Acasa Sport-AutoSport Nadal, șansă istorică la US Open 2022

Nadal, șansă istorică la US Open 2022

scris de Misu Andrei
56 afisari

US Open (29 august – 11 septembrie) va fi ultimul Grand Slam al unui sezon negru pentru sportul alb! Pentru că stagiunea a fost „pătată“ de niște episoade care n-ar fi trebuit să aibă legătură cu tenisul.

A fost, mai întâi, acel fiasco de la Australian Open, cu Djokovici, chemat inițial de organizatori la Melbourne, pentru ca apoi să fie expulzat de guvernul federal, la capătul unui scandal uriaș. A urmat excluderea sportivilor din Rusia și Belarus de la Wimbledon, decizie care a devalorizat turneul, lăsându-l fără puncte. Iar acum, într-un moment în care inclusiv medicii cer, răspicat, renunțarea la obligativitatea vaccinării, US Open urmează să se joace fără finalistul de anul trecut, Novak Djokovici (Serbia, 6 ATP). Adică, un individ perfect sănătos, care e vinovat că a refuzat serurile disponibile împotriva COVID-19. Iar ca acest fiasco să fie complet, trebuie menționat că, la același turneu de la care Nole e exclus, vor evolua sportivii americani nevaccinați, aflați în aceeași situație cu sârbul de 35 de ani!

În mijlocul acestui haos, situația lui Rafael Nadal (Spania, 36 de ani, 3 ATP) e de-a dreptul remarcabilă. Pentru că ibericul a reușit să se țină departe de scandaluri, pentru a-și vedea strict de joc. Practic, în această stagiune, problemele medicale i-au dat mai mari bătai de cap lui Rafa decât adversarii întâlniți pe teren. Și, totuși, spaniolul a avut niște rezultate fabuloase, cu patru trofee câștigate deja, dintre care două de Grand Slam:

  • *Melbourne Summer Set
  • *Australian Open
  • *Acapulco
  • *French Open

Practic, într-un sezon în care Djokovici a fost trecut pe „linie moartă“ de restricțiile pandemice, iar Federer de accidentări, Nadal a profitat la maxim de situația rivalilor săi. Și a rămas singur în fața clasamentului alcătuit pe baza trofeelor de Grand Slam. Această performanță a întărit părerea majorității că Rafa e cel mai bun jucător al tuturor timpurilor. Vorbim despre un subiect dezbătut intens în ultimul deceniu, de când tridentul Nadal – Federer – Djokovici fascinează lumea sportului-alb.

Ar depăși recordul deținut acum de Nole

La US Open, Rafa va juca, din nou, în absența lui Djokovici și Federer. Ceea ce înseamnă că, în cazul câștigării turneului, va mări distanța fața de cei doi, în ierarhia trofeelor majore. Mai mult, un eventual succes al spaniolului îl va propulsa pe locul 1 mondial. Dacă va menține această poziție până la finalul sezonului – ceea ce e foarte probabil, având în vedere că mai rămân puține turnee importante după US Open – Nadal va depăși un record deținut acum de Djokovici. Concret, Nole e cel mai vârstnic jucător care a încheiat un an pe locul 1 ATP. La finalul sezonului 2021, Novak avea 34 de ani și 7 luni, când a apărut ultima ierarhie mondială. Dacă Nadal va încheia 2022 în postura de lider ATP, el va fi cel mai vârstnic ocupant al locului 1 în clasamentul finalului de sezon. Pentru că va avea 36 de ani și 6 luni, în ultima zi din acest an.

Pe viitor, Rafa poate depăși și un record deținut acum de Federer (41 de ani), în ceea ce privește ierarhia tenisului masculin. Roger e cel mai vârstnic lider mondial, fiind pe locul 1, pe când avea 36 de ani și 10 luni. Borna stabilită de el pare serios amenințată acum de Nadal, în condițiile în care acesta nu prea dă semne de slăbiciune și adună puncte pe bandă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS