Acasa Sport-AutoAuto La bani mărunţi: Despăgubiri mari versus tarife mici la RCA!

La bani mărunţi: Despăgubiri mari versus tarife mici la RCA!

scris de Marius Bâtcă
3 afisari

În ultimii ani s-a observat, în România, creşterea despăgubirilor plătite de companiile de asigurări, pentru daune morale, vătămări corporale şi deces, pe segmentul asigurării obligatorii RCA.

accident masini

Despăgubiri mari versus tarife mici la RCA!

Dar, numărul solicitărilor de plată, pe cale… amiabilă, a unor astfel de despăgubiri a fost redus! De ce? Persoanele prejudiciate nu apelează la soluţionările pe o asemenea cale neştiind drepturile ce le au în baza asigurării RCA.

Problema daunelor pentru vătămări corporale şi deces a intrat, de puţină vreme, în atenţia autorităţilor şi a companiilor de asigurări, odată cu mărirea, de la an la an, a limitelor de despăgubire.

S-a ajuns la 5.000.000 euro/ eveniment, în 2012!

Deşi atitudinea proactivă a asiguraţilor este un fenomen pozitiv, sumele solicitate, în unele cazuri, pot fi considerate prea mari. Astfel, tot mai multe persoane cer despăgubiri la limita maximă admisă de lege.

Limitele de despăgubire pe segmentul RCA sunt de 1 milion euro, pentru daune materiale şi de 5 milioane euro, pentru vătămări corporale şi decese. Astfel de sume se justifică în cazul unor accidente deosebit de grave, ce implică un număr mare de victime şi proprietăţi distruse.

Dar nu îşi găsesc justificarea în cazuri punctuale, de exemplu la vătămări corporale uşoare, ale celor implicaţi în accident – potrivit opiniei lui Sorin Greceanu, directorul general al Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii/FPVS.

1,6 miliarde lei despăgubiri în anul trecut

Din datele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a rezultat scăderea numărului dosarelor de daună avizate – pe vătămări corporale şi deces – cu 10%, fiind însoţită de o creştere a despăgubirilor plătite cu 140%. Astfel, valoarea daunei medii plătită pentru vătămări corporale a ajuns, în 2011, la aproape 63.000 lei, iar per total piaţă RCA are valoarea de 5.297 lei/anul 2011, în creştere cu 9%, faţă de 4.855 lei, în 2010.

În total, pentru aceste tipuri de daune s-au plătit despăgubiri de 266,35 milioane lei, reprezentând 16,6% din totalul despăgubirilor plătite pe segmentul RCA – 1,6 miliarde lei – în 2011. Cea mai importantă problemă legată de situaţia daunelor pe segmentul asigurărilor RCA?

În pofida unei creşteri constante, a nivelului despăgubirilor, tarifele pe RCA au fost menţinute la o cotă relativ redusă. De altfel, preţul pentru RCA a fost tot timpul un subiect sensibil pentru companii, având în vedere că aceasta reprezintă cea mai dezvoltată formă de asigurare din România şi aduce o mare parte din încasări.

Iar potrivit specialiştilor, acest lucru îi va afecta, în final, pe asiguraţi. Doar, în calitate de şofer, alegi cea mai ieftină asigurare RCA. Asta cu gândul că nu e pentru tine, ci pentru celălalt! Dar, reversul medaliei generalizării acestei situaţii, în rândurile conducătorilor auto este atunci când… tu eşti păgubitul.

Articol aparut in numarul 52 al saptamanalului ZIUAVECHE.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult