Acasa Sport-AutoAuto De azi cauciucurile de iarnă sunt obligatorii. Precizări de la Ministerul Transporturilor

De azi cauciucurile de iarnă sunt obligatorii. Precizări de la Ministerul Transporturilor

scris de C.F.V.
4 afisari

Ordonanţa 5 /2011 intră în vigoare începând cu data de 1 noiembrie. Ea instituie obligativitatea echipării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă atunci când temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei.

cauciucuri_iarna_anvelope

foto:Agerpres

Potrivit Ordonanţei 5/2011, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii între 1 noiembrie şi 1 martie. Conducătorii autovehiculelor care circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără anvelope de iarnă sunt sancţionaţi cu reţinerea talonului şi amendă de până la 4.000 de lei. Cauciucurile all season sunt asimilate anvelopelor de iarnă dacă au înscrise iniţialele M şi S. Un conducător auto trebuie să achiziţioneze anvelope omologate, în concordanţă cu cele înscrise de către RAR în cartea de identitate a vehiculului şi care poartă marcajul M+S (sau M.S, sau M&S – mud plus snow), precizează Ministerul Transporturilor. Anvelopele de iarnă sunt cele care respectă şi sunt omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului Europei din 31 martie 1992 privind cauciucurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite CEE-ONU nr.54, după caz. Anvelopele de iarnă sunt construite din cauciuc special pentru a oferi o aderenţă adecvată atunci când temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei.  ‘Întrucât nici în documentaţia de specialitate şi nici în legislaţia aplicabilă nu există vreo referire la anvelopele denumite comercial ‘all-season‘, apreciem că utilizarea unor anvelope fără marcajul care atestă utilizarea lor corespunzătoare în condiţii de iarnă este contrară prevederilor legale şi se face exclusiv pe răspunderea conducătorului auto’, precizează Ministerul Transporturilor. În cazul vehiculelor de transport marfă sau persoane, neechiparea cu anvelope de iarnă şi lanţuri este pasibilă de amendă între 2.500 şi 4.000 de lei, precum şi reţinerea talonului.  În caz de accident, la sancţionarea cu amendă se adaugă o sumă dedicată reparării drumurilor şi despăgubirilor pentru pagubele produse.

6 comentarii

montell 01-11-2011 - 14:13

Normal ar fi fost ca ministerul transporturilor sa interzica peste 80% din autoturismele proprietate personala sa mai ruleze pe strazile Romaniei, incepind cu 1 noimbrie pina pe data de 1 mai. Sint prea multe masini in Romania si de aceea avem de-a face cu atitea accidente, preturi mari la benzina, poluare si cite altele. La ce-i trebuie romanului masina? Noi ar trebui sa incurajam transportul urban prin mijloace de transport incomun, si nu masinile proprietate personala. De ce sa umplem buzunarele dilerilor straini, cind putem sa ne tinem banii la ciorap?

urbos 01-11-2011 - 17:37

Mai bine spanzura-ti familia si apoi da-ti foc. Abia nu mai consumi aerul, daramite benzina.

cc 01-11-2011 - 17:12

Bai, Bula, spune-mi si mie care este articolul din OUG 5/2011 in care se spune ca trebuie sa am anvelope de iarna daca e polei, gheata, zapada SAU temperatura este sub 7 grade Celsius. Mai vreau sa-mi spui unde scrie ca aceste cerinte sunt obligatorii pana la 1 martie.
Cred ca esti un bou urechist.

Arhimede 01-11-2011 - 18:16

Cât p-aci să laud ZV pentru informaţiile de mai sus.
Doar că eu nu cred pînă nu văd cu ochii mei…
Şi ce să vezi?
Iar informaţii false lansate cu nonşalanţă de aşa zişi ziarişti!

Ce spune tov. CFV (Varzaru)?
ceva despre minus 7 grade?!

Am citit toată OUG 5/2011! Nicăieri nu pomeneste de -7 grade… doar în mintea varză…

In urmă cu câteva luni, George Damian pe blogul lui, critica acea categorie de ziarişti incompetenţi… doar că pe colegul său nu l-a văzut…

Eu numesc asta împrăştiere de informaţii false.

alexandru 01-11-2011 - 21:24

Echiparea auvehiculelor cu cauciucuri de iarna este obligatorie pentru toate ? Si la cele care nu circula? Asa rezulta din text. Perioada1 nov- 31 martie va apare intr-o noua ordonanta? Nu de alta dar probabil au uitat sa o specifice in ord 5/2011.Numarul accidentelor, raportate la numarul de vehicule aflate in circulatie , vor creste. Reducerea distantei de oprire cu 5% nu ne ajuta f mult Ceva , dar riscul ramine.

Arhimede 01-11-2011 - 22:49

Conform ordonantei, este obligatorie utilarea cu cauciucuri de iarna doar daca se circula pe drumuri acoperite cu zapada sau ghiata.
Daca nu ninge, si drumul este curat, nu trebuie.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult