Acasa Sport-AutoAuto Poliția va înlocui aparatele de testare anti-drog

Poliția va înlocui aparatele de testare anti-drog

scris de C.F.V.
202 Afisari

Poliţia va înlocui aparatele drug-test, în urma solicitărilor făcute de medicii legişti, care au constatat că foarte multe rezultate sunt eronate.
Statisticile arată că numai în judeţul Iaşi, anul trecut, din 60 de probe lucrate doar 32 au fost confirmate. 28 de şoferi au fost puşi pe cheltuiala lor degeaba pe drumuri şi au avut de suferit din cauza consecinţelor legale ale testării anti-drog fals pozitive.

Printre cei 28 de ieşeni care au fost traşi de pomană pe dreapta de polițişti se află şi un taximetrist. Bărbatul a povestit sub protecţia anonimatului că în timp ce era în maşină cu soţia şi cu bebeluşul de câteva luni la cumpărături a fost oprit de un agent care l-a testat antidrog. A rămas fără permis şi i s-a întocmit dosar penal. Pentru că se ştia nevinovat ieşeanul a scos din buzunar 1200 de lei şi a cerut expertiză de la Institutul de Medicină Legală. Până la aflarea rezultatului, a fost nevoit însă să trăiască timp de trei săptămâni fără niciun venit.

Într-un comunicat de presă emis redacţiei TVR, Consiliul superior de medicină legală precizează următoarele:

“Rezultatele obținute în cadrul laboratoarelor de toxicologie medico-legală din cadrul institutelor medico-legale au o variabilitate extrem de mare de la județ la județ și de la an la an;

• Motivele principale ale apariției acestei variabilități sunt reprezentate de modalitatea de testare în trafic (cel mai probabil tipul de aparat utilizat în testare, cu mențiunea că reprezentanții Poliției Române au confirmat faptul că în momentul de față există proceduri de achiziție care au drept scop înlocuirea aparatelor care au avut rate mari de rezultate fals pozitive) dar și modelele de consum mult diferite în județe, procentul de cazuri fals pozitive fiind mult influențat de tipul de substanță la care testul rapid a ieșit pozitiv”.

În replică, reprezentanţii Poliţiei Române au declarat că aparatele de testare vor fi înlocuite.

Poliţiştii au mai precizat că au fost cumpărate 244 de noi aparate cu bani europeni şi că acestea ar urma să ajungă la inspectoratele judeţene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS