Acasa Sport-AutoSport Euro 2012: Spania – Italia, scor 4-0 (video)

Euro 2012: Spania – Italia, scor 4-0 (video)

scris de Laurentiu Banches
16 afisari

Spania a câştigat Euro 2012, după ce a învins Italia cu scorul de 4-0 (2-0), duminică seara, pe Stadionul Olimpic din Kiev, în finala competiţiei găzduită de Polonia şi Ucraina în perioada 8 iunie – 1 iulie.

Spania şi-a păstrat titlul continental graţie golurilor marcate de David Silva (14), Jordi Alba (41), Fernando Torres (84) şi Juan Mata (88), reuşind o triplă istorică: prima echipă care cucereşte trei turnee finale majore consecutiv, Euro 2008, CM 2010 şi Euro 2012. Spania şi-a trecut în palmares al treilea titlu european cu acest prilej, egalând recordul Germaniei.

Spania a început mai bine jocul, a avut posesie în prima parte şi şi-a creat câteva situaţii, prin Ramos (7), care a reluat cu capul peste poartă, şi Xavi (10), care a tras peste transversală de la marginea careului. Spania a reuşit să deschidă scorul în min. 14, când Fabregas l-a depăşit pe Chiellini şi a centrat în faţa porţii, de unde David Silva a reluat cu capul în plasă.

Deşi l-a pierdut la scurt timp pe Chiellini, accidentat, Italia a ieşit la joc şi a preluat iniţiativa, având chiar o posesie superioară în faţa Spaniei, un lucru rar întâlnit. Ocaziile nu au întârziat să apară la poarta lui Casillas, care s-a remarcat în min. 17 şi 27, când a respins decisiv din faţa lui De Rossi, respectiv Balotelli. Cassano a expediat două şuturi periculoase (29, 33), dar portarul lui Real Madrid a fost la post de fiecare dată. Balotelli a fost imprecis în min. 38.

Pe acest fond, o contră a Spaniei a dus la majorarea scorului: fundaşul Jordi Alba a încercat să creeze superioritate şi a ajuns în postura de vârf, iar Xavi l-a servit excelent şi scorul a devenit 2-0 (41). ‘Squadra Azzurra’ a mai avut o oportunitate, dar Casillas a respins şutul lui Montolivo (44), după care Buffon a prins mingea expediată de Silva (45+1).

În partea secundă, Di Natale a avut prima ocazie, dar lovitura sa de cap (46) a trimis mingea peste transversală. Spania a avut apoi şansa să decidă soarta partidei, dar Buffon şi Abate s-au opus la acţiunea lui Fabregas (48), iar arbitrul nu a acordat penalty la henţul evident al lui Bonucci în careu (48).

Meciul s-a încheiat practic în min. 62, când Thiago Motta s-a accidentat, la doar cinci minute de la intrarea pe teren, iar italienii au rămas în 10 oameni, deoarece selecţionerul Prandelli făcuse toate schimbările. Spania a intuit că meciul e decis şi nu a mai forţat, chiar dacă a controlat jocul. Ibericii au marcat şi al treilea gol, prin Fernando Torres (84), găsit excelent de Xavi. Torres a reuşit un fapt unic, devenind primul jucător care a marcat în două finale consecutive de Euro. Juan Mata a mai dat o lovitură Italiei, la scurt timp după ce a intrat pe teren (88).

Deşi a pierdut categoric finala, Italia a reuşit, totuşi, un turneu final foarte bun. Squadra Azzurra a rămas astfel cu un singur titlu continental, în 1968, când a găzduit competiţia şi a învins Iugoslavia în finală.


S-I footyroom.com de footyroom

…..

Italia şi Spania se vor întâlni în finala Euro 2012, duminică, 30 iunie, ora 21:45, la Kiev, după ce în grupe au remizat scor 1-1 după un meci foarte echilibrat.

Finala Euro 2012: Spania vs Italia

Ultimele două câştigătoare ale Cupei Mondiale, Spania şi Italia se vor întâlni într-un nou meci oficial la acest campionat european după egalul din grupe, când Squadra Azzurra a deschis scorul prin Di Natale în minutul 61 şi ibericii au egalat prin golul lui Cesc Fabregas după doar 3 minute.  Italia va încerca să răzbune în această finală înfrângerea din Euro 2008, când Spania s-a calificat în semifinalele competiţiei după ce a eliminat Italia după executarea loviturilor de pedeapsă.

Dacă Spania va câştiga turneul din Polonia şi Ucraina va egala recordul Germaniei, care deţine trei titluri europene şi va deveni prima echipa care să câştige două titluri europene şi un campionat mondial consecutiv. Italia are un singur titlu continental, în 1968, când a găzduit competiţia şi a învins Iugoslavia în finală.

Cele două echipe s-au întâlnit de şapte ori la turnee finale şi niciodată nu s-a înregistrat p victorie în timpul regulamentar. Finala Campionatului European nu s-a decis niciodată la loviturile de departajare în cele 13 turnee finale de până acum. Ultimele două finale au fost decise de un singur gol, Greci – Portugalia 1-0 în 2004, la Lisabona, şi Spania – Germania 1-0 în 2008, la Viena.

Selecţionerul Italiei, Cessare Prandelli a declarat, conform uefa.com că „Spania este cea mai bună din lume … o echipă care a rămas fidelă filosofiei sale fotbalistice”, a cărei forţe nu stă „ doar în posesia balonului, ci şi în mod în care recuperează mingea atunci când nu o deţine.”  Cu toate acestea, el a precizat că Squadra Azzurra are calităţile necesare pentru a reuşi un meci bun şi a câştiga Euro 2012.

De partea cealaltă, Vicente Del Bosquer e de părere că „echlibirul” va fi cuvântul de baza al acestei finale, întrucât în această competiţie cele două echipe au avut aproape acelaşi parcurs, chiar dacă la începutul turneului, ibericii erau cotaţi cu şanse mult mai mari ca rivalii lor din finala de duminică. Finala de la Kiev va fi arbitrată de portughezul Pedro Proenca, iar ambele loturi sunt valide.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult