Acasa Sport-AutoSport Euro 2012, Grupa C: Republica Irlanda – Croaţia, scor 1-3 (video)

Euro 2012, Grupa C: Republica Irlanda – Croaţia, scor 1-3 (video)

scris de Laurentiu Banches
6 afisari

Croaţia a învins formaţia Irlandei cu scorul de 3-1 (2-1), duminică seara, pe Stadionul Municipal din Poznan, în Grupa C la EURO 2012, competiţie care are loc în perioada 8 iunie – 1 iulie în Polonia şi Ucraina.

Mario Mandzukic (3, 48) şi Nikica Jelavic (43) au marcat pentru croaţi, care au obţinut o victorie incontestabilă în faţa Irlandei, pentru care a punctat Sean St. Ledger (19).

Croaţia a deschis rapid scorul (3), prin Mandzukic, cu o lovitură plasată de cap, care l-a prins pe picior greşit pe ”veteranul” Given. Croaţia a cedat iniţiativa şi irlandezii s-au aruncat în atac, creând presiune la poarta lui Pletikosa. Firesc, în cele din urmă, a venit şi golul, marcat de fundaşul St. Ledger (19), cu capul, după o lovitură liberă executată din flanc de McGeady.
Croaţia a renunţat apoi la jocul defensiv, a optat pentru o posesie prelungită, iar ocaziile au început să apară la poarta lui Given. ”Veteranul” echipei antrenate de Trapattoni a fost la post la şuturile lui Perisic (22) şi Modric (33). Perisic (36) şi Jelavic (40) au fost imprecişi în alte situaţii, dar croaţii au reuşit să înscrie din nou în finalul reprizei, prin Jelavic, care a profita de mingea ajunsă la el de la irlandezul Ward (43). Rakitic a irosit ultima ocazie înainte de pauză (45+3).
La reluare, Croaţia s-a desprins pe tabelă în min. 48, când Mandzukic a trimis o lovitură de cap, iar mingea a lovit bara şi a intrat în plasă din portarul Shay Given. St. Ledger a salvat golul la scurt timp (50), la şutul expediat de Rakitic (50). Irlandezii au cerut, îndreptăţit, un penalty în min. 63, când Schildenfeld l-a faultat în careu pe Keane, dar arbitrul olandez nu a acordat nimic.
Croaţia a preferat un joc de posesie prelungită, iar irlandezii nu au reuşit să îşi creeze ocazii importante. După ce Dunne a trimis o minge, fără probleme pentru Pletikosa (68), Rakitic a fost şi aproape de gol (78), mingea expediată de croat ocolind milimetric poarta. Andrews a avut o situaţie mai bună (80), dar Pletikosa a intervenit bine. Andrews a recidivat în min. 86, când mingea trimisă de irlandez a trecut peste poartă. Andrews a ratat şi ultimele ocazii ale meciului, în min. 90+1 şi 90+6, când a trimis pe lângă poartă din poziţii bune.

Republica Irlanda şi Croaţia se vor întâlni în prima rundă din Grupa C, într-o partidă ce se va desfăşura în Polonia, la Poznan, duminică, 10 iunie, începând cu ora 21:45.

Euro 2012: Republica Irlanda vs Croatia - Grupa C

Meciul de duminică va fi primul pe care Irlanda îl va disputa la un turneu final după Cupa Mondială din 2002 şi doar  al doilea turneu final european la care participă această reprezentativă după Euro 1988. Singurele partide oficiale dintre Croaţia şi Republica Irlanda de până acum s-au consumat în preliminarile pentru Euro 2000, când cele două echipe şi-au împărţit victorile pe terenurile proprii, însă nici una dintre ele nu a reuşit să se califice la turneul final atunci.

De altfel, Euro 2000, este singurul turneu final de la care reprezentativa Croaţiei a lipsit după obţinerea independenţei în 1994. Antrenor croat, Slaven Bilic, a spus despre adversarii din primul meci pe care echipa sa îl dispută la Euro, potrivit uefa.com, că „joacă foarte bine un fotbal în stilul britanic, direct pe poartă”, având un selecţionar, Giovani Trapattoni, cu o experienţă enormă şi care „realizează antrenamente perfect”, de care Bilic este „fascinat”.

De partea cealaltă, „Dl.Calcio”, italianul de 73 de ani, care antrenează Republica Irlanda, va trebuie să se concentreze înainte de meciul cu ţara natală din grupa C şi la o partidă cu una din cele mai constante echipe din fotbalul european din ultimul deceniu, Croaţia. Giovanii Trapattoni a declarat la conferinţa de presă de înainte de această partidă că primul meci este foarte important întrucât  o victorie aduce „entuziasm şi motivaţie”, care vor fi foarte importante pentru o echipă neexperimentată cu turneele finale precum selecţionata Irlandei.

În 2011, cele două echipe au jucat un amical care s-a terminat nedecis 0-0. De atunci, Republica Irlanda nu a pierdut în nici un joc oficial. De altfel, ambele echipe au rezultate bune în ultimele amicale de înainte de Euro, care promit o partidă echilibrată de un nivel ridicat la Poznan. Croaţia a câştigat partida cu Estonia, care s-a calificat la barajul pentru Euro 2012 şi a făcut egalat cu Norvegia, în timp ce Republica Irlanda a învins o altă echipa calificată la baraj, Bosnia şi a terminat la egalitate în Ungaria.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult