UPDATE – Reprezentanți ai Guvernului au avut astăzi, la Palatul Victoria, o întâlnire cu membri ai organizațiilor și structurilor din domeniul taximetriei și transportului alternativ, în contextul protestelor declanșate de aceștia.
Cele două părți au avut un schimb de opinii cu privire la modalitatea de reglementare a activității din domeniul taximetriei și al transportului alternativ.
În cadrul întrevederii, reprezentanții taximetriștilor au reliefat în principal nemulțumirile față de modul în care sunt reglementate cele două activități, respectiv cea de taximetrie și cea de transport alternativ, solicitând îmbunătățirea cadrului legal în vederea asigurării unei concurențe loiale între prestatorii de servicii, având în vedere noile provocări care apar pe fondul evoluției tehnologiei și digitalizării.
Participanții la discuții au convenit ca, în perioada imediat următoare, să transmită Guvernului observațiile cu privire la modificarea legislației care le reglementează domeniul de activitate, iar în urma agregării observațiilor acestora, va fi stabilită o nouă întâlnire în același format.
La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat, din partea Guvernului, consilierul de stat Minel Ivașcu, precum și alți oficiali din Ministerul Muncii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Autoritatea pentru Digitalizarea României.
Asociaţia Şoferilor de Taxi București-Ilfov organizează o adunare publică de protest, în parcarea din Piaţa Constituţiei. Taximetriștii sunt nemulțumiți de situația actuală din industrie. Principala revendicare este legată de platformele de ridesharing și modul în care acestea sunt fiscalizate.
Ei spun că șoferii acestor platforme nu plătesc impozit la noi în țară și fac concurență neloială. Cer ca platformele de ridesharing trebuie să fie platforme înregistrate în România, însă cele mai multe dintre ele sunt înregistrate în alte țări din Europa și acest lucru nu ar fi corect.
De asemenea un taximetrist, nemulțumit de ”tariful dinamic”, spune că această practică este una ilogică.
Pe lângă fiscalizarea Uber și Bolt, protestul are la bază și alte revendicări: eliminarea posibilității de emitere a copiei conforme pentru autovehiculele deținute în comodat sau închiriate, interzicerea colantării excesive pe autoturisme și eliminarea „tarifului dinamic”.
Primăria Capitalei a acordat autorizație pentru participarea a 500 de persoane și 500 de autoturisme la protest, în intervalul orar 06:00-15:00.
Protestul vine în contextul în care șoferii așteaptă modificarea Legii 204/2019, încă din august 2023. Taximetriștii solicită implementarea măsurilor menționate pentru a asigura o competiție corectă și condiții echitabile în industrie.