Cu toții ne celebrăm valorile, iar 2017 a demonstrat că sportivii de performanță pot pune România din nou pe harta internațională a sportului. Oameni care au pornit de jos, oameni normali dar cu vise extraordinare.
Oameni care continuă să muncească acolo unde majoritatea se opresc, oamenii care au înțeles că disciplina și eșecul sunt necesare pentru a avea succes. Așa că articolul de astăzi este dedicat lor, celor mai buni sportivi din România la ora actuală. Oameni care ne fac mândri să spunem că suntem români.
Începem cu una dintre cele mai în vogă sportive la ora actuală, venită din lumea tenisului, numărul doi mondial, care s-a remarcat anul trecut prin fabuloasa performanță de a ajunge numărul unu WTA, Simona Halep își începe cariera ilustră de la frageda vârstă de șase ani. Ajutată de părinți, tatăl ei fiind fost fotbalist la Săgeata Stejaru și actualmente patronul unei fabrici de lactate, Simona ia decizia de a se muta în București la vârsta de 16 ani pentru a avansa în cariera de tenis. Turneele încep în 2008, când Simona Halep participă la titlul de Junior Grand Slam și ajunge până în semifinală. Începe o ascensiune rapidă în lumea tenisului, ajungând în 2010 să fie numărul 166 mondial, iar în 2012 ajunge numărul 50 mondial.
Succesul adevărat ajunge în 2013 când Simona Halep câștigă șase titluri WTA și ia lumea tenisului prin surprindere. De aici restul este istorie. O istorie care se scrie chiar acum, în această perioadă. Rar ne este dat să vedem stele căzătoare care să aducă noroc, dar acum avem șansa de a vedea o stea strălucind chiar în mijlocul nostru.
Dar haideți să vedem și celelalte comori naționale care ne fac mândri să fi români. Chiar dacă în 2018 este mai puțină activă în lumea judo-ului, în 2015 Corina Căprioriu era numărul unu mondial la categoria – 57 de kilograme. În momentul de față, Corina este interesată de lumea modei și își dorește să devină designer vestimentar. Chiar dacă își anunțase în 2016 retragerea din sport, Corina Căprioriu este un model pentru sportul românesc și drept urmare a luat decizia în 2018 de a continua să ducă renumele României peste tot în lume. Corina Căprioriu s-a remarcat prin argintul câștigat la Jocurile Olimpice din Londra în 2012 și pentru faptul că a fost finalistă în cadrul Campionatului Mondial de Judo din Astana, Kazakhstan, în 2015.
Trecând mai departe, putem oare vorbi despre cei mai buni sportivi la ora actuală fără a menționa numele Cătălinei Ponor atunci când vorbim despre sportul românesc? Una din cea mai medaliată și apreciată persoană din lumea sportului, Cătălina Ponor are un palmares de 23 de medalii la campionatele Olimpice, Internaționale sau Europene, 12 dintre ele fiind medalii de aur. Născută în Constanța, Cătălina Ponor începe primele antrenamente în lumea gimnasticii la vârsta de patru ani, urmând ca în 2002 să fie descoperită de către Octavian Belu și Mariana Bitang, două numere care cu siguranță îți sunt cunoscute. Cu o carieră ilustră care începe în 2003, drumul Cătălinei Ponor a fost presărat cu medalii, cu succes, cu eșec, cu accidentări, cu retrageri și cu reveniri. Una dintre cele mai bune sportive din toate timpurile, Cătălina Ponor este o adevărată comoară națională, un nume care va rezona în cultura românească mulți ani de acum încolo.
Continuăm cu un sportiv mai puțin cunoscut la nivel național, dar numele Daniel Negreanu are cu siguranță o greutate imensă pe plan internațional. Născut în Ontario, Canada în 1974, la șapte ani după ce părinții lui Ana și Constantin au emigrat din România, Daniel Negreanu avea să își urmeze visul de la o vârstă fragedă. De la patru ani el știa deja că va fi bogat și nu a lăsat nimic să îi stea în cale. Departe de a fi cel mai exemplar elev din școală, Daniel Negreanu intră în lumea biliardului încă din gimnaziu, iar la 15 ani face cunoștință cu lumea poker-ului, un sport pe care l-a dus la nivel de mare artă.
Urmează apoi o perioadă în care Daniel Negreanu luptă pentru a deveni cel mai bun jucător de poker din lume, drum care s-a dovedit anevoios. Chiar dacă a fost un jucător excepțional, Daniel Negreanu a avut parte și el de eșecuri, ca orice sportiv de performanță. Asta l-a motivat să meargă mai departe.
Cât de departe? Daniel Negreanu este cel mai mare jucător de poker din toate timpurile. Un român, născut în Canada, care a avut un vis.
Încheiem cu un adevărat campion al oamenilor: Cătălin Moroșanu. Un ieșean care vine din lumea intensă a rugby-ului, lume pe care o abandonează în schimb în 2005 pentru o carieră în kickboxing. După doi ani de competiții Local Kombat, apare și debutul în K-1 iar în 2008 ajunge în semifinalele K-1 World Grand Prix 2008 din Amsterdam. Astăzi Cătălin Moroșanu este o voce puternică în lumea K-1 și a kickboxingului în general, ducând imaginea României în toate colțurile lumii, ajungând des pe prima pagină a site-urilor internaționale de sport. Fiind recunoscut la nivel mondial pentru stilul său foarte agresiv, absolventul de drept este faimos pentru numeroasele K.O.-uri pe care le-a livrat pe parcursul carierei. Iar ca un campion adevărat, Cătălin Moroșanu momentan deține o sală de kickboxing în Iași, unde are ocazia de a preda ștafeta mai departe.
Pentru acești campioni și nu numai, merită să le mulțumim în fiecare zi pentru că ne fac să simțim mândria de a fi români. Nu există cel mai bun sau cel mai slab, nu există un clasament aici, există doar oameni care au mers pe căi diferite dar care duc spre o destinație comună: Aceea de a fi cei mai buni sportivi români la ora actuală.