A doua ediție a Conference League își va desemna, diseară (ora 22.00, Pro Arena), câștigătoarea după finala de la Praga: Fiorentina – West Ham. Iar ce s-a întâmplat până la acest punct arată, încă o dată, cât de mici au devenit echipele noastre în Europa.
Când UEFA a creat Conference League, a treia competiție europeană intercluburi, care a pornit la drum începând cu sezonul 2021-2022, lumea fotbalului românesc a luat foc!
Motivul supărării a fost legat de faptul că, odată cu înființarea acestei întreceri, formațiile de la noi au fost excluse de la Liga Europa. Drept urmare, campioana Superligii a ajuns să evolueze în preliminariile Ligii Campionilor, încă din turul I, în timp ce alte trei cluburi au coborât în preliminariile Conference League. La vremea respectivă, Gheorghe Hagi a fost cel mai supărat. „UEFA ne-a tăiat din pix“, a urlat managerul Farului, într-o conferință plină de nervi, în stilul său caracteristic. Ce-i drept, Hagi a fost supărat că România nu-și mai trimite câștigătoarea titlului direct în grupele Ligii Campionilor. Fostul internațional a argumentat că UEFA ar fi trebuit să ne dea acest loc, în contul faptului că Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986. Adică, acum 37 de ani.
Din păcate, timpul a arătat că UEFA ne-a făcut chiar un favor, atunci când ne-a scutit de confruntările cu coloșii continentului, în grupele Ligii Campionilor! Pentru că, inclusiv în Conference League, unde ne-am plâns că am ajuns, reclamând că e o competiție mult prea mică pentru noi, rezultatele au fost rușinoase!
În sezonul trecut, formațiile românești au „reușit“ să părăsească preliminariile Conference League, în corpore, încă din turul II. Adică, faza în care și-au făcut debutul în competiție! Atunci, Sepsi a fost eliminată de Spartak Trnava (Slovacia), CS U Craiova de Laçi (Albania) și FCSB de Șahtior Karagandy (Kazahstan). Onoarea fotbalului românesc a fost salvată de CFR Cluj, care a prins faza grupelor, venind din preliminariile Ligii Campionilor. Cu precizarea că nici ardelenii n-au rupt gura târgului în grupe, terminând pe ultimul loc, după AZ Alkmaar (Olanda), Randers (Danemarca) și Jablonec (Cehia). Bilanțul CFR-ului: o victorie, un egal, patru înfrângeri, golaveraj: 4-7.
În această ediție a Conference League, a doua, România s-a descurcat mai bine. În sensul că am pierdut doar două echipe, în al treilea tur preliminar: CS U Craiova a fost învinsă de Zorya (Ucraina), iar Sepsi de Djurgården (Suedia). Vorbim, totuși, despre niște adversare, cât de cât redutabile. Iar CFR Cluj și FCSB au pătruns în grupe. Din păcate, echipa lui Becali și-a bătut joc de competiție, începând cu această fază, folosind rezervele pentru a-și păstra titularii pentru meciurile din campionat!
Consecința acestei abordări? Ultimul loc în grupa B, după West Ham (Anglia), Anderlecht (Belgia) și Silkeborg (Danemarca). Formația din Berceni a fost, de fapt, cea mai slabă după faza grupelor, cu doar 2 puncte și un golaveraj halucinant: 3-18!
CFR Cluj, în schimb, a prins locul 2, în grupa G, după Sivasspor (Turcia), însă înaintea formațiilor Slavia Praga (Cehia) și Ballkani (Kosovo). Ardelenii au strâns zece puncte și au jucat play-off-ul pentru optimi, cu Lazio. Pierdut, în dublă manșă: 0-1 în deplasare, 0-0 acasă. Deși CFR a avut un parcurs decent, când ne uităm pe lista echipelor care au fost prezente în optimile Conference League, ne dăm seama cât de mici au devenit formațiile românești în Europa. Pentru că o fază de neatins pentru noi a fost completată cu prezența unor echipe precum AEK Larnaca (Cipru), Șerif Tiraspol (Republica Moldova), Lech Poznan (Polonia) și Slovan Bratislava (Slovacia).