Se face lumină şi în dosarul mitei Vinokurov – Kolobnev ? | Ziua Veche
Acasa Sport-AutoSport Ciclism: Se face lumină şi în dosarul mitei Vinokurov – Kolobnev ?

Ciclism: Se face lumină şi în dosarul mitei Vinokurov – Kolobnev ?

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Un schimb de mailuri dintre campionul olimpic de la Londra, Aleksandr Vinokurov şi rusul Aleksandr Kolobnev privind cursa Liege-Bastogne-Liege din 2010 a fost făcut public.

Vinokurov si Kolobnev in Liega-Bastogne-Liege (foto:zimbio.com)

Primele speculaţii privind un aranjament în 2010 între cei doi sportivi din spaţiul ex-sovietic privind cursa Liege-Bastogne-Liege au apărut în decembrie 2011 în săptămânalul elveţian L’illustre, speculandu-se ca kazahul i-ar fi dat 150.000 de euro lui Kolobnev,pentru victorie, acum fiind publicate de italienii de la Corriere della Sera mai multe e-mailuri între cei doi. Dosarul a fost transmis deja de justiţia italiană Uniunii cicliste internaţionale (UCI) şi Parchetului din Liege (Belgia).

Relaţiile lui Vinokurov cu medicul Michele Ferrari, aflat în centrul unei vaste anchete internaţionale de dopaj condusă de procurorul din Padova Benedetto Roberti, au condus justiţia la această corespondenţă pe net.  Astfel a fost găsit un mail al lui Aleksandr Kolobnev de după cursa din 2010 în care acesta îi spunea: „Aminteşte-ţi, aveam o excelentă oportunitate(…). Am făcut-o din respect pentru tine şi pentru situaţia în care te aflai. Soţia mea nu a fost dezamăgită că am fost al doilea, pentru că ai câştigat tu (…). Acum, aştept răbdător. Notează datele mele undeva şi şterge acest mesaj”. Pe 25 aprilie 2010, cei doi ciclişti aveau peste un minut avans pe ultimele sute de metri din cea mai veche clasică a ciclismului, Liege-Bastogne-Liege, iar Vinokurov l-a devansat pe Kolobnev cu 500 de metri înainte de linia de sosire, câştigând prima sa mare victorie, după suspendarea pentru dopaj din 2007.

Kazahul Vinokurov a răspuns pe 8 mai mailului primit de la rus: „Nu te îngrijora, ai făcut totul foarte bine (…). Conform acordului nostru, nu-ţi face probleme, voi face tot ce trebuie. Trebuie să aştepţi puţin„. Potrivit mişcărilor bancare transmise de procurorul din Neuchatel (Elveţia) Parchetului din Padova, 2 cecuri de 100.000 şi 50.000 euro au fost transmise dintr-un cont al lui Vinokurov la Creditul funciar din Monaco (unde îşi are rezidenţa) spre cel de la BSI din Locarno, aparţinând lui Kolobnev.


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult