Acasa Sport-AutoAuto Se schimbă legea. Fără detectoare radar şi vei putea conduce fără permis

Se schimbă legea. Fără detectoare radar şi vei putea conduce fără permis

scris de C.F.V.
16 afisari

Legislaţia pentru obţinerea permisului de conducere şi pentru circulaţia pe drumurile publice va fi modificată, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pentru adoptarea Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră 2011-2020, lansată în dezbatere publică.

Permis provizoriu de conducere, reducerea duratei valabilităţii permisului, interzicerea utilizării detectoarelor de radio, sunt câteva dintre  preocupările autorităţilor. Documentul relevă că Executivul va evalua posibilitatea introducerii dreptului de a conduce anumite vehicule, în intervale orare speciale şi doar pe unele drumuri publice, anterior obţinerii pentru prima dată a permisului de conducere. Procedura va fi permisă după ce şoferul va fi supus unui proces de instruire şi testare şi va impune prezenţa unui însoţitor cu experienţă, care va răspunde juridic solidar cu şoferul pentru corectitudinea cu care este condus autovehiculul.

Iată care sunt modificările avute în vedere de autorităţi, aşa cum apar în Strategia care face obiectul prezentului proiect:

crearea cadrului legislative necesar în vederea introducerii permisului provizoriu de conducere, printr-un program gradual de obţinere graduală a permisului de conducere (…) Permisul provizoriu de conducere, valabil numai pe teritoriul României, va fi premergător obţinerii permisului de conducere şi va impune anumite restricţii pentru conducătorul auto

  • introducerea permisului de conducere pentru mopede
  • reducerea duratei de valabilitate a permisului începând cu o anumită vârstă
  • obligativitatea prezentării avizului medical eliberat de medicul de familie la preschimbarea/prelungirea valabilităţii permisului auto
  • obligativitatea absolvirii învăţământului minim obligatoriu pentru obţinerea permisului de conducere
  • interzicerea folosirii dispozitivelor de detectare a aparatelor radar
  • introducerea unor prevederi legislative privind utilizarea dispozitivului “alcolock” (dispozitiv care nu permite plecarea de pe loc a maşinii în cazul în care şoferul este băut-n.red.)
  • interzicerea accesului pe drumurile publice a vehiculelor de tip ATV, cu excepţia drumurilor comunale, pentru care este obligatoriu să existe avizul autorităţilor administraţiei publice locale.

Acestea sunt doar principii care apar în Strategia Naţionale pentru Siguranţă Rutieră 2011-2020. Chiar şi după adoptarea HG care aprobă această strategie, este nevoie de modificarea legislaţiei specifice în domeniul rutier pentru ca prevederile de mai sus să intre în vigoare.

Detectarea radarelor va fi interzisa, va fi posibil sofatul fara carnet, dar conditionat de 10 clase

Guvernul va interzice dispozitivele de detectare a aparatelor radar, va permite soferilor sa conduca vehicule si fara permis, pe anumite drumuri, la ore speciale si cu însotitor şi va creste taxele pentru proprietarii de mai multe masini.

Toate aceste masuri au fost incluse în proiectul Strategiei nationale pentru siguranta rutiera 2011-2020.

Documentul releva ca Executivul va evalua posibilitatea introducerii dreptului de a conduce anumite vehicule, în intervale orare speciale si doar pe unele drumuri publice, anterior obtinerii pentru prima data a permisului de conducere. Procedura va fi permisa dupa ce soferul va fi supus unui proces de instruire si testare si va impune prezenta unui însotitor cu experienta, care va raspunde juridic solidar cu soferul pentru corectitudinea cu care este condus autovehiculul.
În paralel, va fi introdus si „permisul provizoriu de conducere”, premergator obtinerii permisului auto si valabil numai pe teritoriul României, cu anumite restrictii pentru sofer.

Guvernul va interzice folosirea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar, ca masura împotriva „agresivitatii rutiere”, va introduce obligativitatea permisului de conducere pentru mopede, va reduce durata de valabilitate a permisului auto de la anumite vârste, va interzice accesul pe drumurile publice a vehiculelor de tip ATV, cu exceptia drumurilor comunale, si va impune finalizarea învatamântului minim obligatoriu pentru obtinerea permisului de conducere.
Conform noii Legi a educatiei, învatamântul general obligatoriu este de 10 clase si cuprinde învatamântul primar si pe cel gimnazial. Obligatia de a frecventa învatamântul de 10 clase, la forma cu frecventa, înceteaza la vârsta de 18 ani.

În acelasi timp va fi introdusa posibilitatea platii pe loc a amenzii, pe baza de chitanta eliberata de agentul de politie si cu eliminarea prescrierii proceselor verbale. O parte din încasarile obtinute din amenzi vor fi varsate la bugetul, fara ca sumele sa fie cedate integral la bugetele locale, ca în prezent.
Totodata, va fi introdus „tichetul de contraventie„, anexat permisului de conducere si care va evidentia amenzile platite. Lipsa acestui tichet va însemna ca soferul nu a achitat amenda si va atrage dupas sine suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pâna la plata sumei respective, conform sursei citate.

Pentru „cresterea gradului de intransigenta” a legii în cazul vehiculelor care circula cu viteza mai mare decât cea legala, vor fi majorate gradual, în functie de cuantumul vitezei, atât durata de suspendare a permisului, cât si cuantumul amenzii, iar soferii care vor sa beneficieze de reducerea duratei de suspendare a permisului vor putea opta pentru programe de reabilitare comportamentala/consiliere psihologica, pentru cursuri de conducere defensiva/preventiva sau pentru efectuarea în spitale a unui „stagiu de asistare a victimelor accidentelor rutiere”.

Cresterea progresiva a taxelor pentru detinerea mai multor autovehicule necomerciale, introducerea „taxelor pe congestie” si reducerea taxelor pentru autovehiculele folosite în comun prin sistemul „car-sharing” (pentru reducerea ponderii transportului motorizat individual), închirierea cu ora din puncte fixe a vehiculelor, îmbunatatirea evaluarii psihologice a candidatilor pentru obtinerea permisului auto, a sistemului de criterii la examinarea pentru acordarea permisului de conducere si a „capacitatii de supraveghere si impunere a legii” prin intermediul sistemelor de supraveghere video, cresterea gradului de încasare a amenzilor, promovarea transportului public si a celui nemotorizat cu „descurajarea” transportului motorizat individual, introducerea inspectiei tehnice de siguranta pentru repunerea în circulatie a vehiculelor implicate în accidente rutiere, crearea instantelor judecatoresti specializate pentru domeniul circulatiei rutiere cu scopul reducerii duratei de solutionare a dosarelor, achizitia de noi elicoptere, descurajarea furtului elementelor de semnalizare rutiera prin folosirea unor materiale „nevalorificabile”, dar si modificarea „formatului de prezentare” a stirilor legate de accidentele rutiere sunt alte masuri avute în vedere pentru perioada urmatoare.

Procedura de examinare pentru acordarea permisului de conducere va fi modificata în sensul unei evaluari „mai ample”, inclusiv medico-psihologice, a abilitatilor de conducere, nu doar cu verificarea cunoasterii legislatiei si a abilitatii de a efectua anumite manevre în trafic. În document se atentioneaza ca, desi la data aderarii la UE România a preluat obiectivul comunitar de reducere cu 50%, pâna în 2010, a numarului de victime ale accidentelor rutiere, acest indicator a crescut anual, proportional cu cresterea parcului auto în conditiile unei infrastructuri învechite si în lipsa unei politici coerente în domeniu.

„În momentul actual, estimarea pierderilor economice si sociale cauzate de accidentele rutiere ne indica o valoare de aproximativ 1,5% din Produsul Intern Brut”, se arata în acelasi document. Pentru o treime dintre accidentele grave, vinovati sunt soferii tineri, cu vârste cuprinse între 18-25 ani, în principal din cauza vitezei. Un sfert dintre toti conducatorii auto au fost de altfel amendati cel putin o data în ultimii trei ani pentru depasirea limitei de viteza.

Amenzile aplicate conform regimului circulatiei sunt estimate la peste 450 milioane lei anual, cu un grad de încasare de doar 40% fata de peste 90% în alte state UE.

6 comentarii

urbos 21-02-2012 - 18:58

Aia cu detectorul e un buz ordinar, detectorul de radar e treaba personala, dreptul fiecaruia, ce-l phoot egrija pe militian?
Obligativitatea de a avea scoala e alta mizerie, ce-are una cu alta? In plus sint o gramada de insi cu scoala multa care sint anti-talent la volan.
Nici cu ATV-urile nu stiu ce-au scarbele astea.
Basisti imputiti.

wall y 21-02-2012 - 19:38

da o lege sa ne …….?nu?iar vor bani?au intrebat pe cineva?corect ce a spus deasupra!astia de dau legi…se cred vesnici???????????

coco 21-02-2012 - 20:31

cu permise pentru scuteristi …chiar nu inteleg.Consider ca daca esti posesorul oricarui tip de permis ,nu cred ca mai e necesar sa dai examen auto …ar fi o tampenie, sau nu stie cum sa aduca bani la bugete,,,Cu atv-urile cred ca pentru poluare fonica , ,asa cred. Eu cred ca numarul accidentelor o sa fie tot acelasi.Noi nu ne comparam cu alte tari… Ce infrastructura avem noi? Ca sa nu construiasca strazi si autostrazi, …gasesc tot felul de legi…ca si aia cu cauciucurile de iarna si multe alte… Acum nici nu mai dezepezesc opreste traficul…legile in ROmania sunt pentru fraeri…ASA CA LASAM CARUTELE SA CIRCULE ,SI O SA SCOTEM SI TRANVAELE DIN CIRCULATIE…. rusine..

vic 22-02-2012 - 11:31

se conduce de mult timp fara” orice ,..cind aud oligo urbosii ”de carte se ..basesc” in interior ,durere mare la citit ..fara poze

anonim 22-02-2012 - 17:37

interzicerea accesului pe drumurile publice a vehiculelor de tip ATV, cu excepţia drumurilor comunale; Serios ..? atunci ce sa fac..ca sa ajung la o padure sa ma pot da cu ATVul trebuie sa mai cumpar si o remorca de 2-3.000 de euro cu , care sa il transport?? si daca e asa.. eu pentru ce mai platesc ASIGURAREA.. la ATV..daca singurul accident pe care il pot avea e cu un copac si nu cred ca acel copac are asigurare sa imi pot repara atvul pe asigurarea lui ( la ATV-URI nu se face CASCO) De ce sa mai fac ITP..de ce sa imi mai inmatriculez ATV-ul ? daca oricum nu am drept ce circulatie cu el .. De ce cand am inmatriculat si am facut asigurarea la ATV mi s-a spus ca trebuie sa se faca pe baza unei dacia 1310 .. care in notitele lor.. era cea mai apropiata ca si capacitate cilindrica de un ATV

CATALIN 22-02-2012 - 23:52

DUPA CE FACEM DRUMURI, DUPA CE POLITIA VA REUSI SA AMENDEZE PE CEI CE FAC SLALOM PE SOSELE, DUPA CE AMENDEAZA PE CEI CE VOR BESC LA VOLAN LA TELEFON , CIND VOM AVEA STRAZI SA GHIDEZE MASINA ETC. ATUNCI PUTEM AVEA SI SOFERI FARA CARNET, ASTA ASA CA SA NE CRESCA ” SIGURANTA RUTIERA”=TRAIM IN ROMANIA SI ASTA NE OCUPA TOT TIMPUL
PS . DETECTORUL PE MINE LA INCEPUT M-A AJUTAT FOARTE MULT, INCEPATOR FIIND SA NU STAU TOT TIMPUL CU ACHII IN BORD SI SA FIU SUSTRAS DE LA DRUM. LA ZIARUL FINANCIAR SAU LA FINANCIARUL S-A TRADUS O CARTE IN CARE A FOST PREZENTAT CHIAR ACESTA SITUATIE CAND CEI CU DETECTOARE DE RADAR AU PRODUS MAI PUTINE ACCIDENTE.
ATENTIE! POLITISTII NOSTRII NU „STIE SA CITESTE”

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult