Acasa Sport-AutoSport Euro 2012, Grupa A: Polonia – Grecia, scor 1-1 (video)

Euro 2012, Grupa A: Polonia – Grecia, scor 1-1 (video)

scris de Laurentiu Banches
12 afisari
Polonia şi Grecia au terminat la egalitate, 1-1 (1-0), vineri, în meciul inaugural al Campionatului European de fotbal EURO 2012, pe Stadionul Naţional din Varşovia, în Grupa A a competiţiei găzduite de Polonia şi Ucraina până pe 1 iulie.

Robert Lewandowski (17) a marcat pentru Polonia, iar Dimitris Salpingidis (51) pentru Grecia, într-un meci care a avut de toate, goluri, eliminări (câte una de fiecare parte) şi un 11 metri (ratat de greci). Polonezii au început în forţă meciul cu Grecia şi au avut prima ocazie clară în minutul 4, când şutul lui Obraniak a fost blocat de apărarea elenă, iar mingea expediată de Murawski a fost deturnată de sub bara transversală de ”veteranul” Chalkias. Grecia a răspuns rapid prin ceea ce avea să fie singura sa ocazie notabilă din prima repriză, când atacantul Gekas a reluat cu capul alături (12).

Vedeta Lewandowski a ratat o mare situaţie în min. 14, când nu a ajuns la centrarea lui Piszczek, pe o contră a Poloniei. Acesta a fost faza care a prevestit deschiderea scorului: Robert Lewandowski (17) a marcat primul gol al turneului final EURO 2012 şi primul de pe Stadionul Naţional din Varşovia, cu capul, după o centrare venită de pe partea dreaptă. Chiar dacă Grecia a fost mai activă după primirea golului, Polonia a rămas echipa mai periculoasă şi a fost aproape să îşi mărească avantajul în min. 37, dar Perquis a reluat alături din zona punctului de la 11 metri.

Echipa lui Fernando Santos a suferit apoi o altă lovitură, accidentarea fundaşului Avraam Papadopoulos, care a trebuit înlocuit. Mai mult de atât, grecii au rămas în 10 oameni, Papastathopoulos fiind eliminat uşor de arbitrul Carlos Velasco Carballo (44). Pe deasupra, arbitrii nu au dictat penalty pentru oaspeţi în min. 45+1, când Perquis a atins mingea cu mâna în propriul careu.

Polonia a avut prima ocazie din partea secundă, dar Lewandowski a tras peste poartă din unghi (48). Grecia, campioana europeană din 2004, deşi în inferioritate numerică, a dat lovitura în min. 51, când Torossidis a centrat în careu, apărarea gazdă nu a reuşit să respingă decât până la nou-intratul Salpingidis, care a egalat. Echipa lui Smuda a acuzat acest şoc şi nu a reuşit să îşi impună superioritatea numerică. Obraniak (58) a trimis pe lângă poartă din lovitură liberă, dar oaspeţii au avut o nouă situaţie bună în min. 63, prin Samaras, însă atacantul lui Celtic a greşit şutul.

Salpingidis a avut o sclipire în min. 70 şi a scăpat singur cu Szczesny, portarul lui Arsenal l-a faultat în careu şi a fost eliminat, însă ”veteranul” Karagounis a executat slab penalty-ul şi Tyton a apărat. Până la final nimeni nu a mai reuşit nimic notabil, chiar dacă încercări au mai existat de fiecare parte. Polonia a avut şansa de a a tranşa acest meci, dar în cele din urmă a salvat cu mare noroc un egal. Pe 12 iunie, Grecia va întâlni Cehia, iar Polonia va înfrunta Rusia.

Meciul de deschidere al Euro 2012, va avea loc vineri, 8 iunie, de la ora 19,  la Varşovia, şi va aduce faţă în faţă gazdele din Polonia şi echipa naţională a Greciei.

Euro 2012: Polonia vs Grecia - Grupa A

Partida de vineri, 8 iunie, va fi primul meci oficial pe care Polonia îl joacă în ultimii doi ani, după ce în calitate de gazde ale Euro 2012, s-au calificat direct la faza finală a turneului. Antrenorul reprezentativei poloneze, Franciszek Smuda a anunţat că speră ca la capătul acestui turneu care se va încheia pe 1 iulie, la Kiev, jucătorii săi să fie priviţi ca nişte eroi în Polonia.

Tehnicianul polonez, a anunţat potrivit site-ului uefa că este mulţumit de pregătirea elevilor săi şi că „atmosfera în sânul echipei a devenit din ce în ce mai bună în ultimele zile din pregătiri”. Cu toate acestea, în ceaa ce priveşte istoria, aceasta nu este de partea echipelor gazde în primele partide, atât Elveţia în 2008, cât şi Portugalia în 2004, pierzând meciul de debut. Portugalia a pierdut în 2004, meciul inaugural chiar în faţa Greciei, care a şi câştigat acel turneu final în cele din urmă.

Acestea nu sunt singurele similarităţi pentru greci cu turneul de vis din 2004. Atunci, aceştia se aflau tot în Grupa A, o grupă în care în afara formaţiei gazde se afla şi reprezentanta Rusiei, lucru care se repetă şi în cazul turneului din 2012, când în grupa A, se află alături de Grecia, gazdele din Polonia, Cehia şi Rusia. O diferenţă majoră însă faţă de acel turneu este înlocuirea antrenorului Otto Rehhagel cu Fernando Santos, care se va afla la primul turneu final european din carieră.

Tehnicianul Greciei, Fernando Santos este de părere că ambele echipe au defensive solide, lucru demonstrat şi de rezultatele Poloniei din amicale, neînvinsă în ultimele 6 partide, din care a câştigat 5, însă consideră ca atu-ul echipei sale va fi experienţa, una net superioară formaţiei poloneze, care are una din cele mai mici medii de vârstă de la Euro 2012. Ultimele întâlniri dintre cele două formaţii datează din preliminarile pentru Euro 1988, când cele două formaţii şi-au împărţit victorile, nici una dintre ele nereuşind să ajungă la turneul final atunci.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult