Campionatul românesc înseamnă mult zgomot pentru nimic! O competiție tot mai slabă în care „fotbalul e vorbit, nu jucat“, cum a spus, cândva, Gheorghe Hagi, foarte inspirat.
Chiar un meci al echipei lui Hagi exemplifică acum ce a spus mai de mult liderul Generației de Aur. Duminică, la Ovidiu s-a jucat Farul – FCSB (0-1). La prima vedere, trebuia să fie un spectacol sportiv de cea mai bună calitate. Pentru că au ajuns față în față campioana și vicecampioana ediției precedente. Care, ca să fim corecți, au oferit un meci spectaculos, dramatic de-a dreptul, pe finalul stagiunii trecute. Atunci, tot la Ovidiu, FCSB a condus cu 2-0, însă a cedat cu 2-3, iar rezultatul final a trimis titlul în vitrina Farului.
Acum însă ce s-a jucat la Ovidiu a fost „moartea pasiunii“. Fotbal slab, cu efect de „somnifer“. Genul de partidă la care puteai lăsa televizorul deschis și să faci orice altceva, ascultând doar comentariul, fără să te uiți pe imagini. Singurul moment notabil, de-a lungul celor 90+6 minute, a fost penalty-ul dubios acordat de centralul Sebastian Colțescu (46 de ani). Care nici nu prea a fost. De aceea, s-au și născut discuții interminabile pe marginea deciziei, mai ales că nici VAR-ul n-a intervenit. S-a considerat că arbitrul craiovean, fiind la câțiva metri de fază, a văzut totul și, drept urmare, n-a mai fost nevoie de arbitraj video. Explicația, deși regulamentară, nu rezolvă faptul că penalty-ul acordat de Colțescu, mai degrabă, n-a fost!
PENALTY-UL ACORDAT ÎN MECIUL FARUL – FCSB
De aici a pornit un scandal monstru, iar după meci, 99% din declarații au vizat această fază a penalty-ului. În rest, lumea a uitat că Farul și FCSB, două echipe care ne-au reprezentat în acest sezon al cupelor europene, au oferit un fotbal de proastă calitate. Ceea ce explică de ce am ajuns în situația rușinoasă de a încheia socotelile cu competițiile UEFA prin august, când multe formații din Occident nici n-au apucat să joace vreun meci!
Visăm cai verzi pe pereți
Drama și mai mare e că, deși au trecut doar trei săptămâni de la eliminările ultimelor echipe românești din play-off-ul Conference League, vorbim despre Farul și Sepsi, unii lasă impresia că au și uitat deja de aceste rezultate. Pentru că numai așa s-ar explica modul în care se vorbește la televizor. Practic, ne entuziasmăm din nimic, uitând că asistăm la niște meciuri extrem de slabe.