României a terminat la egalitate cu formația Finlandei, scor 1-1 (0-0), joi seara, pe Arena Națională din București, în Grupa F a preliminariilor EURO 2016.
România a smuls in extremis egalul, după un meci pe care l-a controlat circa 65 de minute, dar pe care a fost la un pas să îl piardă lamentabil.
Finlanda, care nu a învins niciodată România, în zece meciuri oficiale, a deschis scorul prin Joel Pohjanpalo (67), dar Ovidiu Hoban a redat tricolorilor speranța în prelungiri (90+1), marcând un gol ce poate aduce calificarea directă la EURO 2016, în cazul unei victorii cu Feroe.
Tricolorii și-au creat o ocazie mare de gol în chiar primul minut de joc, când Keșeru a reluat cu capul spre colțul scurt, dar fundașul Uronen a respins din fața porții. Peste doar câteva minute, atacantul României a reluat cu capul peste poartă (4). Bogdan Stancu a fost și el aproape de gol, dar portarul Hradecky a respins, iar Grigore a trimis peste poartă (8).
După acest forcing de debut, nordicii au reușit să iasă din propria jumătate și la prima acțiune de atac au fost aproape de deschiderea scorului: Pohjanpalo (15) a deviat o centrare venită în careu, dar Tătărușanu a avut un reflex salvator.
România a revenit imediat în atac, iar Hradecky s-a remarcat din nou, respingând în același minut, 17, două mingi periculoase expediate de Stancu și Chiricheș.
Naționala antrenată de Anghel Iordănescu a exercitat o presiune constantă, întreruptă de raiduri răzlețe ale finlandezilor, care nu au avut consistență pe faza de atac.
Grigore a creat și el pericol la poarta lui Hradecky, însă a fost imprecis (21), după care Keșeru s-a aflat de două ori în prim plan: în min. 35 a luftat din poziție ideală, de la 11 metri, iar în minutul 43 șutul său a fost respins de portar. Goalkeeper-ul finlandez a avut o intervenție providențială și în min. 44, când a deturnat șutul la colțul lung al lui Torje (44).
România a început ezitant repriza secundă, iar Pukki a fost în poziție de a deschide scorul, însă Tătărușanu a apărat (48).
Torje (50) i-a testat vigilența lui Hradecky, iar Raț (53) a trimis puțin peste transversală, pentru ca Torje să rateze cea mai mare ocazie (55), șutul său din marginea careului lovind bara. Un minut mai târziu, Tătărușanu ne-a dat emoții, scăpând pentru un moment o centrare în fața lui Pukki.,
Hradecky a fost la post și în min. 58, la mingea trimisă cu capul de Keșeru, din centrarea lui Sânmărtean.
Împotriva cursului jocului, Finlanda a reușit să deschidă scorul, prin Joel Pohjanpalo (67), la capătul unui contraatac. Mai mult, oaspeții au fost aproape să își dubleze avantajul un minut mai târziu, dar Tătărușanu a reținut in extremis.
România a acuzat șocul și nu a mai legat nimic, iar Pukki a fost faultat de Grigore în careu, dar arbitrul a lăsat jocul să continue (72). Ring (80) a tras pe direcția lui Tătărușanu, care a salvat un nou gol.
Când puțină lume se mai aștepta, un șut al lui Andone a fost respins de portarul Hradecky, iar Hoban a împins mingea în poartă, egalând scorul 1-1 (90+1).
România va juca duminică în Feroe, cu calificarea ”pe masă”, după ce Irlanda de Nord a obținut biletul pentru turneul din Franța.
Iordănescu a fost contestat pe finalul meciului, stadionul cerându-i demisia, într-un moment în care echipa era într-o vizibilă degringoladă.
România a stabilit și un nou record de ineficacitate cu acest prilej, 428 de minute fără gol marcat, depășind contraperformanța care dura din 1948 (413 minute).
„Tricolorii” sunt pregătiți pentru meciul cu Finlanda și promit prima participare la Euro după o pauză de 8 ani. „Suntem mai buni decât ei. Câștigăm și ne calificăm!”, a dat asigurări Gabriel Torje.
România e neînvinsă in meciurile oficiale cu Finlanda, iar în turul de la Helsinki s-au impus cu 2-0, datorită unei duble reuşite de Bogdan Stancu.
Mai mult decât, cel mai clar succes din istoria naţionalei a fost obţinut chiar împotriva nordicilor. Pe 14 octombrie 1973, România învingea Finlanda cu un incredibil 9-0, în preliminariile Cupei Mondiale din 1974. Un rezultat ca cel de acum 42 de ani este practic imposibil, mai ales că finlandezii vin la Bucureşti să-şi joace ultima şansă de a fi prezenţi la barajul pentru Euro 2016.
„Ne aşteaptă un meci dificil, cu un adversar care încă mai speră că se poate califica. Doresc ca jucătorii să dea dovadă de o concentrare maximă şi de determinare, pentru a rezolva ecuaţia calificării cât mai rapid”, a declarat selecţionerul Anghel Iordănescu.
„E o echipă valoroasă, însă noi jucăm acasă. Am câştigat acolo şi trebuie să demonstrăm şi acasă. Suntem mai valoroşi decât ei, însă valoarea noastră trebuie să se vadă pe teren şi să câştigăm fără nicio scuză”, a completat Torje.
Anghel Iordănescu n-are probleme de lot şi ar putea folosi tandemul Keșeru-Stancu în atac încă din primul minut de joc. De asemenea, la antrenamentul oficial, pe postul de fundaş dreapta a fost jucat Măţel, care pare să fie favorit în faţa lui Papp.
Întâlnirea va fi arbitrată de scoţianul Craig Thomson, „central” care a mai condus două meciuri ale „tricolorilor”, 1-4 cu Olanda, în octombrie 2012, preliminarii CM 2014, și 1-2 cu Austria, în aprilie 2009, preliminarii CM 2010.
Partida de pe Arena Naţională se va disputa cu casa închisă, toate biletele fiind epuizate.
ECHIPE PROBABILE
România: Tătăruşanu – Măţel, Chiricheş, D. Grigore, Raţ – Hoban, Sânmărtean – Torje, Stancu, Maxim – Keşeru
Antrenor: A. Iordănescu
Finlanda: Hradecky – Arkivuo, Moisander, Arajuuri, Uronen – Ring, Toivio, Hamalainen, Hetemaj – Pukki, Pohajanpalo
Antrenor: M. Kanerva