Acasa Sport-AutoSport Ciclism: Tom Boonen – dublă istorică Paris-Roubaix şi Turul Flandrei

Ciclism: Tom Boonen – dublă istorică Paris-Roubaix şi Turul Flandrei

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Belgianul Tom Boonen a egalat recordul lui Roger de Vlaeminck şi a ajuns la 4 victorii pe pavatele din Paris-Roubaix.

Tom Boonen pe pavatele din Franta (foto:zimbio.com)

Zi plină de recorduri pentru belgianul Tom Boonen (Omega Pharma – Quickstep) care a devenit primul ciclist din istorie care a reuşit să câştige Turul Flandrei şi Paris-Roubaix de două ori în acelaşi an şi a egalat recordul istoric de 4 victorii în Paris-Roubaix deţinut de belgianul Roger de Vlaeminck. Deşi elveţianul Fabian Cancellara (Radioshack-Nissan) nu a participat la probabil cea mai importantă cursă de o zi din ciclism, din cauza fracturii de claviculă suferită în urmă cu o săptămână, stilul acestuia de a ataca cu peste 50 de km înainte de final nu a lipsit. Astfel, spre surprinderea tuturor, sprinterul Tom Boonen l-a imitat pe elveţian şi a atacat cu peste 55 de km înainte de final, fiind lansat de coechipierul său, olandezul Nicki Terpstra care însă a renunţat după 5 km. Belgianul a reuşit să ajungă primul pe velodromul din Roubaix, aducând cea de-a 11-a victorie în Paris-Roubaix pentru managerul său Patrick Lefevere, care şi-a dovedit încă o dată măiestria în această competiţie.

Deşi în urma ciclistul belgian au tras patru rutieri de la echipa Sky Procycling, aceştia nu au reuşit să îl ajungă pe Boonen şi nici să îşi plaseze vreun ciclist pe podium, primul rutier al echipei britanice care să treacă linia de sosire, fiind spaniolul Juan Antonio Flecha pe locul al 4-lea. Victoria beliganului a fost facilitată nu doar de absenţa lui Fabian Cancellara, dar şi de faptul că locul doi din Turul Flandrei, Filippo Pozatto(Farnesse-Vini) şi norvegianul Thor Hushovd (BMR Racing) au căzut în timpul cursei. Francezii au avut şi ei motive de fericire, Sebastien Turgot (Team Europcar) învingându-l la sprint pe italianul Alessandro Ballan (BMC Racing), locul 3 din Turul Flandrei.  Turgot este primul ciclist din hexagon  care urcă pe podium de la victoria  din 1997 a lui Federic Guesdon (FDJ – Bigmat), rutierul acum în vârstă de 40 de ani, care a participat duminică la ultima sa cursă din carieră.  Câştigătorul surprinzător de anul trecut, Johan Vansummeren (Garmin – Barracuda) a reuşit să se claseze în top 10 şi de această dată, sosind în al treilea grup care a terminat cursa, pe locul al 9-lea. Odată cu Paris-Roubaix se termină clasicile pe pavate din acest sezon de ciclism, peste o săptămână urmând să înceapă clasicile din Ardeni prin cursa Amstel Gold Race.

Rezultate Paris-Roubaix – Top 10:

1          Tom Boonen (Bel) Omega Pharma-Quickstep

2          Sébastien Turgot (Fra) Team Europcar

3          Alessandro Ballan (Ita) BMC Racing Team

4          Juan Antonio Flecha Giannoni (Spa) Sky Procycling

5          Niki Terpstra (Ned) Omega Pharma-Quickstep

6          Lars Boom (Ned) Rabobank Cycling Team

7          Matteo Tosatto (Ita) Team Saxo Bank

8          Mathew Hayman (Aus) Sky Procycling

9          Johan Vansummeren (Bel) Garmin – Barracuda

10        Maarten Wynants (Bel) Rabobank Cycling Team

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult