Acasa Sport-AutoSport EURO 2020, festivalul fotbalului european. Tot ce trebuie să știți despre turneul final

EURO 2020, festivalul fotbalului european. Tot ce trebuie să știți despre turneul final

scris de Misu Andrei
73 afisari

A început numărătoarea inversă pentru Campionatul European de Fotbal, EURO 2020. Amânat cu un an din cauza pandemiei, turneul si-a păstrat numele din considerente de marketing. 24 de echipe se aliniază la startul competitiei care în premieră va avea loc pe 11 stadioane din tot atâtea țări europene. Este pentru prima dată când o competitie de o asemenea anvergură nu mai e gazduită de un singur stat, ci la comun. București este printre gazde: aici vor avea loc 3 meciuri din grupe și o optime de finală.

Festivalul fotbalului european începe pe 11 iunie. Timp de o lună, cele mai bune naționale de pe Bătrânul Continent vor lupta pentru magia oferită de ridicarea trofeului deasupra capului. Sunt 24 de naționale care pornesc la drum, cele care s-au calificat din totalul de 52 de națiuni înscrise în preliminarii. La EURO au ajuns naționalele cu mare tradiție în fotbal, precum Germania și Spania, cele mai titrate echipe de la acest european, cu 3 titluri în palmares, Franța, două trofee, Italia, Portugalia, Olanda, Cehia, Rusia și Danemarca – câte unul.

VEZI AICI PROGRAMUL CAMPIONATULUI EUROPEAN DE FOTBAL 2020 (EURO 2020)

Pentru ediția aniversară, UEFA s-a gândit ca fotbalul să ajungă în cât mai multe locuri din Europa, așa că turneul final se va desfășura, în premieră, în 11 orașe din țări diferite. Așa a ajuns și România să fie gazdă a turneului. Bucureștiul se alătură altor orașe și stadioane celebre: Sevilla (La Cartuja), Londra (Wembley), Glasgow (Hampden Park), Munchen (Allianz Aren), Amsterdam (Johan Cruyff Arena), Copenhaga (Parken Stadium), Roma (Stadio Olimpico), Budapesta (Puskas Arena), Sankt Petersburg (Gazprom Arena), Baku (Olympic Stadium).

Partida de deschidere va fi la Roma, pe Olimpico, între Italia și Turcia, iar finala va fi pe Wembley, în Anglia.

EURO nu înseamnă doar faima de a fi campion european, ci și bani. UEFA oferă la EURO 2020 cele mai mari premii din istorie, cu 20% mai consistente decât la campionatul anterior. Fiecare victorie în grupe e răsplătită cu 1,5 mil de euro, un egal cu 750.000 de euro, iar premiile cresc pe măsură ce echipele merg mai departe. Finalistele vor face bani serioși. Locul 2 e răsplătit cu 7 milioane de euro, iar campioana primește 10 milioane. Cu tot cu parcursul din grupe și fazele eliminatorii, națioanala care va câștiga EURO 2020 ar putea încasa aproximativ 34 de milioane de euro.

Meciul de deschidere va fi cel dintre Italia şi Turca, pe 11 iunie, pe Stadio Olimpico din Roma. Finala va avea loc la Londra, pe Wembley.

Grupa A (Roma şi Baku): Turcia, Italia, Ţara Galilor, Elveţia;
Grupa B (Copenhaga şi Sankt Petersburg): Danemarca, Finlanda, Belgia, Rusia;
Grupa C (Amsterdam şi Bucureşti): Olanda, Ucraina, Austria, Macedonia de Nord;
Grupa D (Londra şi Glasgow): Anglia, Croaţia, Scoţia, Cehia;
Grupa E (Sevilla şi Sankt Petersburg): Spania, Suedia, Polonia, Slovacia;
Grupa F (Munchen şi Budapesta): Ungaria, Portugalia, Franţa, Germania.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS