Acasa Sport-AutoSport A murit Pele, marea legendă a fotbalului mondial

A murit Pele, marea legendă a fotbalului mondial

scris de Misu Andrei
48 Afisari

Pele, considerat unul dintre cei mai mari jucători din toate timpurile, a murit la vârsta de 82 de ani într-un spital din Sao Paolo, Brazilia.

Pele a compus un cântec pentru Cupa Mondială

Supranumit „Perla neagră” sau „Regele fotbalului sufere de cancer la colon, cu care a fost diagnosticat în anul 2021. Pele nu a mai răspuns tratamentului din luna decembrie. Pele este singurul jucător din istorie care a reușit să câștige trei Cupe Mondiale, în anii 1958, 1962 și 1970.

Anunțul morții lui Pele a fost făcut de către una dintre fiicele sale, Kely Nascimento. „Te iubim la infinit, odihneşte-te în pace”, a scris ea pe Instagram, din spitalul Albert Einstein din Sao Paulo, unde Edson Arantes do Nascimento era internat de o lună. Agentul său, Joe Fraga, a confirmat și el decesul.

Spitalul a precizat că decesul a survenit în urma „cedării mai multor organe vitale”.

Decesul lui Pele are loc la doi ani de la moartea unui al mare jucător al omenirii, Maradona.

Câștigător de trei ori a Cupei Mondiale

Pele a jucat pentru prima dată la Cupa Mondială din anul 1958 din Suedia, fiind cel mai tânăr jucător care a participat vreodată la acest turneu. El a fost scos de pe teren pe umerii coechipierilor după ce a marcat două goluri în victoria Braziliei cu 5-2 asupra țării gazdă în finală.

La Cupa Mondială din 1962, Pele a jucat doar în două meciuri din cauza unei accidentări. Cu toate acestea, Brazilia și-a păstrat titlul mondial. Pele a reușit să marcheze un gol în victoria cu 2-0 în fața Mexicului, dar adversarii știau ce pericol reprezenta, așa că era foarte atent marcat.

Pelé a fost emblema triumfului țării sale la Cupa Mondială din 1970 din Mexic.

Brazilia a depășit Uruguayul, cu 2-1, în semifinale, deși la pauză era condusă cu 1-0. În finală, Pele a marcat în finală și l-a servit pe Carlos Alberto cu o pasă dezinvoltă pentru ultimul gol în victoria cu 4-1 împotriva Italiei.

Pele a debutat la Santos vârsta de 16 ani

Numele său real este Edson Arantes do Nascimento. Pele s-a născut în micul oraș Tres Coracoes din interiorul statului Minas Gerais, la 23 octombrie 1940. A crescut lustruind pantofi pentru a-și cumpăra modestul echipament de fotbal.

Atras atenția când avea 11 ani, iar un jucător profesionist local l-a adus la echipele de tineret ale lui Santos. Nu a durat mult până când a ajuns la echipa de seniori.

A debutat la clubul brazilian Santos la 16 ani, în 1956, iar clubul a câștigat rapid recunoaștere la nivel mondial.

Numele Pelé provine de la faptul că a pronunțat greșit numele unui jucător numit Bilé.

În anul 1975, Pele a semnat cu formația New York Cosmos a Ligii de Fotbal din America de Nord.

După ce a renunțat la cariera de fotbalist, Pele a fost politician – ministru extraordinar al sportului din Brazilia -, om de afaceri bogat și ambasador al UNESCO și al Națiunilor Unite.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS