Acasa Sport-AutoAuto Volkswagen Group ar putea intra în Formula 1

Volkswagen Group ar putea intra în Formula 1

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Un studiu de fezabilitate cu privire la o potenţială intrare în Formula 1 a fost realizat recent la Volkswagen Group, după succesul recent al celor de la Mercedes.

Volkswagen Group ar putea intra în Formula 1

Volkswagen Group ar putea intra în Formula 1

Volkswagen Group (VW Group), al doilea producător mondial de automobile, după Toyota, a iniţiat un studiu de fezabilitate cu privire la o potenţială intrare în Formula 1, sub conducerea fostului „team principal” al Ferrari Stefano Domenicali, care a fost angajat în acest an de Audi, marcă a grupului. Interesul Volkswagen pentru Marele Circ a fost încurajat de succesul global de marketing înregistrat de grupul rival Daimler, de care aparţine noua campioană mondială, Mercedes AMG. Însă intrarea VW în F1 nu este un proces uşor, depinzând de eventuale schimbări la nivelul companiei sau la nivelul sportului. Ferdinand Piech, preşedintele Comitetului Director al VW Group, şi administratorul drepturilor comerciale ale F1, Bernie Ecclestone, au o relaţie tensionată de mult timp. Astfel, cel puţin unul dintre ei ar trebui să-şi părăsească poziţia înainte ca Volkswagen să se alăture Formulei 1.

VW a făcut parte din grupul de lucru al producătorilor de automobile care a decis introducerea motorului turbo hibrid în F1 în acest sezon, însă a votat împotrivă şi nu şi-a modificat, oficial, poziţia de atunci. Mai mulţi membri ai Comitetului Director al VW consideră Formula 1 ca fiind un instrument promoţional global mai eficient decât cele în care este implicată compania prin programele ei de sporturi automobilistice. Pe lângă VW şi Audi, printre mărcile grupului se numără Porsche, Lamborghini, Bugatti, Bentley, Skoda şi Seat.

Volkswagen Group este implicat în acest moment în trei programe sportive: cu Porsche şi Audi în Campionatul Mondial de Anduranţă, cu Audi în Campioantul German de Turisme (DTM) şi cu Volkswagen în Campionatul Mondial de Raliuri, potrivit mediafax. Valoarea globală a publicităţii de care a beneficiat Mercedes în apariţiile televizate din sezonul 2014 al Campionatului Mondial de Formula 1 a fost de 2,8 miliarde de dolari (2,25 miliarde de euro). În comparaţie, valoarea publicităţii de care a beneficiat VW prin programele sale din motorsport a fost estimată la 30 de milioane de dolari (24 de milioane de euro).

Intrarea Volkswagen Group în Marele Circ s-ar putea face prin intermediul echipei Red Bull. Ferdinand Piech are o relaţie foarte bună cu patronul producătorului de băuturi energizante Red Bull, Dietrich Mateschitz, ambii fiind austrieci. Cu toate acestea, VW a respins în urmă cu câţiva ani o posibilă colaborare cu Red Bull, precizând că dacă va intra vreodată în F1 o va face cu o echipă proprie, cu sediul în Germania.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult