Acasa Sport-AutoSport Secvente olimpice

Secvente olimpice

scris de Roland Catalin Pena
19 afisari

Atena 1896 •Sprinterul american Thomas E. Burke a uluit asistenta,  aliniindu-se la startul probei de 100 m îngenuncheat cu un picior. Oficialii au crezut, initial, ca asista la …rugaciunea concurentului, apoi s-au lamurit si, dupa o scurta deliberare i-au permis sa ia startul din aceasta pozitie considerata incomoda. Burke a terminat învingator cursa, dar trebuie precizat ca „noutatea” data din 1888,  fiind lansata de americanul Sherrill.

Secvente olimpice

•Întrecerile de lupte nu se disputau pe categorii de greutate si nu aveau limita de timp. Astfel ca finala dintre germanul Karl Schumann si grecul Georgios Tsitas s-a prelungit ore în sir si a fost reluata a doua zi, când a fost consemnata victoria lui Schumann.

Paris 1900

• Prima prezenta româneasca la Jocurile Olimpice, în persoana lui George Plagino, clasat pe locul 13, din 51 de concurenti, în proba de tir  cu porumbei (din argila), precursoare a concursului de talere. Plagino a fost reprezentantul României în C.I.O., între anii 1908-1948.

•Femeile debuteaza la Jocurile Olimpice, prezente doar în concursurile de      tenis si golf, considerate sporturi adecvate „sexului slab”.

•Dominate de interesul publicului manifestat pentru Expozitia internationala gazduita chiar atunci de capitala Frantei, Jocurile s-au desfasurat haotic, prelungindu-se din luna mai pâna în octombrie. Mai mult, în loc de medalii si cununi de lauri, concurentii clasati pe podium au fost premiati cu bastoane, umbrele si alte asemenea accesorii vestimentare!

•În programul natatiei a figurat si proba de „200 m cu obstacole” concurentii fiind nevoiti sa treaca peste butoaie asezate la 50 si 150 m.

St. Louis 1904

•Poate fi supranumita „Olimpiada cornetelor cu înghetata”, întrucât, dupa aceasta editie, acest produs s-a raspândit în toata lumea.

•Bazinul de înot avea o forma neregulata, multi dintre competitori pierzând directia în timpul cursei. Startul se dadea de pe o pluta care, adeseori, se scufunda sub greutatea celor care se pregateau sa plonjeze în apa.

Londra 1908

•Aruncarea discului nu se mai face în stilul elen, reprezentat de Discobolul lui Miron, ci prin pirueta.

•În finala cursei de 400 m, americanul Carpenter îl busculeaza pe britanicul Wyndham Halswelle si este descalificat, oficialii hotarând repetarea probei. Solidari cu compatriotul lor, Taylor si Robbins refuza sa mai concureze, astfel ca Halswelle alearga de unul singur si…câstiga! Dupa acest episod, au fost introduse culoarele separate si la 400 m.

•Italianul Dorando Pietri a dominat maratonul si parea imposibil de ajuns. Numai ca, pe ultimii zeci de metri, Pietri da semne evidente de epuizare. Cade, se ridica si aceasta secventa se repeta de înca patru ori, ultima oara fiind incapabil sa mai continue. Impresionati, câtiva oficiali îl ajuta sa treaca linia de sosire, însa acest gest determina descalificarea italianului, medalia de aur fiind înmânata americanului John Hayes, sosit dupa cca 30 s. Marcat de emotie, scriitorul Conan Doyle propune, în  paginile ziarului „Daily Mail” sa i se acorde lui Pietri un premiu de consolare. Sugestie însusita de Alexandra, sotia regelui Eduard VII, care îi ofera o cupa de argint suflata în aur celui considerat învingatorul moral al cursei.

Stockholm 1912

Amerindianul James Thorpe cucereste titlurile olimpice la decatlon si pentatlon dar, dupa 10 luni a fost descalificat, acuzat fiind de Amateur Athletic Union din S.U.A. ca, pe când se afla la scoala indienilor din Carlisle, ar fi primit premii în bani ca jucator de baseball. Obligat sa restituie medaliile, atribuite suedezului Hugo Wieslander, respectiv, norvegianului Ferdinand Bie. Revoltat, Hugo Wieslander a refuzat sa primeasca medalia de aur. Amenintat ca va fi si el descalificat, a acceptat acest cadou nemeritat. În anul 1952 Wieslander a restituit medalia Comitetului Olimpic Suedez, marcând într-o maniera originala împlinirea a patru decenii de la acea nedreptate.

Jim Thorpe si-a clamat nevinovatia pâna în 1953, când a murit, bolnav de cancer.

Camera reprezentantilor a Congresului S.U.A. a votat, ulterior, o rezolutie prin care cerea reabilitarea lui Thorpe si restituirea medaliilor catre familia sa. La 18 ianuarie 1983, în cadrul unei ceremonii organizate la Los Angeles, Juan Antonio Samaranch, presedintele C.I.O., în prezenta celor 6 dintre cei 7 copii ai lui Thorpe, a înmânat familiei medaliile retrase în urma cu sapte decenii.

•Boxul a fost scos din programul editiei, întrucât legile suedeze interziceau astfel de manifestari publice. Necunoscut pe aceste meleaguri, ciclismul pe pista a avut aceeasi soarta.

•Luptatorul eston Martin Klein a câstigat medalia de argint la stilul greco-romane, dupa o confruntare cu finlandezul Alfred Asikainen, ce a durat 11 ore!

•Portughezul Francisco Lazaro sufera un colaps si moare în cursa de marathon. Este prima victima înregistrata în competitiile Jocurilor Olimpice moderne.

Anvers 1920

•Tarile învinse în razboi (Germania, Austria, Turcia, Bulgaria) nu au participat la întreceri, de asemenea nou înfiintata Rusie Sovietica.

•Ceremonia de deschidere (14 august) a marcat doua premiere: înaltarea drapelului olimpic pe catargul central si rostirea juramântului olimpic.

•În lipsa „Olimpiadelor albe”, organizate abia din 1924, se disputa întreceri la patinaj artistic ( prezente si la editia din 1908) si hochei pe gheata.

•Redus la o „afacere în doi”,  rugby-ul consemneaza un rezultat-soc: S.U.A. – Franta 8-0!

•Pugilistul american Edward Eagan a câstigat medalia de aur la categoria semigrea. Dupa 12 ani, la Jocurile Olimpice de iarna la Lake Placid concureaza în echipajul de bob 4 persoane, clasat pe primul loc. Este primul sportiv, care a devenit campion atât la Jocurile Olimpice de vara, cât si la cele de iarna. O performanta asemanatoare a realizat-o est-germanca Christa Luding-Rothenburger (patinaj viteza si ciclism – 1988) .

Paris 1924

România obtine prima medalie, bronz în turneul de rugby, aurul fiind câstigat tot de americani; 17-3 împotriva 15-lui Frantei. A fost ultima prezenta a sportului cu balonul oval în   programul olimpic.

•Nascut la Timisoara, Johnny Weissmuller (1904-1984) devine eroul întrecerilor de natatie, cucerind trei medalii de aur, dar si un „bronz” cu echipa americana de polo.

•Pugilistul britanic Harry Mallin (cat. mijlocie) reediteaza performanta de la Anvers, de aceasta data, gratie descalificarii, în „sferturi”, a francezului Brousse. Urma unei muscaturi adânci pe umarul lui Mallin, a determinat schimbarea deciziei juriului, care îi acordase, initial, victoria lui Brousse. În semifinale si finala Mallin a fost de neoprit, devenind primul pugilist care a câstigat, consecutiv,   doua titluri olimpice.

•Pentru prima oara, la ceremonia de închidere sunt arborate trei drapele: al Greciei, al Frantei si al Olandei, întrucât a IX-a editie  Jocurilor era programata la Amsterdam.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult