Acasa Sport-AutoSport Argentina ne-a tras ţeapă. Cu cine va juca România pentru inaugurarea Naţional Arena ?

Argentina ne-a tras ţeapă. Cu cine va juca România pentru inaugurarea Naţional Arena ?

scris de B.C.R
18 afisari

Asociaţia de Fotbal din Argentina (AFA) a anunţat, luni seară, pe site-ul oficial, că a decis suspendarea meciului amical cu România, programat la 10 august, la Bucureşti, după demiterea selecţionerului Sergio Batista.

Argentina ne-a tras ţeapă. Cu cine va juca România pentru inaugurarea Naţional Arena ?

Dacă se va confirma anularea meciului amical cu Argentina, din data de 10 august, ”Naţional Arena” ar putea fi inaugurată la aceeaşi dată cu un meci împotriva Portugaliei sau pe 6 septembrie, cu Franţa, în preliminariile Campionatului European de fotbal din 2012.

Mircea Sandu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că dacă Argentina nu va veni la Bucureşti pentru inaugurarea noului stadion naţional, face demersuri pentru ca Portugalia să înlocuiască reprezentativa sud-americană. Portugalia are programat pe data de 10 august un amical cu Luxemburg (adversara României în preliminariile CE 2012) şi va veni la Bucureşti dacă va putea să renunţe la acest joc. În caz contrar, România va amâna inaugurarea ”Naţional Arena” pentru data de 6 septembrie, cu prilejul partidei cu Franţa, din preliminariile CE 2012.
După comunicatul federaţiei argentiniene de fotbal (AFA), care anunţa anularea meciului cu România, Mircea Sandu a făcut mai multe precizări în legătură cu situaţia prezentă.
”M-am adresat pe 21 iulie lui Julio Grondona (preşedintele AFA, n. red.), dar şi companiei Worldeleven, să intervină la cluburile care dau cei mai buni jucători la naţionala Argentinei, pentru a-i avea la dispoziţie pe 10 august”, a afirmat Sandu.
”Azi (marţi) m-am adresat din nou lui Grondona, după ce am văzut un mic comunicat pe site-ul federaţiei argentiniene, nici nu ştiu dacă să ţin cont de el. Din punctul meu de vedere este de neluat în seamă, deoarece nu am fost anunţaţi oficial. Îi cer expres ca naţionala Argentinei să participe cu cei mai buni jucători la acest meci, stabilit de un an de zile. Scrisoarea a plecat şi electronic şi prin poşta normală. Mă voi adresa FIFA în cazul nerespectării contractului”, a mai spus Mircea Sandu.
Ce i-a scris Mircea Sandu pre;edintelui Federaţiei Argentiniene de Fotbal


Conform preşedintelui FRF, scrisoarea expediată avea următorul conţinut:

Mircea Sandu are probleme

„Dragă domnule preşedinte,
Săptămîna trecută, pe 21 iulie 2011, v-am trimis o scrisoare în urma articolelor apărute în presa din Argentina şi România, conform cărora amicalul România – Argentina, programat pentru 10 august 2011, dată oficială FIFA, ar putea să nu se joace.
Meciul menţionat mai sus este partida cu care se va inaugura Naţional Arena, stadion cu o capacitate de 55.000 de locuri şi care va fi, în urma unei decizii a Comitetului Executiv al UEFA, gazda finalei Europa League pe 9 mai 2012.
Luînd în considerare faptul că presa din România a „explodat” după ce în urmă cu cîteva ore pe site-ul federaţiei argentiniene a apărut un comunicat prin care aţi decis să suspendaţi meciul fără a ne anunţa, mă folosesc de această oportunitate să vă atrag atenţia asupra faptului că toată România aşteaptă cu emoţii mari acest meci amical. Vreau să vă informez că 90% din biletele pentru meciul mai sus menţionat s-au vîndut, un lucru care pune o presiune uriaşă pe FRF din partea fanilor.
Vă rog, domnule preşedinte, să analizaţi situaţi şi să respectaţi contractul semnat de ambele părţi (incluzînd aici şi prezenţe la Bucureşti a unor jucători ca Messi, Tevez, Higuain, Mascherano, etc), aşa cum a făcut-o FRF plătind deja primele două rate din suma cerută şi rezervînd cu luni bune înainte camere la Hotelul Marriott din Bucureşti pentru delegaţia dumneavoastră, plus alte eforturi uriaşe făcute de Consiliul Local al Capitalei pentru ca lucrările la stadion să fie încheiate şi nivelul organizării să fie unul foarte ridicat.
Dacă federaţia argentiniană va refuza în continuare să joace acest meci, vom considera această decizie un abuz şi o încălcare majoră a contractului mai sus menţionat, care ne va forţa să înaintăm o plîngere la FIFA şi să cerem daune substanţiale.
Vă asigur, domnule preşedinte, că fanii din România şi FRF aşteaptă cu nerăbdare răspunsul dumneavoastră, un răspuns care sperăm să fie pozitiv”

Sandu a precizat că data de 10 august e dată în calendarul FIFA şi FRF nu ia în calcul schimbarea datei pentru meciul cu Argentina.

Contractul pentru meciul cu Argentina prevedea participarea obligatorie a patru jucători, Lionel Messi, Carlos Tevez, Javier Mascherano, Gonzalo Higuain, detaliile fiind stabilite încă din octombrie 2010. Argentina urma să vină la Bucureşti cu o delegaţie de 40 de persoane, iar indemnizaţia de meci era de 1,2 milioane dolari (935.000 de euro), din care FRF a achitat două rate, rămânând în acest moment 480.000 de dolari. De asemenea, urmau să să achite 200.000 de euro pentru biletele de avion şi alte 50.000 de euro pentru sejurul în România. Sandu a precizat că Marcel Pavel urma să interpreteze unul dintre imnuri.

Mircea Sandu a discutat şi cu ambasadorul Argentinei. ”Aveam stabilită o întâlnire. Era îngrijorat şi el, ambasada avea pregătită o seară cu delegaţia Argentinei”, a subliniat Mircea Sandu.

”Portugalia e o soluţie”, a precizat Sandu, dezvăluind că i-a trimis o scrisoare lui Gilberto Madail, preşedintele Federaţiei Portugheze, în care îl roagă dacă poate să accepte să vină să inaugureze stadionul naţional, plătindu-i charter, indemnizaţie, daune eventual pentru Luxemburg.  ”Am luat lista cu meciuri de pe site-ul FIFA, cred că din Europa doar Andorra nu are meci pe 10 august”, a afirmat Sandu.

”Dacă primesc un document oficial din Argentina şi Portugalia dă răspuns afirmativ, cred că ar fi interesant să vină Portugalia. În cazul în care nu va veni nici Portugalia, nu rămâne decât ca acest stadion să-l inaugurăm în alt moment destul de propice, meciul oficial cu Franţa, din 6 septembrie. Franţa are jucători în toate marile campionate din Europa, cred că Franţa e echipă mai completă decât Argentina. Cei care doresc să păstreze biletele achiziţionate pentru meciul cu Argentina şi pentru meciul cu Franţa e foarte bine, cine nu va dori, voi afla de la OPC care e prevederea legală şi li se vor returna banii cu toate comisioanele. E un alt efort pe care îl vom face noi”, a mai spus Sandu.

”Din punct de vedere organizatoric, FRF, Primăria Capitalei, partenerii noştri, am depus un efort uriaş, emoţiile suporterilor sunt de asemenea mari, a luat fiinţă şi Fan Club-ul echipei naţionale. Suntem preocupaţi, suntem îngrijoraţi, dar suntem şi optimişti, pentru că inaugurarea acestui stadion trebuie să se desfăşoare în compania unui adversar important, că e Argentina, Portugalia sau Franţa. Nu se va desfăşura niciun meci din Liga I sau cupele europene pe acest stadion până la meciul cu Franţa. Toate lucrările vor fi gata până la meciul cu Franţa, chiar dacă nu sunt impedimente să jucăm un meci de cel mai înalt nivel pe 10 august”, a mărturisit Mircea Sandu.

Preşedintele FRF a menţionat că ”oricum Portugalia ar costa mai puţin decât am plătit Argentinei, avem contract cu televiziunea pentru 250.000 de euro, am semnat cu Marriott pe 200.000 de euro pentru ospitalitatea a 3.000 de persoane, federaţia nu are nicio vină”, subliniind că ”doar în caz de calamitate sau de război se poate anula un astfel de meci”.

”Contractul prevede cifrele amintite, minimum patru jucători dintre cei mai valoroşi. Neparticiparea unor jucători atrage după sine penalităţi. Mai aveam o rată de plată şi dacă nu vin cu cei patru nu le mai dădeam banii. Dacă nu vin, vom primi banii înapoi. Dar nu mă încălzeşte asta. Îi voi da în judecată pe cei de la Worldeleven, ei dau în judecată pe cei de la AFA. Mergem la FIFA, apoi la TAS, cum se scrie în clauzele legate de litigii. O să le cer mulţi bani, mai mult de 2 milioane de euro, dar nu ştiu ce se va decide”, a clarificat Mircea Sandu.

”Nu pot să-mi bat joc de oameni. România trăieşte într-o stare emoţională de ceva timp. Vine Argentina, vine Messi! Başca, era la un moment dat vorba că poate vine şi Maradona. Starea de emoţie nu poţi să i-o cumperi unui om. Nu mai spun că oamenii au plătit bani frumoşi pe bilete”, a subliniat Sandu.
Ce se întâmplă cu biletele vândute 
Preşedintele FRF a indicat şi felul în care se va face o eventuală returnare a banilor: ”Cum şi-au achiziţionat biletele, aşa îşi vor primii banii înapoi, de la bănci. Vom merge în pierdere şi noi şi partenerii”. Sandu a afirmat că stadionul are accese foarte generoase, loc de servit masa, ”nu-ţi ocupă nimeni locul, nu vin 3.000 de huligani să se aşeze unde vor ei’‘, are toalete excepţionale, locuri de fumat – nu se fumează în stadion – pe estacadă, spre locul de acces.

Echipa naţională va juca trei meciuri aici până la finala Europa League, cu Franţa, Belarus, în preliminariile CE 2012, şi Uruguay. ”Avem contract semnat ca pe 29 februarie 2012 să jucăm un meci amical cu Uruguay. Am făcut şi primele plăţi, 200.000 de euro, dacă nu mă înşel”, a dezvăluit Mircea Sandu. Şeful FRF a mai spus că stadionul trebuie dat în folosinţă cu un an înaintea finalei, conform procedurilor UEFA, dar nu contează 2-3 luni de întârziere

3 comentarii

oierul cu lana de aur 26-07-2011 - 23:48

„Nu ne-a tras”. Au deschis „magazinul” de la mijloc, tocmai cand era primarul indemoendent cu paharul de sampania in mana. Au rostit: cu respect don primar!

oierul cu lana de aur 26-07-2011 - 23:50

Arena cu termen dublat, costuri dublate. Asta asa din mandrie mioritica! Pasajul se va asfalta in fiecare saptamana, pe banii bucurestenilor.

Liviu 27-07-2011 - 01:35

Daca scrieti asa, cu „trasul in teapa”, tinerii ce invata, cum se vor comporta ?! B.C.R.-ul ce varsta are ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult