Acasa Sport-AutoSport Simona Halep a depus apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne

Simona Halep a depus apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne

scris de C.F.V.
339 Afisari

Simona Halep a depus apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS-CAS) de la Lausanne, împotriva suspendării sale pe patru ani pentru dopaj, a anunţat, marţi, curtea elveţiană. TAS: În acest moment nu este posibilă indicarea unei perioade de timp pentru durata procesului şi emiterea deciziei.

‘Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS-CAS) a înregistrat apelul depus de jucătoarea română de tenis Simona Halep împotriva deciziei luate de tribunalul Agenţiei Internaţionale pentru Integritatea Tenisului (ITIA) pe 12 septembrie, în care a fost găsită vinovată de încălcarea unor reguli antidoping şi sancţionată cu o perioadă de ineligibilitate de patru ani, începând cu 7 octombrie 2022 şi cu descalificarea rezultatelor obţinute în perioada 29 august 2022 – 7 octombrie 2022, inclusiv retragerea oricăror medalii, titluri, puncte şi premii în bani”, se arată în comunicatul TAS.

Potrivit tribunalului de la Lausanne, Halep cere ca decizia ITIA să fie anulată şi sancţiunea sa ”să fie redusă”.

”Procedurile de arbitraj ale TAS au început. În concordanţă cu Codul sportiv de arbitraj (Codul TAS-CAS), părţile fac schimb de acte depuse în scris, iar panelul de arbitri va decide constituirea cazului. Apoi, panelul va dispune direcţii procedurale pentru următoarea fază a procesului, inclusiv stabilirea unei audieri. După audiere, panelul va delibera şi va emite o decizie de arbitraj care va cuprinde hotărârea sa în acest caz şi motivarea ei. În acest moment nu este posibilă indicarea unei perioade de timp pentru durata procesului şi emiterea deciziei. Decizia panelului TAS va fi una finală şi inatacabilă, cu excepţia dreptului părţilor de a face un apel la Tribunalul federal elveţian, în termen de 30 de zile”, a precizat TAS.

CONTEXT

În 12 septembrie, Agenția Internațională de Integritate în Tenis (The International Tennis Integrity Agency (ITIA) a confirmat, printr-un comunicat, că un tribunal independent a suspendat-o pe jucătoarea Simona Halep în urma încălcării regulilor programului de anti-doping în tenis (Tennis Anti-Doping Programme (TADP).

ITIA: „Cel mai probabil” dopajul este explicația pentru iregularitățile găsite în cazul lui Halep

Comunicatul ITIA mai spunea că:

– Halep, de două ori campioană de Grand Slam, în vârstă de 31 de ani, a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP. Prima s-a referit la o contaminare cu substanța interzisă roxadustat la US Open în 2022, descoperită prin teste regulate de urină în timpul competiției. A doua acuzație se referă la nereguli în Pașaportul Biologic al Atletului (ABP) al Simonei Halep.

– Tribunalul Independent Sports Resolutions, întrunit pe 28 și 29 iunie 2023 la Londra, a ascultat opiniile specialiștilor și pe cele ale reprezentanților Simonei Halep. Halep în persoană a prezentat dovezi în fața curții. Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a găsit-o vinovată pe jucătoare pentru încălcarea a două articoleprezența roxadustatului în proba de urină colectată pe 29 august 2022 la US Open; și folosirea unei substanțe sau unei metode interzise pe durata anului 2022, rezultat bazat pe colectarea a 51 de probe de sânge oferite de jucător prin programul antidoping.

– Tribunalul Sports Resolutions a transmis că nu există niciun motiv să pună sub îndoială concluzia unanimă la care au ajuns cei 3 experți. Concluzia a fost că „cel mai probabil dopajul” este explicația pentru iregularitățile găsite în cazul lui Halep.

– Tribunalul Sports Resolutions a ascultat argumentul Simonei Halep, că un supliment ar fi fost contaminat, dar asta nu ar fi putut determina volumul de roxadustat prezent în proba pozitivă.

Tribunalul independent Sport Resolutions a primit aproximativ 8.000 de pagini de dovezi din partea jucătoarei și de la ITIA.

Audiată după numeroase amânări

Simona Halep, dublă campioană de Grand Slam și fost număr 1 mondial, a fost suspendată provizoriu în octombrie 2022, după ce a fost testată pozitiv la substanța  roxadustat, la un test antidoping efectuat chiar la US Open. Substanța interzisă stimulează producţia de globule roşii şi este interzisă de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA).  Pentru această acuzație, Simona Halep riscă până la patru ani de suspendare.

Simona a negat ferm acuzațiile și, după multe amânări, a fost audiată la Londra, de Sport Resolutions, la finalul lunii iunie. Într-un interviu pentru Tennis Majors publicat la sfârşitul lunii aprilie, jucătoarea română a explicat testul pozitiv de la US Open printr-o  „contaminare a unuia dintre suplimentele sale alimentare.”

Sports Resolutions este un for independent de soluționare a litigiilor din sport, cu sediul la Londra.

Audierea Simonei Halep a avut loc în zilele de 28 şi 29 iunie, iar Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a participat, în calitate de observator, invitată de Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA).

Audierea Simonei Halep fusese amânată de mai multe ori de către ITIA, ultima dată pe 28 mai.

”Încă o dată sunt devastată. ITF (ITIA) a amânat audierea mea pentru a treia oară, cu încă o lună! Aştept să fiu judecată încă din octombrie. În decembrie, am putut, mulţumită experţilor, să demonstrez că suplimentele alimentare pe care le foloseam au fost contaminate, motiv care a cauzat testul pozitiv”, a transmis atunci Halep, într-un comunicat.

”Am cerut, confirm regulamentului antidoping, o audiere rapidă: e dreptul meu, e scris în regulament! Din nefericire, ITF (ITIA) a amânat audierea mea de trei ori”, a subliniat fostul lider WTA. ”Refuzarea dreptului de a fi judecată de un tribunal independent. Interzicerea participării la orice turneu timp de opt luni. Ştiu că am ratat Australian Open, Roland Garros şi Wimbledon. Fără a mai spune că am pierdut toate punctele şi locul în clasament”, a arătat Halep felul în care a fost afectată în acest caz controversat.

”Nu numai că îmi ucid reputaţia, dar şi pe mine ca jucătoare profesionistă, fără a mai vorbi de consecinţele asupra sănătăţii mele mentale”, a mai arătat Simona Halep. ”Este o lipsă de respect faţă de regulile ITF (ITIA) cu privire la o audiere rapidă la care am dreptul, este o lipsă de respect faţă de mine care mă lasă fără cuvinte”, a acuzat Simona Halep.

”O justiţie amânată înseamnă o justiţie refuzată”, a concluzionat românca.

Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) precizase anterior că a cerut amânarea audierii jucătoarei române Simona Halep pentru a avea o singură audiere pentru cele două acuzaţii formulate împotriva fostului lider mondial.

„Am propus ca ambele acuzaţii să fie judecate împreună pentru a evita audieri multiple. Pentru a face asta, dorim să oferim tuturor părţilor (inclusiv tribunalului independent) suficient timp pentru a studia materialele semnificative asociate cu ultima acuzaţie”, a afirmat ITIA.

„În cele din urmă, decizia aparţine tribunalului independent. Domnișoara Halep are şi ea oportunitatea de a-şi pregăti înfăţişarea înaintea tribunalului”, a adăugat ITIA.

În luna mai, ITIA a anunțat că Simona Halep ”a fost acuzată de o altă încălcare separată a Programului antidoping din tenis, în legătură cu nereguli în paşaportul său biologic de sportiv (ABP)”.

Paşaportul biologic al unui sportiv face posibilă monitorizarea diferiţilor parametri sanguini pe o perioadă lungă de timp şi ajută la identificarea potenţialelor încălcări ale regulilor antidoping.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult