Acasa Sport-AutoAuto Sfaturi INFOTRAFIC. Cum să circulaţi în siguranţă în condiţii de iarnă

Sfaturi INFOTRAFIC. Cum să circulaţi în siguranţă în condiţii de iarnă

scris de M.A.
3 afisari

Sfaturi INFOTRAFIC. Poliţia rutieră vă recomandă cum să circulaţi în siguranţă în condiţii de iarnă

masini iarna zapadaÎntrucât în perioada imediat următoare temperaturile scăzute se vor menţine în toate regiunile ţării, cerul va fi noros şi vor cădea precipitaţii sub formă de ninsoare, Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor de autovehicule să conducă deosebit de prudent, cu viteza adaptată continuu particularităţilor meteo, de drum şi trafic. Conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să respecte cu maximă stricteţe regulile de circulaţie şi următoarele principii de conduită preventivă:

-Informaţi-vă asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată. La Comandamentul Central de Iarnă, la numărul de telefon 021.9360, puteţi obţine informaţii legate de traseul pe care urmează să-l parcurgeţi, precum şi starea acestuia.

-Daţi dovadă de mult discernământ referitor la oportunitatea plecării dumneavoastră.

-Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz şi instalaţia de încălzire.

-Verificaţi dacă dispozitivele de iluminare şi semnalizare, ştergătoarele de parbriz şi instalaţiile de climatizare funcţionează corespunzător.

-Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare.

-Dotaţi-vă autovehiculele cu anvelope pentru sezonul rece. Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons”.

-Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen.

-Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă.

-Evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului.

-De asemenea, este bine vă aveţi la dumneavoastră o lopată, perie/mătură, racletă, sac cu sare/nisip şi lanţuri.

-Asiguraţi-vă rezerve de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături, medicamente, un telefon mobil pe care să-l folosiţi în caz de urgenţă sau de deszăpezirii, apelând cu mult calm numărul de urgenţă: 112, precum şi un încărcător/baterie de rezervă.

-În cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, respectaţi indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale aflaţi în zonele afectate de zăpadă, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.

-Pentru a nu risca să rămâneţi înzăpeziţi, vă sfătuim să nu părăsiţi localităţile de domiciliu, iar dacă sunteţi surpinşi în trafic întrerupeţi călătoria şi adăpostiţi-vă în cea mai apropiată localitate. Atenţie la oprirea/staţionarea autovehiculului, folosiţi motorul pentru încălzire în reprize, asiguraţi eliberarea tobei de eşapament precum şi a ventilaţiei, iar semnalizarea autovehiculului efectuaţi-o cu poziţia sau lumina de la plafonieră.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS