Acasa Sport-AutoAuto 1 an de constatare amiabila!

1 an de constatare amiabila!

scris de Ziua Veche
2 afisari

La data de 1 iulie 2009 a intrat in vigoare constatarea amiabila, procedura ce are ca rol o simplificare a procesului de daune pe RCA in urma accidentelor de circulatie. In pofida temerilor initiale, din parte asiguratorilor, pe de o parte, si ale soferilor, pe de cealalta parte, dupa un an de zile, aceasta procedura a inceput sa fie mai bine inteleasa si sa fie utilizata pe scara larga. De altfel, peste 50% din accidentele usoare au fost solutionate in ultimul an prin utilizarea acestei proceduri.

Cum ne-am adaptat noului sistem?

Introducerea constatarii amiabile in practica rutiera din Romania nu a fost lipsita de controverse. Dupa cum bine stiu atat cei ce au lucrat la implementarea sa, cat si cei care s-au opus procedurii, drumul acesteia prin structurile legiuitoare a fost unul lung si anevoios, principalul contraargument fiind o escaladare a fraudei” declara Alexandru CIUNCAN, Coordonatorul campaniei de educare si informare in asigurari lansate de Media XPRIMM.

 

Pe de alta parte, constatul amiabil a castigat foarte repede teren in randurile soferilor. Mai mult, procedura nu este una impusa, ci optionala. Astfel, si in tarile europene unde aceasta varianta este practicata, legea nu inlatura posibilitatea de a apela la organele de Politie pentru protocolarea accidentului”, adauga Alexandru CIUNCAN.

Mai mult decat atat, soferii nu mai trebuie sa se confrunte cu intregul proces birocratic pe care il parcurgeau intre Politie si asigurator. La fel de important si, poate, cu o rezonanta mai mare in randurile conducatorilor auto, este faptul ca nu mai sunt aplicate amenzile contraventionale sau punctele de penalizare.

In acelasi timp, ca si in cvasi-majoritatea statelor dezvoltate, pentru a responsabiliza conducatorii auto, incepand cu 1 ianuarie 2010, a fost introdus si sistemul bonus-malus, in completarea procedurii constatului amiabil. Acesta premiaza soferii care conduc corect, prin reduceri la pretul politei de asigurare, si ii penalizeaza pe cei care produc accidente, prin cresteri ale acestuia.

Bilant

Conform datelor CSA – Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, pana la sfarsitul lui martie, dupa primele 9 luni de la implementarea constatului amiabil, peste 55% din numarul dosarelor deschise pe RCA s-au bazat pe aceasta procedura. Astfel, din totalul de peste 294.000 dosare de dauna aferente politelor de raspundere civila auto, peste 162.000 au fost avizate prin formularul de constat amiabil. De asemenea, in primele 4 luni de functionare a sistemului bonus-malus, doar 3% din totalul asiguratilor au fost penalizati prin aceasta metoda. Reprezentantii CSA preconizeaza totusi ca acest nivel va ajunge la 10-12% din totalul asiguratilor RCA.

In luna iulie a anului trecut, Media XPRIMM lansa www.constatulamiabil.ro, primul web-site din Romania dedicat informarii publicului cu privire la aspecte practice derivate din implementarea constatarii amiabile. Parte a amplei campanii de educare a populatiei referitor la asigurari, http://www.constatulamiabil.ro/ a adunat peste 100.000 de vizitatori unici.

0 comentariu

urbos 04-08-2010 - 03:46

„Manipularile Realitatea tv reprezinta un pseudojurnalism”
Astfel a grohait porcul, care va sfarsi asa cum merita, blestemandu-si zilele.
Ce-or sa faca gunoaiele astea care misuna pe la dosul lui imputit, aceasta-i intrebarea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult