Acasa Sport-AutoAuto Intră în vigoare noul Cod rutier. Vezi principalele modificări

Intră în vigoare noul Cod rutier. Vezi principalele modificări

scris de C.F.V.
2 afisari

Noul Cod rutier intră în vigoare de sâmbătă, principala modificare vizând persoanele care au peste 16 ani şi care vor dori să conducă un moped sau un triciclu, acestea având nevoie de permis de conducere pentru categoria AM.

Se schimba Codul Rutier

Şoferii vor avea nevoie să obţină permis de conducere pentru categoria AM. Cei care vor dori să conducă un moped vor trebui să obţină un permis de conducere în urma unui examen constând într-o probă teoretică şi o probă practică în poligon. Pentru obţinerea permisului de conducere pentru mopede, vârsta minimă este de 16 ani„, preciza pentru Agerpres Mihai Enache, şeful Serviciului de Relaţii Publice din cadrul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.
Totodată, şoferii care deţin deja un permis de conducere, indiferent de categorie, vor putea conduce şi mopedele. De asemenea, potrivit reglementărilor, apar modificări şi în ceea ce priveşte valabilitatea permiselor de conducere. Astfel, pentru categoriile destinate şoferilor profesionişti, perioada de valabilitate va fi de cinci ani, iar pentru şoferii amatori va fi de zece ani. Până acum, valabilitatea era de zece ani pentru toţi posesorii de permis de conducere.

O altă modificare presupune trecerea de la subcategorii la categorii. Astfel, subcategoriile B1, C1, C1E, D1 şi D1E vor deveni categorii. Şoferii care vor să-şi reînnoiască permisul de conducere vor fi obligaţi, din 19 ianuarie, să facă examinarea medicală. Până acum, fişa medicală era obligatorie doar după expirarea permisului de conducere.   „Prelungirea perioadei de valabilitate pentru orice permis de conducere, din ianuarie 2013, se va face după efectuarea unei verificări medicale corespunzătoare categoriilor de permis de conducere deţinute”, preciza Enache.

Permisele auto îşi schimbă şi înfăţişarea, fiind realizate după o directivă europeană şi concepute cu anumite elemente standard. Astfel, şoferilor cărora le expiră permisul în perioada următoare li se va elibera unul nou după model european de către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

Noua lege a circulaţiei prevede şi faptul că cei care doresc să obţină permis de conducere pentru motociclete din categoria A trebuie să aibă vârsta minimă de 24 de ani. În prezent, permisul de conducere pentru categoria A se poate obţine la 18 ani.  „Dacă un candidat are împlinită vârsta de 20 de ani şi o vechime de doi în conducerea unei motociclete din categoria A2 se va putea prezenta la examen”, spunea Mihai Enache, purtător de cuvânt al DRPCIV.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult