Acasa Revista Presei Revista presei. Ungaria reîncepe propaganda împotriva României

Revista presei. Ungaria reîncepe propaganda împotriva României

scris de Z.V.
12 afisari

Promulgarea Legii privind incompatibilitățile parlamentarilor, înlocuirea arestului preventiv în cazul lui Sorin Blejnar cu măsura controlului judiciar, propunerea de excludere din ALDE a fostului copreședinte Daniel Constantin, anunțul ministrului Justiției potrivit căruia documentele pentru extrădarea lui Sebastian Ghiță au fost trimise în Serbia, a patra amânare la CCR pentru Legea 90/2001 care interzice persoanelor condamnate penal să dețină funcții în Guvern, decizia Comisiei Europene de a reclama România la Curtea Europeană de Justiție pentru neadoptarea unor măsuri naționale privind gestionarea deșeurilor, dar și starea de sănătate a copilului salvat dintr-un puț în Teleorman sunt principalele subiecte ale zilei de 28 aprilie.

Avertisment din partea Academiei Române: Ungaria reîncepe propaganda împotriva României. Transilvănenii n-ar fi dorit Unirea din 1918, scrie România Liberă. Guvernul de la Budapesta a înființat un departament special, denumit Trianon 100, care a început deja să contracareze acțiunile preconizate de România pentru aniversarea, în anul 2018, a 100 de ani de la Marea Unire. Acest avertisment sever a fost lansat, miercuri, la București, de Academia Română, într-o conferință denumită „Războiul informațional, sub lupă’.

Legea privind incompatibilitățile parlamentarilor, promulgată, informează Cotidianul. Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției. Potrivit legii, calitatea de parlamentar este incompatibilă cu exercitarea funcțiilor de conducere și de membru în consiliile de administrație ale societăților care desfășoară sistematic și efectiv activități comerciale, inclusiv bănci sau alte instituții de credit, societăți de asigurare, financiare și instituții publice.

Ministrul Gabriel Leș a reconfirmat angajamentul României de a contribui activ la politica de securitate și apărare a UE, scrie Jurnalul Național. Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a reconfirmat angajamentul României de a contribui activ la consolidarea Politicii de Securitate și Apărare a Uniunii Europene, cu ocazia unei întâlniri bilaterale avute cu directorul executiv al Agenției Europene de Apărare (EDA), Jorge Domecq, în marja reuniunii informale a miniștrilor apărării din statele membre UE, informează MApN.

Daniel Constantin va fi exclus din ALDE, informează Evenimentul Zilei. Președintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a anunțat astăzi că Biroul Politic Executiv al ALDE a decis să ceară Delegației permanente excluderea din partid a lui Daniel Constantin.

Daniel Constantin iese la atac după ce Tăriceanu a propus excluderea sa din ALDE, scrie ziarul Puterea. Daniel Constantin, fost copreședinte ALDE, îi răspunde în termeni duri lui Călin Popescu Tăriceanu, după ce acesta a anunțat că s-a propus excluderea fostului vicepremier din partid. „Între mine și domnul Tăriceanu, între mine și o parte dintre cei care au fost numiți sâmbătă în conducerea ALDE, este o diferență fundamentală de gândire și de abordare politică. Mă delimitez în mod categoric de acțiunile inițiate de Tăriceanu, de felul în care acesta înțelege politica în anul 2017.

Nicușor vrea să lase aleșii fără pensiile speciale, informeazăJurnalul Național. Un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor urmează să fie depus în Parlament de către USR. Inițiativa a fost semnată de toți deputații și senatorii partidului, care i-au cerut liderului PSD Liviu Dragnea să susțină și el proiectul.

Ministrul Muncii, anunț despre pensiile speciale: Vor fi înghetațe! Sistemul de pensii trebuie corectat, imediat după legea salarizării unitare, scrie Libertatea. Ministrul Muncii, anunț despre pensiile speciale. Lia Olguța Vasilescu a declarat că, după ce termină cu Legea salarizării, se va intra și în sistemul de pensii, care trebuie corectat. ‘Vom îngheța toate pensiile speciale’, a mai spus aceasta, precizând că, pe acest sistem de pensii speciale, beneficiarii ies cu 120% din venitul brut din ultimele luni.

Documentele pentru extrădarea lui Ghiță, trimise în Serbia, scrie Curierul Național. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că ministerul a trimis Ministerului Justiției din Serbia, încă de miercuri de la ora 13.30, documentația privind extrădarea lui Sebastian Ghiță și că întreaga documentație are 475 de pagini traduse ‘cu un efort susținut’. Ministerul Justiției din Serbia a confirmat, miercuri, că a primit de la Ministerul Justiției din România o solicitare de amânare cu 40 de zile a termenului-limită până la care poate fi formulată cererea de extrădare a lui Sebastian Ghiță.

Fostul șef ANAF, Sorin Blejnar, va fi eliberat din arest, informează Gândul. Fostul șef ANAF, Sorin Blejnar, va fi eliberat din arest, au decis, joi, magistrații Curții de Apel București. Magistrații Curții de Apel București au respins, joi, contestația procurorilor DNA la decizia Tribunalului București care a admis în data de 21 aprilie ca Sorin Blejnar să fie cercetat sub control judiciar.

Fostul director Romarm condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendare, informează Evenimentul Zilei. Fostul director Romarm, Dan Tache, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru instigare la abuz în serviciu. Acesta a fost acuzat că a atribuit preferențial unei firme private mai multe contracte de prestări servicii. Alături de Tache a fost condamnat și Aurel Velțan, directorul societății Carfil Brașov, filială a Romarm, păgubită cu peste 770.000 de lei. Decizia nu este definitivă.

CCR a amânat pentru 4 mai pronunțarea pe articolul care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului, scrie Jurnalul Național. Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat joi pentru 4 mai pronunțarea în cazul sesizării Avocatului Poporului cu privire la articolul care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului. Potrivit unor surse judiciare, unul dintre motivele amânării pronunțării ar fi fost lipsa cvorumului de ședință.

Ordinul de protecție va fi acordat mai ușor. CCR declară neconstituțional un articol din legea împotriva violenței în familie, informează Gândul. Judecătorii Curții Constituționale au stabilit că o sintagmă dintr-un articol al legii pentru combaterea violenței în familie (217/2003), în baza căreia instanțele pot emite ordine de protecție în cazurile de violență domestică, este neconstituțională. Judecătorii arată că sintagma ‘în cazul în care conviețuiesc’, cuprinsă în definirea persoanelor împotriva cărora pot fi emise ordinele de protecție, este neconstituțională, lăsând neacoperite cazurile în care persoanele respective nu mai locuiesc cu victimele pe care le agresează, dar s-au aflat în relații ‘asemănătoare acelora dintre soți sau dintre părinți și copii’. Prin eliminarea acestei sintagme, ordinele de protecție ar urma să poată fi emise în condiții mai apropiate de realitate de către instanțe.

Comisia Europeană dă în judecată România pentru legislația în domeniul gunoiului, citim în Curierul Național. Comisia Europeană a decis să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru că țara nu și-ar fi îndeplinit obligația de a își actualiza legislația națională privind deșeurile conform unei directive a UE.

Alina Petrescu: Guvernul este conștient că trebuie găsită o soluție în domeniul managementului deșeurilor, scrie Economica.net. Guvernul este conștient că trebuie găsită o soluție în domeniul managementului deșeurilor, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu, joi, la Palatul Victoria.

Dragnea contra România. Șeful PSD dă statul în judecată la CEDO, citim în Evenimentul Zilei. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat joi că va da în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Sesizarea va fi făcută în legătură cu condamnarea de doi ani de închisoare cu suspendare primită în dosarul ‘Referendumul’.

Copilul salvat dintr-un puț în Teleorman se simte mai bine: a fost detubat și respiră singur, informează Gândul. Copilul de doi ani, care a căzut într-un puț din județul Teleorman și a fost scos după 10 ore, a putut fi detubat joi și acum respiră spontan, a anunțat purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu, Raluca Alexandru.

Medicul Dan Enescu, despre cazul copilului salvat din fântână: Numai Dumnezeu știe cum a stat acolo. Dar, în viața mea, am văzut multe minuni, titrează România Liberă. Medicul Dan Enescu a declarat, joi, despre cazul băiețelului salvat după 11 ore dintr-o fântână, că este o situație foarte delicată și „numai Dumnezeu știe” cum a supraviețuit atâtea ore în spațiul îngust, de unde a fost extras de echipa de salvatori ISU Teleorman.

Guvernul aloca peste 30 de milioane de lei pentru bănci de sânge, țesuturi și celule umane, informează Evenimentul Zilei. Guvernul a alocat, printr-o hotărâre, joi, peste 30 de milioane de lei pentru patru bănci de sânge, țesuturi și celule umane în București, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu, la Palatul Victoria.

Ministerul Sănătății solicită blocarea exportului de vaccin. Bodog: ‘Voi solicita blocarea și pentru alte medicamente’, titrează Gândul. Ministrul Sănătăți, Florian Bodog, a declarat, joi, că a cerut Ministerului Economiei să notifice Comisia Europeană pentru a bloca exportul de vaccin, afirmând că săptămâna viitoare intenționează să solicite blocarea exportului intracomunitar și pentru alte medicamente.

În ce situație părintele care nu și-a vaccinat copilul poate fi acuzat de rele tratamente. Explicațiile ministrului Sănătății, citim în Gândul. Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, joi, că legea vaccinării nu prevede sancțiuni pentru părinți, ci o referire la rele tratamente aplicate copilului, afirmând că dacă un copil moare din cauza deciziei părintelui de a nu îl vaccina, acesta poate fi acuzat de rele tratamente.

Iohannis, mesaj privind pericolul lipsei prevenției în sănătate, scrie Cotidianul. Klaus Iohannis a avut joi o întrevedere cu directorul regional al Biroului pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Zsuzsanna Jakab, context în care a arătat provocările cu care se confruntă România în prezent în ceea ce privește imunizarea și a subliniat importanța abordării responsabile a acestei importante probleme de sănătate publică.

Grindeanu: „E inadmisibil să existe an de an crize multiple din cauza lipsei vaccinurilor”, titrează ziarul Bursa. Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, în cadrul unei dezbateri pe tema imunizării, că „este inadmisibil” ca în România să apară an de ani crize din cauza lipsei vaccinurilor, el fiind hotărât să rezolve această problemă, și consideră că, înainte de a promova campanii de informare, trebuie găsite soluții pentru stocurile de vaccinuri, pentru că altfel va apărea o situație „ridicolă”, în care sunt impuse sancțiuni, în lipsa vaccinurilor.

Dragnea: Am mari rezerve legate de vaccinarea obligatorie a copiilor, scrie Evenimentul Zilei. Șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a afirmat că are foarte mari rezerve cu privire la vaccinarea obligatorie a copiilor. „Eu am foarte mari rezerve pentru a fi o măsură obligatorie. Vă spun sincer, am foarte mari rezerve aici”, a declarat Dragnea la Palatul Parlamentului. Premierul Sorin Grindeanu a declarat joi că legea vaccinării va aduce „stabilitate și predictibilitate” în acest domeniu, în care, de cele mai multe ori, în ultimii ani s-a acționat „pompieristic”.

Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii au trimis celebrele aeronave Typhoon în România, informează Gândul. Azi, la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, a avut loc ceremonia de sosire a detașamentului britanic în vederea executării serviciului de poliție aeriană.

Marea Britanie: Cele patru avioane Typhoon trimise în România sunt apte să intercepteze orice potențiali invadatori, scrie România Liberă. Cele patru avioane de luptă Typhoon trimise la baza aeriană Mihai Kogălniceanu sunt apte să intercepteze „orice potențiali invadatori” care ar intra în spațiul aerian al României, au anunțat Forțele Aeriene Regale ale Marii Britanii (RAF).

Rusia susține că ar putea fi atacată din România. Sunt luate în calcul scutul american antirachetă de la Deveselu și avioanele britanice trimise în Dobrogea, potrivit România Liberă. Mai mulți oficiali militari de la Moscova susțin că NATO a instalat armament ofensiv în estul Europei, care ar permite inclusiv executarea de atacuri nucleare împotriva Rusiei. Pe lista țărilor care ar găzdui asemenea arme ofensive se află cele trei state baltice, Polonia, Bulgaria și România, a anunțat generalul Valery Gerasimov, șeful Statului Major al armatei ruse.

Elicopterele Super Puma vor fi modificate în România. Decizia luată de Airbus,citim în Gândul. Airbus Helicopters România (AHRO) a semnat un contract cu Finlanda prin care va aduce la fabrica din Brașov elicoptere Super Puma pentru a fi modernizate și transformate în H215, cea mai nouă versiune a Puma, producția modelului H215 fiind amânată pentru 2019, a spus Serge Durand, directorul AHRO.

PSD renunță la postul de viceguvernator al BNR și îl cedează PNL, informează Ziarul Financiar. Potrivit algoritmului parlamentar de la momentul numirii Consiliului de Administrație al BNR, postul rămas vacant după demisia lui viceguvernatorului Bogdan Olteanu aparținea PNL, dar alegerile au schimbat configurația Pralamentului, iar PSD are forța să-și impună omul în Consiliu. Sursele citate au arătat însă că, la nivelul PSD, s-a decis respectarea algoritmului existent în vara lui 2014, la momentul numirii Consiliului BNR, potrivit căruia postul de viceguvernator BNR revine PNL, urmând a fi ocupat, după demisia lui Olteanu, anul trecut, tot de un liberal.

Taxi contra Uber. Cum se poate rezolva acest conflict în România. Condițiile birocratice de licențiere și tarifele mari de avizare percepute transportatorilor în regim de taxi limitează apetitul întreprinzătorilor pentru acest tip de activitate și încurajează utilizarea de alternative online, afirmă specialiștii în transporturi consultați de Gândul.

Taximetriștii cer interzicerea aplicațiilor mobile, informează Cotidianul. Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), condusă de Vasile Ștefănescu, partenerul politic al lui Traian Băsescu, i-a solicitat premierului Sorin Grindeanu să se interzică aplicațiile mobile în activitatea de taximetrie, gen Clever Taxi, Star Taxi sau cea folosită de compania americană Uber.

Ce mesaj le transmite premierul Grindeanu taximetriștilor, citim în ziarul Puterea. Premierul Sorin Grindeanu spune că înțelege nemulțumirile taximetriștilor, care au protestat miercuri în Piața Victoriei, precizând însă că Guvernul nu va aproba o ordonanță de urgență în acest caz, ci va elabora un proiect de lege.

Uber: Am primit asigurări că modificările legii taximetriei nu vor afecta deloc serviciul Uber și nici pe șoferii parteneri, scrieEconomica.net. Uber România a anunțat, joi, că reprezentanții companiei au primit asigurări, într-o întâlnire cu mai mulți miniștri ai guvernului Grindeanu, că modificările care vor fi aduse legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciul Uber și nici pe șoferii parteneri.

Decizie surpriză a primăriei. Impozitul care va crește cu 500% în București, anunță Gândul. Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a decis, joi, să dea dreptul Consiliilor Locale de Sector să majoreze impozitele pentru terenurile lăsate în paragină cu până la 500% față de taxele locale impuse în prezent.

Cum poți primi 70.000 de euro de la stat pentru a deschide o pensiune, scrie Gândul. Începând cu 3 mai 2017, persoanele fizice autorizate (PFA) vor putea solicita finanțare reambursabilă de până la 70.000 de euro pentru înființarea de agropensiuni și alte unități de cazare în zonelele cu potențial turistic.

Prognoza meteo pentru mica vacanță de 1 MAI, citim în Jurnalul Național. Meteorologii anunță că vremea va fi deosebit de caldă, cu maxime de 26…28 de grade. Sâmbătă, în regiunile vestice și nord-vestice vremea se va răci semnificativ, cerul va fi noros și va ploua pe arii extinse, dar în București vremea se va menține caldă pentru sfârșit de aprilie.

Cătălina Ponor și Marian Drăgulescu vor deveni cetățeni de onoare ai Bucureștiului. Gabriela Firea: Sunt un exemplu de longevitate, titrează România Liberă. Gimnaștii Cătălina Ponor și Marian Drăgulescu vor deveni cetățeni de onoare ai Capitalei, potrivit unei propuneri votate de Consiliul General al Primăriei Capitalei. ‘Cătălina Ponor și Marian Drăgulescu nu sunt doar doi eroi cu care ne mândrim și ale căror medalii să le admirăm într-o vitrină virtuală a municipalității. Cred că cel mai important lucru este că amândoi reprezintă modele demne de urmat pentru cei tineri, repere pentru orice carieră, nu neapărat sportivă’, a scris primarul Capitalei, pe Facebook.

Alpinistul român Horia Colibașanu are de gând să cucerească vârful Everestului fără șerpași și oxigen suplimentar. Ascensiunea va începe peste patru săptămâni. Alpinistul român Horia Colibașanu se apropie tot mai mult de cucerirea vârfului Everest fără oxigen suplimentar și șerpași. Sportivul a ajuns în tăbara de bază avansată, în Munții Himalaya, aflată la 6.400 de metri altitudine, și își propune să înceapă ascensiunea spre vârf, peste patru săptămâni, transmite România Liberă.

LPF a respins propunerea FRF ca 5 procente din drepturile TV să fie cedate grupărilor din Liga a II a și a III-a, anunță Jurnalul Național. Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal a respins, joi, în unanimitate, propunerea președintelui FRF, Răzvan Burleanu, ca 5 procente din banii proveniți din vânzarea drepturilor TV ale meciurilor din Liga I să fie cedate cluburilor din Liga a II-a și a III-a.

Hațegan, printre cei 9 arbitri europeni aleși de FIFA! Turneu de mare anvergură la care va fi prezent românul, citim în Gazeta Sporturilor. Ovidiu Hațegan (36 de ani) este unul dintre cei 36 de arbitri aleși de FIFA să oficieze la Cupa Confederațiilor, care va avea loc în Rusia în această vară, în perioada 17 iunie — 2 iulie.

Volei Municipal Zalău, campioană națională după cel mai spectaculos sezon al voleiului masculin românesc, scrieProSport. Voleiul masculin românesc și-a stabilit campioana națională în ultima etapă a sezonului 2016-2017. Volei Municipal Zalău s-a impus astăzi pe teren propriu cu 3-0 (22, 19, 22), în meciul disputat cu Arcada Galați, și cu 76 de puncte și-a asigurat titlul național, după o pauză de cinci ani. Ardelenii i-au devansat cu două puncte pe craiovenii de la SCMU (74 p), iar pe locul trei s-a situat Arcada Galați (70 p). Steaua, care a dominat sezonul regulat, a încheiat campionatul pe locul 4.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult