Acasa Sport-AutoSport Joao Havelange este suspectat că a luat mită un milion de dolari

Joao Havelange este suspectat că a luat mită un milion de dolari

scris de Ștefan Constantinescu
1 afisari

Comisia de Etică a Comitetului Internaţional Olimpic a demarat o anchetă care îl vizează şi pe fostul preşedinte al FIFA, Joao Havelange, acesta fiind suspectat că a primit mită un milion de dolari în anul 1997.

Joao_Havelange_mitaBBC, care anchetează de peste zece ani cazurile de corupţie din cadrul FIFA, a evidenţiat, într-un documentar din luna mai, relaţiile dintre Havelange şi International Sports and Leisure, o societate de marketing care avea exclusivitatea drepturilor la mai multe Campionate Mondiale, înainte de lichidarea sa, în 2001. Potrivit BBC, citat de TVR, fostul preşedinte ar fi primit un milion de dolari în anul 1997.

„Această poveste nu este nouă, în sensul în care noi am spus întotdeauna că, ţinând cont de politica de toleranţă zero faţă de corupţie, orice probă va fi luată în considerare imediat ce sunt făcute acuzaţii la adresa unor membri ai CIO. Comisia de etică îşi continuă ancheta. Ea a primit documente de la BBC şi le verifică autenticitatea”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Comitetului Internaţional Olimpic, Emmanuelle Moreau.

În primul documentar, difuzat cu trei zile înainte de desemnarea ţărilor gazdă ale CM-2018 şi CM-2022, membri ai Comitetului Executiv FIFA, printre care Ricardo Teixeira, Issa Hayatou şi Nicolas Leoz, erau acuzaţi că au primit mită în perioada 1989-1999. Documentele exclusive, obţinute de jurnalistul Andrew Jennings, vizau 175 de plăţi ilegale făcute între anii respectivi pentru 100 de milioane de dolari. Potrivit programului Panorama al BBC, aceste plăţi au servit la coruperea mai multor înalţi responsabili FIFA.

Joao Havelange (născut în 1916, la Rio de Janeiro), a condus FIFA între anii 1974-1998, fiind, în prezent, preşedinte onorific al instituţiei. Havelange este, în prezent, cel mai vechi membru al Comitetului Olimpic Internaţional dintre cei 110 membri, fiind ales în funcţie în anul 1963.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult