Acasa Revista Presei Revista presei. Verificări la circa 180 de clădiri cu risc seismic

Revista presei. Verificări la circa 180 de clădiri cu risc seismic

scris de Z.V.
135 Afisari

Declarația președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, referitoare la ridicarea MCV-ului pentru România, lansarea de către președintele Klaus Iohannis a dezbaterii naționale privind educația și cercetarea, modificările aduse „legii defăimării”, notificarea prin care ANAF solicită posturilor Antena 1 și Antena 3 să elibereze imobilele pe care le ocupă în termen de cinci zile, precum și punerea sub urmărire penală a fostului șef al DIPI Nicolae Gheorghe, dar și cazul copiilor infectați din județul Argeș sunt principalele subiecte ale zilei de 16 februarie.

seism bulina rosie cladire risc cutremurPMB: Verificări la circa 180 de clădiri cu risc seismic în ultima lună. Inspectorii Municipalității au efectuat verificări la aproape 180 de clădiri cu risc seismic în ultima lună și au amendat 13 agenți economici care desfășurau activitate de alimentație publică fără autorizație de funcționare, informează PMB într-un comunicat, potrivit Q Magazine. „Inspectorii Primăriei Municipiului București au verificat, în ultimele 30 de zile, 178 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic sau în categoria pericol public, dintre cele 357 existente pe teritoriul Capitalei. În prezent, în 147 de imobile nu se mai desfășoară activități economice”, se arată în comunicat.

Condiția pusă de șeful Comisiei Europene pentru a ridica MCV-ul pentru România. Reacția lui Cioloș. Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, la finalul întrevederii cu premierul Dacian Cioloș, că, dacă România o ia înaintea Bulgariei, este convins că în timpul mandatului său procedura referitoare la Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) se va încheia, relatează Gândul. La rândul său, Cioloș a spus că este de părere că MCV-ul și-a atins scopul și că „în momentul de față există suficientă maturitate în România pentru ca acest proces să fie internalizat”.

Iohannis a lansat dezbaterea națională privind educația și cercetarea: „Am convingerea că viitorul este legat de educație”. Președintele Klaus Iohannis a lansat astăzi, la Palatul Cotroceni, Dezbaterea Națională privind Educația și Cercetarea pentru perioada 2016-2017, declarând că anul 2016 ar trebui să fie anul unor reforme durabile, transmite Bursa. „Ca profesor, am un atașament personal față de acest proiect. Cunosc din interior sistemul, cu bune și mai puțin bune, cu lipsurile lui, dar cunosc mai ales potențialul uriaș pe care îl avem. Însă, ca președinte, dincolo de această experiență personală, am asumat educația ca prioritate națională din convingerea profundă că viitorul României este strâns legat de educație”, a afirmat șeful statului.

Dragnea renunță la defăimare: „Scoatem definiția și amenzile din lege. Se poate înjura pe Facebook”. La scurt timp după criticile pe care ambasada SUA la București le-a adresat „legii defăimării”, Liviu Dragnea a a anunțat că va depune astăzi noi amendamente prin care solicită ca din textul legii să fie scoasă definiția defăimării sociale, relatează Gândul. Liderul PSD a vorbit despre acest proiect ca despre o lege a „toleranței” și a adăugat că se renunță și la amenzi, pentru ca „nicio virgulă să nu mai poată fi folosită de cei care au manipulat pentru a deturna atenția de la scopul principal al legii”.

Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, critică legea defăimării inițiată de Liviu Dragnea. Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, critică legea defăimării inițiată de președintele PSD Liviu Dragnea, afirmând că politica Guvernului SUA este clară în sensul că „protejarea libertății de exprimare, chiar și în cazurile în care exprimarea aleasă ofensează, este un aspect fundamental al unei societăți democratice sănătoase”, scrie Puterea. „(…) Politica Guvernului Statelor Unite ale Americii este clară. Protejarea libertății de exprimare, chiar și în cazurile în care exprimarea aleasă ofensează, este un aspect fundamental al unei societăți democratice sănătoase”, a afirmat într-o declarație de presă a ambasadorului SUA la București, Hans Klemm.

Camera Deputaților. Ce au făcut comisiile de specialitate cu legea lui Dragnea. Comisiile juridică și pentru drepturile omului de la Camera Deputaților au eliminat luni toate articolele referitoare la defăimare, incitare la ură și discriminare socială, precum și amenzile prevăzute în proiectul de lege inițiat de Liviu Dragnea, conform Cotidianul. Proiectul a primit și un alt titlu ? proiectul legii privind asigurarea toleranței față de diferențele de grup.

Gorghiu: PNL va vota împotriva legii defăimării, indiferent de amendamentele lui Dragnea. Copreședintele liberal, Alina Gorghiu, a declarat luni că liberalii vor vota împotriva Legii defăimării, relatează Curierul Național. Decizia este luată, indiferent de amendamentele aduse de șeful PSD, Liviu Dragnea. „Toți colegii din plenul BPN nu numai că au desființat, dar au și stabilit strategia pentru plenul de miercuri”, a explicat Gorghiu.

Afacerea Brexit. Cum ajută România la salvarea UE. Klaus Iohannis susține, în mare parte, planul propus de Bruxelles care ar ajuta Marea Britanie să rămână în UE, notează Adevărul. Singura contradicție vizează ajutoarele sociale pe care Londra nu mai vrea să le ofere migranților economici, mulți dintre ei români. Un răspuns afirmativ din partea tuturor liderilor comunitari i-ar oferi posibilitatea lui David Cameron să-i convingă pe britanici că locul Regatului Unit e în UE. Președintele Klaus Iohannis și Donald Tusk, președintele Consiliului European, au discutat ieri, la București, despre măsurile propuse de Bruxelles pentru a evita ieșirea Marii Britanii din UE.

Premierul Cioloș la Bruxelles: Mecanismul britanic de salvgardare să funcționeze doar în situații excepționale. România vrea ca mecanismul de salvgardare cerut de britanici (interzicerea ajutoarelor sociale pentru muncitorii străini în Marea Britanie, pentru o perioadă de câțiva de ani), să fie aplicat în situații excepționale și pe un termen cât mai scurt, scrie Ziarul Financiar. De asemenea, și în privința alocațiilor pentru copii, mecanismul de restrângere a drepturilor trebuie să se aplice doar celor care vin de acum înainte la muncă în Marea Britanie nu și celor care sunt deja acolo, a susți­nut ieri premierul român Dacian Cioloș, după o întâlnire cu șeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

Cioloș: I-am explicat președintelui Juncker cum vrea România să ajute Republica Moldova. Premierul Dacian Cioloș a discutat cu președintele Comisiei Europene despre modul în care România dorește să ajute Republica Moldova să implementeze reformele la care s-a angajat, potrivit Economica.net. „Am discutat de Republica Moldova. I-am explicat domnului președinte ceea ce România intenționează să facă pentru a ajuta cetățenii Republicii Moldova, Guvernul actual să pună în aplicare angajamentele de reformă pe care le-a luat”, a spus Cioloș, într-o declarație comună de presă cu Jean Claude Junker.

Deputații juriști, aviz pentru ridicarea imunității deputaților Voicu și Păun. Comisia juridică din Camera Deputaților a dat aviz pozitiv pentru cererea DNA de reținere și arestare a deputatului PSD Mădălin Voicu, anunță Q Magazine. Decizia finală va fi luată în plenul Camerei Deputaților, miercuri, prin vot secret cu bile. DNA îl acuză pe Mădălin Voicu că ar fi intervenit la ANAF și Guvern pentru promovarea unor legi. Nicolae Păun este suspectat de corupție, spălare de bani și trafic de influență.

PSD. Prevenția neconstituțională. PSD cere liberalilor să își retragă legea privind prevenția în sănătate pe motiv că este „profund neconstituțională”, în cazul în care aceasta trece de votul Parlamentului social-democrații luând în calcul contestarea la Curtea Constituțională, transmite Puterea. Președintele PSD Liviu Dragnea a precizat, luni, la finalul ședinței PSD, că social-democrații insista ca PNL să retragă proiectul de lege întrucât contravine prevederilor Legii fundamentale.

PNL și PSRO au semnat protocolul de colaborare. Gust: „Obiectivul este izolarea coaliției răului reprezentată de Oprea, Dragnea și Băsescu”. La conferința de presă a PNL și PSRO nu au participat co-președinții PNL sau președintele PSRO, Mircea Geoană, ci deputații Mihai Voicu și Cezar Preda din partea PNL, respectiv Florentin Gust din partea PSRO, scrie Evenimentul Zilei. Protocolul de colaborare a fost semnat înainte de președinții celor două partide. Obiectivul acestei alianțe este acela de a „izola coaliția răului, reprezentată de dl. Oprea, dl. Dragnea și dl Băsescu”, a spus Florentin Gust, deputat PSRO. La rândul său, Mihai Voicu a precizat că acest protocol prevede „participarea pe liste proprii la aceste alegeri”.

PSD solicită autorităților să ceară sprijin extern în cazul bebelușilor din Argeș. Biroul Permanent Național al PSD a decis să solicite autorităților să ceară sprijin extern în cazul bebelușilor din Argeș, a anunțat președintele partidului, Liviu Dragnea, conform Evenimentului Zilei. „O chestiune care ne îngrijorează profund și ne preocupă nu numai pe noi, ci, din păcate, întreaga societate românească este foarte îngrijorată este situația gravă a bebelușilor din Argeș. Din păcate, astăzi a decedat al doilea bebeluș. Constatăm cu toții că acțiunea autorităților este marcată de ezitări și asta costă și costă vieți, din păcate”, a afirmat Liviu Dragnea.

CSM vrea să colaboreze cu Parlamentul. Consiliul Superior al Magistraturii dorește să colaboreze cu Parlamentul pe articole din Codul penal și Codul de procedură penală care au fost declarate neconstituționale, transmite Cotidianul. „CSM vrea să lucreze la Codul penal și la Codul de procedură penală pentru zona care a fost declarată neconstituțională. Acest lucru se poate face cu acordul Comisiei juridice, pentru că ea este cea care va lucra la modificările Cp și Cpp și, sigur, celelalte structuri din sistemul juridic al României pot să-și aducă contribuția la realizarea acestui lucru”, a declarat, luni, secretarul Camerei Deputaților Niculae Mircovici, la finalul Biroului permanent.

Parlamentul a aprobat participarea, cu 50 de militari, la coaliția internațională împotriva organizației teroriste Statul Islamic. Parlamentul a aprobat, luni, cu 221 de voturi „pentru” și o abținere, solicitarea președintelui Klaus Iohannis cu privire la aprobarea participării Armatei României, în anul 2016, exclusiv pe teritoriul Irakului, la activități de instruire a forțelor de securitate irakiene în cadrul Coaliției Internaționale împotriva organizațuiei teroriste Statul Islamic (Daesh), transmiteAdevărul. România va avea un efectiv total de până la 50 de militari, cuprinzând instructori, personal de stat major și de sprijin din domeniile forțe speciale, informații militare și forțe terestre.

Propunerea legislativă pentru readucerea coroanei pe capul acvilei din stema țării, adoptată în Senat. Coroana are șanse de a fi readusă pe capul acvilei din stema țării, conform unei propuneri legislative adoptată în Senat, în calitate de prima Cameră legislativă sesizată, informează Curierul Național. „Stema României simbolizează statul român național suveran, independent unitar și indivizibil. Imaginile care compun stema evocă istoria unui popor, tradiția lui și au darul de a trezi sentimentul național”, se arată în propunerea inițiată de deputatul PNL Grigore Crăciunescu, propunere susținută de alți 48 de deputați PNL, PSD, UNPR și ALDE.

Măsură importantă în cazul copiilor fără CNP. Ce a decis Dacian Cioloș astăzi. Una dintre cele 47 de măsuri anti-sărăcie propuse de Guvern se referă și la viitorul copiilor, noteazăLibertatea. Concret, premierul Dacian Cioloș a afirmat luni, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că toți copiii trebuie să aibă identitate, motiv pentru care toți cei care nu au un CNP acum, vor primi unul, printr-un program inclus în pachetul complex antisărăcie pe care l-a elaborat în Guvern. „Toți copiii trebuie să aibă identitate, așadar toți cei care nu au un CNP acum, vor primi unul, printr-un program inclus în pachetul complex #antisărăcie pe care l-am elaborat în Guvern”, a anunțat premierul Dacian Cioloș.

Moștenitorii arhitectei Parlamentului vor contract pentru folosirea imaginii clădirii. Moștenitorii arhitectei Casei Poporului, Anca Petrescu, au cerut conducerii Camerei Deputaților să îi contacteze în vederea încheierii unui „contract de licențiere cesiunea drepturilor de proprietate intelectuală privind imaginea Parlamentului”, relatează Evenimentul Zilei. „S-a făcut un memorandum prin care moștenitorii (Ancăi Petrescu, unul dintre arhitecții care au proiectat Casa Poporului — n.r.) solicită, prin avocați, să fie contactați de Camera Deputaților, la sediul profesional, în mod ultimativ, până pe data de 15 februarie, în vederea încheierii unui contract de licențiere cesiunea drepturilor de proprietate intelectuală privind imaginea Parlamentului, pentru că ei sunt succesorii în drepturi rezultând din certificatele de înregistrare la OSIM”, a spus secretarul Camerei Deputaților, Nicolae Mircovici.

Conducerea TVR propune intrarea în insolvență. Angajații televiziunii publice riscă să rămână fără salarii. Directorul general interimar al TVR, Irina Radu, a trimis luni conducerii Parlamentului o scrisoare în care a atenționat că situația televiziunii publice s-a agravat considerabil și le-a cerut parlamentarilor să hotărască dacă România mai are nevoie de un serviciu public de televiziune, informează România Liberă. Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au decis trimiterea scrisorii la comisiile parlamentare de cultură și buget. Irina Radu a arătat în scrisoare că situația TVR este mai gravă în urma executărilor silite pe care o parte a salariaților le-au declanșat pentru obținerea indexării salariilor prevăzute prin contractul colectiv de muncă.

Consiliului Național Secuiesc pregătește ample acțiuni de protest împotriva planului de reformă administrativă a României. Liderul Consiliului Național Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a anunțat luni, într-o conferință de presă, că în baza unei hotărâri judecătorești, obținută în primă instanță, în data de 10 martie va organiza, la Târgu Mureș, o manifestare pe parcursul a trei ore, care va cuprinde o comemorare, un marș prin oraș și un miting de protest împotriva planului de reformă administrativă a României, transmite România Liberă.

ANAF a dat termen de cinci zile Antenelor să evacueze sediile confiscate după condamnarea lui Voiculescu. Inspectorii ANAF au descins luni la sediul televiziunilor Antena 1 și Antena 3, transmite Gândul. Mihai Gâdea, directorul Antena 3, susține că aceștia le-au înaintat un termen de 5 zile pentru a elibera sediul, altfel riscând evacuarea. Clădirea Antenelor face parte din imobilele sechestrate de stat, pentru a recupera prejudiciul de 60 de milioane de euro pentru care a fost condamnat omul de afaceri Dan Voiculescu, în dosarul ICA, procedura bătând pasul pe loc de aproape doi ani, de când Voiculescu a fost condamnat. Măsura vine la câteva zile după ce Gelu Diaconu, șeful ANAF, a fost demis.

Șeful DGIPI, urmărit penal. Nicolae Gheorghe, fostul șef al serviciului secret al Ministerului de Interne, este suspectat de procurorii anticorupție de deturnare de fonduri și complicitate la abuz în serviciu, notează Curierul Național. Procurorii anticorupție au început urmărirea penală față de Nicolae Gheorghe, șef al Doi ș-un sfert până la data de 11 februarie 2016, acuzat de complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și două infracțiuni de deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată (11 acte materiale).

Mihai Stoica, eliberat condiționat. Mihai Stoica a fost eliberat condiționat din penitenciar în Dosarul Transferurilor, informează Cotidianul. Decizia Tribunalului Ilfov este definitivă. „Am intrat cu multe defecte și calități la pușcărie, sper să fi ieșit doar cu calități. Ce m-a ajutat foarte mult a fost adaptabilitatea. Nu m-am băutut cu nimeni, nu am fost în depresie, nu am făcut greva foamei. Am respectat și lucrătorii din penitenciare și pe toată lumea”, a declarat Mihai Stoica la ieșirea din penitenciar.

Stenograme. Deputatul Nicolae Păun, despre cei pe care îi reprezenta în Parlament: „Ciorile astea nesimțite”. „Nesimțiții naibii”. Detalii inedite ies la iveală în dosarul în care sunt cercetați parlamentarii Mădălin Voicu și Nicolae Păun. Deputații au votat luni în Comisia Juridică „pentru” reținerea și arestarea celor doi, relatează Adevărul. Asta și pentru că deputatul Păun amenința în cercurile sale de prieteni că îl va ucide de procurorul de caz, dar și pentru că le spunea celor pe care îi reprezenta în Parlament „ciori nesimțite”.

Gigi Becali, decizie de ultim moment după ce a dat declarații în dosarul lui Puiu Popoviciu. Gigi Becali a fost citat, luni dimineață, pentru a da declarații, ca martor, în dosarul omului de afaceri Puiu Popoviciu, scrie Libertatea. În fața judecătorilor, Becali a anunțat că își retrage denunțul în dosar, pe motiv că declarațiile lui erau bazate pe bârfe. Puiu Popoviciu este vizat într-un dosar cu un prejudiciu de 335 de milioane de euro, în care mai sunt judecați un fost rector al Universitatății și doi foști șefi ai serviciilor secrete.

Curtea Militară de Apel: Dosarul Colectiv, înapoi la DNA. Curtea Militară de Apel București a decis astăzi ca dosarul în care au fost trimiși în judecată doi foști angajați ai ISU București să fie retrimis la DNA, anunță Q Magazine. Hotărârea este definitivă. În acest dosar sunt judecați George Matei și Antonina Radu, acuzați că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI. În urmă cu o săptămână, Curtea Militară a judecat solicitările Ministerului de Interne și ale Antoninei Radu, care au contestat prima decizie prin care s-a dispus respingerea excepțiilor și începerea judecății.

Audieri în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie: 211 persoane vor da declarații în fața procurorilor. Ancheta în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 continuă, anunță Curierul Național. 211 persoane vor fi audiate în perioada următoare în acest dosar, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. „Ca urmare a ordonanței procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de infirmare a soluției și confirmare a ordonanței de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorii militari continuă ancheta în dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990”, se arată în comunicatul citat.

Institutul pentru Politici Publice solicită DNA să facă public stadiul dosarului privind votul din diaspora. Institutul pentru Politici Publice (IPP) a solicitat, luni, Direcției Naționale Anticorupție (DNA), să facă public stadiul dosarului privind votul din diaspora la alegerile prezidențiale din 2014, potrivit unui comunicat IPP remis redacției, relatează România Liberă. „Astăzi, la 440 de zile de la preluarea dosarului ‘Votul din Diaspora’ de către DNA de la Parchetul General, dosar în care erau cercetate fapte de abuz în serviciu, neglijență în serviciu și împiedicarea exercitării drepturilor electorale de către un număr de peste 200.000 de cetățeni români din diaspora, IPP solicită DNA să clarifice în mod public care este situația acestui dosar și să comunice măsurile dispuse — fie de începere a urmăririi penale și, dacă este cazul, trimitere în judecată a celor vinovați de obstrucționarea dreptului la vot, fie de clasare a dosarului”, precizează sursa citată.

Soția sirianului găsit mort în portbagaj și amantul acesteia, condamnați la închisoare pe viață. Andreea Maria Pătrașcu, soția sirianului găsit mort în portbagajul unei mașini parcate pe șoseaua Pantelimon din Capitală, și amantul acesteia, Alfons Gabriel Arhire, au fost condamnați luni de Tribunalul București la detenție pe viață, informează Jurnalul Național. Decizia instanței nu este, însă, definitivă. Andreea Maria Pătrașcu și Alfons Gabriel Arhire au fost reținuți în aprilie 2015, ei fiind acuzați că l-au omorât în luna decembrie 2014 pe sirianul Haj Saleh Moustafa.

Încă un bebeluș internat la Spitalul Marie Curie a murit. O fetiță diagnosticată cu sindrom hemolitic-uremic, care era internată la Spitalul „Marie Curie”, a decedat în noaptea de duminică spre luni, au declarat surse medicale, relateazăJurnalul Național. Potrivit surselor citate, fetița era internată la secția de Terapie Intensivă a unității medicale. ”Un al doilea copil cu sindrom hemolitic-uremic a murit luni, la ora 3,30″, au precizat sursele.

Primele rezultate ale analizelor, în cazul copiilor cu afecțiuni digestive grave. Potrivit comunicatului remis de DSP Argeș din probe recoltate de la domiciliul copiilor internați în București, de la Spitalul de Pediatrie Pitești, din alimente și apa din rețea și îmbuteliată, care au fost folosite la prepararea hranei pentru copii, înainte de apariția simptomatologiei, rezultă următoarele: probe de apă — Spitalul de Pediatrie Pitești — bloc alimentar — apă potabilă, scrie Jurnalul Național.

Autoritatea Sanitar-Veterinară a dat verdictul în cazul portocalelor consumate de bebelușii cu infecții digestive. Probele de laborator arată că portocalele consumate de bebelușii internați în acest moment cu infecție digestivă gravă nu reprezintă sursa acestei infecții, scrie Libertatea. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. De altfel, potrivit unui comunicat de presă al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), probele prelevate din portocale privind depășirea limitelor admise de reziduuri de pesticide au prezentat rezultate negative.

Anunț al medicilor de familie în legătură cu cardul de sănătate. Medicii de familie vor acorda luni consultații numai copiilor și persoanelor care au adeverințe înlocuitoare de card, informează Societatea Națională de Medicina Familiei, în contextul în care CNAS a anunțat duminică o defecțiune în funcționarea cardului de sănătate, potrivit Cotidianul. „Astăzi, 15 februarie, medicii de familie vor acorda numai consultații fără card, prevăzute ca obligativitate în contract, copiilor și persoanelor care au adeverințe înlocuitoare de card”, se arată într-un comunicat al Societății.

Președintele CNAS: E ilegal ca un pacient internat să își cumpere medicamente. Președintele Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat luni, la inaugurarea oficială a Compartimentului de primire pacienți al Institutului Clinic Fundeni, că nu este normal și legal ca, în perioada internării, un pacient să fie trimis să își cumpere medicamente, scrie Puterea. „Nu este normal, nu este legal ca un pacient care este internat să fie trimis pentru alte investigații sau rețete, medicamente sau materiale sanitare să le plătească”, a precizat Vasile Ciurchea.

Alarmant: 71% dintre șoferii români folosesc telefonul la volan. Șoferii români recunosc că se angajează în mai multe activități atunci când conduc sau sunt blocați în trafic, relevă studiul LeasePlan Mobility Monitor, conform Capital. 71% dintre aceștia folosesc telefonul în timp ce conduc sau sunt blocați în trafic, 25% mănâncă, iar 19% compun mesaje sms sau chat. Este interesant de menționat și că, același studiu ia în calcul o medie europeană de utilizatori ai telefonului mobil la volan de 74%, iar media globală este de 69%.

42% dintre mamele românce aleg concediul de creștere a copilului cu durată de doi ani. Doar 4,5% dintre bărbații români deveniți părinți aleg să rămână în concediu de creștere a copilului, în timp ce 42% dintre mamele românce optează pentru concediul de creștere a copilului cu durată de doi ani, chiar dacă indemnizația acordată de stat în acest caz este de maxim 1.200 lei, conform analizei realizate de compania de resurse umane Smartree, transmite Economica.net. Datele arată că, în fiecare an, din totalul angajatelor din România, 2,5% rămân, în medie, însărcinate.

Gilda Lazăr, JTI: „Riscăm o criză a țigaretelor legale, în vară”. Există riscul unei crize a țigaretelor legale în această vară, în contextul în care industria de profil nu va avea timp să se conformeze noilor prevederi pe care le presupune Directiva europeană din domeniu, a spus, ieri, Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria, transmițând, într-o conferință de presă, mesajul întregii industrii a tutunului referitor la termenul pe care producătorii îl au la dispoziție ca să realizeze modificările impuse de noua legislație, scrie Bursa.

Ministrul finanțelor: Dacă se reduce din nou CAS trebuie măsuri compensatorii. Ministrul finanțelor Anca Dragu a arătat că nu poate susține reducerea CAS așa cum cer unii parlamentari PSD întrucât o astfel de măsură conduce la adâncirea deficitului bugetar, chiar dacă pe fond este o măsură bună, potrivit Ziarului Financiar. Mai mulți parlamentari PSD au înaintat în Parlament o inițiativă legislativă care prevede reducerea cotei de contribuție la asigurările sociale de stat cu două puncte procentuale la angajator și cu trei pentru angajați. Autorii neagă că inițiativa lor ar avea substrat electoral.

Dragu (MFP): Codul fiscal și normele sunt niște legi ample în care este posibil să fie anomalii. Codul fiscal și normele sunt niște legi foarte ample în care este posibil să fie tot felul de anomalii, în acest moment existând un grup de lucru care se ocupă de indentificarea acestora, a declarat, luni, Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice, la Palatul Parlamentului, transmiteCapital. „Codul fiscal și normele sunt niște animale foarte mari, niște legi foarte ample în care este posibil să fie tot felul de anomalii strecurate. Nu este vina nimănui. Pur și simplu aceasta se întâmplă cu legi atât de ample”, a spus ministrul Finanțelor.

Căderea barilului începe să se simtă. Petrom discută intern un plan de restructurări, cu reducerea numărului de salariați. Afectată de căderea barilului de țiței, Petrom, a doua companie din România, ia în calcul posibile restructurări atât de proiecte, cât și de număr de salariați, pentru a face față vremurilor volatile care afectează toată industria de petrol și gaze din lume, noteazăZiarul Financiar. „Având în vedere evoluțiile pieței, acest proces de analiză a proiectelor este continuu și ar putea duce, printre alte măsuri avute în vedere, și la reducerea numărului de salariați”, au declarat pentru ZF reprezentanții Petrom.

Noul șef ANAF, Daniel Diaconescu, fost ofițer SRI. Daniel Diaconescu, președintele interimar al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), și-a început carieră că inginer la Dacia, între 1995 și 1996, an în care a devenit ofițer SRI, funcție deținută până în 2004, scrie Bursa. Premierul Dacian Cioloș l-a numit joi pe Daniel Diaconescu în funcția de președinte interimar al ANAF. Numirea acestuia a venit în urmă eliberării din funcție a președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Gelu Diaconu, și a vicepreședintelui ANAF, Mihai Gogancea-Vatasoiu, urmăriți penal în dosarul în care sunt anchetați deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun.

CNADNR a semnat un contract de expertiză tehnică pentru o porțiune din Autostrada Lugoj-Deva. Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România anunță că a fost semnat contractul „Expertiză tehnică pentru determinarea stabilității rambleurilor și calității materialului de umplutură, folosit la execuția rambleurilor în cadrul Contractului „Proiectare și execuție Autostrada Lugoj—Deva, lot 2: km 27+620 — km 56+220”, informează Capital. Contractul a fost semnat cu SC GEOTESTING C.I. S.R.L, valoarea acestuia este de 133.100 lei fără TVA și are o durată de 2 luni.

Normele de aplicare a OUG privind absorbția fondurilor structurale, publicate în MO la sfârșitul acestei săptămâni. Normele de aplicare a OUG care reglementează absorbția fondurilor structurale vor fi publicate în Monitorul Oficial la sfârșitul acestei săptămâni, a anunțat luni ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, potrivit Economica.net. Răducu a precizat, la o întâlnire inițiată de Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR), la grupul PNL din Camera Deputaților, că normele de aplicare a OUG nr. 40/2015 nu s-au clarificat până acum din cauza „problemelor privind legea bugetului public”.

Simona Halep acuză presiunea din România și se plânge de fani: „În țara mea toți îmi spun că trebuie să câștig toate meciurile”. Simona Halep va juca în această săptămână la turneul de la Dubai împotriva învingătoarei dintre Ana Ivanovici și Daria Gavrilova, însă românca se plânge de fanii români, scrieGazeta Sporturilor. „În țara mea toți îmi spun că trebuie să câștig toate meciurile, dar nu sunt un robot. Sunt o fată normală și o jucătoare normală. Am suișuri și coborâșuri. Pot câștiga un meci important, dar la fel de ușor pot pierde un meci”, a spus Halep pe site-ul oficial al turneului din Dubai.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult