Pokerul este fără îndoială unul dintre cele mai populare jocuri de pe planetă în zilele noastre și tocmai pentru că acest joc de cărți este atât de iubit, există multe variante cu privire la apariția sa.
Anumite surse spun că jocul provine din China, acolo unde în jurul secolului al X-lea au fost inventate multe jocuri de noroc, iar în loc de cărți, se foloseau piese de domino, întrucât cărțile de joc nu existau încă. Alte păreri indică spre jocul nemțesc „Pochspiel” ca fiind precursorul jocului de poker. Franța apare și ea pe listă, datorită vechiului joc apărut în secolul XV, care purta numele de „Pogue”. Există voci care spun și că jocul indian cu 96 de cărți „Ganjifa” că ar sta la baza inventării pokerului.
Scrierile lui Joseph Crowell reprezintă cele mai vechi materiale în care se vorbește în mod concret despre jocul de poker. Actorul britanic povestea că marinarii jucau poker în 4, cu 20 de cărți, în anul 1829 în New Orleans, pe malul fluviului Mississippi. Practic, este vorba de un tip de poker care a fost extrem de popular în România până la începutul anilor 2000, jocul de poker cu 5 cărți, care poartă în mod eronat și numele de „poker românesc” în anumite medii. Nici jocul britanic „Brag” nu este lăsat pe dinafară atunci când vine vorba despre originile faimosului joc de cărți.
În prezent, există numeroase tipuri de joc de poker, ca de exemplu 5 Card Stud, 7 Card Stud, Omaha, Courchevel, Razz, Five Card Draw (aceasta fiind varianta de poker pe care majoritatea românilor au început să o joace pentru prima dată), însă de departe, cea mai populară versiune din zilele noastre este Texas Hold’em. Nici istoria acestei variante a jocului de poker nu este una extrem de clară. În linii mari, se spune că Texas Hold’Em a fost inventat undeva la începutul secolului XX, în Texas.
Popularitatea Hold’em-ului a început odată cu desfășurarea primului campionat de profil din anul 1970, desfășurate în cazinoul Binion’s Horseshoe din Vegas, turneu care poartă numele de „World Serioes of Poker Tournament”. Jocul de poker a fost strâns legat de blufuri, încă de la începuturile sale. Totuși, odată cu trecerea la Hold’Em, jocul a devenit mai mult o provocare statistică decât un simplu joc de noroc și teatru, fapt pentru care numeroși matematicieni au devenit pasionați de probabilitățile din spatele mâinilor acestui joc.
Anul 1998 este considerat ca fiind punctul culminant al creșterii spectaculoase în popularitate a jocului de poker. Această idee are la bază două motive: unul, este lansarea celebrului film Rounders, în care Matt Damon joacă rolul unui tânăr care reușește să învingă mafia prin intermediul inteligenței și al abilităților sale deosebite de estimare a probabilităților, iar cel de-al doilea este lansarea primei camere de poker online, prin intermediul site-ului Planet Poker.
La numai 5 ani distanță s-a produs un alt eveniment remarcabil în lumea pokerului. În 2003 a fost difuzată prima partidă de poker la tv. Primul sezon al turneului World Poker Tour a avut însă și un deznodământ inedit. Chris Moneymaker, un amator care s-a calificat la marele eveniment după ce a câștigat un bilet online la un turneu de poker online pentru care a plătit o taxă de înregistrare în valoare de numai 39 de dolari, a reușit să câștige competiția și să ia potul în valoare de 2 milioane și jumătate de dolari.
Reușita tânărului american a fost amplu mediatizată și mesajul transmis de către această întâmplare a fost unul clar: oricine poate să joace poker și să câștige un turneu. Astfel, acea aură a profesioniștilor a fost spulberată și numărul celor care au decis să-și încerce norocul la poker a crescut exponențial.
Ulterior, pokerul online a început să bată record după record, iar în 2005 s-a înregistrat cel mai mare premiu acordat unui câștigător de turneu de poker: $12,783,900 a valorat potul câștigătorului din 2005 al turneului World Championship of Online Poker.
Un lucru interesant care leagă țara noastră de jocul de poker sunt originile celui de-al doilea cel mai profitabil jucător din istoria pokerului, Daniel Negreanu. Deși cel supranumit „Kid Poker” este născut și crescut în Canada, părinții lui sunt români.
Nu știm care vor fi următorii pași din industria pokerului la nivel mondial, însă cert este că specialiștii sunt de părere că în următorul deceniu, aproape toate recordurile existente vor vi doborâte, bazându-se pe trendul ascendent de care se bucură astăzi pokerul în lume.