Acasa Sport-AutoSport Confesiunea lui Armstrong – Lance a recunoscut că s-a dopat (video)

Confesiunea lui Armstrong – Lance a recunoscut că s-a dopat (video)

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Fostul ciclist american Lance Armstrong a recunoscut într-un interviu acordat celebrei Oprah că s-a dopat pentru a putea câştiga cele 7 titluri în Turul Franţei.

Confesiunea lui Armstrong. Lance a recunoscut că s-a dopat (foto:kluv.cbslocal.com

În interviul difuzat pe site-ul lui Oprah, Lance Armstrong a mărturisit că a luat substanţe interzise, nu doar EPO, precizând că „în acea generaţie era imposibil să câştigi fără să o faci”. „Voiam să câştig cu orice preţ. Când am fost diagnosticat cu cancer, aş fi făcut orice ca să supravieţuiesc. Am adoptat atitudinea asta şi în ciclism, cu orice preţ, iar asta nu a fost un lucru bun”, a explicat fostul rutier.

Lui Armstrong i-a fost prezentat discursul pe care l-a susţinut după ultimul Tur al Franţei câştigat, în 2005, în care îi acuza pe cei care spun despre el că se dopează. Fostul ciclist a recunoscut acum că se simte ridicol pentru acel discurs şi că ceea ce e şi mai îngrozitor e faptul că nu simţea că trişează. Americanul a încercat să-şi ceară scuze faţă de cei care l-au acuzat în trecut că se dopează şi pe care i-a jignit, incluzând foşti membri ai echipe sau rude ale acestora.

Fostul ciclist consideră că în ochii fanilor a devenit adevărat faptul că s-a dopat atunci când coechipierul lui din cele şapte Tururi câştigate, George Hincapie, l-a acuzat că se dopează, precizând că încă îl consideră pe „Big George” Hincapie prieten. Despre medicul italian Michele Ferrari, care s-a aflat în centrul celor mai importante scandaluri de dopaj, Armstrong a spus că este „un om bun şi un om inteligent”.

Lance Armstrong a mai spus că nu s-a dopat la revenirea în ciclism, la ediţiile Turului Franţei din 2009 şi 2010 şi neagă faptul că ar fi obligat coechipierii să se dopeze. Cu toate acestea, Comitetul internaţional olimpic (CIO) i-a cerut lui Lance Armstrong să returneze medalia de bronz pe care a câştigat-o în proba de contracronometru la Jocurile de la Sydney din 2000. Armstrong a mărturisit că a crezut că a scăpat definitiv de acuzaţii atunci când Biroul Federal a renunţat la acuzaţi şi a menţionat că de acum va coopera cu instituţiile abilitate care investighează dopajul lui.

În a doua parte a interviului lui Lance Armstrong acordat lui Oprah Winfrey, care se va difuza sâmbătă, fostul ciclist va vorbi despre familie, câştiguri, sponsori şi ce urmează să facă mai departe. Anul trecut, după o anchetă a USADA, care a descoperit că fostul câştigător al Turului Franţei s-a dopat sistematic, Federaţia Internaţională de Ciclism (UCI) i-a anulat lui Armstrong întregul palmares începând cu 1 august 1998 şi l-a suspendat pe viaţă din activitatea sportivă.. Conform mediafax, USADA îl acuză pe fostul sportiv că a utilizat substanţe interzise, printre care EPO şi steroizi, precum şi transfuzii sanguine, de-a lungul întregii sale cariere. Mărturiile culese de USADA arată şi că mai mulţi coechipieri ai lui Armstrong s-au dopat în acelaşi timp cu liderul echipei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult