Acasa Revista Presei Revista presei. Viitorul Uniunii Europene și interesele României

Revista presei. Viitorul Uniunii Europene și interesele României

scris de Z.V.
108 afisari

Declarațiile ministrului Justiției, Tudorel Toader, la Bruxelles, asupra OUG 13, rugămintea președintelui PSD, Liviu Dragnea, către copreședinții ALDE Daniel Constantin și Călin Popescu-Tăriceanu, să găsească o soluție într-un for statutar al partidului cu privire la calea pe care o vor urma, retrimiterea de parlamentari la comisiile de specialitate a raportului privind „gaura” de 10 miliarde de lei, amânarea deciziei privind eliberarea lui Mircea Băsescu precum și acordul dintre administrația CFR SA și sindicate, dar și incidentul terorist de la Londra sunt principalele subiecte ale zilei de 23 martie.

Viitorul Uniunii Europene și interesele României, scrie Bursa. Recent, președintele Comisiei Europene, a publicat cartea albă, conținând cinci scenarii cu privire la posibila evoluție viitoare a Uniunii Europene (UE), fără a exprima propria sa opțiune. În acest fel, președintele Juncker a stimulat dezbaterile despre viitorul UE. Dânsul a promis două lucruri: în perioada următoare, Comisia Europeană va publica o serie de rapoarte, de reflecție, prin care să vină cu detalii despre probleme importante din scenariile respective, cum ar fi dimensiunea socială a UE, adâncirea Uniunii Economice și Monetare, viitorul politicii de apărare și cel al finanțelor europene; în septembrie 2017, cu prilejul prezentării raportului cu privire la Starea UE, își va exprima și propria opțiune asupra viitorului UE. De asemenea, dânsul consideră că, până la noile alegeri pentru Parlamentul European, din mai 2019, ar trebui să fie puse în aplicare modificările necesare, în concordanță cu opțiunea care va fi convenită, despre viitorul UE.

Toader explică OUG 13 la Bruxelles: „CCR a dat o decizie de principiu: procurorul nu poate ancheta miniștri care legiferează”, anunță Gândul. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut o descriere pe scurt a stării justiției din România, în fața Comisiei de libertăți, justiție și afaceri interne din Parlamentul European. El a arătat că, în urma emiterii OUG 13 de către Guvernul României, procurorii DNA au anchetat miniștri implicați în procesul de adoptare a acestui act normativ, iar judecătorii CCR au considerat că acest lucru este neconstituțional. „CCR a dat o decizie de principiu, care mie ca fost judecător îmi place foarte mult, prin care a statuat că legiuitorul delegat are competența să aprecieze oportunitatea unei interpertări legislative, că procurorii nu au competența să urmărească penal legiuitorul care apreciază oportunitatea unei legi. Important este ceea ce a statuat pe viitor: că procurorul nu poate ancheta pe viitor miniștri care legiferează. Fiecare putere trebuie să-și cunoască, să-și respecte matca ei constituțională”, a spus Tudorel Toader în fața parlamentarilor europeni. „Procurorul nu poate ancheta oportunitatea. Dar sigur că orice procuror poate evalua, ancheta o faptă penală. Or, procesul de legiferare nu este, ferească Dumnezeu, faptă penală, că nu ar mai reglementa absolut nimeni’, a mai spus Toader. Ministrul Justiției a mai apreciat că OUG 13 a fost emisă „nefiresc”, „inabil”, iar societatea a reacționat la acest lucru, însă prevederile acestei ordonanțe „în sine nu au fost o problemă”. Ministrul a vorbit despre „o inabilitate în tehnica legislativă”, dovedită de Guvernul României.

Nicolicea, despre dezbaterea pe Legea referendumului: N-am făcut-o noaptea, că ar fi participat doar protestatarii de la USR, citează Adevărul. Eugen Nicolicea, președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, s-a contrat cu parlamentarii USR la dezbaterea de miercuri pe Legea referendumului. A fost un bun prilej pentru Nicolicea să-i ia peste picior pe protestatarii din Piața Victoriei.

E oficial. Președintele nu mai poate organiza un referendum pe tema Justiției. Eugen Nicolicea a propus modificarea Legii referendumului, scrie Adevărul. Președintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea, a organizat azi o dezbatere pe tema modificării Legii referendumului. „Adevărul” a scris ieri că, în spatele dezbaterii, PSD ascunde intenția de a interzice prin lege ca președintele să declanșeze un referendum pe teme ce țin de Justiție. Astăzi, Eugen Nicolicea a prezentat un proiect de lege care îngrădește dreptul președintelui de a alege temele pentru o consultare populară.

Liviu Dragnea, despre conflictul dintre copreședinții ALDE: M-am simțit inconfortabil să discutăm separat, dar nu sunt consilier matrimonial, titrează România Liberă. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, la Palatul Parlamentului, că a solicitat copreședinților ALDE, Daniel Constantin și Călin Popescu Tăriceanu, să găseasă o soluție privind conflictul din interiorul formațiunii.

Liviu Dragnea, după atacul lui Gabriel Liiceanu din Parlamentul European: „Mă gândesc serios să fac plângere penală”, relatează Jurnalul Național. Liviu Dragnea a răspuns în emisiunea Subiectiv de la Antena 3 declarațiilor făcute de Gabriel Liiceanu în Comisia de Libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European că liderul PSD a cerut demiterea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Dacian Cioloș recomandă USR să-și rezolve problemele din partid fără a-i invoca numele. Nicușor Dan declara că el se opune intrării lui Cioloș în USR, transmite România Liberă. Fostul premier Dacian Cioloș a recomandat conducerii USR să facă eforturi pentru a rezolva problemele din partid dar fără a-i folosi numele.

PSD a dat lovitura. O funcție-cheie într-un domeniu foarte important, titrează Evenimentul Zilei. Coaliția de guvernare a negociat ca viitorul director al SRR să revină unui candidat propus de PSD, a aflat EVZ în exclusivitate.

Raportul privind ‘gaura’ de 10 miliarde de lei — retrimis la comisiile de specialitate, potrivit Capital. Senatul și Camera Deputaților au decis miercuri, în ședință comună, retrimiterea la comisiile de buget-finanțe a raportului cu privire la ancheta parlamentară pentru verificarea condițiilor în care s-au realizat rectificările bugetului de stat din lunile august și noiembrie 2016.

Ce măsuri fiscale ia premierul Grindeanu la cererea lui Dragnea, citim în Puterea. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, a declarat miercuri că premierul Sorin Grindeanu a discutat încă de săptămâna trecută cu șeful ANAF și cu reprezentanți ai conducerii Ministerului de Finanțe despre modul în care veniturile bugetare vor fi crescute, urmând ca la viitoarea ședință pe aceeași temă să constate gradul de implementare a celor 14 măsuri dispuse în plan fiscal-bugetar.

Firea și Kovesi merg braț la braț spre prezidențialele din 2019, transmite Jurnalul Național. Deși au exclus mereu intenția de a candida la prezidențialele din 2019, Gabriela Firea și Laura Codruța Kovesi sunt personajele considerate cele mai potrivite pentru o candidatură la alegerile de peste doi ani. Cele mai recente sondaje arată că primarul general al Capitalei este favoritul electoratului pesedist în cursa pentru Palatul Cotroceni, în vreme ce șefa DNA l-a depășit pe președintele Klaus Iohannis în preferințele taberei anti-PSD.

Decizia privind eliberarea lui Mircea Băsescu, amânată. De ce nu vor procurorii DNA ca fratele fostului președinte să iasă din închisoare, aflăm din Gândul. Judecătorii Tribunalului Constanța urmau să se pronunțe, miercuri, în privința eliberării lui Mircea Băsescu, însă au amânat decizia pentru data de 29 martie. Procurorii DNA au susținut, în fața judecătorilor Tribunalului Constanța, unde s-a judecat o contestație formulată împotriva eliberării lui Mircea Băsescu, că fratele fostului președinte nu ar fi arătat, pe timpul închisorii, suficiente dovezi de îndreptare. DNA a insistat să fie admisă contestația la eliberarea condiționată.

DNA îl anchetează pe fostul director al Electrica, Ioan Folescu, aflăm din Capital. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 22 martie 2017, față de inculpatul Folescu Ioan, fost director general al S.C. Electrica S.A., sub aspectul săvârșirii infracțiunii luare de mită.

Tudorel Toader: Nu primesc ordine de la nimeni!, citeazăPuterea. Aflat la Bruxelles, Ministrul Justițției, Tudorel Toader, a declarat că atunci când i s-a propus să preia acestă funcție i s-au dat garanții de independență, astfel că nu primește ordine „de la nimeni”.

CFR SA a ajuns la un acord cu sindicatele. Drepturile esențiale ale angajaților, păstrate până la semnarea Contractului Colectiv de Muncă, transmite Economica.net. Administrația CFR SA și sindicatele feroviare au semnat miercuri un acord care asigură cadrul normal și legal de funcționare a companiei, până la semnarea Contractului Colectiv de Muncă 2017/2018, și păstrarea drepturilor esențiale pentru salariați precum sporurile, plata orelor festive, acordarea bonurilor de masă și a ajutoarelor sociale, se arată într-un comunicat al CFR SA remis miercuri de companie.

Lovitură din partea BNR pentru Guvern: Împrumuturile date de bănci statului ar putea fi restricționate — surse, relateazăEconomica.net. Surse din interiorul Băncii Naționale și ale forurilor internaționale prezente în România ne-au declarat că, la nivelul Uniunii Europene și al sistemului bancar românesc se analizează posibilitatea ca pentru expuneri peste o anumită limită ale băncilor comerciale pe titluri de stat să se impună cerințe suplimentare de capital pentru riscul asociat. Surse din banca centrală spun că este vorba de o directivă europeană care va fi elaborată, dar că, după toate probabilitățile, nu va fi implementată chiar de anul acesta.

Premierul Grindeanu l-a schimbat din funcție pe șeful de la Antifraudă, potrivit ziarului Puterea. Prim-ministrul Sorin Grindeanu a decis înlocuirea lui Petre-Dragoș Voinescu de la conducerea Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), decizia fiind publicată miercuri în Monitorul Oficial. În locul lui Voinescu a fost numit Marin-Marius Florea, fost director pentru Activitate de Inspecție Fiscală în cadrul Direcției Județene de Finanțe Giurgiu.

Guvernul a stabilit bugetele pentru Rabla Plus și Casa verde, transmite Cotidianul. Guvernul va finanța, în anul 2017, proiecte și programe pentru protecția mediului, în valoare de aproximativ 1 miliard de lei, constând în alocări bugetare și credite de angajament. Executivul a aprobat, în ședința de miercuri, bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2017 al Fondului pentru mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu. Conform actului normativ, în buget s-au estimat atât venituri totale, cât și cheltuieli în sumă de 562,51 milioane de lei.

Comisia de evaluare de la CNAB prelungește agonia. Modernizarea Aeroportului Băneasa, amânată din nou, informează România Liberă. Închis în 2012 de Anca Boagiu, Aeroportul Băneasa este acum mai necesar ca oricând, din cauza supraaglomerării de la Otopeni, care nu mai poate face față traficului în continuă creștere.

Piața locală de fuziuni și achiziții a atins 3,6 miliarde de euro anul trecut, potrivit Capital. Valoarea totală a fuziunilor și achizițiilor din România a crescut cu 17% în 2016 față de anul anterior, depășind 3,6 miliarde de Euro, arată o analiză efectuată de echipa integrată de Tranzacții a PwC România.

E oficial. Metrorex poate lansa o nouă licitație pentru trenuri de Drumul Taberei. Cea veche, anchetată de DNA, a fost anulată definitiv, transmite Economica.net. Licitația de 1,5 miliarde de lei pentru trenurile ce urmau să circule pe Magistrala 5 Drumul Taberei — Pantelimon, câștigată de spaniolii de la CAF și anchetată de DNA, a fost anulată definitiv luni la Curtea de Apel București. Metrorex poate demara acum o nouă procedură pentru cumpărarea de trenuri.

Comerțul cu amănuntul, omorât de stat prin măsuri fiscale. Magazinele sătești, pe cale de dispariție, potrivit Libertatea. Comerțul cu amănuntul omorât de stat prin măsuri fiscale Magazinele sătești pe cale de dispariție. Noile măsuri fiscale promise la finele anului trecut de actuala guvernare și puse și în aplicare au descurajat românii să își mai facă firme de tip SRL, potrivit cifrelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Raiul traderilor. Exporturile de produse agricole au ajuns la 3,75 mld. euro. Nouă traderi străini și un singur antreprenor, în topul celor mai mari exportatori de cereale din România, scrie Ziarul Financiar. Exportul de produse agricole, materia primă brută, neprocesată, au urcat anul trecut cu aproape 12%, la aproape 3,75 mld. euro, cel mai ridicat avans din ultimii patru ani. Categoria de produse ale agriculturii și vânătorii, așa cum apare la INS, este a patra cea mai exportată, după mașini, echipamente electrice și utilaje.

5 mil. lei, încasați din timbrul de mediu într-o lună, anunțăCurierul Național. Bugetul de venituri și chetuieli al Administrației Fondului pentru Mediu pentru acest an prevede venituri totale de 562,5 milioane lei, din care 4,94 milioane lei din timbrul de mediu pentru autovehicule, încasat începând cu 1 ianuarie 2017 până la data intrării în vigoare a Legii 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife.

Programul de modernizare al Administrației Fiscale, în pericol, potrivit ziarului Bursa. Actualizarea tehnologică a sistemului informatic de administrare a creanțelor fiscale nu funcționează cum trebuie, ne-au declarat surse apropiate ANAF, care susțin că noul sistem informatic al administrării creanțelor fiscale (SIACF) nu întrunește condițiile ca să fie pus în funcțiune.

Doi dintre răniții din atentatul de la Londra sunt români. Care sunt numerele de telefon de urgență indicate de autoritățile române, aflăm din România Liberă. Doi români au fost răniți în atacul terorist comis miercuri la Londra, a anunțat Ministerul de Externe al României. Cei doi români sunt internați la Royal Hospital din capitala Marii Britanii.

După atacul terorist de la Londra/Măsura urgentă luată de SRI la Ambasada Marii Britanii, anunță Cotidianul. Serviciul Român de Informații precizează că la Ambasada Marii Britanii a fost întărit dispozitivul de securitate, ca măsură obligatorie standard, în contextul atacului de miercuri de la Londra.

Când crește punctul de pensie. Anunțul făcut de ministrul Muncii, scrie Gândul. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat, marți, că punctul de pensie va crește, din luna iulie, la 1.000 de lei, în ciuda recomandărilor Fondului Monetar Internațional (FMI), iar la finalul lunii martie va fi gata și legea salarizării unitare. Anunțul ministrului Muncii și Justiției Sociale vine în contextul în care Reza Bagir, șeful FMI la București, a atras atenția asupra deficitului bugetar în creștere și a spus că România este țara UE cu cea mai mare majorare a deficitului bugetar structural.

Serviciul Român de Informații participă la Angajatori de Top. Ce fel de candidați caută instituția, anunță Adevărul. Serviciul Român de Informații participă la târgul de carieră Angajatori de Top care va avea loc vineri și sâmbătă în Capitală. La eveniment vor lua parte alte 100 de companii. Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, SRI va avea deschise o serie de oportunități de carieră punând la dispoziția participanților posturi în domeniile informații-operațiuni, analiză de intelligence, IT&C, limbi străine, psihologie, juridic, antiterorism.

Cu ce se ocupă Elena Udrea după ce s-a retras din politică, potrivit ziarului Jurnalul Național. După ce a pierdut alegerile, Elena Udrea a abandonat politica și este preocupată de afaceri, după cum a recunoscut fostul ministru al Turismului.

„Balena Albastră”—declarații ale unui șef din Poliție: 4 „curatori” au fost identificați. 293 de copii implicați în jocul online. O fată de 16 ani din Chișinău a fost oprită în ultimul moment să se omoare, anunță Evenimentul Zilei. În seara de 21 martie, Poliția din Chișinău a fost în maximă alertă. Un necunoscut a sunat la autorități și a spus că o cunoștință de-a sa, o fată de numai 16 ani, amenință că se va sinucide.

Asociația de Transplant Pulmonar: Pacienții de pe lista de așteptare de la Sf. Maria, „fără speranță”, relatează Gândul. Anca Popa, reprezentant al Asociației Române de Transplant Pulmonar, susține că pacienții aflați pe lista de așteptare la centrul Sfânta Maria din Capitală pentru transplant pulmonar sunt „fără speranță”, precizând că o soluție rapidă ar fi reînnoirea contractului cu Eurotransplant.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, cere explicații clinicii din Viena care refuză să mai primească pacienți români pentru transplant. O altă variantă ar fi Spitalul Sfânta Maria din București, relatează România Liberă. Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, miercuri, după ședința de Guvern, că în cursul zilei de miercuri, între orele 16.00-18.00, are programată o discuție telefonică cu reprezentanții clinicii AKH din Viena.

Defileul Jiului va fi din nou blocat pentru lucrări, potrivit ziarului Curierul Național. Și în acest an, Defileul Jiului urmează să fie blocat temporar pentru efectuarea de lucrări la Drumul Național 66. Conducerea Secției Târgu Jiu a Drumurilor Naționale și-a propus ca în acest an să inaugureze două tronsoane de drum. Este vorba de DN 66, pe tronsoanele Rovinari — Bumbești-Jiu și Defileul Jiului.

Patru morți și 20 de răniți, în atentatul terorist de la Londra, la Palatul Parlamentului. MAE: Doi români se află printre răniți. O mașină a intrat într-un grup de oameni, apoi șoferul a înjunghiat un polițist. Atacatorul a fost neutralizat, aflăm dinRomânia Liberă. Comandantul Scotland Yard, BJ Harrington, a anunțat că este în desfășurare o investigație la scară largă și a făcut apel la locuitorii Londrei să ajute cu orice informație despre atentatul terorist și despre atacator/atacatori.

Sport
Veste îngrozitoare despre Michael Schumacher. Anunțul de ultimă oră făcut de familia pilotului, notează Evenimentul Zilei. Chiar dacă în ultimele zile s-a zvonit că starea lui Michael Schumacher de sănătate s-a îmbunătățit, familia și avocatul lui au oferit informații triste despre fostul pilot de Formula 1. Familia susține că Schumacher continuă să se află într-o stare gravă, dezmințind zvonurile conform cărora acesta s-ar fi ridicat din pat zilele trecute.

Loturile pentru Europenele de gimnastică. Larisa Iordache, Ioana Crișan și Olivia Cîmpian, înscrise la toate aparatele. Cătălina Ponor — la bârnă și sol, anunță ProSport. Federația Română de Gimnastică a anunțat componența loturilor tricolore care vor participa la Campionatele Europene individuale de gimnastică, programate la Cluj-Napoca, între 19 și 23 aprilie. Conform anunțului FRG, selecția s-a realizat în urma recomandării colectivelor tehnice.

Simona Halep vorbește despre retragere. Când va renunța constănțeanca la tenis, scrie Libertatea. Simona Halep vorbește despre retragere. Când va renunța constănțeanca la tenis? Simona, 25 de ani, nr. 5 mondial, a acordat un interviu pentru site-ul WTA, în care a dezvăluit vârstă la care intenționează să se retragă din tenis.

Un nou club din Liga 1, pe marginea prăpastiei: „Retrogradăm și ne desființăm!” Anunțul șocant făcut în direct, informeazăProSport. Sorin Drăgoi, președintele celor de la ACS Poli Timișoara, a dezvăluit la ProSport LIVE bugetul pe care îl are formația din Banat: puțin peste 100.000 de euro pe lună. În aceste condiții, Drăgoi afirmă că o eventuală retrogradare ar fi echivalentă cu dispariția clubului. Fără banii din drepturile TV, un club precum Timișoara nu ar putea supraviețui în liga secundă.

Gigi Becali dă prima lovitură a verii: încă o trădare pe axa Astra — Steaua „Șumudică recunoaște: „Da, așa e”, citeazăGazeta Sporturilor. Marius Șumudică, antrenorul campioanei en-titre, a declarat în această seară că Astra e pe cale să transfere încă doi fotbaliști la Steaua.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult