Acasa Sport-AutoSport Primarul Ciuhandu vrea sa mute Timişoara în Serbia sau Ungaria

Primarul Ciuhandu vrea sa mute Timişoara în Serbia sau Ungaria

scris de Șt. C
3 afisari

Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a decalarat că pentru Timişoara ar fi mult mai bine să joace în campionatul ungar sau în cel sârbesc.

suporteri_poli_timisoara

foto:tion.ro

Pe lângă faptul că FC Timişoara a fost retrogradată prin neacordarea licenţei, motivele pentru care primarul timişorean consideră că aceasta ar fi o variantă bună sunt distanţele mult mai mici pe care echipa le-ar avea de parcurs la deplasări şi corectitudinea celorlalte competiţii, comparativ cu cea din România.

„După părerea mea ar fi mult mai bine să joace în campionatul ungar sau în campionatul sârbesc. Dincolo de faptul că sunt echipe bune, că sunt distanţele mai mici, sunt arbitri corecţi. Cupa Europei a fost arbitrată de un ungur. La noi, multe meciuri sunt aranjate. Eu de ani de zile nu mă mai duc la fotbal pentru că am această impresie de blaturi şi de meciuri trucate şi rezultatele se văd”, a spus Ciuhandu, citat de Timiş Online.

Legat de faptul că FC Timişoara nu a primit licenţa pentru sezonul 2011/2012 al Ligii I, Ciuhandu este convins că a fost vorba de o manieră subiectivă de judecată, deoarece nu crede că în România există vreo echipă care să îndeplinească toate condiţiile din manualul de licenţiere al UEFA. „Dacă nu există, atunci să se desfiinţeze campionatul şi să nu ne mai licenţieze. Dar nu poţi să mergi pe sărite. Pe unii da, pe alţii ba”, a comentat Ciuhandu.

„Suporterii să stea alături de echipă, iar noi, autorităţile, o să ne străduim să facem acelaşi lucru. La nivelul clubului, trebuie lămurite aceste chestiuni financiar-contabile care am înţeles că ar viza licenţierea clubului şi sper să se facă o analiză corectă şi Poli să revină în Liga I”, a spus Ciuhandu.

Mii de suporteri ai clubului de fotbal Politehnica s-au adunat miercuri seara în faţa Operei din Timişoara, în centrul oraşului, pentru a-şi susţine echipa favorită, după ce FRF a decis ca aceasta să nu primească licenţa pentru sezonul 2011/2012 al Ligii I şi să fie retrogradată.

4 comentarii

Bumerang 02-06-2011 - 15:46

Timisoara le sta in gat bucurstenuilor incepand cu 1920! Tocmai pt ca nu este un oras mioritic, ci occidental. A ramas asa, in ciuda tuturor incercarilor de balcanizare.

Autonomie pt Banat!

Liviu 02-06-2011 - 16:36

Asta-i fitil Bumerange … Fotbalul nu face decat sa urmeze nenorocirea generala cu toate tarele posibile: aranjamente, spagi, magarii. Problema este ca degeaba ii trageti voi cu Balcanii ca plaga a „globalizat” intreaga Europa si chiar toata lumea ! S-au cam balcanizat toti si este numai o chestiune de timp ca nemtii sa joace pe ritm de manele …

Banatanul 02-06-2011 - 19:25

Nu este o solutie justa ceea ce sugereaza titlul articolului adica mutarea Banatului fie in Serbia fie in Ungaria.

Banatul are stema heraldica proprie cu leul rampant cu spada in mina, leul fiind de pe stema dinastie primilor Conti ai case de Habsburg din perioada 890-1400. Banatul nu este o regiune care sa fie atasata vreunui stat ci este o regiune care ar putea face obiectul unui stat independent.

Banatul a avut de-a lungul istoriei sale institutiile necesare a unui stat independent si autonom. Adica in primul mileniu asa cum se vorbeste in Cronica lui Anonimus Banatul este amintit ca „Regnum” adica Regat in limba laitina, Banatul inca in perioada celui de al saptelea sinod ecumenic Bizantin din anul 870 a avut o viata spiritual religioasa foarte adinca o multime de manastiri in zona de cimpie la confluienta Mures-Tisa-Dunare acestea au fost adunate in jurul unui puternic centru Episcopal cel de la Urbs Morisena astazi Cenad. Viata teologica din scolile manastiresti ale Banatului din primul mileniu a fost una adevarata si recunoscuta in lumea crestina din epoca. Astfel se face ca la acest sinod al 7 lea episcopul Ursus al Banatului de la Morisena impreuna cu o numeroasa delegatie de teologi participa la dezbaterile teologice de mare rafinament desfasurate la Constantinopol pe o perioada de mai multe luni aducindusi contributia lor la acel sinod al Bisericii.

Aceasta structura statala a Regatului Banatului de la sfirsitul primului mileniu isi are radacinile si temelia pe fostul Regat al Daciei Ripensis de dupa anul 270 de la retragerea Aureliana si care se intindea mult la sud de Dunare pina pe riul Sava.

Banatul inca inainte de increstinarea triburilor Maghiare din Panonia avea o structura statala cu armata proprie si o aristocratie puternica organizata in jurul unui ordin Cavaleresc si care desfasura o activitate diplomatica pe masura. Documentele Episcopiei Justiniane Prime dovedesc acest fapt, apoi documentele de la Vatican vorbesc limpede de acest lucru, cum puterea militara a Banatului a desfasutrat intense campanii diplomatice intre Roma, Constantinopol si Taratul Barbar al Bulgarilor care a produs mari tulburari in zona la venirea lor in sud.

Dupa intrarea Maghiarilor in Transilvania si schimbarea raportului de forte Est-Vest din anul 1000 Banatul desi este coplesit de puterea militara a Coroanei lui Stefan I reuseste prin lupte diplomatice sa isi pastreze independenta si autonomia din pacate nu isi mai poate pastreaza statutul de Regat ca si pina atunci devenind un Ducat independent al Coroanei Apostolice a Panoniei. Practic Banatul chiar ar puate pretinde coroana Apostolica dar este prea mic ca teritoriu jurisdictional comparativ cu teritoriul populat de Maghiari.
Acest Ducat al Banatului devine locul de Refugiu si aparare a primului Rege Angeviv Carol Robert de Anjou impotriva Aristocratiei de la Buda a carei dinastii Arpadiene ii se ia Coroana Apostolica a Panoniei de catre Papa de la Roma, dinastia Angeviva luind locul celei Arpadiene. Banatul fiind un loc sigur de refugiu deoarece avea o aristocratie proprie si unde aristocratia de la Buda nu avea acces in acele vremuri. Astfel Timisoara devine pentru o vreme capitala Regatului Apostolic al Panoniei pina cind Regele Angeviv a putut sa intre in Capitala veche de pe Dunare toate astea sau intimplat intre 1301-1325.

Banatul prin anii 1660-1680 avea statutul de Patrierhie primit de la Patriarhia Ecumenica de Constantinopol si cu ingadiunta Casei de Habsburg, Numita Patriarhia Banatului de la Carlovicz (este adevarat ca a fost inchisa datorita agresivitatii sirbilor ).

Tot in Banat din anul 1860 functioneaza Parlamentul Banatului infiintat de Casa de Habsburg ca masura de contracarare a initiativelor mirsave ale aristocratiei de la Budapesta impotriva Casei de Habsburg. Imparatul dorea sa confere independenta Banatului fata de Regatul Ungar asa cum a nazuit intotdeauna de la anul 1000 incoace. Parlamentul a functionat pina dupa 1867 cind Imparatul de la Viena a fost rupt si izolat de treburile interne iar aristocratia Maghiara a desfiintat independenta Banatului.

Sirbii au fost acceptati de Viena sa urce la nord din vatra lor adica regiunea sirbska (undeva intre bosnia si muntenegru) ca urmare a invaziei otomane tocmai pentru ca si acesti crestini sa fie salvati din fata tavalugului ottoman, ei au fost lasati sa se aseze printer locuitorii Banatului la nord de frontier naturala a Dunarii. Dupa revolutia din 1848-49 sirbii se regrupeaza in jurul vechii cetati a Belgradului din sudul Banatului de pe Dunare iar o data cu miscarile nationaliste ei o pretind ca cetatea este capitala lor.

Astfel ca la Trianon 70 de ani mai tirziu Belgradul este consfintit ca si capital a Sirbilor stirbind Banatul Medieval al Timisoarei de 1/3 din suprafata sa. In virtutea dreptului international care stipuleaza ca o frontiera de stat nu poate sa fie la mai putin de 80 de kilometri de o capitala. Daca sirbii ar revenii la capital lor medievala din regiunea Sirbska, vatra lor de bastina, Banatului iar revenii teritoriul pierdut.

Trist este ca Banatul a fost rupt in trei parti dar mai trist este ca Banatului nu i sa dat permisiune sa contribuie la consolidarea statului Romanesc dupa anul 1920, ci din contra a fost distrus asa cum a ajuns astazi (vezi actiunile mirsave ale securitatii si celor de la MAI sub obladuire carora sa produs in mod fortat un schimb demographic condamnabil distrugind intreaga fiinta a societatii Banatene)

Banatul astazi este victima scenariilor concepute in cadrul acestui minister de Interne MI de dupa anul 1920 si pina in present prin care sa pus la punct instigatii impotriva cetatenilor din Banat si care sau aplicat cu efecte vizibile dupa 1950 (vezi falsele rivalitati de dupa 1950 intre Timisoreni si Aradeni si care Nu au existat Niciodata pina atunci !!!). Spre exemplu cartierele muncitoresti din Arad si Timisoara locuite de oameni nou veniti in Banat, la fiecare meci de fotbal dintre echipele de pe Mures si Bega se incaierau sub directa coordonare a celor in uniforme angajati ai MAI, tot aceste uniforme descindeau controale rutiere si umileau pe cei ce conduceau masini cu numar de Arad pe teritoriul jud Timis si invers intro asemenea masura incit oamenilor le era teama de a mai merge cu masina prin Banat dintrun judet in altul. Asta faceau autoritatile romane de la MAI din anii 1950 si pina in present cu scopul de a crea ura si dezbinare in rindul Banatenilor. De asemenea nu se poate trece cu vederea numirea in functiile de conducere a institutiilor publice din Banat de oameni adusi din Oltenia, iar cel mai tragic de dupa revolutie fosta Securitatea a coordonat migrarea sistematica a t.ig.a.n.i.l.o.r din walahia in Banat. Ca Timisorean pot spune ca Timisoara astazi este un oras al lor al t.ig.a.n.i.l.o.r cu buna stiinta a autoritatilor Romane. Este trist, dar adevarat. Si toate acestea pe un fond pe care Banatenii si-au asumat cu responsabilitate si incredere noul lor statut ca parte integranta a Regatului Unit al Romanilor de dupa 1920. Banatenii au dorit in tot acest rastimp sa isi assume responsabilitati si sa participle direct si activ la actul de decizie al puterii de la Bucuresti dar niciodata nu li sa permis si au fost mereu si inca mai sunt dispretuiti la Bucuresti. Banatenii nu pot fi acuzati de vreo actiune impotriva statalitatii, din contra Cetatenii Banatului intotdeauna au dovedit un simt al satataliatatii deosebit si acesta mostenit de la Casa de Habsburg.

Daca vreodata sar pune problema independentei Banatului eu nu las putea vedea altfel decit ca un Regat similar cu cel al Belgiei sau Olandei. Deoarece atit istoria cit si mentalul rural al intregului Banat este unul Monarhic. In care bunacuviinta a convietuirii pasnice, politetea si simtul datoriei face parte din fiinta Banatanului. Iar mai mult Banatul a fost un Regat incepind cu Regatul Daciei Ripensis continuind cu cel de la sfirsitul primului mileniu si nu in ultimul rind cu gazduirea Tronulu Coroanei Regatului Apostolic al Panoniei in timpul Regelui Carol Robert de Anjou. A avut parlament propriu si guverne proprii.

Dar eu nu cred ca asta ar fi o sulutie imediata ci sa luam taurul de coarne si sa spunem in cadrul Romaniei de astazi ceea ce ni se cuvine de drept ca Banateni prin faptul ca stema noastra se afla pe stema statului Romanesc si prin declaratia de la Alba Iulia. Adica avem dreptul ca in parlamentul de la Bucuresti, Banatul sa isi aibe proprii sau reprezentanti autentici si care sa reprezinte populatia Banatului.

Robert 05-06-2011 - 11:18

Subscriu si salut decizia primarului nostru si il felicit pentru asta! Astfel am scapa de toate magariile miticilor, de mafie, de toata mizeria ragatzeana.
In asa hal m-a scarbit nedreptatea facuta clubului simbol al Banatului incat sunt si pentru autonomia totala!
Am trai mult mai bine sa ne autogospodarim si sa scapam odata pt totdeauna de capushele de mitici.
REPUBLIK OF BANAT FOREVER!!!!!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult