Acasa Sport-AutoSport Rapid, la ceas amiversar !

Rapid, la ceas amiversar !

scris de Doru Dragomir
10 afisari

La 25 iunie, Rapid a împlinit o vârstă uluitoare: 89 de ani. Rapid, pe care generații întregi de împătimiți l-au simțit veșnic tânăr, boem și imprevizibil, atinge, pe nesimțite, o vârstă respectabilă.

Echipa de fotbal Rapid in anul 1923

Multe s-au întâmplat în toți acești ani. Au fost victorii uriașe și decepții așișderea. Rapidul a urcat în zonele cu aer rarefiat ale fotbalului, a respirat atmosfera marilor arene europene, unde de cele mai multe ori a avut prestații, măcar onorabile, atunci când nu au fost entuziasmante. Rapid a cunoscut însă și perioada grele, în care s-a zbătut în subsolurile clasamentelor și în liga a doua.

Dintre cele trei ”mari bucureștene” însă, Rapid este singurul club care și-a câștigat dreptul de a juca în prima ligă prin mijloace fotbalistice și nu politice. Rapid s-a născut într-un cartier popular, muncitoresc și, de la înființarea sa, în 1923, până la primul joc în prima ligă, în 1932, Rapid a parcurs, încetul cu încetul, toate treptele organizării fotbalistice din vremea aceea. Au urmat perioade faste, dar și retrogradări, însă susținerea publicului a rămas aceeași.

Trei episoade din istoria Rapidului trebuie reamintite, la acest ceas aniversar, nu doar fiindcă ele sunt astăzi pe nedrept trecute sub tăcere. Ci și pentru că reprezintă pagini de aur în istoria fotbaului din România.

Primul: inaugurarea Stadionului Giulești, în ziua de 10 iunie 1939, în prezența Regelui Carol al II-lea și a lui Mihai, Mare Voievod de Alba Iulia. Stadionul Giulești, aproape neschimbat până în zilele noastre, era, la acea vreme, una dintre cele mai moderne arene din Europa.

Al doilea: Rapid a fost prima echipă din România calificată în finala unei cupe europene, Cupa Europei centrale, 1940. Finala cu Fenercvaros Budapesta nu s-a mai disputat din cauza războiului. Finala simbolică nu a fost jucată nici pînă astăzi, deși câteva inițiative au existat.

Al treilea: În iunie 1942, Rapid a căștigat campionatul ”de război”, numit Cupa Basarabiei. În mod nedrept, acest campionat nu este recunoscut de FRF, deși Cupa României, câștigată de Rapid în același ani, este recunoscută în palmaresul oficial. Pentru noi, acesta este ”Titlul din inimile noastre”.

Despre istoria Rapidului se pot spune însă atît de multe încât s-ar putea scrie – și s-au scris – cărți întregi, nu un simplu comunicat la o zi festivă. De altfel Rapid este clubul despre care s-au scris cele mai multe cărți, cu toate că nu este ”cel mai titrat” club din România. Dar Rapid are ceva ce nu au alții: în timp ce alții bifează statistici, Rapid scrie istorie.

Rapid intră cu pași repezi în cel de-al nouăzecelea an al existenței sale. Din păcate, intră lipsit de perspectivă. Patronul clubului, domnul George Copos, împreună cu colaboratorii apropiați ai domniei sale nu sunt capabili să ofere un proiect credibil, pe termen mediu și lung.  Rapid a ajuns astăzi o improvizație, o conjunctură dominată, la etajul superior, de incompetență și nepăsare. Suporterii sunt singurii care mai mențin fenomenul în viață.

În aceste condiții, Clubul Aristocratic Rapid cheamă toți rapidiștii să pregătească aniversarea Rapid 90, independent de domnul George Copos și de oamenii domniei sale.

Rapidul suntem noi, nu ei! E timpul să le arătăm acest lucru.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult