii au lucrat la foc continuu. În orașul Sibiu au fost scoase pe străzi 5 autospeciale cu apă și spumă, 1 autospecială de primă intervenție și comandă și 1 autocamion de intervenție cu o motopompă transportabilă.

Cioloș: Am discutat cu Valls despre românii dispăruți la Nisa, francezii fac totul pentru clarificarea situației. Premierul Dacian Cioloș a discutat sâmbătă seară telefonic cu omologul său francez, Manuel Valls, despre familia de români care a fost la Nisa pe 14 iulie și al căror copil este internat în spital, premierul francez dând asigurări că autoritățile „fac tot ce le stă în putere pentru a clarifica situația”, relatează Jurnalul Național. „Din păcate, actul terorist de la Nisa ne-a atins și pe noi. Aseară am avut o discuție telefonică cu premierul francez Manuel Valls, căruia i-am transmis condoleanțe pentru numeroasele victime ale atentatului”, a scris Cioloș, duminică dimineață, pe contul său de Facebook.

Premierul Cioloș insistă pentru crearea unui tribunal internațional împotriva terorismului. Premierul Dacian Cioloș a declarat, în cadrul Summitului ASEM care a avut loc vineri și sâmbătă în Mongolia, la Ulan Bator, că prin crearea unui tribunal internațional împotriva terorismului, o inițiativă propusă de România și Spania, se va da un mesaj clar că se poate acționa la nivel multilateral, cu instrumente mai puternice decât declarațiile politice, informează România Liberă. „Aceste două zile de reuniuni au fost marcate de evenimentele din Franța și, în consecință, s-a discutat și despre modul în care să abordăm terorismul cu niște mecanisme mai clare și mai ferme decât declarațiile politice”, a spus premierul Cioloș, conform unei declarații postate pe site-ul Guvernului.

Băsescu: Terorismul îi lovește și pe români, chiar dacă actul de terorism nu se produce pe teritoriul țării. Fostul președinte Traian Băsescu a declarat că orice act de terorism produs în Europa afectează în egală măsură și România, scrie Jurnalul Național. El a afirmat, la România TV, că țara noastră trebuie să fie solidară cu statele care sunt victime ale acțiunilor teroriștilor.

Băsescu: Obiectivul nostru pe termen mediu este ca PMP să ajungă la 35% în 2020. Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Traian Băsescu, susține că principalul obiectiv al formațiunii rezultate din fuziunea PMP — Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR) nu este de a accede la guvernare după alegerile parlamentare din toamna acestui an, ci de a obține la scrutinul din 2020 30—35% din voturile electoratului, conform Jurnalului Național. „Nu este obiectivul nostru (de a accede în guvern — n.r.). Obiectivul nostru pe termen mediu este ca acest partid să ajungă la 35% în 2020”, a afirmat Băsescu duminică seara, la România TV.

Traian Băsescu spune că ar putea candida la alegerile parlamentare, dacă simte că prin asta ar crește scorul PMP. Liderul PMP, Traian Băsescu, a declarat, duminică, la România TV, că este „puțin probabil” să candideze la alegerile parlamentare, dar ar face acest gest în urma unei analize politice, dacă ar considera că intrarea sa în cursă ar crește scorul formațiunii sale și nu ar „antagoniza” electoratul său, potrivitAdevărul. Întrebat dacă va ajunge pe listele PMP la alegerile parlamentare, Traian Băsescu a afirmat inițial că este „foarte puțin probabil”, dar a precizat că există totuși o situație în care s-ar înscrie în cursă.

Un deputat vrea să înființeze o comisie specială care să se asigure că Guvernul aplică hotărârile CEDO. Deputatul PSD Eugen Nicolicea propune înființarea unei comisii parlamentare de control asupra executării de către Guvern a hotărârilor CEDO, care ar urma să se implice și în punerea în acord a legilor declarate neconstituționale cu deciziile Curții Constituționale, informează Gândul. „Se impune la nivelul celor două Camere ale Parlamentului, existența unei structuri parlamentare cu rolul de a examina, monitoriza și controla atât respectarea normelor constituționale, potrivit articolului 1, alineatul 5 din Constituția României care menționează că Ťrespectarea Constituției a supremației sale și a legilor este obligatorieť, cât și garantarea aplicării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului”, susține deputatul PSD Eugen Nicolicea, în proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea Regulamentului Camerei Deputaților depus la Biroul Permanent în ultima zi a sesiunii.

Traian Băsescu, despre Erdogan: A reușit să-și ostilizeze toți vecinii. Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit în această seară la România TV despre tentativa de lovitură de stat care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă în Turcia, noteazăEvenimentul Zilei. Băsescu susține că președintele Turciei, Recep Erdogan, încearcă să acapareze toată puterea. „Trebuie să ne întrebăm de ce această lovitură de stat în Turcia. De ce? Răspunsul este simplu. Pentru că președintele Erdogan încearcă să acapareze toată puterea simultan cu islamizarea țării”, a declarat Traian Băsescu.

Iohannis și Cioloș, chemați să-i ceară lui Erdogan să respecte drepturile omului. Peste 700 de persoane au semnat textul unei petiții ce a fost inițiată și a circulat duminică pe internet, prin care președintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloș și ministrului de Externe Lazăr Comănescu li se cere să nu accepte ca imperativul democratic să fie subordonat celui geopolitic, transmite Cotidianul. Semnatarii sunt îngrijorați de marile derapaje remarcate inclusiv prin arestări masive ale judecătorilor și procurorilor, rapiditatea arestărilor și numărul uriaș al celor vizați.

Dacian Cioloș: România poate să fie un punct nodal de transport. Premierul Dacian Cioloș a declarat, în contextul Summitului ASEM, că România poate să fie în Europa de Sud-Est un punct nodal de transport, în condițiile în care are ieșire la Marea Neagră, potrivit Puterea. „Ieri, am intervenit în reuniunea plenară în care s-a dezbătut mai ales despre chestiunea legată de conectivitate, conectivitate între Europa și Asia, în sens larg. Eu am insistat pe nevoia de corelare și de coordonare pe diferitele acorduri legat de conectivitate atât pe partea de hard, (…) deci infrastructura de transport în general, de care România este interesată, și transport rutier și transport maritim, transport aerian”, a afirmat premierul Dacian Cioloș, într-o declarație acordată Radio România și publicată sâmbătă pe site-ul Guvernului.

„Cariera didactică în învățământul preuniversitar” — a treia consultare regională din cadrul proiectului „România Educată”. Luni, 18 iulie a.c, începând cu ora 09:30, va avea loc, la Brașov, cea de-a treia consultare regională privind viziunea și obiectivele de țară în domeniul educației și cercetării (2018-2030), având ca temă „Cariera didactică în învățământul preuniversitar”, informează un comunicat al Președinției, potrivitQ Magazine. Demersul face parte din proiectul „România Educată”, desfășurat de Administrația Prezidențială și va reuni reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior, manageri și cadre didactice din învățământul preuniversitar, elevi, studenți, părinți, agenți economici și reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, preponderent din Regiunea de dezvoltare Centru.

MAE: Ministrul Comănescu va participa luni la reuniunea CAE de la Bruxelles. Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, va participa luni, 18 iulie, la Reuniunea Consiliului Afacerilor Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles, informează un comunicat al MAE, transmite Bursa. Pe agenda de discuții a reuniunii se află subiecte precum strategia globală a UE, cu accent pe implementarea acesteia în perioada următoare, evoluțiile din America Latină, relația UE-China, în contextul elaborării unei strategii a UE în relația cu acest stat și al desfășurării summit-ului UE-China (12-13 iulie 2016), și aspectele externe ale migrației.

Alți 108 cetățeni români, care au fost blocați pe aeroportul din Istanbul în timpul tentativei de lovitură de stat, au revenit în țară. Al doilea grup de cetățeni români, de 108 persoane, blocate pe aeroportul Ataturk din Istanbul, în timpul tentativei de lovitură de stat, a ajuns în țară duminică dimineță, a anunțat ministerul român al Afacerilor Externe, relatează Curierul Național. Românii au fost aduși cu un avion umanitar operat de TAROM, aeronava aterizând pe aeroportul Henri Coandă la ora 4.10.

MAE: Mama copilului rănit la Nisa a fost găsită în viață. Mama minorului rănit în urma atentatului de la Nisa a fost identificată într-un spital, în stare gravă, dar stabilă, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE), conform Bursa. Potrivit autorităților, tatăl copilului încă nu a fost identificat.

Dragoș Pîslaru: „Există suspiciuni de trafic cu copii în orfelinate”. Sunt suspiciuni de trafic cu copii în orfelinatele din sudul țării, existând în acest moment anchete în desfășurare, a precizat, astăzi, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru pentru Digi 24, scrie Bursa. Potrivit sursei citate, anchetele au fost inițiate ca urmare a datelor alarmante, pe care ministrul le-a primit de la serviciile de informații.

Lotul olimpic de matematică al României: 5 medalii de argint și una de bronz. Lotul olimpic de matematică al României a obținut cinci medalii de argint și o medalie de bronz la a 57-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică, desfășurată în perioada 6 — 16 iulie, în Hong Kong, informează Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, conform Q Magazine. La Olimpiada Internațională de Matematică au participat 602 concurenți din 109 țări.

Olimpicii români, noi succese peste hotare. Elevii români au câștigat două medalii de aur și trei de argint la cea de-a 47 a Olimpiadă Internațională de Fizică, desfășurată în perioada 11-17 iulie în Elveția, anunță Ministerul Educației Naționale într-un comunicat, potrivit Cotidianul. Cei cinci medaliați sunt elevi la Liceul Internațional de Informatică din București.

Olimpicii la biologie, întorși din drum din cauza loviturii de stat. „Mulțumesc, Turcia, pentru cele mai groaznice 30 de ore din viața mea”. Lotul olimpic de biologie al României s-a întors în țară, sâmbătă seara, cu prima cursă Tarom, după ce elevii au fost blocați timp de mai multe ore pe aeroportul Ataturk din Istanbul, scrie Libertatea. Aceștia mergeau în Vietnam, unde marți are loc prima probă a olimpiadei internaționale de biologie. Patru elevi împreună cu două profesoare, care tranzitau Turcia spre Vietnam, au rămas blocați, în noaptea de vineri spre sâmbătă pe aeroportul Ataturk din Istanbul.

Repartizarea în liceu, pe 19 iulie. Prima repartizare computerizată în învățământul liceal de stat pentru absolvenții de gimnaziu va avea loc pe 19 iulie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației, informează România Liberă. Repartizarea candidaților la liceu pe locurile pentru romi a avut loc între 11 și 13 iulie, iar înscrierea și repartizarea candidaților pentru învățământul special — între 14 și 16 iulie.

O caravană SMURD a pornit de-a lungul României, pentru a instrui popula?ia în cazul unor dezastre. Caravana SMURD „Fii pregătit!” adăpostită de primul Centrul Mobil de Pregătire a Populației și a Personalului de Intervenție din România, aflat în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș, a pornit de la Târgu Mureș pentru pregătirea populației să acționeze în caz de dezastre, relatează România Liberă. Sâmbătă și duminică, personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș, precum și din Inspectoratele pentru Situații de Urgență din Constanța, Vâlcea și Timiș au organizat, în centrul municipiului Târgu Mureș, cursuri de pregătire a populației pentru acordarea de prim ajutor în situații de urgență.

Tolea Ciumac, sub control judiciar după ce ar fi violat, tâlhărit și sechestrat o tânără. Tolea Ciumac va fi cercetat sub control judiciar în dosarul în care este suspectat că a violat, tâlhărit și sechestrat o tânără, potrivit unei decizii a Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, au precizat oficiali din cadrul Poliției Ilfov, potrivit Puterea. Fostul luptător K1 a fost prezentat, sâmbătă, instanței cu propunere de arestare preventivă, un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea decizând că bărbatul va fi plasat sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile.

Trafic rutier deviat pe A1 din cauza unui incendiu de vegetație. Traficul rutier a fost deviat duminică pe autostrada București-Pitești, pe sensul de mers către Capitală, relateazăEvenimentul Zilei. Motivul ar fi un incendiu de vedetație care a izbucnit la kilometrul 53.

A dat foc la o pensiune. O persoană a fost rănită, duminică dimineață, în județul Arad, în timp ce ieșea dintr-un restaurant-pensiune care a fost incendiat intenționat, în incendiu fiind distruse mai multe camere ale clădirii și 16 clienți fiind evacuați, relatează Cotidianul. Incendiul a avut loc la un restaurant aflat în pădurea Ceala de la marginea municipiului Arad, în zona podului ce duce către zona Trei Insule, o cunoscută zonă de agrement de la marginea municipiului Arad.

12 băcăuani au ajuns de urgență la spital, în urma unei toxiinfecții alimentare. Ghinion incredibil pentru 12 persoane care s-au distrat până dimineața la o petrecere, în județul Bacău, notează Libertatea. Aceștia au ajuns de urgență la spital, în urma unei toxiinfecții alimentare, după ce au mâncat la un restaurant din Podul Turcului.

Isterie Pokémon GO în centrul Capitalei. Vânătorii de pokémoni au găsit un boschetar care dormea în tufișuri. Pokémon GO, jocul pentru telefoane mobile care a isterizat lumea occidentală, a devenit un fenomen și în România, notează Adevărul. Zeci de tineri s-au întâlnit, duminică, în centrul Capitalei pentru a organiza o vânătoare de pokémoni. Cu toate că la noi în țară a fost lansat oficial abia sâmbătă, românii sunt deja avansați în tainele „Pokémon GO”, întrucât au piratat aplicația și au început să joace imediat ce jocul a fost lansat în America de Nord (6 iulie).

Adrian Mitroi: România trebuie să treacă la euro cât mai repede posibil. România trebuie să folosească întreg ciclul politic și să adopte euro cât mai repede, întrucât toate contra-argumentele amânării aderării la moneda unică europeană sunt mai puțin solide și relevante astăzi, susține Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE), scrie Capital. Acesta afirmă că România are nevoie de capital în euro ca să poată finanța marile proiecte de infrastructură, deci cele generatoare de creștere economică susținută pentru noul ciclu politic și economic, însă „banii pentru așa ceva sunt în special denominați în euro”.

Capacitățile de producere a energiei din surse regenerabile totalizau 4.662 de MW la finele lunii mai. Puterea instalată a producătorilor de energie din surse regenerabile totaliza 4.662 de MW la finele lunii mai a acestui an, potrivit datelor centralizate de Transelectrica, anunță Capital. Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 2.931 MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.313 de MW, microhidrocentrale de 315 de MW și proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW.

Creanțele administrației publice au scăzut la 26,1% din PIB, în primul trimestru. Creanțele administrației publice au scăzut cu 1,6 puncte procentuale la 26,1% din PIB, în primul trimestru din acest an comparativ cu perioada similară a anului precedent, se arată într-o publicație a Băncii Naționale a României (BNR), care precizează că este vorba despre date provizorii, conformEconomica.net. „Creanțele financiare ale sectorului ‘Administrații publice’, exprimate ca pondere în produsul intern brut, au scăzut la 26,1% față de 27,7%. Deținerile de acțiuni și alte participații ale statului s-au micșorat cu 0,8 puncte procentuale, ajungând la nivelul de 10,9% din PIB”, precizează BNR.

Bonurile în valoare de 678 lei emise pe 13 iunie au ieșit câștigătoare la extragerea Loteriei bonurilor fiscale. Persoanele care au făcut cumpărături pe data de 13 iunie cu o valoare cuprinsă între 678 lei și 678,99 lei pe un singur bon fiscal se pot număra printre câștigătorii Loteriei bonurilor fiscale dacă au păstrat dovada, fondul total de un milion de lei fiind împărțit la maxim 100 de premianți, anunță Economica.net. Extragerea Loteriei fiscale pentru bonurile emise în mai a fost organizată duminică, în studioul TV al Loteriei Române.

Numărul televizoarelor alb-negru, deținute de gospodării, a crescut anul trecut. O gospodărie din 100 deținea un televizor alb-negru, anul trecut, cele mai multe fiind în gospodăriile agricultorilor, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), transmite Capital. Conform datelor INS, în România a crescut numărul televizoarelor alb-negru de la 1,2 la 100 de gospodării în 2014, la 1,4 în 2015.

Simona Halep, din nou campioană la BRD Bucharest Open: „În WTA nu cred că am câștigat vreodată cu 6-0, 6-0. Este titlul cu numărul 13, nu o să-l uit niciodată”. Jucătoarea de tenis Simona Halep (locul 5 în clasamentul mondial) a câștigat, duminică, turneul BRD Bucharest Open, după ce a trecut în finală de sportiva letonă Anastasija Sevastova (poziția 66 în clasamentul WTA), scor 6-0, 6-0. Halep a declarat că nu o să uite niciodată acest succes frumos, scrie ProSport. Este doar pentru a patra oară în cariera româncei când reușește un scor perfect, la zero. Ultimul succes de acest fel a venit în 2012, împotriva rusoaicei Alla Kudryavtseva, în calificările turneului de la Dubai.

Cupa Davis, ziua a treia: Ungur — Busta 3-6, 6-7. Mergea a pierdut în trei seturi cu Bautista. România — Spania 1-4. Pablo Carreno Busta îl înlocuiește pe Feliciano Lopez în ultimul meci al duelului dintre România și Spania, relatează ProSport. Ibericii conduc cu 3-1 astfel că ultima confruntare se va juca după sistemul cel mai bun din trei seturi. Adi s-a ținut ceva mai bine în manșa secundă, cedată la tiebreak, scor 5-7, și România — Spania se termină 1-4.

Cupa Ligii rămâne la roș-albaștri, după 2-1 cu Chiajna. Hamroun a adus victoria steliștilor, cu un gol marcat din penalty. Steaua a câștigat Cupa Ligii după victoria la limită obținută în prelungiri în fața Concordiei Chiajna, scor 2-1, transmite Gazeta Sporturilor. Steaua a fost echipa cu inițiativa în atac la începutul meciului, iar Vlad Achim a încercat un șut de la distanță în minutul 17, însă execuția a trecut mult peste poartă.

Fanii Rapidului plătesc în locul patronului datoria la Fisc, dar îi cer să plece. Acționarul Cătălin Tudor: „Domnul Moraru ne evită. Să renunțe, că oricum n-a făcut nimic!” Suporterii Rapidului au schimbat macazul în ultima secundă a ceasului al 12-lea și încearcă să salveze clubul de la falimentul iminent, dar nu mai reușesc să dea de patronul Valerii Moraru, noteazăProSport. Ultima încercare, disperată, de a obține pe 20 iulie suspendarea sentinței de faliment este făcută de suporteri și se desfășoară, în acest moment, pe mai multe planuri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult