Acasa Sport-AutoSport Dilema Naţionalei României

Dilema Naţionalei României

scris de Marin Neacșu
6 afisari

A trecut meciul cu Bosnia. Contrar tuturor aşteptărilor, românii au câştigat, şi nu oricum, ci cu 3-0, şi nu oricum, ci chiar jucând bine. Aproape toata lumea e de acord că a fost unul din cele mai reuşite meciuri ale naţionalei României din ultimii 10 ani. Şi atunci, de ce a plecat Răzvan Lucescu ?

Romania-Bosnia 3-0

Echipa nationala de fotbal

Cine nu gândeşte se întreabă de ce a plecat Lucescu. Cine mai bănuieşte, se întreabă de ce a câştigat România. Si cine ştie, se întreabă de ce suntem în continuare minţiţi şi cât o sa mai trateze conducerea Federaţiei publicul român drept fraier? De ce? Pentru că aici este vorba de nişte date care, puse cap la cap, ne arată cât de prost şi neprofesional este condusă Federaţia Română de Fotbal.

Faptele spun că:

1.Se ştia de plecarea lui Lucescu de la naţională încă dinainte de începutul meciului.

Lucescu ştia.

Jucătorii ştiau.

Presa ştia.

Federaţia ştia.

Cred că şi Bosniacii ştiau şi poate tocmai de asta au jucat aşa lejer, crezând că meciul e ca şi câştigat.

Numai publicul român nu fusese informat, (de către Federaţie, că presa a mai transpirat câte ceva ) ba mai mult, s-au dat asigurări sau mai bine spus s-a minţit că Lucescu va  însoţi echipa naţională în turneul sud-american. De ce? Pentru că aşa înţelege conducerea Federaţiei să conducă, prin minciună. Asta e boală prezidenţială, indiferent de treapta sau instituţia în cauză.

După meci, toată lumea a lăudat deopotrivă jucătorii, antrenorul şi federaţia. Eu cred ca toţi trebuie schimbaţi.

  1. Jucătorii, pentru că au arătat că dacă vor sa joace, joacă şi câştigă, indiferent cu cine joacă, indiferent cine îi antrenează. Ar fi câştigat şi fără antrenor, pentru că au vrut să câştige, să îi arate lui Răzvan cum puteau să joace  toate meciurile, dar nu au vrut. Nici o altă ambiţie nu i-a mânat, nici o altă ”determinare”. AU ARĂTAT CĂ POT CÂŞTIGA, DAR NUMAI DACĂ VOR. Întrebarea este de ce nu au câştigat şi până acum? Pentru că nu au vrut. Este clar ca bună ziua că a fost un complot al jucătorilor împotriva antrenorului. Începutul a fost făcut de Mutu, care şi-a bătut joc de Răzvan Lucescu, cum a vrut el. A continuat Rădoi, apoi Chivu care s-a retras de la Naţională. Dacă vom continua să inventariem jucătorii selecţionaţi la Naţională care au dezamăgit până la acest meci poate vom observa ce îi uneşte. Vă las să ghiciţi. Deci jucătorii trebuie blamaţi şi puşi la zid, nu pentru că au câştigat acest meci ci pentru că le-au pierdut pe celelalte când stătea în puterea lor să le câştige.
  2. Razvan Lucescu

    2. Lucescu, pentru că nu a ştiut să formeze, să conducă şi să stăpânească Naţionala. A crezut că Naţionala este Rapidul sau FC Braşov şi că e suficient să îl cheme Lucescu şi să se încrunte un pic, ca să facă ce vrea el. Lipsit de tact, lipsit de ştiinţa conducerii, prea tânăr şi prea înfumurat pentru o pălărie care nu însemna numai nişte jucători capricioşi si cu aere de vedete, ci şi interese ale unor oameni din Federaţie, dar şi ale unor oameni care conduc destinele fotbalului, chiar dacă nu au funcţii oficiale prin Federaţie sau Ligă. Cu atât mai grav cu cât tatăl său era în conflict cu aceşti oameni. Deci, lipsă de experienţă, sabotaj, lipsă de tact, neputinţă, dar înainte de toate, o ambiţie nesusţinută în plan profesional.

L-am auzit pe ”generalul” Iordănescu spunând că i-a plăcut modul cum a alcătuit Răzvan echipa, cum a aşezat-o în teren, cum a pregătit-o tactic. Care alcătuire  coane Iordănescule, că echipa a fost încropită cam pe genunchi, datorită pierderilor de moment. Deci, dacă ar fi fost după Lucescu, echipa ar fi arătat altfel, dar a fost nevoit să aducă nişte oameni în ultim moment şi, culmea, tocmai aceştia, care altfel nu aveau loc în naţională, au jucat cel mai bine alături de cei ce fuseseră cam picaţi în dizgraţie. Care aşezare în teren, că aşezarea a fost dată de lotul la dispoziţie şi dacă verifici matale variantele date de presă înainte de  meci, era aceeaşi, deci echipa o putea face la fel şi Tolontan, dar asta nu îl face mare antrenor. Care pregătire tactică? A afirmat cu o zi înainte că  va ataca încă din primul minut, dar primele 10-15 minute au aparţinut bosniacilor. Aşa ca domnule gheneral, diplomaţie,  diplomaţie, dar lasă abureala.

Şi o întrebare de baraj: de ce nu s-a bucurat Răzvan, nici la goluri şi nici la sfârşitul meciului ?

Citise cumva acest articol înainte să apară sau realizase mai de mult că nu e suficient să te cheme Lucescu, ca să ţi se culce toţi la picioare ?

Mircea Sandu

 3.   Federaţia, pentru că de 20 de ani nu a reuşit să facă decât un sediu, o casă a fotbalului în care să se lăfăiască, certuri pe comisii cu Liga, afaceri cu brichete, iar rezultate ioc. Nu s-a dorit performanţă, au fost aduşi şi numiţi antrenori, oameni fără pricepere, fără personalitate, oameni fie neexperimentaţi, fie cu hibe, fie pur şi simplu îndatoraţi. Oricât de dur ar fi Piţurcă, este manevrabil şi pentru bani acceptă orice compromis. Răzvan prea mic pentru a se lua la trântă cu interesele federaţiei şi Hagi, care ştie şi el că e prea slab ca antrenor, ca să poată emite pretenţii. Hagi dacă vrea să îi mai rămână ceva brumă de respect din partea microbiştilor ar trebui să se lase definitiv de antrenorat. Nu toţi fotbaliştii valoroşi sunt antrenori buni. Uitaţi-vă la Costică Ştefănescu. A încercat, a văzut că nu merge şi s-a lăsat. Gică Popescu nici măcar nu a încercat, deşi cred că ar fi avut şanse mult mai mari . Deci, alegerea lui Hagi, a doua oară, arată că domnul Mircea Sandu nu vrea performanţă, el vrea doar antrenori pe care să îi poată manevra cum vrea. Singurii antrenori români care au valoare sunt Lucescu Mircea, Olăroiu şi Dan Petrescu. De ce nu ia Domnul Sandu pe nici unul? Pentru că nici unul nu vrea să lucreze sub comanda lui, în mocirla din Federaţie şi pentru că nici el nu doreşte un antrenor care să îi sufle în ciorbă. Dacă ar vrea performanţă, ar putea alege un antrenor străin, dar nu e aşa că noi nu ne vindem ţara ? 

Aşa că meciul cu Bosnia este o răzbunare a jucătorilor, un fel de flit dat lui Lucescu la plecare, ca să vadă şi el că antrenorul poate fi făcut de jucători. Şi atunci de ce să aplaudăm o echipă care îşi bate joc de o ţară întreagă şi joacă la ambiţie, o ambiţie personală , împotriva antrenorului, împotriva intereselor echipei, o echipă care joacă doar când vrea ea?

Gheorghe Hagi

Ce îi trebuie antrenorului Naţionalei Române ?

  1. Ştiinţa jocului, tact, pedagogie, prestanţă, tărie de caracter, tenacitate.
  2. Independenţă faţă de conducerea Federaţiei, interesele oculte, procuratori.
  3. Libertate de acţiune , mână de fier, intransigenţă faţă de indisciplină.
  4. Timp.

Între timp, am văzut meciul Ucraina- Franţa. Un meci în care a condus Ucraina, a egalat Franţa imediat, apoi contre. Meciul mergea spre un 1-1 amical, mulţumitor, când musiu Albu Laurenţiu trimite prin minutul 76 trei  jucători pe teren, care neavând ce face încep să joace fotbal, vrând şi ei să arate ceva cuiva. Şi uite aşa, nişte debutanţi, arată colegilor ce poţi face cu mingea, dacă vrei. Acest lucru dovedeşte încă odată, că fotbalul are aceleaşi reguli peste tot.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult