Acasa Sport-AutoSport Giro d’Italia. Eduard Grosu a făcut istorie în etapa 13 (video)

Giro d’Italia. Eduard Grosu a făcut istorie în etapa 13 (video)

scris de C.F.V.
10 afisari

Cea mai bună performanţă din istorie a unui român într-o mare cursa ciclistă a lumii a fost obţinută de Eduard Grosu (Nippo-Vini Fantini) în etapa Turului Italiei de la Lido di Jesolo.

Giro d’Italia. Eduard Grosu a făcut istorie în etapa 13

Giro d’Italia. Eduard Grosu a făcut istorie în etapa 13

Etapa a 13-a din Giro d’Italia nu anunta nimic spectaculos in momentul analizei profilul ei – 147 km perfect plati intre Montecchio Maggiore si Jesolo. Ploaia si o cazatura venit chiar inainte de intrarea in ultimii trei kilometri au transformat aceasta zi intr-una dintre cele mai spectaculoase ale editiei din 2015 a Turului Italiei.

Sacha Modolo a castigat etapa in urma unui sprint, la care i-a invins pe Giacomo Nizzolo si Elia Viviani, iar Eduard Grosu a realizat cea mai mare performanta a unui ciclist roman din istorie, clasandu-se pe locul cinci. Incetinit de cazatura de la final, Alberto Contador a sosit cu intarziere si a pierdut tricoul roz in fata lui Fabio Aru.

Grosu s-a clasat pe locul 5 la sprintul final câştigat de italianul Sacha Modolo. Contactat telefonic de Digi Sport, rutierul de 22 de ani a declarat:

„Am pierdut un pic de teren în ultimul viraj. Trebuie sa am lângă mine un coechipier, pe Stacchiotti, care să mă ducă în plasă pe ultimii 500 de metri, dar a fost implicat în căzătura din ultimii 4 kilometri (care a dus la schimbarea liderului cursei, Fabio Aru în locul lui Alberto Contador, prins în busculadă – n.r.). În mod normal, aveam picioare şi pentru victorie. Apoi rusul Porşev m-a strâns la margine şi mi-a tăiat accelerarea. Poate că aş fi terminat pe 3. Mai am două etape cu posibilă sosire la sprint pentru a încerca o victorie”.

Rutierul Eduard Grosu şi-a depăşit performanţa din etapa a zecea din Turul Italiei, atunci când a terminat pe locul 12, după ce s-a bătut la sprintul plutonului de la Forli.

Etapa a 13-a a Turului ciclist al Italiei a fost, vineri, cu noroc pentru debutantul român Eduard Grosu, unul dintre remarcaţii zilei, clasat la un sprint masiv, singur-singurel, neajutat de nimeni, pe un excelent loc 5, în acelaşi timp cu învingătorul, italianul Sacha Modolo, iar tricoul roz a fost preluat de Fabio Aru, scăpat de o căzătură în care a fost prins fostul lider, Alberto Contador.

Etapa, scurtă şi perfect plată de-a lungul celor 147 km, dintre Montecchio Maggiore şi Lido di Jesolo, anunţa o zi liniştită, numai că finalul extrem de tehnic şi, mai ales, vremea ploioasă au dus la o răsturnare spectaculoasă de ierarhie. Evenimentul care a produs această schimbare a fost o căzătură cu 3,2 km înainte de sosire, deci dincolo de zona de 3 km în care incidentele nu influenţează clasamentul final al etapei.

În dorinţa de a se plasa cât mai bine pentru sprintul final, pe şoseaua îngustă, mai mulţi rutieri s-au înghesuit pe partea dreaptă a şoselei, producând acel dramatic incident, gen „scapă cine poate”. Bine plasat, pe faţă, deşi lipsit de sprijinul coechipierilor de la Nippo – Vini Fantini, Eduard Grosu a dat dovadă de un curaj incredibil, la cei 22 de ani ai săi, rezistând până la capăt atacurilor mai mult sau mai puţin regulamentare ale adversarilor.

În cele din urmă, victoria în etapă a revenit italianului Sacha Modolo, de la echipa cea mai bine organizată, cu 3 ciclişti în „trenuleţul” de final, Lampre. Modolo a fost cronometrat în 3h03’08” (medie orară 48,161 km), urmat, în acelaşi timp, de alţi sprinteri atestaţi ai plutonului profesionist, Nizzolo şi Viviani, rusul Porşev a fost al patrulea, iar Grosu al 5-lea, un loc de bun augur, pentru o carieră care abia începe.

Prins în căzătura amintită, spaniolul Alberto Contador (Tinkoff) a predat tricoul de lider al clasamentului general italianului de la Astana Fabio Aru, care are acum 19 secunde avans faţă de experimentatul iberic, inversând locurile. Un alt perdant, probabil definitiv scos din calculele pentru victoria finală, australianul Richie Porte (Sky) a cedat în primul rând psihic, venind cu peste două minute întârziere.

Etapa a 14-a, de sâmbătă, reprezintă încă o piatră de încercare pentru ciclişti, fiind programat un contratimp individual pe nu mai puţin de 59,4 km, între Treviso şi Valdobbiadene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult