Acasa Sport-AutoSport Gianni Infantino este noul președinte FIFA

Gianni Infantino este noul președinte FIFA

scris de C.F.V.
11 afisari

Italo-elvețianul Gianni Infantino este noul președinte al Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), în urma alegerilor desfășurate vineri la Zurich, anunță presa internațională.

Gianni Infantino

Gianni Infantino

În al doilea tur al alegerilor, Gianni Infantino a obținut 115 voturi. El a fost urmat de Șeicul Salman bin Ebrahim Al Khalifa (Bahrain), cu 88 de voturi, și Prințul Ali Bin Al Hussein al Iordaniei, cu 4 voturi, în timp ce francezul Jerome Champagne nu a primit niciun vot.

La vot au luat parte 207 federații naționale. Pentru ca un candidat să fie declarat învingător după al doilea tur de scrutin, trebuie a să obțină majoritatea simplă a voturilor — 104.

Federația Română de Fotbal, prin președintele său, Răzvan Burleanu, își anunțase intenția de a vota pentru Infantino.

Infantino a fost în frunte și după primul tur al alegerilor, dar nu a reușit să obțină două treimi din voturi, majoritate necesară pentru această fază a scrutinului, astfel încât a avut loc un al doilea tur. În primul tur, Infantino a obținut 88 de voturi, în timp ce Șeicul Salman a primit 85, Prințul Ali a strâns 27 de voturi, iar Jerome Champagne, 7. Majoritatea necesară de două treimi însemna 138 de voturi.
Gianni Infantino s-a născut pe 23 martie 1970 la Brig, în Elveția. Începând cu anul 2009, deține atât cetățenia elvețiană, cât și pe cea italiană.

A studiat dreptul la Universitatea Fribourg și vorbește fluent italiana, engleza, franceza, germana și spaniola. Înainte de a ajunge la UEFA, a activat ca și consilier juridic pentru federațiile din Spania, Italia și Elveția, iar apoi ca secretar general al Centrului internațional de studii pentru sport (CIES) de la Universitatea din Neuchatel, Elveția.

Infantino a început colaborarea cu UEFA în 2000, iar în 2004 a fost numit director al comisiei pentru licențierea cluburilor, fiind în același timp omul de contact cu Uniunea Europeană, Consiliul Europei și autoritățile guvernamentale. Elvețianul a fost numit secretar general al UEFA în octombrie 2009 și a devenit mâna dreaptă a lui Michel Platini, președintele UEFA, care în prezent este suspendat pentru șase ani din orice activitate legată de fotbal de către Comisia de Etică a FIFA. Printre activitățile sale ca secretar general se numără implementarea politicii fair play-ului financiar, care împiedică echipele să cheltuiască mai mult decât câștigă.

Gianni Infantino și-a anunțat decizia de a candida la funcția de președinte al FIFA, la 26 octombrie 2015, ca urmare a sprijinul unanim al Comitetului Executiv al UEFA.

Elvețianul a fost un partizan al creșterii numărului de echipe de la 16 la 24 la turneele finale ale EURO, dar și al Ligii Națiunilor, o echipă rezervată selecționatelor naționale, criticată însă pentru complexitatea competiției. Pe durata celor șapte ani ca secretar general al UEFA, veniturile cluburilor din cupele europene au crescut, dar inegalitatea dintre cluburile de elită și restul rămâne încă o problemă.

Infantino a susținut, în programul său electoral, creșterea numărului de echipe de la 32 la 40 la Cupa Mondială, precum și candidaturile comune, de două sau mai multe țări din aceeași regiune pentru Cupa Mondială. Elvețianul a promis că va distribui câte cinci milioane dolari la fiecare patru ani fiecărei federații din cele 209 afiliate la FIFA și 40 milioane dolari fiecărei confederații continentale.

Este căsătorit și are patru copii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult