Acasa Sport-AutoSport A murit marele boxer Muhammad Ali

A murit marele boxer Muhammad Ali

scris de D.P.
15 afisari

Marele boxer Muhammad Ali a încetat din viață în cursul zilei de vineri, 3 iunie 2016.

Muhammad AliMuhammad Ali (Cassius Marcellus Clay Jr.) s-a născut la 17 ianuarie 1942 la Louisville. A început să i-a primele lecții de box când avea 12 ani, la îndemnul unui polițist din localitate.

Ca pugilist amator a câștigat de șase ori titlul de campion ”Mănușile de Aur” (categoria greutate mijlocie) la nivel statal, cât și național, în anii 1959 și 1960.

Muhammad Ali a câștigat aurul la Jocurile Olimpice de la Roma, din 1960, la categoria greutate mijlocie și, ca profesionist, a fost de trei ori campion mondial al greilor.

A fost introdus la categoria grea, pe 25 februarie 1964, la Miami, Florida, când l-a întâlnit pe Sonny Liston. A câștigat meciul în runda a opta. La scurt timp după ce a devenit campion, Clay a anunțat că își va schimba numele în Muhammad Ali, convertindu-se la islam.

Între timp, a refuzat să se prezinte la Comisia de Încorporare pentru satisfacerea serviciului militar, deși a primit nenumărate sesizări. Ca rezultat, licența de campion i-a fost anulată de către Comisia de Box din New Yok, titlul i-a fost retras și a fost condamnat la cinci ani de închisoare.

Întoarcerea la viața sportivă a avut loc în octombrie 1970, când l-a învins pe Jerry Quarry. Curtea de Justiție i-a redat titlurile și a început să participe din nou la concursuri.

În cursul carierei a disputat mai multe meciuri celebre, printre care cele împotriva unei alte figuri legendare, Joe Frazier. Cei doi s-au luptat, prima dată la 8 martie 1971, Frazier devenind primul pugilist care l-a bătut pe marele Ali. Muhammad s-a impus în următoarele două partide, însă amândoi au intrat în istoria boxului cu acele lupte.

S-a făcut remarcat în meciul ”Rumble in the Jungle”, din 1974, împotriva lui George Foreman și ”Thrilla in Manilla” cu Joe Frazier, anul următor.

Ali s-a retras din activitatea profesională la 26 iunie 1979. A mai avut două meciuri, împotriva lui Larry Holmes, în 1980 și a lui Trevor Berbick, în 1981, pe care le-a pierdut.

Pugilistul american a disputat 61 de lupte la profesioniști, 56 dintre ele câștigate, 37 de victorii câștigate prin KO, și cinci pierdute. A deținut toate centurile importante la categoria grea.

În 1999, Ali a fost numit ”Sportivul Secolului” de către revista ”Sports Illustrated” și ”Personalitatea sportivă a Secolului” de către BBC.

În 2010 a fost inclus în Boxing Hall of Fame din Florida.

Muhammad Ali a fost diagnosticat cu Parkinson în 1984. A continuat să aibă o viață activă, iar în 1996 a purtat flacăra olimpică la Atlanta.

În 2012 a fost declarat de Consiliul mondial al boxului (WBC) drept „Regele Boxului Mondial”.

În ultimii ani, fostul boxer a fost internat de mai multe ori suferind de mai multe afecțiuni.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult