Acasa Sport-AutoSport Politia maghiara a incheiat ancheta in cazul uciderii handbalistului roman Marian Cozma

Politia maghiara a incheiat ancheta in cazul uciderii handbalistului roman Marian Cozma

scris de Ziua Veche
6 afisari

In noaptea de 7 spre 8 februarie 2009, handbalistul roman Marian Cozma a fost injunghiat mortal in timpul unei altercatii cu un grup de romi, in incident fiind implicati si alti doi coechipieri, croatul Ivan Pesici si sarbul Zarko Sesum. Marian Cozma a fost singurul care si-a pierdut viata, una din lovituri atingandu-i inima. 

Pesic a fost injunghiat in rinichi, iar Sesum, care a sarit in ajutorul celor doi, a fost lovit in cap. La cateva zile dupa tragedie, sute de suporteri ai echipei la care era legitimat sportivul roman, dar si oameni simpli, au organizat un mars al tacerii in memoria sa. La intrarea in piata centrala a orasului acestia au afisat o fotografie a lui Marian Cozma, sub care era scris mesajul “Nu te vom uita niciodata!”, dupa care s-au adunat in fata Arenei Veszprem, unde au aprins lumanari. Tot atunci, primaria orasului maghiar i-a acordat postmortem titlul de cetatean de onoare. La o luna dupa moartea handbalistului, in mai multe cluburi din Romania, Ungaria si Serbia a fost lansata campania antiviolenta “Love 8”. Potrivit Mediafax, la ora 1, in mai multe cluburi din tara si din strainatate, a fost lansat mesajul “Viata e importanta, iar violenta o poate curma brusc”, dupa care pe ecrane a rulat un film despre handbalistul Marian Cozma. 8 reprezinta ziua in care s-a nascut acesta, numarul de pe tricoul pe care il purta la echipa maghiara si ziua in care sportivul a murit. Pe data de 8 septembrie 2009, cand pivotul nationalei Romaniei ar fi implinit 27 de ani, locuitorii orasului si jucatorii echipei din Veszprem au depus coroane, flori si au aprins lumanari in memoria lui Marian Cozma.

Rezultat previzibil

La aproape un an de la moartea sa, politia maghiara a finalizat ancheta in cazul Marian Cozma. Potrivit MTI, Pogany Peter, seful sectiei de criminalistica din cadrul politiei Veszprem, care a condus ancheta, a declarat ca Raffael Sandor a fost cel care l-a injunghiat in inima pe sportiv, dar inainte i-a aplicat si o lovitura de cutit in zona rinichilor. Acesta a mai adaugat ca Ivan Pesici a fost injunghiat de cel de-al doile susupect, Neteth Gyozo, care l-a lovit si cu piciorul in cap pe celalat handbalist ranit, sarbul Zarko Sesum. Astfel, Raffael Sandor este considerat autorul crimei, iar Nemeth Gyozo si Sztojka Ivan, care a luat parte si el la atacul asupra lui Cozma, sunt considerati complici la omor si lovituri cauzatoare de moarte. Raffael Sandor si Nemeth Gyozo a fost prins de politia austriaca, fiind predati ulterior autoritatilor maghiare, iar Sztijka Ivan s-a predat politiei din Budapesta la 4 zile dupa incident. Potrivit presei maghiare, inainte de finalizarea anchetei, avocatul lui Raffael Sandor a declarat ca anchetatorii sunt de parere ca cel vinovat de moartea sportivului roman este clientul sau, iar Nemeth Gyozo a sustinut ca o singura persoana este vinovata de injunghierea lui Cozma. Mai mult, la inceputul saptamanii, Sztojka Istvan a declarat in cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Hir Tv ca nu el a fost cel care l-a omorat pe Cozma. Acesta a precizat ca in momentul in care el a parasit localul, Marian Cozma era deja cazut pe trotuarul din fata cladirii. Sztojka a mai adugat ca “nu m-am atins de Cozma si pentru a demonstra ca spun adevarul, sunt dispus sa fiu supus testului poligraf”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult