Acasa Sport-AutoSport Inteligența artificială – Ce influențe are și unde a făcut progrese?

Inteligența artificială – Ce influențe are și unde a făcut progrese?

scris de Bogdan Crețu Roman
135 afisari

Inteligența artificială a cunoscut progrese impresionante în ultimul deceniu, iar experții preconizează că vom putea asista, în viitorul apropiat, la mai multe lucruri, considerate până cum iluzorii, dar care pot fi palpabile și posibile cu ajutorul roboticii.

Cu ce a avansat inteligența artificială (AI) în ultimii ani? Putem să îți prezentăm pe scurt câteva performanțe notabile în anumite domenii. În primul rând, să începem cu domeniul medicinei. Nu puține au fost cazurile în care inteligența artificială a jucat un rol esențial în operații medicale de o complexitate mare, iar mașinării perfomante, coordonate de medici aflați în locuri diferite, au avut rezultate impresionante. În spitale, multe operațiuni au fost automatizate, astfel, cu ajutorul AI, au fost create baze de date ale pacienților, ba chiar a ajutat și la stabilirea unui diagnostic în anumite cazuri. Avantajul AI este ca poate analiza, într-un timp foarte scurt, un volum foarte mare de muncă și calcule. Chiar și noi beneficiem de dezvoltarea tehnologiei prin smartwatch-ul pe care îl purtăm la mână. Unele ceasuri inteligente pot monitoriza ritmul cardiac, altele tensiunea arterială, altele pulsul.

Inteligența artificială și sistemul blockchain fac o echipă foarte bună și au rezultate remarcabile. Blockchain este o tehnologie care stă la baza criptomonedelor, ce au cunoscut un val de popularitate uriaș în ultima perioadă. Pe scurt, un blockchain este o listă “înlănțuită” formată din blocuri de date, care sunt legate și securizate cu ajutorul criptografiei. Ce implicație are inteligența artificială aici? Ei bine, puse împreună, pot construi și organiza date de baze imense, pot “înăspri” protocoalele de securitate făcându-le mai sigure și pot face toate aceste sarcini delegate (dar și multe altele) într-o fracțiune de timp decât dacă le-ar face niște oameni.

În sistemul bancar, AI este implementată cu succes mai ales în serviciul pentru clienți, disponibil 24/7. Și ar putea să îmbunătățească mult mai multe departamente. Potrivit unui studiu OpenText, realizat între experții de servicii financiare, peste 75% dintre aceștia au început să dezvolte sau vor dezvolta, în viitorul apropiat, strategii de implementare a inteligenței artificiale în diverse operațiuni bancare.

Mai mult, această tehnologie este integrată deja de câțiva ani și în gaming, în jocurile online, cum ar fi șah, jocul Go sau jocul de cărți poker. S-au făcut însă progrese remarcabile și au fost îmbunătățite mai multe aspecte de-a lungul anilor. Așa că, dacă vrei să joci jocuri de cazino online, poți juca atât contra unui computer sau contra unor jucători din lumea întreagă. O etapă importantă a constat însă în aplicarea acestei tehnologii în jocurile multiplayer, adică cu mai mulți jucători. Ei bine, doi informaticieni, Brown și Sandholm, au reușit asta și au pus bazele programului Pluribus (n.r. din latină ‘din mai mulți’). Acest proiect a fost integrat într-un joc de poker Texas Hold’em, unul dintre cele mai populare formate de poker din lume. Jocul prevede un număr de șase jucători, iar la testare au participat chiar jucători profesioniști de poker cunoscuți la nivel mondial. S-au încercat diverse variante: fie un singur jucător real vs. AI – care era încorporat în cinci jucători virtuali – fie cinci jucători reali vs. unul virtual. Computerul a performat mai bine ca un om, în ambele situații, în peste 10.000 de mâini de poker.

Putem de asemenea să remarcăm avansările notabile care s-au făcut în domeniul descoperirilor științifice cu ajutorul inteligenței artificiale. Spre exemplu, AI ajută la calcularea mult mai rapidă a unor algoritmi care pot identifica compuși chimici noi sau pot face calcule esențiale legate de evoluția galaxiei noastre. În unele laboratoare de cercetare, deja există și lucrează așa numiții “robo-scientist”, care sunt exact asta: niște roboți programați să facă diverse experimente științifice (fie ele chimice, medicale etc).

Chiar și România participă la multe întâlniri ce au ca scop implementarea unor strategii de evoluție și de dezvoltare a mai multe sectoare ale țării noastre.

Experții spun că acesta ar fi doar începutul unor decade care vor prezența umanității progrese impresionante pe mai multe nivele. Deși există și o pătură de sceptici care privesc acestă tehnologie care pe o amenințare, însă inteligența artificială este menită să ne îmbunătățească viața și să o “ajute” până la urmă, pe orice plan și nivel pe care poate.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult