Acasa Sport-AutoSport Leon Rotman, primul campion olimpic al Clubului sportiv Dinamo Bucuresti (interviu)

Leon Rotman, primul campion olimpic al Clubului sportiv Dinamo Bucuresti (interviu)

scris de Ziua Veche
39 afisari

Fostul canoist Leon Rotman, primul dublu campion olimpic al Romaniei, la Jocurile Olimpice 1956 de la Melbourne, a implinit joi varsta de 76 de ani. Cu acest prilej, el a acordat un interviu pentru Agerpres, in care a rememorat momente din cariera sa de sportiv de performanta si antrenor, despre participarea tarii noastre la JO de la Londra, din anul 2012.


 

 

Agerpres: In primul rand, La multi ani !
Leon Rotman: Multumesc foarte mult.

Agerpres: Ce faceti, cum va simtiti, la aceasta varsta de 76 de ani ?
Leon Rotman: Multumesc bine. Va multumesc mult ca ma intrebati, putini mai fac acest gest, la 54 de ani de la Jocurile Olimpice de la Melbourne din 1956. Este o mare surpriza pentru mine.

Agerpres: Aveti in palmares cateva performante deosebite, la care tineti mai mult ?
Leon Rotman: Eu sunt primul campion olimpic al Clubului sportiv Dinamo Bucuresti. In afara ca sunt primul dublu campion olimpic al Romaniei. La aceasta ora, sunt cel mai varstnic campion olimpic din tara noastra. Am stat 15 ani la Dinamo Bucuresti, acum sunt tot al lor.

Agerpres: Cu ce sport ati inceput ?
Leon Rotman: Cand s-a facut asociatia ”Tanarul dinamovist”, am mers la ei. Eu sunt cam de varsta lor, cu clubul. Am facut intai lupte, apoi cand s-a facut sectia de kaiac-canoe, m-am transferat cu niste colegi acolo. Prima data am facut kaiac, apoi am trecut la canoe, unde aveam mereu un alt partener. in vara lui 1953 a fost campionatul national de kaiac-canoe. Eu cu partenerul meu am reusit sa ocupam locul doi. Din 1950 si pana in 1965 am stat la Dinamo Bucuresti. Mai intai ca junior, apoi ca senior.

Agerpres: Ati mai fost si la alt club ?
Leon Rotman: Eu nu am mai fost la alt club. in 15 ani am obtinut 14 titluri de campion national, si unul de vicecampion in 1953. Toate titlurile au fost obtinute la simplu pe 10.000 m sau 1000 m.

Agerpres: Cum credeti ca se va prezenta Romania la Jocurile Olimpice de la Londra, din vara lui 2012?
Leon Rotman: Prea multe nu poate sa faca. Au disparut sporturile care au adus rezultate. Eu urmaresc ce se intampla la gimnastica. Fetele sunt accidentate, nu stiu ce se intampla cu ele. Este bine ca au revenit Octavian Belu si Mariana Bitang. La kaiac-canoe unii au plecat, altii au abandonat. inainte faceam sport pentru sport. Daca aveam un premiu bine. Daca nu, nu. Acum, cand cineva face o performanta, incepe interesul pentru bani. La canoe eram primii in lume. La regatele Snagovului, inainte, veneau delegati sa ne analizeze. Acum ne evita. Nu mai sunt nici sportivi si nu prea este nici cine sa ii antreneze. Am mai urmarit, la Eurosport, ultimele competitii internationale de canoe, cu participare din tara noastra, pot sa spun ca s-au mai ridicat putin. Pana in 2012 mai pot obtine performante.

Agerpres: Ati fost antrenor in China. Cum a fost acolo?
Leon Rotman: Am fost trei luni de zile, in trei provincii chineze. De dimineata, incepand de la cea mai frageda varsta, la peste 80 de ani, toata lumea la Beijing alerga. Oamenii se opreau in parcuri, faceau miscari de incalzire. Acolo se merge mult cu bicicleta, erau mai multe biciclete decat masini. Bicicleta este principalul mijloc de transport pentru chinezi.

Agerpres: Si in Romania trebuie sa se faca mai multa miscare.
Leon Rotman: Da, dar in Romania, nu ai loc de masini.

Leon Rotman s-a nascut la 1934 la Bucuresti. Este dublu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de la Melbourne 1956 si laureat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Roma 1960. Primele sale intalniri cu miscarea sportiva au fost crosurile, apoi a trecut la lupte greco-romane. S-a dedicat in continuare probelor de canoe, la clubul Dinamo. In 1954 castiga primul titlu de campion national, la canoe simplu 10.000 metri. In palmaresul sau figureaza paisprezece titluri de campion national. In perioada 1954-1964 a participat la cele mai mari competitii sportive: Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale si Campionate Europene. Pe langa cele doua titluri de campion olimpic (10.000 metri si 1.000 metri), Rotman a mai castigat o medalie de bronz, la Jocurile Olimpice de la Roma (1960), la canoe simplu 1.000 metri.

Dupa retragere, Rotman s-a dedicat meseriei de antrenor, la scoala Sportiva nr. 2 din Bucuresti, la cluburile Rapid si Olimpia. Intre 1964 si 1986 a promovat in loturile nationale peste douazeci de tineri sportivi. Prin decret prezidential, in anul 2000, Leon Rotman a primit Ordinul national „Pentru Merit”, in grad de ofiter.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult