Acasa rss 1asig Campionatul Mondial de Fotbal 2014: Belgia – SUA, 2-1 (prelungiri) VIDEO

Campionatul Mondial de Fotbal 2014: Belgia – SUA, 2-1 (prelungiri) VIDEO

scris de C.S.
1.435 Afisari

Belgia s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia, după ce a învins formația Statelor Unite cu scorul de 2-1, după prelungiri.

Belgia, care a făcut cel mai bun joc al său de până acum în Brazilia, s-a impus prin golurile marcate de Kevin De Bruyne (93), Romelu Lukaku (105). Golul americanilor a fost semnat de tânărul Julian Green (107), la puțin timp după ce a intrat pe teren.

Jocul a fost spectaculos, alert, cu faze la ambele părți, o posesie ușor mai bună pentru americani, dar și cu mai multe faze de poartă pentru ”diavolii roșii”. În primul sfert de oră nu s-au înregistrat alte lucruri notabile, în afara faptului că un spectator a pătruns pe teren (min. 15) și s-a plimbat câteva zeci de secunde până când să intervină forțele de ordine și să-l evacueze.

Cea mai importantă situație a americanilor s-a consumat în minutul 21, când Dempsey a tras de la marginea careului, dar Courtois a apărat. Belgia, pe contraatac, a ratat deschiderea scorului (23), De Bruyne șutând alături de la 12-13 metri, din poziție excelentă, după care Beasley (26) a salvat golul din fața lui Fellaini, la centrarea lui Vertonghen. Hazard (29) a tras un șut de la distanță, însă balonul a fost prins de Howard. Klinsmann l-a pierdut pe inepuizabilul fundaș dreapta Fabian Johnson, accidentat, după doar o jumătate de oră de joc, însă tânărul Yedlin, intrat în joc, l-a suplinit cu brio. Americanii au mai beneficiat de o situație destul de bună, dar Jones (33) a tras pe lângă din afara careului. Prima repriză s-a încheiat cu o ocazie notabilă a belgienilor, dar șutul lui De Bruyne (45+1), din marginea careului, a fost prins de Howard.

Portarul american s-a evidențiat și imediat după pauză, când a scos de sub transversală mingea trimisă cu capul de Mertens (47), la centrarea lui De Bruyne. Vertonghen a centrat excelent în careu (54), dar De Bruyne și Origi nu au reușit să trimită balonul în plasă. Presiunea belgiană a crescut, iar Origi a reluat cu capul, însă balonul a lovit bara transversală (56), după care Howard a respins șutul lui Vertonghen (57). La poarta cealaltă, Vertonghen a blocat un șut periculos al lui Zusi (58). Fazele au alternat la cele două porți și Mertens a ratat și el din doar câțiva metri (60). Vertonghen (64) și-a încercat și el șansa de la distanță, dar portarul Tim Howard a prins în doi timpi. Witsel a trimis și el un trasor din afara porții, dar pe lângă țintă (69). Origi a apărut din nou în prim plan în min. 71, dar a tras telefonat și Howard a respins. Dempsey (71, 74) a răspuns și el cu două șuturi pe poartă. Howard a mai salvat o minge grea (90), la reluarea lui Kompany. Wondolowski a irosit o șansă uriașă de a aduce victoria echipei sale, dar atacantul a tras peste poartă din doar câțiva metri (90+3). Arbitrul asistent a semnalizat ofsaid, complet eronat.

Belgia a deschis scorul în chiar debutul prelungirilor, când Lukaku, proaspăt intrat, a demarat pe dreapta, a centrat în careu, De Bruyne a recuperat din picioarele lui Gonzalez și a tras la colțul lung: 1-0 (93). Americanii au ieșit mai mult la atac, iar spațiile din apărarea americană au fost tot mari. Lukuku l-a pus la încercare pe Howard în minutul 97, dar portarul lui Everton a salvat de la colțul scurt. Portarul american s-a remarcat din nou în fața lui Lukaku (101), iar apoi în fața lui Mirallas (104). În cele din urmă, Lukaku a închis conturile din pasa lui De Bruyne (105), pe contraatac: 2-0. Echipa SUA a căpătat din nou speranțe după ce noul-intrat Julian Green a redus diferența în minutul 107, după o pasă genială a lui Bradley: 2-1. Echipa lui Klinsmann a avut chiar șansa egalării, dar Jones a trimis pe lângă poartă din 11-12 metri. Finalul a fost dramatic, iar Courtois a avut o intervenție salvatoare în fața lui Dempsey (114), ajuns față în față cu goalkeeper-ul belgian, după op schemă a echipei americane.

Ultimul meci din optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia (12 iunie – 13 iulie) va opune echipele Belgiei și Statelor Unite, marți, la Salvador, de la ora 23,00 (ora României).

Campionatul Mondial de Fotbal 2014: Belgia - SUA (live video)

Cea mai bună performanță în competiție a Belgiei, aflată la primul său Mondial din 2002 încoace, este locul 4 din 1986.

Cele două echipe s-au întâlnit până acum de cinci ori, iar singurul succes american s-a înregistrat în 1930, la ediția inaugurală a Cupei Mondiale, când echipa SUA a învins cu 3-0 în grupă, în drumul său către semifinalele competiției. Belgia a câștigat celelalte patru partide, ultima în data de 29 mai 2013, la Cleveland, cu scorul de 4-2.

Echipa Statelor Unite participă la a șaptea ediție consecutivă a Cupei Mondiale, o serie depășită doar de Brazilia, Italia, Argentina, Germania, Spania și Coreea de Sud.

Belgia era considerată a cincea favorită înainte de debutul competiției, iar acum a rămas între cele patru pretendente la titlu după eliminarea Spaniei, deținătoarea trofeului.

”Diavolii roșii” au câștigat, la limită, toate cele trei partide din grupă, cu Algeria, Rusia și Coreea de Sud, dar nu s-au ridicat la nivelul așteptat.

Vedete precum Eden Hazard, Kevin De Bruyne sau Romelu Lukaku au acum nevoie de o prestație mai consistentă pentru a trece de o echipa americană, care s-a calificat în optimi în dauna unor formații precum Ghana, sfertfinalistă în 2010, sau Portugalia starului Cristiano Ronaldo.

Echipa SUA este un mix de organizare și pregătire fizică, îmbunătățită de selecționerul Juergen Klinsmann la capitolul pase rapide, fapt care a dat un impuls atacului. Un fapt demn de remarcat este acela că belgienii au marcat după minutul 70 în toate cele trei meciuri din grupă.

Selecționerul belgian Marc Wilmots ar trebui să conteze pe fundașii Vincent Kompany și Thomas Vermaelen, care au fost menajați în jocul anterior (cu Coreea de Sud), din cauza unor accidentări, dar în mod cert nu-i va avea la dispoziție pe mijlocașul Steven Defour, suspendat pentru cartonașul roșu primit, și nici pe fundașii Laurent Ciman, Anthony Vanden Borre, ambii accidentați.

De partea cealaltă, atacantul Jozy Altidore, accidentat în partida de debut a americanilor, va fi disponibil, dar va începe pe banca de rezerve. Belgienii Toby Alderweireld, Moussa Dembele, Jan Vertonghen și Axel Witsel vor fi suspendați într-un eventual meci din sferturi, dacă vor primi cartonașe galbene, același lucru riscându-l și americanii Omar Gonzalez, Kyle Beckerman și Jermaine Jones. În sferturi se vor înfrunta câștigătoarea dintre Argentina și Elveția cu învingătoarea partidei Belgia — SUA.

Meciul de pe ”Arena Fonte Nova” (52.048 locuri) va fi arbitrat de algerianul Djamel Haimoudi, un lucru destul de curios, având în vedere faptul că Belgia a fost în aceeași grupă cu Algeria (2-1).

Echipele probabile:

Belgia: 1. Thibaut Courtois — 2. Toby Alderweireld, 4. Vincent Kompany (căpitan), 15. Daniel Van Buyten, 5. Jan Vertonghen — 6. Axel Witsel, 8. Marouane Fellaini — 14. Dries Mertens, 7. Kevin De Bruyne, 10. Eden Hazard — 9. Romelu Lukaku. Selecționer: Marc Wilmots.

SUA: 1. Tim Howard — 23. Fabian Johnson, 3. Omar Gonzalez, 5. Matt Besler, 7. DaMarcus Beasley — 15. Kyle Beckerman, 13. Jermaine Jones — 19. Graham Zusi, 4. Michael Bradley, 14. Brad Davis (sau 11. Alejandro Bedoya) — 8. Clint Dempsey (căpitan).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult