Acasa Sport-AutoAuto Maşina pe credit în lei, preferată de români de Sărbători

Maşina pe credit în lei, preferată de români de Sărbători

scris de P.C.R.
82 Afisari

Datele prelucrate de www.infoStatistici.ro în cadrul sondajului realizat în ultimele trei luni relevă interesul românilor pentru creditele în lei destinate achiziţiei de autoturisme, prin comparaţie cu alte valute.

Preferinţa pentru creditele auto în moneda naţională a fost exprimată printr-un număr de 1.071 de clickuri, faţă de 966 de clickuri, în cazul produsului în euro. Creditele în dolari şi franci elveţieni au consemnat o cerere de 13 ori mai mică faţă de creditul în lei, atrăgând 81 respectiv 79 de accesări.

„Românii au învăţat lecţia pe care ar fi trebuit să o ştie şi în perioada de boom a creditului. Este recomandabil să te împrumuţi în moneda în care eşti plătit”, a declarat Anton Voicu, managerul de proiect al reţelei www.infoBancare.ro care cuprinde şi www.infoStatistici.ro.

Cât ar împrumuta românii pentru un autoturism

Cei mai mulţi respondenţi la sondaj au indicat suma de 10.000 de euro în cazul unui credit auto, opţiune exprimată de 11,62% dintre participanţii la chestionarul www.infoStatistici.ro. Pe locul următor în preferinţele potenţialilor clienţi s- aflat creditul de 5.000 de euro, după cum au ales 7,47% dintre respondenţi. Creditul de 2.000 de euro ocupă poziţia a treia în clasamentul preferinţelor românilor în funcţie de sumele accesate.

Se observă că 25% dintre participanţii la sondaj ar accesa sume mici pentru realizarea unei asemenea achiziţii.

„Pe piaţă au apărut tot mai multe oferte de autoturisme pe acest palier de preţuri, producătorii ţintind segmentul lowcost din fiecare model. În acelaşi timp, cumpărătorii se orientează şi către maşinile second-hand, mult mai ieftine decât

acum doi ani”, explică Anton Voicu.

Salariaţii cu venituri mici, principalii clienţi

Respondenţii cu salarii de 150 de euro/lună sunt categoria cea mai numeroasă în cadrul sondajului, cu o pondere de 12,73%. Angajaţii plătiţi la nivelul salariului minim pe economie au arătat astfel cel mai mare interes pentru accesarea unui credit auto, căutând online informaţii despre acest produs.

Ocupanţii locului al doilea sunt salariaţii care au declarat un venit lunar de 250 de euro – 10% dintre respondenţi. Primele două categorii – cu câştiguri lunare de cel mult 250 de euro – reprezintă împreună aproape un sfert dintre potenţialii clienţi.

Poziţia a treia în clasament revine respondenţilor cu venituri lunare de 500 de euro – 8,18%.

Locurile patru şi cinci sunt ocupate de potenţialii clienţi cu venituri de 300 de euro, respectiv 400 de euro – câte 6,36%, fiecare.

„Românii cu salarii de cel mult 250 de euro reprezintă singurul segment care nu şi-a permis o maşină în perioada în care preţurile autoturismelor depăşeau cu mult posibilităţile consumatorilor”, este de părere managerul de proiect al reţelei www.infoBancare.ro.


Evoluţia cererii potenţiale

Vestea proastă pentru dealerii auto este că la mijlocul lunii decembrie, în prag de Sărbători, cererea de autoturisme finanţate prin credit este cu 55% mai mică faţă de mijlocul lunii septembrie. În perioada 15.09 – 14.10 a.c., prima lună analizată în cadrul sondajului, 2.935 de respondenţi au căutat informaţii online despre creditele auto. Cererea potenţială s-a redus cu 30% în luna următoare, până la 2.034 de respondenţi şi a ajuns la 1.305 de respondenţi în perioada 15.11 – 14.12 a.c., ultima lună din cadrul chestionarului.

„Nu numai bancherilor le e teamă să mai dea credite într-o perioadă în care perspectivele economiei nu sunt deloc îmbucurătoare, ci şi românilor, care nu se mai înghesuie la bancă. În plus, înăsprirea condiţiilor de creditare face ca numărul clienţilor care se califică pentru un împrumut să fie tot mai mic”, este de părere Anton Voicu.

Analiza a fost realizată în perioada 15.09.2010 – 14.12.2010 de infoStatistici.ro – primul instrument care analizează, prelucrează şi furnizează studii de piaţă în timp real din domeniul financiar-bancar.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS