Acasa Sport-AutoSport Gluma lui Mirel Rădoi

Gluma lui Mirel Rădoi

scris de Marin Neacșu
97 afisari

Drama românilor este că au simţul umorului prea dezvoltat. Greşeala românilor este aceea că nu îşi pierd acest umor în nicio ocazie, dar din cauza asta, unii riscă să piardă mult mai mult.

Radoi-are-probleme-cu-al-hilal
Radoi are probleme în Arabia Saudită

Drama lui Mirel Rădoi este că se crede ironic şi subtil. Greşeala lui este că nu ştie când poate şi când nu poate să fie ironic. Plecat de acasă, din spaţiu mioritic, ajuns în lumea arabă unde talentul fotbalistic şi efortul sunt răsplătite la adevărata valoare, Radoi a crezut că joacă încă acasă. Şi a mai crezut el că dacă este tratat ca un prinţ, chiar este prinţ şi îşi poate permite orice.  Mă miră să constat că deşi se găseşte de ceva timp în Arabia Saudită, nu a învăţat nimic despre obiceiurile, tradiţiile şi mai ales onoarea arabilor.

Eu am stat un an de zile în Kuwait, am cunoscut arabi şi arabi, cu unii am vorbit, cu alţii am mâncat, băut la aceeaşi masă, am spus bancuri cu femei, cu poliţişti, cu americani, cu ruşi, cu nebuni, cu Bulă, cu Itzic şi Strul, am glumit, dar am înţeles un lucru: să nu îndrăzneşti niciodată se te legi de onoarea unui arab. Sub nici o formă, în nici un sens, nici măcar în glumă. Într-un spaţiu unde şi acum, în secolul 21, în unele ţări islamice, onoarea unui bărbat se spăla în sânge, iar legea nu are nimic împotrivă. A face o glumă sau a bătea apropo vizavi de orientările sexuale ale unui arab este egal cu sinuciderea. Domnul Rădoi şi-a permis să declare în faţa presei, la sfârşitul unui meci, că un adversar la momentele de contact îl pipăia de parcă era homosexual. Greşeală fatală.


 În România, acest gen de declaraţii ar fi iscat râsul tuturor, iar cel vizat poate i-ar fi cerut lui Rădoi să îi numere ouăle, dar într-o ţară arabă  asta seamănă a condamnare. Să sperăm că nu la moarte. Dacă această declaraţie-glumă ar fi fost făcută în vestiar sau pe stradă, în mod cert, acum, Radoi ar fi avut o gaură în plus. Spre fericirea lui (deocamdată) a scăpat de această replică. Dar cum declaraţia lui Rădoi a fost făcută public şi o ţară întreagă a văzut grava jignire, pedeapsa va fi exemplară. Poate Rădoi va crede că îi va fi suficient să îşi ceară scuze în public şi să declare că a fost o glumă neinspirată . Ei bine, nu e aşa. Onoarea unui arab nu se spală aşa uşor. Rădoi va primi o pedeapsă exemplară şi asta pentru că nici în epoca Arthur onoarea bărbatului nu era mai sus decât este în ţările arabe de mii de ani .

 Orice cedare de teren din partea celui ofensat nu va face altceva decât să îi scadă respectul în faţa conaţionalilor. Dacă incidentul ar fi avut loc între doi cetăţeni arabi, s-ar fi rezolvat problema în stil tradiţional, şi poate nu s-ar fi făcut atâta tapaj. Dar aici este vorba despre jignirea unui om, a unui sistem de către cineva venit din alt sistem. Nu aş vrea să fiu în pielea lui Rădoi. Dacă are cumva impresia că emirul sau patronul clubului vor face ceva pentru el, se înşeală . Aici nu mai e vorba de un fault de joc, de un furt din magazin sau de o simplă înjurătură pe teren . Aici este vorba de onoarea unui om şi aici nici Harun Al Rashid nu ar fi putut să dea alt verdict. Domnul Rădoi şi toţi cei care pleacă să joace în ţări străine, uită sau nu ştiu un lucru esenţial: „Cand eşti la Roma , te porţi ca romanii!” Nu ca românii.

3 comentarii

Liviu 16-03-2011 - 10:37

Radoi ar fi avut oricum probleme oriunde … Interesant este ca o sa i se infunde de la o chestie mai „cerebrala” si nu de la una gen „cap in gura” !

spartacus 16-03-2011 - 11:50

Pai cap in gura nu e tot „cerebrala „? El asa credea , ca e un tip cerebral daca da un cap in gura , ca doar da cu capul .Si toti fotbalistii care stiu sa dea cu capul sunt cerebrali . Cei care scuata sunt vocali , iar cei care si scupia si dau si cu capul, si mai iau si droguri ca Maradona , sunt profesionisti adevarati.

Romeo2110 16-03-2011 - 13:29

Radoi „si-a pus capul la contributie”. Si uite se-a iesit.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult